NRK Meny
Normal

Ben Johnson: – Det har blitt mer doping

Han vant «det skitneste løpet i historien». Så ble han avslørt som juksemaker. Nå mener Ben Johnson friidretten har et enda større dopingproblem.

ATHLETICS-DOPING/JOHNSON

Ben Johnsen spurter inn til en tid som er for god til å være sann i «det skitneste løpet i historien», 100-meterfinalen i Seoul i 1988.

Foto: GARY HERSHORN / Reuters

Ben Johnson

Ben Johnson mener dagens utøvere ikke har noen unnskyldning for å dope seg.

Foto: SHANNON STAPLETON / Reuters

24. september 1988. Kanadieren Ben Johnson, født på Jamaica, stormer inn til OL-gull på tiden 9,79. Ny verdensrekord på 100-meter.

Menneskets yteevne er strukket enda litt lenger – ja, nesten usannsynlig langt.

Resten er, som det heter, historie. Tre dager senere blir Johnson diskvalifisert. Han har brukt ulovlige prestasjonsfremmende midler.

Den utrolige 100-meterfinalen fra Seoul omtales nå bare som «the dirtiest race in the history» – det skitneste løpet i historien.

– Tar risikoen

Dessverre tror ikke Ben Johnson – som nå er blitt 51 år – at løpet var det skitneste. Johnsen mener tvert imot at doping nå er et større problem enn noen gang før i friidretten.

– Den er ikke så ren som den var. Det har blitt mer doping fordi utøvere tar risikoen til de når kanten. Det handler om alltid å være den beste. Det kan jeg si siden jeg har gjort det selv. Og det ødela livet mitt, sier Ben Johnson i et intervju i BBC-programmet «Sportworld».

Intervjuet er gjort av programleder Lee James, og gikk på lufta lørdag. Anledningen er at Ben Johnson fronter en ny antidopingkampanje.

Johnson ønsker å advare unge utøvere mot å dope seg – fordi konsekvensene er så mye større enn mange lar seg lure til å tro.

Var naiv

– Jeg er eldre og smartere nå. Folk sier at tiden leger alle sår, men jeg tror ikke på det. Jeg tror at sårene leges til en viss grad, men problemene ligger i bakhodet ditt, du vet hva du har gjort. Da kan du akseptere at sånn har det vært, og så se fremover. Det er det jeg har gjort, sier Johnson.

Mannen som for lengst er strippet for all ære, men som fortsatt har to bronsemedaljer fra OL i Los Angelen i 1984, innrømmer at han selv var naiv da han kom inn i friidretten.

– Da jeg startet, trodde jeg utøvere fikk gode resultater fordi de trente hardt og hadde gode trenere. Men da jeg ble involvert (i doping, journ.anm) noen år senere sa jeg «wow, er det dette mine konkurrenter har drevet med? Dette er rart.»

Tyson Gay

Tyson Gay klarte nesten å utfordre Usain Bolt, men ikke på lovlig vis.

Foto: ALAIN GROSCLAUDE / Afp

– Ingen unnskyldning

I BBC-intervjuet understreker Ben Johnson at han aldri har skyldt på leger eller trenere for det som skjedde. Han tar, og har tatt, det hele og fulle ansvaret for sine handlinger. Dette i sterk kontrast til mange stjerner som er blitt avslørt for juks det siste året.

– Jeg er blitt sviktet, sa den amerikanske supersprinteren Tyson Gay da det i juli ble kjent at han hadde testet positivt.

– Jeg har kort og godt stolt på noen og blitt lurt, hevdet Gay – som er det største navnet blant en lang rekke friidrettsutøvere som er blitt tatt for juks i 2013.

Mange av dem ble luket ut før VM i Moskva i august. I selve mesterskapet ble det avlagt sju positive prøver.

– Det finnes i dag ingen unnskyldning for å dope seg, konstaterer Ben Johnson.

Siste nytt

  • Curling-tap mot Sveits

    Thomas Ulsrud og hans lag tapte 6-8 for vertsnasjonen Sveits i andre kampe i curling- EM. Tidlegare i dag opna Norge med 11-3 over Russland.

    Neste kamp går mot Nederland søndag.

Sendeplan

Kl. Program Kanal