Norske trenere kjenner seg ikke igjen: – Dette får han stå for selv

Norske topptrenere er undrende til Petar Vukicevics korrespondanse om forbudte stoffer.

EM FRIIDRETT 2012

Norske trenere kjenner seg ikke igjen i Petar Vukicevics beskrivelser.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– En sånn samtale kunne ikke fungert i langrennsmiljøet, sier landslagssjef Trond Nystad.

Det er i mandagens utgave av Dagbladet at trenerprofilen Petar Vukicevic innrømmer at han har forhørt seg om veksthormoner og testosteron i e-poster med en annen trener.

Trener Trond Nystad

- Dette er utenkelig i vår verden, sier landslagssjef Trond Nystad.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Dette skal ifølge avisen ha skjedd i perioden 2001 - 2003, og treneren skal være en profilert europeisk friidrettstrener.

– Jeg garanterer deg at alle trenere i verden vet veldig mye om bruk av for eksempel veksthormon, steroider, Gud vet. De vet det, men de fleste normale trenere bruker det ikke. I Norge er det selvmord. Bruker du det er du ferdig. Blir du tatt, er du ferdig, sier Vukicevic, som er far og trener til hekkeløperen Christina Vukicevic.

– Diskuterer dette aldri

Trond Nystad er langslagssjef for Norges herrelandslag i langrenn, og ansvarlig for langrennsstjerner som Petter Northug.

Han kommenterer uttalelsene til trenerprofilen slik:

– Dette får han stå for selv, sier han.

Nystad sier at en slik korrespondanse aldri ville ha funnet sted i den norske langrennsleiren.

Jarle Aambø

Toppidrettssjef Jarle Aambø: - Ikke vanlig.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Dette diskuterer vi aldri. Vi snakker kun om trening, utstyr, høydeopphold og teknikk. En slik diskusjon ville aldri ha skjedd hos oss, sier han.

– En sånn samtale kunne ikke fungert i langrennsmiljøet. Da hadde man sperret opp øynene. Dette er utenkelig i vår verden.

– Unaturlig kommunikasjon

Toppidrettssjef Jarle Aambø ved Olympiatoppen reagerer på uttalelsene til Vukicevic, og friidrettspresident Svein Arne Hansen opplyser at de har bedt om en skriftlig redegjørelse.

– Det her er en helt unaturlig kommunikasjon, og er ukjent for oss. Det er ikke vanlig at trenere rådfører seg på denne måten, sier Aambø til Dagbladet.

– Unaturlig

I Dagbladet-artikkelen sier Vukicevic at det er naturlig at trenere spør hverandre om ting.

Petar Vukicevic

Petar Vukicevic forhørte seg om veksthormoner og testosteron i e-poster.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

– Absolutt alt som pågår i dagens trening, som gjelder trening og andre ting, opptar hver trener. Men det er en ting at det opptar deg, en annen ting er at du skal bruke det, sier Vukicevic.

Andreas Thorkildens trener, Åsmund Martinsen, ville ikke ha stilt slike spørsmål, forteller han.

– For meg ville det være unaturlig. Jeg forholder meg til at dette er forbudt, sier han.

– Jeg er nok ganske streng, og har fullstendig nulltoleranse på dette området. Jeg vet lite om dette, og har ikke vært interessert i det, heller, sier han.

Kjenner seg ikke igjen

Tidligere toppsprinter og nåværende sportslig leder i Tjalve IK, John Ertzgaard, kjenner seg ikke igjen i Vukicevics beskrivelser.

– Jeg kan ikke støtte ham på at alle er nysgjerrige på disse tingene. Jeg skjønner at Antidoping Norge lurer på hvorfor han ikke kom til dem, sier Ertzgaard til NRK.no.

Han påpeker gjentatte ganger at han gjerne ville sett hele e-postkorrespondansen Dagbladet refererer til, slik at utdragene kunne blitt satt i skikkelig kontekst.

– Petar er en elitetrener, mens jeg jobber mest med ungdom. Vi kan ikke trekke konklusjoner uten å vite hele sammenhengen, sier han.

Likevel avviser 35-åringen at han kunne gjort noe lignende.

– Man er nødt til å ha oversikt over hva som er ulovlig og ikke. Men noe mer enn det trenger man ikke vite. Stoffene er jo helt klart ulovlige, derfor er det ikke interessant. Derfor kjenner jeg meg ikke igjen, sier Ertzgaard.

Petar Vukicevic har ikke svart på NRKs henvendelserSiste nytt

 • VM-lab blandet prøvesvar: – Sykt

  Andrew Musgrave er bekymret etter at menneskelige feil gjorde at han fikk uriktig prøvesvar på en blodprøve.

  – Det er helt sykt, forteller briten til NRK.

  Tirsdag fikk både Musgrave og lagkamerat James Clugnet beskjed fra Det internasjonale skiforbundet (FIS) om at det var funnet antistoffer for korona i blodprøvene deres.

  Britene fikk det ikke til å stemme, ettersom de også tok en antistofftest under Tour de Ski, og de har blitt testen jevnlig for korona siden.

  – Jeg forsto at det ikke var mulig, så James sendte en e-post til FIS. Da fant de ut at de hadde blandet prøvene våre med noen andres. Det er meget spesielt, utbryter Musgrave.

  – De bør ha stålkontroll på laboratoriene når det kommer til dopingtester, utdyper han.

  FIS' etiske sjef Sarah Fussek legger seg flat når NRK ringer, og hun forsikrer om at hun har beklaget til langrennsløperne, men at det ikke er noen grunn til bekymring.

  – Analysene av dopingprøver skjer automatisk, men disse antistofftestene må legges inn manuelt. Derfor er det tastefeil som har gjort at resultatene ble blandet, forklarer hun.

  Andrew Musgrave fra Storbritannia under langrennet i skiløypene på Beitostølen Skiarena søndag
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Woods blir ikke siktet etter ulykke

  Golfstjernen Tiger Woods blir ikke siktet for uaktsom kjøring etter bilulykken der han pådro seg alvorlige skader tirsdag.

  Politiet har etterforsket hendelsen, som skjedde på et område som regnes som ulykkesutsatt. Woods var alene i bilen, som rullet rundt da han kjørte av veien.

  Fra før er det kjent at Woods ikke var påvirket da han krasjet, og dagen etter ulykken varsler politiet at det ikke vil bli opprettet sak mot ham for uaktsom kjøring.

  – Dette var en ulykke, sier politisjefen i Los Angeles, Alex Villanueva, ifølge NTB.

 • Elverum med surt mesterliga-tap

  Til tross for å ha ledet 20-17 til pause, og med to mål når under fem minutter gjenstod, tapte Elverum 35-32 for Vardar fra Nord-Makedonia i mesterligaens gruppespill.

  Elverums toppscorere ble Dominik Máthé og Carl Josef Pujol med fem mål, mens Vardars Timur Dibirov scoret ni.

  Den forrige kampen mellom lagene endte 34-34. Vardar passerte med dagens resultat Elverum. Dermed er det norske laget på sisteplass i gruppen som toppes av polske Kielce.

  Elverums neste kamp er mot Paris Saint-Germain 2. mars.

  Eliteserien håndball, menn (21. runde): Elverum - ØIF Arendal (27-27)
  Foto: Fredrik Hagen

Sendeplan

Kl. Program Kanal