NRK Meny
Normal

– Det rykket finnes ikke i noen lærebok

Frode Estil viste i sin karriere noen rykk som skisporten aldri hadde sett før. I VM-sprinten gjorde Petter Northug det samme.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

FREKVENS: Her er rykket som gjorde at Northug kom på offensiven i VM-sprinten.

Frode Estil

RYKKET SELV: Frode Estil vet hva som skal til for å rykke fra konkurrentene.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Det er vanskelig å beskrive rykket. Han klinte til, og med fasit i hånda var det der han avgjorde, sier Frode Estil (42).

I begynnelsen av bakken i sprintfinalen torsdag lå Northug helt sist, men så satt han inn rykket som vil gå inn i historiebøkene. Med høye kneløft løp han opp i ryggen på broder Tomas, skar inn foran russiske Krjukov, og rundet toppen som førstemann. Der holdt han på å snuble før han staket seg videre til nedoverbakken.

– Isolert sett er ikke det han gjør noe bra teknisk. Men han er den desidert råeste, skryter Estil.

Han er mannen bak Estil-rykket som fikk langrennsinteresserte til måpe av begeistring. I likhet med rykket til Northug var det mer effektivt enn det var estetisk vakkert.

Frekvens, frekvens, frekvens

– Det rykket finnes ikke i noen lærebok. Det er sånne rykk som gjør at læreboka blir revidert, sier 42-åringen.

– Hva er forskjellen på ditt rykk og rykket vi så av Northug i går?

– Frekvensen er den samme. Det handler om å skape stor kraft på kort tid. Forskjellen er blant annet posisjonen til overkroppen og litt andre ting. Men det blir veldig teknisk. Frekvens er første bud.

– Hva med de høye kneløftene?

– Jeg reagerte på hvordan han løste det teknisk. Det var nok dårlig feste som gjorde at han måtte hoppe på den måten. Når han hopper så høyt så skaper han ekstra kraft mot underlaget. Han løste det nok sånn for å få feste.

Frode Estil vant 50 kilometeren i Oberstdorf.

KLEMMER TIL: Her rykker Frode Estil i Oberstdorf i 2005.

– Ligger i ryggmargen

I løpet av sin karriere gjorde Estil tusenvis av rykk. De fleste på trening, men noen ganger fikk tilskuerne nyte det i konkurranse. Det ligger i alle fall mye terping og trening bak det vi fikk se på torsdag.

– Petter liker å holde på sånn på trening. Han har det i ryggmargen og får det lille overtaket på konkurrentene.

Spenningen varte helt til siste stavtak i VM-sprinten. Alex Harvey var centimetere fra å knipe gullet fra Northug.

– Imponerende og artig. Det var en mektig opplevelse å se på. Det var en flott og spennende sprint med mange utøvere på et ekstremt høyt nivå, avslutter Estil.

Siste nytt

 • Johansen-scoring i Fulham-tap

  Norges landslagskaptein, Stefan Johansen, scoret sitt fjerde seriemål for sesongen da Fulham tapte 1–2 mot Aston Villa i engelsk mesterskapsserie lørdag.

  Stefan Johansen
  Foto: Alan Walter / Reuters
 • AaFK reddet poeng på overtid

  Aalesund utlignet til 1-1 på overtid mot Kristiansund lørdag. Dermed sikret de seg et viktig poeng i nedrykksstriden. Like før slutt stormet Kristiansunds Torgil Gjertsen mot AaFK-målet som var åpent, men sentret i stedet for å skyte og det ble bom.

  Aalesund - Kristiansund.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal