Hopp til innhold

Norske trenere kjenner seg ikke igjen: – Dette får han stå for selv

Norske topptrenere er undrende til Petar Vukicevics korrespondanse om forbudte stoffer.

EM FRIIDRETT 2012

Norske trenere kjenner seg ikke igjen i Petar Vukicevics beskrivelser.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– En sånn samtale kunne ikke fungert i langrennsmiljøet, sier landslagssjef Trond Nystad.

Det er i mandagens utgave av Dagbladet at trenerprofilen Petar Vukicevic innrømmer at han har forhørt seg om veksthormoner og testosteron i e-poster med en annen trener.

Trener Trond Nystad

- Dette er utenkelig i vår verden, sier landslagssjef Trond Nystad.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Dette skal ifølge avisen ha skjedd i perioden 2001 - 2003, og treneren skal være en profilert europeisk friidrettstrener.

– Jeg garanterer deg at alle trenere i verden vet veldig mye om bruk av for eksempel veksthormon, steroider, Gud vet. De vet det, men de fleste normale trenere bruker det ikke. I Norge er det selvmord. Bruker du det er du ferdig. Blir du tatt, er du ferdig, sier Vukicevic, som er far og trener til hekkeløperen Christina Vukicevic.

– Diskuterer dette aldri

Trond Nystad er langslagssjef for Norges herrelandslag i langrenn, og ansvarlig for langrennsstjerner som Petter Northug.

Han kommenterer uttalelsene til trenerprofilen slik:

– Dette får han stå for selv, sier han.

Nystad sier at en slik korrespondanse aldri ville ha funnet sted i den norske langrennsleiren.

Jarle Aambø

Toppidrettssjef Jarle Aambø: - Ikke vanlig.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Dette diskuterer vi aldri. Vi snakker kun om trening, utstyr, høydeopphold og teknikk. En slik diskusjon ville aldri ha skjedd hos oss, sier han.

– En sånn samtale kunne ikke fungert i langrennsmiljøet. Da hadde man sperret opp øynene. Dette er utenkelig i vår verden.

– Unaturlig kommunikasjon

Toppidrettssjef Jarle Aambø ved Olympiatoppen reagerer på uttalelsene til Vukicevic, og friidrettspresident Svein Arne Hansen opplyser at de har bedt om en skriftlig redegjørelse.

– Det her er en helt unaturlig kommunikasjon, og er ukjent for oss. Det er ikke vanlig at trenere rådfører seg på denne måten, sier Aambø til Dagbladet.

– Unaturlig

I Dagbladet-artikkelen sier Vukicevic at det er naturlig at trenere spør hverandre om ting.

Petar Vukicevic

Petar Vukicevic forhørte seg om veksthormoner og testosteron i e-poster.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

– Absolutt alt som pågår i dagens trening, som gjelder trening og andre ting, opptar hver trener. Men det er en ting at det opptar deg, en annen ting er at du skal bruke det, sier Vukicevic.

Andreas Thorkildens trener, Åsmund Martinsen, ville ikke ha stilt slike spørsmål, forteller han.

– For meg ville det være unaturlig. Jeg forholder meg til at dette er forbudt, sier han.

– Jeg er nok ganske streng, og har fullstendig nulltoleranse på dette området. Jeg vet lite om dette, og har ikke vært interessert i det, heller, sier han.

Kjenner seg ikke igjen

Tidligere toppsprinter og nåværende sportslig leder i Tjalve IK, John Ertzgaard, kjenner seg ikke igjen i Vukicevics beskrivelser.

– Jeg kan ikke støtte ham på at alle er nysgjerrige på disse tingene. Jeg skjønner at Antidoping Norge lurer på hvorfor han ikke kom til dem, sier Ertzgaard til NRK.no.

Han påpeker gjentatte ganger at han gjerne ville sett hele e-postkorrespondansen Dagbladet refererer til, slik at utdragene kunne blitt satt i skikkelig kontekst.

– Petar er en elitetrener, mens jeg jobber mest med ungdom. Vi kan ikke trekke konklusjoner uten å vite hele sammenhengen, sier han.

Likevel avviser 35-åringen at han kunne gjort noe lignende.

– Man er nødt til å ha oversikt over hva som er ulovlig og ikke. Men noe mer enn det trenger man ikke vite. Stoffene er jo helt klart ulovlige, derfor er det ikke interessant. Derfor kjenner jeg meg ikke igjen, sier Ertzgaard.

Petar Vukicevic har ikke svart på NRKs henvendelser



Siste nytt

  • Nagelsmann forlenger med Tyskland

    Julian Nagelsmann har skrevet ny kontrakt som tysk landslagssjef som strekker seg til og med fotball-VM i 2026.

    Det opplyser Tysklands fotballforbund på sitt nettsted.

    Nagelsmann er den siste tiden blitt sterkt koblet til sin tidligere klubb Bayern München, der Thomas Tuchel ikke får fortsette som hovedtrener etter inneværende sesong.

    Forlengelsen med landslaget gjør imidlertid 36-åringen uaktuell for Bayern.

    – Dette er en avgjørelse som kommer fra hjertet. Det er en stor ære å kunne trene landslaget og jobbe med de beste spillerne i landet, sier Nagelsmann. (NTB)

    X5kdFmemwRg
    Foto: AFP
  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Fratatt seieren etter skandalebildene

    NRK skrev tidligere denne uka om den spesielle avslutningen på Beijing halvmaraton.

    He Jie vant løpet, men tilsynelatende etter at hans afrikanske motstandere vinket kineseren frem. Spekulasjonene om løpsfiksing var i gang, og nå har konsekvensene kommet.

    Det er den kinesiske TV-kanalen CCTV som fredag får bekreftet at de tre beste i løpet må levere tilbake sine trofeer og tilbakebetale bonuspenger, ifølge NTB.

    Jies kenyanske konkurrent Willy Mnangat sa etter løpet at han hadde latt kineseren vinne, men endret senere forklaringen sin i et nytt intervju.

    Der påsto Mnangat at han hadde vært hare for Jie.

    – Jeg vet ikke hvorfor de skrev navnet mitt på startnummer i stedet for å skrive hare. Jobben min var å sette farten og hjelpe ham til seier, men dessverre nådde han ikke målet sitt som var kinesisk rekord, forklarte Mnangat.

    Det kinesiske friidrettsforbundet uttalte tidligere denne uken at de hadde møttes i sakens anledning. I en en uttalelse er det lovet forbedringer knyttet til idretten i landet. (NTB/NRK)

    jX7yazqefCE
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal