Hopp til innhold

– Den første virkelig store testen

Norge har til tider slitt mot antatt svakere motstand i sjakk-OL, og må trolig heve seg flere hakk om det skal bli seier over Polen. Men Team Carlsens «fargefordel» gjør Norge til en liten favoritt, mener NRKs sjakkekspert.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen møter Radoslaw Wojtaszek i dagens parti i Tromsø. Polakken var en av Vishy Anands hjelpere under VM mot nettopp Magnus Carlsen.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

 • Jon Ludvig Hammer

  Jon Ludvig Hammer møter Jan-Krzysztof Duda med hvite brikker.

  Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix
  Følg Norge–Polen nå!

– Dette er den første virkelig store testen for Norge, konstaterer Torstein Bae.

Norge og Polen er for første gang forhåndsrangert så å si likt. Dagens motstander er ranket som nummer 15, én plass bak Norge. Tidligere har det vært klasseforskjell mellom nasjonene.

– Tradisjonelt sett er Polen en av stormaktene, som alltid er med i tetkampen, mens Norge har vært en miniputt tidligere, sier Bae.

Møter ung sjakkstjerne

Magnus Carlsen og hans lagkompiser trøblet litt i innledningen av mesterskapet på hjemmebane, men har halt i land to seire og ett uavgjortresultat.

I dag møter sjakkgeniet fra Norge langt tøffere motstand enn i de foregående kampene når Radoslaw Wojtaszek venter på andre siden av det rutete brettet. Polakken er kanskje mest kjent for det norske publikummet som en av hjelperne til Vishy Anand under fjorårets sjakk-VM i India.

Bae forventer en neglebitende forestilling mellom Carlsen og Wojtaszek.

– Polakken er en unggutt helt i verdenseliten. Han er på nivå med de Magnus pleier å spille mot. Dette blir ingen enkel match for Magnus, sier sjakkeksperten, men legger til:

Torstein Bae

Torstein Bae forventer en spennende match mellom Norge og Polen.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Magnus har fordel med sine hvite brikker, og han viste i går hvor nådeløs han kan være når han får en mikroskopisk fordel som hvit. Da klarer ikke motstanderne å motstå presset etter hvert.

Mener Norge er favoritter

På elitenivå regnes det som en fordel å være hvit, for da ligger man hele tiden et trekk foran, og er på en måte på offensiven.

Dette med farger har vanligvis ikke så mye å si i lagsjakk ettersom de to fargene er fordelt mellom de fire spillerne, men i dag tror Bae Norge har en klar «fargefordel».

– Vi har hvit på bord én og tre, og der sitter Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer. De er både høyere rangert enn motstanderen og har en fordel på sine bord. Vi får håpe at de to kan ta seieren for da trenger vi bare et halvt poeng på de andre to bordene, sier Bae.

Simen Agdestein møter Grzegorz Gajewski, Jon Ludvig Hammer møter Jan-Krzysztof Duda, mens Kjetil A. Lie skal ut mot Mateusz Bartel.

Leif Erlend Johannessen står over runden.

Sportsnyheter

Satt ut av Klæbo-rykk: – Skjønner ikke hvordan han får de meterne

Johannes Høsflot Klæbo var igjen suveren i Lahti, men det var rykket hans halvveis ut i løept om satt ut konkurrentene.

Siste nytt

 • Windingstad i ledelsen - Nestvold-Haugen kjører sitt siste renn

  Leif Kristian Nestvold-Haugen startet først i det som er hans siste renn i karrieren, og han leverte en kjempetid.

  Lucas Braathen med startnummer fire klarte ikke å tukte tiden, men det klarte Alexander Steen Olsen, Henrik Kristoffersen og Rasmus Windingstad.

  – Jeg tar med meg det at det fortsatt bor litt god skikjøring i meg. Jeg hadde sett for meg at Lucas var foran. Jeg vil tørre å påstå at det er noe av den bedre kjøringa jeg har gjort på lenge, sier Nestvold-Haugen til NRK.

  – Skal han legge opp nå? Det blir for dumt, kontrer Brathen.

  – Nå har jeg gått så hardt ut med feiringer og slik, så det er vanskelig å gjøre comeback, nå, sier Nestvold-Haugen.

  2. omgang starter klokken 15. Windingstad leder, Steen Olsen nummer to og Henrik Kristoffersen nummer tre.

  – Det er tett og det er muligheter, faktisk. Jeg må krumme nakken i andre omgang, sier Nestvold-Haugen.

  Leif Kristian Nestvold-Haugen
  Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
 • Kalvå fnyser av svensk ekspert: – Det bryr jeg meg ikke så hardt om

  Anne Kjersti Kalvå avsluttet sesongen med sin første verdenscupseier i karrieren på 20 kilometer i Lahti.

  På oppløpet gikk hun fra Katharina Hennig og svenske Jonna Sundling, som ble nummer to og tre. Men før de skulle ned på stadion, skjedde noe som fikk svenskenes Viaplay-ekspert til å heve øyebrynene.

  – Ser man på hva som skjer, så går Kalvå på innsiden og bruker både høyre og vendre ski på en ulovlig måte, sier Teodor Peterson på svensk Viaplay.

  På helt enormt raske ski, gled Anne Kjersti Kalvå ifra alt og alle i bakken ut fra Lahti-svingen. Men inn mot den skarpe svingen mener eksperten at Kalvå var for aktiv med beina.

  – Her skøyter Kalvå utfor og får på den måten en luke som blir avgjørende. Det er noe som ikke er tillatt, sier Peterson.

  Det er ikke Kalvå selv enig i.

  – Jeg føler jeg gikk klassisk. Når det ikke er satt spor, så har man lov til å gjøre retningsendrende tak, og må man utnytte seg av. Det skaper fart, og det prøver jeg alltid å gjøre. Og det er lov, sier Kalvå til NRK.

  Er du glad for at det ikke er svenske ekspert som sitter i juryen?

  – Det er ikke noen som sitter tett på som skal sitte i juryen. Det bryr jeg meg ikke så hardt om.

  Svenske Ebba Andersson ble passert av Kalvå der Peterson beskylder henne for skøyting. Hun fikk se bildene etter målgang og registrerte at de hadde en litt annen rytme, men ville la andre bestemme om det var innenfor regelverket.

  Det er ikke meldt at det blir en jurysak. Norges trener, Stig Rune Kveen, er krystallklar på at det heller ikke er en sak.

  Dermed kronet Anne Kjersti Kalvå en fenomenal sesong med seier.

  – Det er skikkelig kult og stort. Det er artig å klare det på siste dagen av sesongen. Å krone sesongen med dette er skikkelig stort, sier Kalvå

 • Stjernesund med overlegent NM-gull

  Thea Stjernesund hadde 75 hundredeler å gå på fra første omgang under NM-storslalåmen, til Maria Therese Tviberg, Mina Fürst Holtmann og Marte Monsen. Mellom de tre skilte det kun tolv hundredeler, men ingen av dem klarte å hevde seg.

  Stjernesund økte i andre omgang, og vant med nesten to sekunder.

  – Hun er en klasse for seg selv. Hun har satt den norske eliten på plass, sier NRKs kommentator Patrick Rowlands.

  Stjernesund kjørte veldig rent, og skulle ønske at sesongen ikke var over nå.

  – Det er veldig deilig å få disse bekreftelsene. Jeg synes formen er stigende, så derfor er det litt synd at sesongen er over. Dette var en drøm å kjøre på, sier Stjernesund til NRK.

  Andrine Maarstøl tok sølv og Bianca Bakke Westhoff bronse. Dermed er pallen kopiert fra lørdagens slalåm.

  – Det var uforventa, men jeg prøvde jo å gå for det, sier Maarstøl.

  Westhoff liker best å kjøre slalåm, og ble derfor overrasket over at hun havnet på pallen.

  – Det er mer sjokkerende enn i går. Jeg er veldig fornøyd, det kunne ikke blitt bedre, sier Westhoff.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste