NRK Meny
Normal

– Den første virkelig store testen

Norge har til tider slitt mot antatt svakere motstand i sjakk-OL, og må trolig heve seg flere hakk om det skal bli seier over Polen. Men Team Carlsens «fargefordel» gjør Norge til en liten favoritt, mener NRKs sjakkekspert.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen møter Radoslaw Wojtaszek i dagens parti i Tromsø. Polakken var en av Vishy Anands hjelpere under VM mot nettopp Magnus Carlsen.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

 • Jon Ludvig Hammer

  Jon Ludvig Hammer møter Jan-Krzysztof Duda med hvite brikker.

  Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix
  Følg Norge–Polen nå!

– Dette er den første virkelig store testen for Norge, konstaterer Torstein Bae.

Norge og Polen er for første gang forhåndsrangert så å si likt. Dagens motstander er ranket som nummer 15, én plass bak Norge. Tidligere har det vært klasseforskjell mellom nasjonene.

– Tradisjonelt sett er Polen en av stormaktene, som alltid er med i tetkampen, mens Norge har vært en miniputt tidligere, sier Bae.

Møter ung sjakkstjerne

Magnus Carlsen og hans lagkompiser trøblet litt i innledningen av mesterskapet på hjemmebane, men har halt i land to seire og ett uavgjortresultat.

I dag møter sjakkgeniet fra Norge langt tøffere motstand enn i de foregående kampene når Radoslaw Wojtaszek venter på andre siden av det rutete brettet. Polakken er kanskje mest kjent for det norske publikummet som en av hjelperne til Vishy Anand under fjorårets sjakk-VM i India.

Bae forventer en neglebitende forestilling mellom Carlsen og Wojtaszek.

– Polakken er en unggutt helt i verdenseliten. Han er på nivå med de Magnus pleier å spille mot. Dette blir ingen enkel match for Magnus, sier sjakkeksperten, men legger til:

Torstein Bae

Torstein Bae forventer en spennende match mellom Norge og Polen.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Magnus har fordel med sine hvite brikker, og han viste i går hvor nådeløs han kan være når han får en mikroskopisk fordel som hvit. Da klarer ikke motstanderne å motstå presset etter hvert.

Mener Norge er favoritter

På elitenivå regnes det som en fordel å være hvit, for da ligger man hele tiden et trekk foran, og er på en måte på offensiven.

Dette med farger har vanligvis ikke så mye å si i lagsjakk ettersom de to fargene er fordelt mellom de fire spillerne, men i dag tror Bae Norge har en klar «fargefordel».

– Vi har hvit på bord én og tre, og der sitter Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer. De er både høyere rangert enn motstanderen og har en fordel på sine bord. Vi får håpe at de to kan ta seieren for da trenger vi bare et halvt poeng på de andre to bordene, sier Bae.

Simen Agdestein møter Grzegorz Gajewski, Jon Ludvig Hammer møter Jan-Krzysztof Duda, mens Kjetil A. Lie skal ut mot Mateusz Bartel.

Leif Erlend Johannessen står over runden.

Siste nytt

 • Elverum klar for mesterligaen

  For tredje gang på rad går Elverums håndballherrer rett inn i mesterligaens gruppespill. Det opplyser klubben på sine nettsider. Hedmarkingene er kvalifisert for gruppe C eller D. Trekningen skjer i Wien 29. juni.

  Håndball herrer: Champions League Elverum - Kadetten Schaffhausen (26-22)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Her får Tunisia straffe

 • Belgia øker til 3-0

  Kommentator: Peder Mørtvedt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
FIFA Fotball-VM 2018: Tunisia - England
FIFA Fotball-VM 2018: Tunisia - England
Best i verden: Tidenes fotball-VM