NRK Meny

– Det var verdens undergang, hyling og skriking

Landslagstrener Egil Kristiansen avslører en ukjent side av Therese Johaugs følelsesregister.

I den fjerde episoden blir vi bedre kjent med hele Norges superstjerne, Therese Johaug.

VIDEO: Therese Johaug smiler selvironisk når hun forteller om gamle frustrasjoner.

Artikkelen er mer enn to år gammel.

Hun slo igjennom med et ellevilt jubelbrøl og VM-bronse som 18-åring i 2007. Etterpå har det norske folk lagt sin elsk på en energisk, sprudlende og superblid Therese Johaug.

I ukens episode av dokumentarserien «Verdens beste skijenter» kommer det imidlertid fram at Johaugs følelsesregister også spenner i den motsatte retningen. Særlig kom det til syne tidlig i karrieren.

– Gikk det skeis med ei ski eller en binding på trening, så var det verdens undergang og hyling og skriking. Det var ikke måte på. Nå er hun helt rolig. Hun er blitt mye tryggere, avslører landslagstrener Egil Kristiansen.

– Bare å gi opp

Johaug bekrefter at negative opplevelser vakte kraftige reaksjoner.

– Hvis jeg som junior gikk et dårlig skirenn, følte jeg at hele sesongen ødelagt. Det var ikke vits i å stille på flere skirenn, liksom. Jeg var i så dårlig form og det var bare å gi opp, forteller hun – med en god porsjon selvironi.

Både Kristiansen og Johaug husker særlig en episode i Val Senales, der Johaug terpet skøyteteknikk.

– Therese var veldig frustrert og fikk ikke til skøytinga, og hadde mer eller mindre gitt opp hele greia, sier Kristiansen.

– Sur, sint og lei meg

Johaug forteller hva som så skjedde:

– Jeg prøvde og prøvde og prøvde og prøvde og fikk det ikke til. Til slutt var jeg så sur, sint og lei meg at jeg tok staven, pælmet den i bakken, kastet skiene i bakken og begynte å skrike. Alt var feil. Jeg klarte ikke å finne en positiv ting.

Som alle vet, endte det godt. Therese Johaug lærte seg å skøyte. I 2011 ble hun verdensmester på 30 km fristil. I 2013 ble hun verdensmester på 10 km fristil.

– Det viser at du kan få til ting selv om du ikke behersker det, hvis du vil nok og jobber med de riktige tingene, fastslår Egil Kristiansen.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien: Stabæk - LSK Kvinner
Toppserien: Stabæk - LSK
Toppserien: Stabæk - LSK