NRK Meny
Normal

– Det var et legendarisk øyeblikk. Han er verdens største idrettsutøver

BEIJING (NRK): En rørt Ashton Eaton ble sittende og reflektere rundt alt han ofrer etter verdensrekorden. Usain Bolt sier amerikanerens offervilje er «helt latterlig».

Ashton Eaton

FØLELSESLADET: Ashton Eaton etter verdensrekorden på 400-meter.

Foto: NTB scanpix

– Å gjøre det så bra i ti øvelser er helt latterlig. Det koster bare mye dedikasjon og tid. Og evner som mange av oss ikke har. Han må være sjeleglad for den rekorden. Hardt arbeid lønner seg, sier Usain Bolt til NRK.

Bolt er ofte i sin egen sprintboble, men fikk med seg lørdagens store øyeblikk i friidretts-VM: Ashton Eatons fantastiske verdensrekord i tikamp.

– Da jeg skjønte at han hadde greid det, fikk jeg gåsehud over hele kroppen. Det var et legendarisk øyeblikk. Jeg sa til ham at han er verdens største idrettsutøver, sier bronsevinner Rico Freimuth.

Eatons

GRÅT: Ashton Eaton sammen med kona Brianne Theisen-Eaton rett etter verdensrekorden. Kona tok sølv i syvkamp tidligere i VM.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Eaton: – Det er tøft for meg

Eaton, kjent som en av verdens mest hardtarbeidende idrettsutøvere, kastet seg over mål etter en briljant langspurt.

Han lå langflat på banedekket lenge - utmattet og tydelig rørt - før han reiste seg og stavret bort til familien.

Ashton Eaton

PREGET: Ashton Eaton etter målgang.

Foto: DAMIR SAGOLJ / Reuters

– Det ble veldig mye følelser. Jeg ville bare se familien min, for jeg velger bort så mye i livet mitt for å ha disse opplevelsene, og familien min forstår det. Vi ser dem ikke mye. Vi ser ikke vennene våre mye heller. Det er tøft for meg. Vi skjønner heldigvis at toppidrettslivet ikke er for alltid, så det er ikke verdens undergang. Men det er vanskelig. Og da er det spesielt å dele dette øyeblikket med dem, sier en ettertenksom Ashton Eaton til NRK.

– Jeg vet knapt hva 27-åringer gjør

Kongen av tikamp ofrer mer enn de fleste idrettsutøvere. Når man skal perfeksjonere ti øvelser kan man trene og finpusse i det uendelige. Kroppen hans er som en optimalisert maskin.

Under pressekonferansen etter rekorden ble amerikaneren sittende og reflektere rundt hvordan han setter livet på vent.

– Jo eldre jeg blir, jo mer skjønner jeg at vi gjør valg. Vi gir opp så mye. Man savner venner og familie, man savner dem mye. Jeg er 27 år gammel, og jeg vet knapt hva vanlige 27-åringer gjør. Da blir det følelsesladet når man får betalt, sier han.

Eaton med verdensrekord

VIDEO: Se oppløpet på 1500-meter, hvor Ashton Eaton presset seg til det maksimale.

Briljerte på 400-meter

Eaton løp utrolige 45 blank på 400-meteren. Tiden er et resultat av at han har tatt to år uten en eneste tikamp for å perfeksjonere løpsøvelsene.

– Spesialistene har lært meg at jeg må starte spurten tidligere. Jeg tenkte først at det var umulig, for jeg har for mange øvelser. Men jeg har familie og trenere som tror sånn på meg, så jeg måtte prøve.

– Det første jeg tenkte ved målstreken, var at tiden måtte være feil. Det andre jeg tenkte, var at jeg måtte ha løpt over i banen innenfor meg. Jeg sa «no way!», dette kan ikke stemme! Men det gjorde det, sier han - og lener seg mot reklameveggen bak seg i ren utmattelse.

Se Eatons elleville jubel etter rekord på 400-meter

VIDEO: Se Ashton Eatons reaksjon etter tidenes beste 400-meter i en tikamp.

Siste nytt

 • Mol og Sørum til sin fjerde finale

  Anders Mol og Christian Sørum fortsetter sitt fantastiske spill og er nå klare for finalen i verdensseriefinalen i Tyskland etter at de slo ut nettopp Tyskland i semifinalen lørdag. De kom til verdensseriefinalen med tre strake turneringsseire.

  Sandvolleyball, verdenstour.
  Foto: Norges Volleyballforbund / NTB scanpix
 • Stjernen best i norgescupen

  Andreas Stjernen har valgt å trene for seg selv store deler av sommeren. Det er ingen grunn til bekymring. Sprova-hopperen vant lørdagens norgescuprenn i Granåsen. Ett poeng skilte ned til Joakim Aune. Fredrik Bjerkeengen ble nummer tre.

  Hopplandslaget
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Inter vil saksøke La Liga-sjefen

  Inter liker svært dårlig uttalelsene til La Liga-president Javier Tebas om Milano-klubbens forsøk på å kjøpe Luka Modric fra Real Madrid. – Inter bekrefter at klubben vil ta rettslige skritt mot Javier Tebas i forbindelse med uttalelsene han kom med til pressen i dag, heter det i en melding lagt ut på Inters nettsted.

  Estonia Super Cup Soccer
  Foto: Pavel Golovkin / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: Speedcross, finaler
NM-veka: Speedcross
Friidrett: Diamond League fra Birmingham
Friidrett: Diamond League
4-4-2 med Schau og Aune
NM-veka: Sandbryting, finaler
NM-veka: Sandbryting
NM-veka: Friidrett
NM-veka: NM i friidrett
NM-veka: Dans, breakdance og hiphop, finaler
NM-veka: Dans