Hopp til innhold

– Det er ikke ofte jeg har grått på sykkelen

Med feber fullførte trebarnsfaren Thomas Brager Olsen (43) sitt livs utfordring, ti triathlonkonkurranser på ti dager.

Thomas Brager Olsen

Thomas Brager Olsen var en av seks som fullførte den delen av konkurransen han stilte opp i. Det var til sammen 22 deltagere.

Foto: Privat

– Jeg føler en vanvittig lettelse, sier han til NRK.no.

Thomas Brager Olsen

- Det har vært dager med ufortjent mye juling, sier nordmannen.

Foto: Privat

Tirsdag krysset Thomas Brager Olsen mållinjen i den tidoble Ironman-konkurransen «Triple Deca Iron Italy» i Nord-Italia. Der har han svømmet, syklet og løpt 225,8 kilometer hver dag over en periode på ti smertefulle dager.

Altså ti Ironman-konkurranser på ti dager.

– Det er ikke ofte jeg har grått på sykkelen, men det har skjedd et par ganger underveis på denne turen, sier han til NRK.no.

Av 22 deltagere var det til slutt kun seks stykker som maktet å fullføre den knallharde konkurransen.

Nordmannen var en av dem - en helt utrolig prestasjon.

– Akkurat nå er jeg veldig lettet over at jeg er ferdig og at alt har gått bra. Men kroppen sier ifra at det har vært dager med ufortjent mye juling. Det har vært en reise i smerte de siste fem-seks dagene, forteller trebarnsfaren fra Skedsmo.

Orket ikke intervju

Thomas Brager Olsen er noe så stillesittende som økonomisjef i det sivilie, men han har drevet med idrett hele livet. I 2010 ble han bitt av triathlon-basillen, og i slutten av september satte han seg i bilen for å delta i «Triple Deca Iron Italy».

Kanskje en av verdens tøffeste triathlonkonkurranser.

– Det er veldig vanskelig å skjønne, men det er en lyst som dukker opp og som jeg tror andre mennesker føler i andre ting de gjør. Det er en lyst som man bare får, prøver han å forklare.

Olsen var så syk og utkjørt etter målgang tirsdag at han ikke orket å gjennomføre et intervju med NRK.

Thomas Brager Olsen

Den tidoble Ironman-konkurransen 'Triple Deca Iron Italy' innebærer at man svømmer, sykler og løper 225,8 kilometer hver dag over en periode på ti dager.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Da NRK.no ringte ham dagen etter følte han seg litt bedre.

– Tirsdag var jeg helt kjørt, jeg var helt ferdig. Jeg var sliten i kroppen og mentalt ganske utkjørt. Det var veldig vondt å gå og jeg hadde kraftige betennelser i nedre del av beina, sier 43-åringen, som har hovnet opp i kroppen på grunn av betennelsen.

– Natten har vært noe av det verre. Det er nå betennelsen virkelig viser seg. Nå kjenner man den bedre, siden man ikke er i aktivitet. Det har vært dobesøk hver halvtime med medisinering for å få væsken ut av kroppen, forteller Olsen.

– Det har kostet

Dagen etter målgang sliter han fremdeles med store smerter i hele kroppen.

– Det har kostet, innrømmer han.

– Har du et spesielt forhold til smerte?

– Jeg tror ikke at jeg har et mer spesielt forhold til smerte enn en del andre som driver med utholdenhetsidrett. Men jeg har gjennom en del år vent meg til hva det er - at smerten er midlertidig, svarer han.

Tilstanden til Thomas Brager Olsen forteller alt om hvilken enorm påkjenning han har vært utsatt for i løpet av disse ti dagene.

Konkurransen ble gjennomført i ekstra tøffe forhold på grunn av dårlig vær, og til og med tøffe triathlon-deltagere vegret seg for å gå ut i det kalde vannet.

– Jeg har sett voksne menn bryte sammen. Det gjorde inntrykk.

– Men det har likevel vært en fantastisk opplevelse å være en del av en konkurranse der mennesker i smertehelvete likevel tar på seg smilet og pusher deg videre, beretter han.

Brøt nesten sammen

Ironman-deltageren forteller at tankene plutselig kunne vandre sine egne veier under konkurransen.

– I perioder er man nesten i en meditativ tilstand, men i andre perioder må man være veldig klar på hvordan tankene skal være. Da går det i telleteknikker på hvor mange runder man har igjen og å terpe på teknikk underveis, forteller Olsen, som dedikerte hver av de 10 konkurransedagene til mennesker som har betydd mye for ham i livet.

– Det har vært viktig for meg å fullføre hver dag for disse menneskene. Men den siste dagen - den var min. Jeg er glad for at jeg til slutt klarte å gjøre den til min og fullføre, sier han.

Til tross for motivasjonsteknikker og støtte fra konkurrenter, Olsen var flere ganger nær ved å bryte sammen og gi opp.

– Den siste natten og dagen var egentlig den verste. Klokken tre hadde jeg bestemt meg for å gi meg. Jeg hadde høy feber, og det var egentlig ikke mer å kjøre med. Men jeg satte likevel vekkerklokka på vekking.

– Til slutt bestemte jeg meg for å starte likevel.

– Vanvittig lettet

De siste 15-20 kilometerne av tidagerskonkurransen var knallharde.

