Hopp til innhold

– Det var et helvete, intet mindre

Ti minutter etter målgang hadde fremdeles flere Tour de Ski-deltakere problemer med å gå, mens andre kastet opp. Etter at Petter Northug hadde sjanglet i mål, visste han ikke engang hvor han var.

Slagmark

PÅKJENNING: Slik så det ut i målområdet etter damenes avslutningsetappe i Tour de Ski.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

– Det var et helvete, intet mindre. Langrenn blir ikke tøffere enn dette, sier kanadiske Devon Kershaw til NRK.no.

Målområdet på toppen av Alpe Cermis minner mer om en slagmark enn en toppidrettsarena etter at løperne har krysset målstreken. De aller fleste kollapser i snøen, og flere klarer fortsatt ikke reise seg skikkelig etter ti minutter på bakken.

– Jeg visste ikke hvor jeg var, sier Northug til NRK.no.

– Allerede da jeg kom inn i henget, og skjønte jeg at det ikke var mulig å ta inn Dario, var det natta, fortsetter han.

NRK.no dekker Tour de Ski:

Les videre under bildet!

Northug kollapser

Petter Northug forteller til NRK.no at han ikke visste hvor han var etter målgang.

Foto: Gunnar Bøthun/NRK

– Glad det er over

– Touren er tøff. De fleste av oss er glad det er over nå, sier Petter Northug til NRK.no om det som hele høst har blitt ansett som årets høydepunkt for langrennsløperne.

Også den suverene sammenlagtvinneren Dario Cologna, som etter målgang sa at han tidvis nøt den siste etappen, er glad han er ferdig.

– Touren har vært fantastisk for meg, men jeg er veldig glad jeg ikke skal konkurrere de neste dagene, sier han til NRK.

Marcus Hellner, som imponerte alle opp monsterbakken og som så veldig pigg ut, forteller også om en kraftanstrengelse av aller verste sort.

– Jeg var forberedt på at det skulle bli j***** slitsomt. Jeg var halvstiv før bakken, men forsøkte bare å bite tenna sammen, sier han til NRK.no.

Les videre under videoen!

Video Northug ga alt

VIDEO: Se Petter Northug falle over målstreken.

– Mange vil få reaksjon

Fagansvarlig for styrke og utholdenhet i Olympiatoppen, Espen Tønnessen, forteller kombinasjonen av evne til å gå i kjelleren og den bratte motbakken tapper all kapasitet fra løperne.

– I en motbakke aktiverer man en stor del av muskelmassen, og når løperne klarer å gå så langt i kjelleren som de gjør, blir kroppen helt utmattet. De har produsert utrolig mye syre, og er nødt til å legge seg ned for å restituere seg, sier han til NRK.no.

Han forteller at løperne ikke vil klare å bruke like mye krefter i en flat løype.

– Man kan ta ut mye mer i en motbakke, fordi du kan aktivere en større del av muskelmassen. Det blir kreftene, og ikke farta, som er begrensningen, sier han.

– Hva har løperne foran seg de neste dagene?

– De har nok fått en større påkjenning på hjerte og sirkulasjon enn på musklene. Men også mentalt vil nok mange få en reaksjon, det er først nå de virkelig kjenner det, sier han.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Siste nytt

  • Guardiola bekrefter: Haaland mister Premier League-oppgjøret mot Brighton

    Manchester City-trener Pep Guardiola må klare seg uten spydspiss og Premier League-toppscorer Erling Braut Haaland i torsdagens nøkkelkamp borte mot Brighton.

    Det opplyste spanjolen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

    Haaland var i likhet med lagkamerat Phil Foden ikke til stede på tirsdagens trening. Nordmannen var heller ikke med i helgens FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Mesterliga-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade.

    Manchester City er i førersetet i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger fire poeng bak Arsenal på tabelltopp, men har to kamper til gode på rødtrøyene fra London. Opp til Liverpool på annenplass er avstanden ett poeng med én kamp mindre spilt.

    _g_QDc2r5f8
    Foto: AP
  • Langrennslandslagene klare: Flugstad Østberg vraket

    Skiforbundet presenterte onsdag langrennslandslagene for kommende sesong. Blant de mer kjente utøverne som ikke var å finne på scenen under presentasjonen i Holmenkollen var Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug.

    Hvorvidt sistnevnte satser fullt mot VM på hjemmebane i 2025, er foreløpig usikkert.

    – Jeg var så heldig å få trene med henne i dag tidlig. Hun så motivert ut. Hun kan bli god, hun, spøkte kvinnelagets trener Sjur Ole Svarstad.

    Kvinner elite: Lotta Udnes Weng, Mathilde Myhrvold, Julie Myhre, Heidi Weng, Anne Kjersti Kalvå, Tiril Udnes Weng, Kristine Stavås Skistad, Margrethe Bergane, Kristin Austgulen Fosnæs.

    Herrer elite: Pål Golberg, Simen Hegstad Krüger, Håvard Solås Taugbøl, Didrik Tønseth, Ansgar Evensen, Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes, Martin Løwstrøm Nyenget, Harald Østberg Amundsen, Even Northug, Iver Tildheim Andersen.

    Para elite: Vilde Nilsen, Indira Liseth, Trygve Toskedal Larsen, Thomas Karbøl Oxaal, Geir Lervik (ledsager)

    Disse utøverne er vraket etter forrige sesong: Ane Appelkvist Stenseth, Helene Marie Fossesholm, Marte Skaanes, Sjur Røthe, Sindre Bjørnestad Skar.

    Evensen, Tildheim Andersen, Bergane, Austgulen Fosnæs, Skistad og Klæbo er nye på landslaget denne sesongen.

    Cv312I5YbMc
    Foto: NTB
  • Warholm-rival klar for Bislett-duell

    Norges hekkeløpsfenomen Karsten Warholm skal opp mot 2022-verdensmester Alison dos Santos under Bislett Games i Oslo 30. mai.

    Det bekrefter arrangøren i sine mediekanaler.

    Dos Santos ble verdensmester på 400 meter hekk i Eugene i 2022. I forkant av mesterskapet hadde Warholm trøblet med en skade, og nordmannen var dermed ikke i nærheten av å utfordre brasilianeren.

    I fjor slo Warholm tilbake med gull i Budapest. Da ble Dos Santos nummer fem. (NTB)

    Verdensmesterskapet i friidrett 2022
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal