– Dette har ikke lenger med idrett å gjøre

BERLIN/OSLO (NRK.no): Norges verdensmester i boksing, Cecilia Brækhus, langer ut mot Norges Idrettsforbund etter forbundets nei til proffboksing.

Cecilia Brækhus reagerer på at Norges Idrettsforbund kanskje hindrer oppheving av forbudet mot proffboksing.

Cecilia Brækhus

Brækhus møter Jennifer Retzke i København 29. november.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– De tenker mer på politikk og prestisje, sier Brækhus under en treningsøkt i Tyskland (se også intervju i video).

Brækhus skal snart forsvare VM-beltene sine nok en gang. Denne gangen møter hun Jennifer Retzke i København 29. november.

Før den tid skal imidlertid Brækhus kjempe en annen kamp. Kampen for å bokse i sitt eget land, noe hun aldri har hatt muligheten til på grunn av forbudet mot proffboksing.

– Jeg synes egentlig at hele situasjonen er veldig trist. Det har selvfølgelig alltid vært en drøm for meg å bokse i Norge, men nå er det hele eksistensen til boksingen som står på spill, sier Brækhus til NRK.

– Boksing kan forsvinne

I september gikk Regjeringen inn for å fjerne forbudet mot proffboksing.

Men forslaget har møtt motstand fra norske helsemyndigheter. Tidligere denne uken varslet også Norges Idrettsforbund at de ikke ønsker proffboksing i Norge.

Forbundet hadde først gått inn for å fjerne forbudet mot proffboksing under forutsetning av at man beholdt knockoutforskriften som nå. Det har ikke skjedd, ifølge Idrettsforbundet.

18. november er det stortingshøring om proffboksing. Brækhus frykter for

Brækhus og Widvey

Cecilia Brækhus sammen med kulturminister Thorhild Widvey (H) da forslaget ble lagt frem.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

sportens fremtid om ikke forslaget blir vedttatt.

– Hvis ikke dette går gjennom nå, forsvinner boksing - rett og slett, sier hun til NRK.

Styremedlem i Norges idrettsforbund, Oddvar Jensen, forstår ikke kritikken fra Cecilia Brekhus.

– Vi har ikke hatt proffboksing i Norge på 30 år, så vi foreslår staus quo. Jeg er ikke derfor ikke istand til å forstå at vi dermed dreper idretten, sier han til NRK.

– Prestisje og politikk

Brækhus mener likevel at saken ikke lenger handler om idrett, og at det har gått prestisje i saken blant idrettslederne i Idrettsforbundet.

– Jeg håper Idrettsforbundet tar til fornuft. Norges bokseforbund ønsker å fjerne det (forbudet), og politikerne ønsker å fjerne det. Jeg tror vi må innse at dette ikke lenger har så mye med idrett å gjøre. Det har mer med deres prestisje og politikk innad å gjøre.

– Det gjør meg utrolig trist. Jeg har egentlig bare en oppfordring: Legg all prestisje og politikk til side og jobb for idretten, kommenterer boksestjernen.

– Ble helt tom

Et av argumentene mot proffboksing er sikkerhet og at boksing er en skadeutsatt idrett. Det tilbakeviser Brækhus.

– Den myten har vi knust for lenge siden. Boksing er selvfølgelig en risikoidrett, men vi er voksne mennesker og har krav på å ta egne valg. Når det gjelder skader, er vi egentlig langt nede på den listen. Et forbud på grunn av det holder ikke vann, mener Brækhus.

– Også kampfiksing er brukt som argument mot proffboksing? Hva synes du om det?

– Jeg ble helt tom, helt målløs. I all denne tiden har kampfiksing aldri vært tema.

Cecilia Brækhus

Cecilia Brækhus: - Legg all prestisje og politikk til side, sier hun.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Så to uker før høring er kampfiksing plutselig på agendaen, sier hun.

Avviser kritikken

Oddvar Jensen sier det først og fremst er endringene som er gjort i knockoutforskriften som har fått forbundet til å snu.

Han tilbakeviser at det har gått prestisje i saken hos Idrettsforbundet.

– Nei, vi har hatt en grundig gjennomgang av denne saken og det som går på helse. Vi er absolutt ikke fornøyd med de endringene som er gjort i knockoutforskriften når det gjelder det helsemessige. Vi ser ikke hvilke argumenter som er kommet frem som gjør at man skal lette på de kravene som har vært, forteller han.

– Jeg har ingen problemer med å forstå skuffelsen til Brækhus, men vår tilnærming er ikke Brækhus, men boksesporten slik den vil bli utøvet.

Siste nytt

 • Lippi blir landslagssjef for Kina

  Italienske Marcello Lippi er tilbake som trener for det kinesiske herrelandslaget i fotball, fire måneder etter at han ble erstattet av Fabio Cannavaro, melder NTB. 71-åringens, som måtte gå etter tapet mot Iran (0-3) kvartfinalen i Asia-mesterskapet i januar, skal nå forsøke å ta Kina til VM-sluttspillet i Qatar i 2022.

  AFP_1GU5VG
  Foto: STR / AFP
 • Finland sendte Sverige ut av VM

  Finland scoret etter bare et minutt i kvartfinalen i ishockey-VM, men Sverige slo tilbake og ledet 3-1. Finnene snudde igjen kampen og vant 4-3. Dermed er de klare for semifinale, hvor de møter Russland. Canada og Tsjekkia møtes i den andre semien.

  X01548
  Foto: DAVID W CERNY / Reuters
 • Johannessen og Rød nærmere gull

  Gøran Johannessen scoret seks mål da Flensburg-Handewitt slo Stuttgart 30-20 og tok et nytt steg mot tysk seriegull i håndball.

  Laget tok sin 30. seier på 32 seriekamper. Det gjenstår to seriekamper av sesongen.

  Magnus Rød scoret fem mål.

  f
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal