NRK Meny
Normal

– Promillekjøring er for alvorlig å tøyse med

Kjøring i ruspåvirket tilstand er et stort trafikksikkerhetsproblem og for alvorlig til å bli tullet med, mener Statens vegvesen. Likevel er det mange på Twitter som harselerer og tuller med Petter Northugs promillekjøring.

Skjermdump fra Twitter

Statens vegvesen tvitret denne meldingen søndag kveld. Pressejef Kjell Bjørn Vinje sier at promillekjøring er et stort og alvorlig problem og reagerte på at sosiale mediebrukere harselerte rundt dette.

Foto: Skjermdump fra Twitter

Søndag kveld ble det kjent at Petter Northug var involvert i en trafikkulykke, hvor han innrømmet å ha kjørt med promille.

Noen av Northugs sponsorer har valgt å fortsette samarbeidet med langrensesset, mens andre fremdeles er i tenkeboksen. Svenske medier godter seg og har viet saken mye plass i dag, og episoden har vært den store snakkisen i sosiale medier siden den ble kjent.

Skjermdump fra Facebook

Petter Northug er toppsaken i de store svenske mediene

Foto: Skjermdump fra Facebook

NRK har tatt et raskt sveip over mikrobloggtjenesten Twitter og sett hva folk mener om at Northug kjørte bil og dundret over en rundkjøring i ruspåvirket tilstand.

Mange sosiale mediebrukere gir uttrykk for stor støtte og sympati, mens også mange uttrykker skuffelse over skistjernens promillekjøring, og at han stakk fra ulykkesstedet og en skadd passasjer. På Twitter er det også mange som vitser og fleiper og gir skistjernen så hatten passer for hans uansvarlige oppførsel.

Reagerte på alle vitsene og fleipene

Kort tid etter at nyheten ble kjent søndag kveld, tvitret Statens vegvesen følgende:

– Fyllekjøring er uakseptabelt og teit – enten du heter Petter eller Terje. Men ikke glem at vi snakker om en ung mann som også trenger støtte.

Det var pressesjef i Statens vegvesen, Kjell Bjørn Vinje, som reagerte på harseleringene på Twitter og skrev meldingen. Vinje forteller til NRK at Statens vegvesen har en tindrende klar holdning mot rusbruk i trafikken og at de har mye kunnskaper og erfaringer rundt problematikken.

– Det var en kommentar til tonen på Twitter. Debatten var tøysete og useriøs. Kjøring i ruspåvirket tilstand er et stort problem og er altfor alvorlig til å bli avspist med ordspill og vitser. I tillegg bør folk gjerne vise menneskelige hensyn, sier Vinje til NRK.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

– Stå på, Petter Northug

Ap-politiker og tidligere justisminister Knut Storberget har også tvitret om hendelsen. Overfor Dagbladet understreker Storberget at støtten ikke betyr at han på noen måte går ut og forsvarer promillekjøring.

– Kriminelle handlinger skal få konsekvenser. Jeg skrev «stå på» til ham for at han skal komme seg gjennom dette, at han skal leve som menneske og idrettsutøver, sier avholdsmannen Knut Storberget.

Den profilerte krimeksperten og tidligere politispaneren Johnny Brenna er også en av mange som har delt sine meninger om Northugs promillekjøring. Han håper langrennsesset tar lærdom av hendelsen og fokuserer på idretten igjen. Også forfatter Erlend Loe og journalist Hans Olav Brenner har delt sine meninger i debatten som vokser stadig på Twitter.

NRK har plukket ut noen av Twitter-meldingene om Petter Northug-krasjen. Her er noen av meldingene på mikrobloggtjenesten:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Tromsø-Strømsgodset er avlyst

  Snøen stoppet oppgjøret mellom Tromsø og Strømsgodset. Dommer Sigurd Kringstad sa til NRK før kampstart at han skulle ta en vurdering opp mot kampstart. Det snør tett, og kampen lot seg ikke gjennomføre.

  NRK kommer tilbake med mer.

  Snø på Alfheim stadion
  Foto: Gunnar Grindstein
 • Grøvdal nummer tre i New York

  Karoline Bjerkeli Grøvdal ble nummer tre på New York halvmaraton søndag. Hun løp inn til 1.12.43, og var 19 sekunder bak Buze Diriba, som vant.

  Grøvdals personlige rekord på distansen er 1.09.41.

  Karoline Bjerkeli Grøvdal
  Foto: Mikula Martin/ctk / NTB scanpix
 • Tyske Riessle vant igjen

  Fabian Riessle vant verdenscuprennet i Klingenthal søndag. Han spurtet ned Johannes Rydzek og Akito Watabe i kampen om seieren.

  Sistnevnte sikret seier i verdenscupen sammenlagt, foran Jan Schmid. han ble beste norske på fjerdeplass.

  SKIING-FINLAND/ Lahti Ski Games 2016
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Radiosporten
Sport i dag
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen
4-4-2 Eliteserien: Vålerenga - Odd