NRK Meny
Normal

– Det var verdens undergang, hyling og skriking

Landslagstrener Egil Kristiansen avslører en ukjent side av Therese Johaugs følelsesregister.

I den fjerde episoden blir vi bedre kjent med hele Norges superstjerne, Therese Johaug.

VIDEO: Therese Johaug smiler selvironisk når hun forteller om gamle frustrasjoner.

Hun slo igjennom med et ellevilt jubelbrøl og VM-bronse som 18-åring i 2007. Etterpå har det norske folk lagt sin elsk på en energisk, sprudlende og superblid Therese Johaug.

I ukens episode av dokumentarserien «Verdens beste skijenter» kommer det imidlertid fram at Johaugs følelsesregister også spenner i den motsatte retningen. Særlig kom det til syne tidlig i karrieren.

– Gikk det skeis med ei ski eller en binding på trening, så var det verdens undergang og hyling og skriking. Det var ikke måte på. Nå er hun helt rolig. Hun er blitt mye tryggere, avslører landslagstrener Egil Kristiansen.

– Bare å gi opp

Johaug bekrefter at negative opplevelser vakte kraftige reaksjoner.

– Hvis jeg som junior gikk et dårlig skirenn, følte jeg at hele sesongen ødelagt. Det var ikke vits i å stille på flere skirenn, liksom. Jeg var i så dårlig form og det var bare å gi opp, forteller hun – med en god porsjon selvironi.

Både Kristiansen og Johaug husker særlig en episode i Val Senales, der Johaug terpet skøyteteknikk.

– Therese var veldig frustrert og fikk ikke til skøytinga, og hadde mer eller mindre gitt opp hele greia, sier Kristiansen.

– Sur, sint og lei meg

Johaug forteller hva som så skjedde:

– Jeg prøvde og prøvde og prøvde og prøvde og fikk det ikke til. Til slutt var jeg så sur, sint og lei meg at jeg tok staven, pælmet den i bakken, kastet skiene i bakken og begynte å skrike. Alt var feil. Jeg klarte ikke å finne en positiv ting.

Som alle vet, endte det godt. Therese Johaug lærte seg å skøyte. I 2011 ble hun verdensmester på 30 km fristil. I 2013 ble hun verdensmester på 10 km fristil.

– Det viser at du kan få til ting selv om du ikke behersker det, hvis du vil nok og jobber med de riktige tingene, fastslår Egil Kristiansen.

Siste nytt

 • La Liga-trener frir til Iniesta

  Quique Setién, trener for den spanske La Liga-klubben Real Betis, bønnfaller Barcelona-veteranen Andrés Iniesta om å fortsette karrieren i Spania. Spanske medier har spekulert i om Iniesta er på vei til Kina, men Setién ønsker det annerledes. – Vi skylder Iniesta så mye. Det er en fantastisk mann bak den fantastiske spilleren. Dette er min måte å takke ham på, sier Setién til klubbens hjemmeside.

  Laster Twitter-innhold
 • Chile klar for fotball-VM

  Chile er klar for sitt første fotball-VM for kvinner etter at de slo Argentina 4-0 i siste runde av Copa America. Seieren betyr at Chile endte på andreplass i turneringen, som igjen betyr at de kan bestille billetter til VM i Frankrike i 2019. Brasil vant turneringen, og er dermed klar for både VM og Tokyo-OL i 2010.

  FBL-WOMEN-AMERICA CUP-ARG-CHI
  Foto: CLAUDIO REYES / AFP
 • Martinsens IceHogs med ny seier

  Andreas Martinsen ser ikke ut til å bli tilgjengelig for det norske landslaget med det første. Søndag vant hans AHL-lag Rockford IceHogs 5-2 hjemme mot Chicago Wolves, og dermed leder IceHogs 2-0 i best av fem kamper. Ishockey-VM starter 04. mai.

  martinsen for norge
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Best i verden: Martin Schanche - Rattets Messias
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Odd - Sarpsborg 08