NRK Meny
Normal

– Dette blir VM-kampens klimaks

OSLO/CHENNAI (NRK.no): Mens Magnus Carlsen tilbrakte hviledagen på en solseng, tror NRKs sjakkekspert at Vishy Anand jobbet på spreng for å finne åpningen han trenger for å snu VM-kampen. Torsdag er hans siste sjanse.

Viswanathan Anand og Magnus Carlsen

Utad virker det som Magnus Carlsen (t.h.) har et overtak på Vishy Anand, men med seier i torsdagens parti er Anand plutselig tilbake i VM-kampen.

Foto: STRDEL / Afp

– Anands beste sjanse er å overraske Magnus fra start og få han ut på glattisen. Han gå hardt for seier nå. Dette blir rett og slett VM-kampens klimaks, sier Torstein Bae.

Torstein Bae

NRKs sjakkekspert Torstein Bae mener Anand er nødt til å spille en åpning som Carlsen ikke er forberedt på i torsdagens 9. parti. Hvis ikke kan inderen glemme VM-tittelen.

Foto: Ole Kaland / NRK

I halvannen uke har han forklart det norske folk hvert eneste trekk fra VM-kampen i India. Når indiske Anand flytter sin første hvite brikke torsdag er NRKs sjakkekspert mer spent enn noen gang tidligere.

– Det blir dramatisk. Jeg tror ikke Anand har gitt opp og han trenger bare én seier for å være med i kampen igjen, sier Bae.

Før det 9. partiet leder Magnus Carlsen VM-kampen 5 - 3. Det er førstemann til 6,5 poeng.

Ny åpning

NRK.no har snakket med en av verdens beste kvinnelige sjakkspillere, ungarske Susan Polgar, som er på plass i India som kommentator. Hun tror Magnus Carlsen får det tøft torsdag.

– Nå har han (Anand) hatt et par dager til å ta seg inn igjen etter skuffelsen med to strake tap i parti fem og seks, så jeg tror Magnus må være klar til en hard kamp, sier Polgar.

Onsdag var det hviledag i India. Carlsen brukte den til lek og avslapping på luksushotellet Fisherman's Cove, mens Anand trolig klødde seg i hodet.

Carlsen

Når Magnus Carlsen setter seg ned ved sjakkbrettet torsdag morgen norsk tid vet han at alt handler om å nøytralisere Anands åpning. Klarer han dét, ser ting meget lyst ut for nordmannen med tanke på VM-tittelen.

Foto: Krishnan, Anantha / NTB scanpix

Ifølge sjakkekspert Bae hadde Anand nærmest ikke noe valg.

– Han må finne en ny åpning som Magnus ikke har forberedt, men han vet jo ikke hva Magnus har tenk på så det blir veldig spennende.

Tror på Carlsen

Onsdag fortalte NRK.no om Carlsens hemmelige våpen i Groruddalen - en datamaskin som analyserer VM-kampene og hjelper Carlsen med å forutse trekk. En god «venn» å ha i ryggen før det avgjørende partiet torsdag.

Skulle det bli nok en remis er mye avgjort, tror Bae, siden Anand da ikke får starte med hvite brikker før det nest siste partiet.

Derfor er det så viktig for inderen å utnytte fordelen han har av å starte torsdag. I dét sekund han gir fra seg initiativet har Carlsen vist at han nærmest er uslåelig.

– Jeg verken tror eller håper Anand klarer å snu dette. Magnus har virket sterkere og sterkere for hvert parti, sier Bae.

Siste nytt

 • Lance Armstrong inngår forlik

  Lance Armstrong inngår forlik på 5 millioner dollar for å unngå rettssak i mai, der han ville ha risikert å måtte betale 100 millioner dollar til myndighetene. Det melder amerikanske medier sent torsdag kveld norsk tid, skriver NTB.

  Lance Armstrong
  Foto: Thao Nguyen / AP
 • Chelsea nærmer seg Tottenham

  Chelsea slo Burnley 2-1 på bortebane, og med tre poeng knappet de inn på Tottenham og den viktige fjerdeplassen. Med fire kamper igjen har Chelsea fem poeng opp til byrivalen. Kampen mellom Leicester og Southampton endte 0-0.

  FBL-ENG-PR-BURNLEY-CHELSEA
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Glimt enkelt videre

  Bodø/Glimt ble aldri truet av Melbo i torsdagens cupkamp. Trond Olsen sendte hjemmelaget i ledelsen etter 23 minutter. Jens Petter Hauges to mål og Philip Zinckernagel sikret 4-1-seier. Rosenborg slo Trygg/Lade 4-2.

  Eliteserien fotball: Brann - Bodø / Glimt.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal