NRK Meny
Normal

– Dette er farlig. Har dere en litt enklere scoring vi kan kopiere?

Slik gikk det da noen av Norges mest lovende spisstalenter skulle kopiere Zlatans drømmescoring.

Håkon Lorentzen

UTFORDRING: Vi utfordret noen av Norges største spisstalenter til å kopiere Zlatans fantastiske brassespark mot England. Se hvordan det gikk.

Laster innhold, vennligst vent..

Malmö og Sverige står på hodet i forbindelse med byens store sønn Zlatan Ibrahimovics hjemkomst. Det skjer en drøy uke etter han skjøt nasjonen til EM.

Samtidig gikk Norge på en pinlig smell mot Ungarn - uten en eneste spiss fra start.

Zlatan-utfordring

Men hvor langt unna er vi egentlig å få en norsk Zlatan i fremtiden? Kan vi finne noen dersom vi går litt ned i aldersklassene her hjemme? NRK besøkte NFFs spissprosjekt for unge talentfulle angripere, hvor Branns Håkon Lorentzen, Brynes Magnus R. Grødem og Strømsgodsets Agouda Abdul-Basit deltok på trening.

Der drillet de avslutninger med prosjektleder Eivind Arnevåg og tidligere storscorer Arild Stavrum. Men den vanskeligste avslutningsøvelsen måtte de gjennom først etter at selve økta var ferdig.

Premissene var «enkle»: Kopier Zlatans drømmescoring mot England.

Etter tre forsøk hver var det ingen som hadde klart å sette ballen i mål.

– Dette her er farlig. Det er ikke bra, sier Lorentzen som helst ønsket seg en litt enklere scoring å kopiere.

– Kan vi få en norsk Zlatan en dag?

– Selvfølgelig. Vi har alle ambisjoner om å komme opp på et høyt nivå. Men det er en lang vei opp til Zlatan ennå, smiler Brann-spissen.

Artikkelen fortsetter under bildet

SOCCER-FRIENDLY/ Sweden's Zlatan Ibrahimovic celebrates after scoring against England during their international friendly soccer match at the Friends Arena in Stockholm

TOPPSPISS: Zlatan Ibrahimovic har nærmest alene gitt svenskene flere store fotballstunder. Her jubler han etter å ha senket England med fire scoringer i 2012.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

– Målet er å skape en toppspiss

NFF har i to år drevet et spissprosjekt som forhåpentligvis en dag skal resultere i at Norge igjen kan få en spiss i europeisk toppklasse.

Prosjektleder Eivind Arnevåg, brenner for spissplassen, og innrømmer at Norge i dag har et problem når det kommer til målscorere.

– Vi har en utfordring. Det har vi hatt en stund. Når vi ikke treffer på de samme sjansene som motstanderen, så er det en utfordring. Vi har mye å jobbe med. Derfor er det fint at vi har et ungt spissprosjekt på gang. Det er et forsøk på å starte litt tidligere med å utvikle gode spisser, sier Arnevåg.

Han har troen på at Norge kan forstre opp en internasjonal toppspiss - bare man begynner tdilig nok.

– Å skape en internasjonal spiss har vi gjort i Norge før. Og det må være målet nå - å skape en spiss som kan score på landslaget og for noen av de beste klubbene i Europa, sier han.

Men han er klar på at å skape en ny Zlatan ikke er hovedmålet.

– Vi må nok jobbe med et litt annet fokus. Vi må heller søke nivået under. Og der har vi mange som kan komme, sier han.

Spisstalent

SPISSTALENT: Norges Fotballforbund har drevet et spissprosjekt i to år. Her fra oppstarten i 2013: Eivind Arnevåg (prosjektleder), Jan Åge Fjørtoft, Tore André Flo, Sigurd Rushfeldt og Arild Sundgot. Foran fra v.: Zymer Bytyqi, Runar Espejord, Håkon Lorentzen, Mohamed Elyounoussi og Bård Finne. Nå er også flere yngre spillere hentet opp i gruppen.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Siste nytt

  • Roerne har fått båtene til VM

    Nesten én uke forsinket kom Norges VM-båter til Miami torsdag. Landslagets assistent Johan Lidberg har kjørt 160 mil for å hente båtene som på grunn av orkanen Irma landet i Houston, Texas i stedet for Miami.

    Nesten én uke forsinket kom Norges VM-båter til Miami.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM-kveld
VM-kveld sykkel-VM
VM-kveld