– Da handlet det mest om å sikre at jeg kom meg i mål. De siste 100 meterne var et forsøk på løping, for å si det sånn, sier han og forsøker å le.

– Hva følte du da?

– En vanvittig følelse av lettelse. Det er en utrolig deilig følelse å klare å gjennomføre. Det å ha satt seg et mål og så komme seg gjennom til tross for smertene.

Nå er triathlon-kjempen på vei tilbake til Norge. Etter ti dager med smerter og psykisk påkjenning gleder han seg til å se familien igjen.

Han vil likevel ikke avvise at han stiller opp på en liknende konkurranse igjen.

– Jeg vil nok gå noen runder med meg selv først. Men man har jo en tendens til å fortrenge det negative og huske det postive, innrømmer han.Sportsnyheter

Jakob Ingebrigtsen

Ingebrigtsen smadret bestenotering: – Nå har jeg tatt én. Så er det å ta de ni andre

Med et superløp knuste Jakob Ingebrigtsen den tidligere bestenoteringen i verden på to engelske mil. Nå har han øynene klart rettet mot en rekke verdensrekorder.

Siste nytt

 • Neymar visste om Messis Miami-hemmelighet

  Den brasilianske superspissen Neymar avslører at han kjente til hemmeligheten om at Lionel Messi hadde signert for Inter Miami før det ble kunngjort.

  Neymar deltok på et program på YouTube-kanalen til NBA Brasil fredag. Der fikk han spørsmål om egen reaksjon da Messis overgang fra PSG til Inter Miami ble kjent.

  – Jeg visste det fra før! utbrøt brasilianeren leende til svar.

  Neymar er i Miami på ferie og var til stede under den tredje NBA-finalekampen mellom Miami Heat og Denver Nuggets onsdag.

  – Jeg visste at Messi skulle komme hit, vi hadde allerede snakket om det. Jeg sa til ham at han vil bli glad i Miami, sa Neymar.

  Brasilianeren spilte sammen med Messi i Barcelona fra 2013 til 2017. De to siste sesongene har de vært lagkamerater i PSG.

  – Jeg er veldig glad på hans vegne, men samtidig litt trist for at han drar, sier Neymar.

  Hans egen fremtid i PSG er usikker etter nok en sesong med skader.

  (NTB)

  Messi og Neymar
  Foto: AP
 • Leeds fikk nye eiere etter nedrykket fra Premier League

  Den engelske fotballklubben Leeds har havnet i amerikanske hender etter at tidligere eier Andrea Radrizzani er kjøpt ut.

  Leeds rykket nylig ned fra Premier League. Nå starter jobben med å løfte klubben tilbake til det gode selskap i engelsk fotball. Fredag ​​fikk klubben ny majoritetseier.

  På sin hjemmeside kunngjorde Leeds i en svært kort melding at selskapet Aser Ventures har inngått en avtale med 49ers Enterprises om oppkjøp av klubben.

  Detaljene i avtalen gjenstår fortsatt å lande, så ytterligere informasjon kommer først på et senere tidspunkt.

  Ifølge Sky Sports eide 49ers Enterprises fra før 44 prosent av klubben. Nå har selskapet også kjøpt de resterende 56 prosentene.

  Som et resultat er italienske Andrea Radrizzani, som eier Aser Ventures, ute av klubben. Han har hatt kontrollen siden 2017.

  49ers Enterprises er en amerikansk gruppe investorer som også eier NFL-laget San Francisco 49ers. Ifølge Sporting News står den 72 år gamle milliardæren Denise DeBartolo York i spissen for gruppen.

  (©NTB)

   Leeds United's Luke Ayling after losing 1-4 to Tottenham Hotspur in the English Premier League soccer match at Elland Road, Leeds, England, Sunday May 28, 2023.
  Foto: AP
 • Svensk fotballstjerne om tidligere landslagssjef: Hadde «rabiat lederfilosofi»

  Den tidligere svenske storspilleren Nilla Fischer retter uvanlig tøff kritikk mot tidligere landslagssjef Pia Sundhage i en ny bok.

  I boken «Jag sa inte ens hälften», på norsk «Jeg sa ikke engang halvparten», kaller Fischer, som i mange år var en av Sveriges aller mest suksessrike fotballspillere på kvinnesiden, trener Sundhages lederfilosofi for «rabiat». Det begrunner hun blant annet med at visse spillere framsto som mer verdt enn andre.

  Fischer, som spilte 194 landskamper for Sverige, sier hun angrer på at hun ikke tok grep.

  – De gangene burde jeg ha sagt fra, men jeg gjorde det ikke. Som når landslagssjefen vår ikke behandlet alle likt, og var slem mot enkeltspillere. Jeg skammer meg over at jeg ikke gjorde noe, sier Fischer til nyhetsbyrået TT.

  Samtidig skryter hun av den tidligere landslagssjefen energi og lidenskap for fotballen.

  Under Sundhage tok Sverige OL-sølv og EM-bronse.

  Til SVT svarer Sundhage følgende om kritikken fra sin tidligere elev:

  «Dette er Nillas sannhet. Jeg har en annen opplevelse, en annen historie. Trist at hun i løpet av tiden på landslaget opplevde det slik».

  (NTB)

  Nilla Fischer
  Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste