Hopp til innhold

– Den første virkelig store testen

Norge har til tider slitt mot antatt svakere motstand i sjakk-OL, og må trolig heve seg flere hakk om det skal bli seier over Polen. Men Team Carlsens «fargefordel» gjør Norge til en liten favoritt, mener NRKs sjakkekspert.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen møter Radoslaw Wojtaszek i dagens parti i Tromsø. Polakken var en av Vishy Anands hjelpere under VM mot nettopp Magnus Carlsen.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

 • Jon Ludvig Hammer

  Jon Ludvig Hammer møter Jan-Krzysztof Duda med hvite brikker.

  Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix
  Følg Norge–Polen nå!

– Dette er den første virkelig store testen for Norge, konstaterer Torstein Bae.

Norge og Polen er for første gang forhåndsrangert så å si likt. Dagens motstander er ranket som nummer 15, én plass bak Norge. Tidligere har det vært klasseforskjell mellom nasjonene.

– Tradisjonelt sett er Polen en av stormaktene, som alltid er med i tetkampen, mens Norge har vært en miniputt tidligere, sier Bae.

Møter ung sjakkstjerne

Magnus Carlsen og hans lagkompiser trøblet litt i innledningen av mesterskapet på hjemmebane, men har halt i land to seire og ett uavgjortresultat.

I dag møter sjakkgeniet fra Norge langt tøffere motstand enn i de foregående kampene når Radoslaw Wojtaszek venter på andre siden av det rutete brettet. Polakken er kanskje mest kjent for det norske publikummet som en av hjelperne til Vishy Anand under fjorårets sjakk-VM i India.

Bae forventer en neglebitende forestilling mellom Carlsen og Wojtaszek.

– Polakken er en unggutt helt i verdenseliten. Han er på nivå med de Magnus pleier å spille mot. Dette blir ingen enkel match for Magnus, sier sjakkeksperten, men legger til:

Torstein Bae

Torstein Bae forventer en spennende match mellom Norge og Polen.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Magnus har fordel med sine hvite brikker, og han viste i går hvor nådeløs han kan være når han får en mikroskopisk fordel som hvit. Da klarer ikke motstanderne å motstå presset etter hvert.

Mener Norge er favoritter

På elitenivå regnes det som en fordel å være hvit, for da ligger man hele tiden et trekk foran, og er på en måte på offensiven.

Dette med farger har vanligvis ikke så mye å si i lagsjakk ettersom de to fargene er fordelt mellom de fire spillerne, men i dag tror Bae Norge har en klar «fargefordel».

– Vi har hvit på bord én og tre, og der sitter Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer. De er både høyere rangert enn motstanderen og har en fordel på sine bord. Vi får håpe at de to kan ta seieren for da trenger vi bare et halvt poeng på de andre to bordene, sier Bae.

Simen Agdestein møter Grzegorz Gajewski, Jon Ludvig Hammer møter Jan-Krzysztof Duda, mens Kjetil A. Lie skal ut mot Mateusz Bartel.

Leif Erlend Johannessen står over runden.

Siste nytt

 • Sergio Ramos ferdig i PSG

  Det er ikke bare Lionel Messi PSG-fansen tar farvel med lørdag. Også Sergio Ramos spiller sin siste kamp for klubben.

  Det bekrefter midtstopperen på sin Instagram-konto.

  – I morgen blir en spesiell dag. I morgen sier jeg farvel til en periode i livet mitt. Takk for to spesielle år der jeg fikk spille i alle turneringer og gi alt. Jeg skal møte nye utfordringer, jeg skal spille i andre farger, skriver spanjolen.

  Ramos' kontrakt med PSG utløper i slutten av juni. Hvor veteranen spiller neste sesong er foreløpig uvisst.

  Sergio Ramos
  Foto: Laurent Cipriani / AP
 • Sterk borteseier i Fiorentinas generalprøve

  Onsdag spiller Fiorentina for serieliga-trofeet når de møter West Ham. I generalprøven mot Sassuolo seiret de 3-1.

  Arthur Cabral, Riccardo Saponara og Nicolas Gonzalez scoret målene i den sterke borteseieren. Domenico Beraris Sassuolo-mål ble bare av det trøstende slaget.

  For vertenes del hjalp det ikke at Ruan og Rogeri fikk hvert sitt røde kort og at Sassuolo dermed avsluttet kampen med ni mann.

  Dette var disse to klubbenes siste seriekamp for sesongen. Fiorentina ender trolig på en 8. plass, mens Sassuolo akkurat nå er på 13. plass.

  Emil Konradsen Ceïde spilte fra start for Sassuolo, men ble byttet ut i det 58. minutt. Kristian Thorstvedt var ikke i troppen.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Michele Nucci / AP
 • Ny verdensrekord på 1500 meter kvinner

  Kenyanske Faith Kipyegon tok fredag kveld verdensrekord på 1500 meter for kvinner i Firenze.

  Kipyegon var lenge foran «haren» til verdensrekorden, og klarte å holde helt inn til en historisk bragd.

  Kipyegon endte nesten åtte sekunder foran britiske Laura Muir, som tok 2.-plassen i Firenze. Kenyanerens tidligere bestetid var på 3.50, 37. Den satte hun i Monaco i fjor sommer.

  Tiden ble utrolige 3.49.11, og med det slo hun Genzebe Dibaba sin gamle rekord på 3:50.07. Hun er nå første kvinne til å løpe 1500 meter på under 3 minutt og 50 sekund.

  – Et fantastisk løp, det var perfeksjon, sier NRK-kommentator Jann Post.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste