Norske trenere kjenner seg ikke igjen: – Dette får han stå for selv

Norske topptrenere er undrende til Petar Vukicevics korrespondanse om forbudte stoffer.

EM FRIIDRETT 2012

Norske trenere kjenner seg ikke igjen i Petar Vukicevics beskrivelser.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– En sånn samtale kunne ikke fungert i langrennsmiljøet, sier landslagssjef Trond Nystad.

Det er i mandagens utgave av Dagbladet at trenerprofilen Petar Vukicevic innrømmer at han har forhørt seg om veksthormoner og testosteron i e-poster med en annen trener.

Trener Trond Nystad

- Dette er utenkelig i vår verden, sier landslagssjef Trond Nystad.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Dette skal ifølge avisen ha skjedd i perioden 2001 - 2003, og treneren skal være en profilert europeisk friidrettstrener.

– Jeg garanterer deg at alle trenere i verden vet veldig mye om bruk av for eksempel veksthormon, steroider, Gud vet. De vet det, men de fleste normale trenere bruker det ikke. I Norge er det selvmord. Bruker du det er du ferdig. Blir du tatt, er du ferdig, sier Vukicevic, som er far og trener til hekkeløperen Christina Vukicevic.

– Diskuterer dette aldri

Trond Nystad er langslagssjef for Norges herrelandslag i langrenn, og ansvarlig for langrennsstjerner som Petter Northug.

Han kommenterer uttalelsene til trenerprofilen slik:

– Dette får han stå for selv, sier han.

Nystad sier at en slik korrespondanse aldri ville ha funnet sted i den norske langrennsleiren.

Jarle Aambø

Toppidrettssjef Jarle Aambø: - Ikke vanlig.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Dette diskuterer vi aldri. Vi snakker kun om trening, utstyr, høydeopphold og teknikk. En slik diskusjon ville aldri ha skjedd hos oss, sier han.

– En sånn samtale kunne ikke fungert i langrennsmiljøet. Da hadde man sperret opp øynene. Dette er utenkelig i vår verden.

– Unaturlig kommunikasjon

Toppidrettssjef Jarle Aambø ved Olympiatoppen reagerer på uttalelsene til Vukicevic, og friidrettspresident Svein Arne Hansen opplyser at de har bedt om en skriftlig redegjørelse.

– Det her er en helt unaturlig kommunikasjon, og er ukjent for oss. Det er ikke vanlig at trenere rådfører seg på denne måten, sier Aambø til Dagbladet.

– Unaturlig

I Dagbladet-artikkelen sier Vukicevic at det er naturlig at trenere spør hverandre om ting.

Petar Vukicevic

Petar Vukicevic forhørte seg om veksthormoner og testosteron i e-poster.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

– Absolutt alt som pågår i dagens trening, som gjelder trening og andre ting, opptar hver trener. Men det er en ting at det opptar deg, en annen ting er at du skal bruke det, sier Vukicevic.

Andreas Thorkildens trener, Åsmund Martinsen, ville ikke ha stilt slike spørsmål, forteller han.

– For meg ville det være unaturlig. Jeg forholder meg til at dette er forbudt, sier han.

– Jeg er nok ganske streng, og har fullstendig nulltoleranse på dette området. Jeg vet lite om dette, og har ikke vært interessert i det, heller, sier han.

Kjenner seg ikke igjen

Tidligere toppsprinter og nåværende sportslig leder i Tjalve IK, John Ertzgaard, kjenner seg ikke igjen i Vukicevics beskrivelser.

– Jeg kan ikke støtte ham på at alle er nysgjerrige på disse tingene. Jeg skjønner at Antidoping Norge lurer på hvorfor han ikke kom til dem, sier Ertzgaard til NRK.no.

Han påpeker gjentatte ganger at han gjerne ville sett hele e-postkorrespondansen Dagbladet refererer til, slik at utdragene kunne blitt satt i skikkelig kontekst.

– Petar er en elitetrener, mens jeg jobber mest med ungdom. Vi kan ikke trekke konklusjoner uten å vite hele sammenhengen, sier han.

Likevel avviser 35-åringen at han kunne gjort noe lignende.

– Man er nødt til å ha oversikt over hva som er ulovlig og ikke. Men noe mer enn det trenger man ikke vite. Stoffene er jo helt klart ulovlige, derfor er det ikke interessant. Derfor kjenner jeg meg ikke igjen, sier Ertzgaard.

Petar Vukicevic har ikke svart på NRKs henvendelserSiste nytt

 • City tok over tabelltoppen

  Manchester City hadde få problemer med å ta seg av West Bromwich tirsdag kveld. To ganger Ilkay Gündogan og et mål hver av Raheem Sterling, Riyad Mahrez og João Cancelo sørget for at City vant 5–0.

  Dermed tok de lyseblå over tabelltoppen fra Ole Gunnar Solskjær og Manchester United. De er nå et poeng foran byrivalen med like mange kamper spilt.

  I den andre senkampen tirsdag fortsatte oppturen for Arsenal. Stuart Armstrong sendte Southampton i ledelsen, men Nicolas Pépé, Bukayo Saka og Alexandre Lacazette gjorde at Arsenal tok tre nye poeng og klatret til åttendeplass på tabellen.

 • Full fyring mellom Zlatan og Lukaku

  Christian Eriksen ble matchvinner for Inter i cupderbyet mot Milan hvor Zlatan Ibrahimovic sto både for mål og rødt kort i 2-1-kampen.

  Mot slutten av omgangen ble den en ordentlig tungvektsduell da Ibrahimovic og Romelu Lukaku la panne mot panne etter en krangel som oppsto da Lukaku fikk røff behandling.

  Situasjonen endte med at begge spissene fikk gult kort, og da Ibrahimovic fikk sitt andre gule i andre omgang, måtte Milan spille resten av kampen med ti mann på stillingen 1–0.

  Lukaku utlignet for Inter, men Christian Eriksen sørget altså for at det var Milan som tok seg videre fra cupen.

  APTOPIX Italy Soccer Italian Cup
  Foto: Antonio Calanni / AP
 • King matchvinner

  Joshua King hadde en god dag på jobben for Bournemouth da de tok seg videre i FA-cupen med 2-1-seier mot Crawley.

  Først hadde han en målgivende pasning da Jack Wilshere sendte Bournemouth i ledelsen. Etter en snau time utlignet Tom Nichols, men så dukket King opp igjen.

  Nordmannen fikk ballen etter et nydelig angrep fra Bournemouth. Han la hurtig om til skudd og plasserte den ned i hjørnet.

  Dermed er King og co. klare for åttedelsfinale mot Burnley.

  King
  Foto: Mike Hewitt / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal