Hopp til innhold

«Shampo» støtter dopingtatt hockeystjerne: – Jeg tok også tablettene

Tidligere NHL-spiller Espen «Shampo» Knutsen (42) mener dopingsaken som ryster Sverige er «veldig uskyldig».

Shampo

Espen «Shampo» Knutsen forteller at pseudoefedrin var og er svært vanlig i NHL.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Bäckström

Her forlater Nicklas Bäckström hockeyarenaen etter OL-finalen søndag.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / NTB Scanpix
Tollefsen

Ole-Kristian Tollefsen har også erfaring med allergitablettene.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix
Lereim

Inggard Lereim mener utøvere i USA er for lite bevisst rundt antidopingarbeidet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Jeg synes veldig synd på Nicklas. Slik jeg ser det, er det veldig uskyldig. Det er ikke dop du tar for å bli en bedre hockeyspiller, men for at det ikke skal klø i øynene, sier Knutsen til NRK.no.

Den nåværende Vålerenga-treneren har naturligvis fått med seg dopingsskandalen som nå preger de svenske mediene.

NHL-stjernen Nicklas Bäckström måtte stå over OL-finalen mot Canada etter å ha testet positivt på stoffet pseudoefedrin, som han fikk i seg via allergimedisinen Zyrtec-D.

Medisinen i seg selv er ikke forbudt, men svensken hadde for høye verdier.

Etter å ha sett Bäckström bli hentet ut av garderoben like før kampstart, tapte lagkameratene 3-0 i OL-finalen.

– Så og si alle tok det

Knutsen, som spilte både for Anaheim Ducks og Columbus Blue Jackets i NHL, mener Bäckström aldri burde ha blitt stanset.

42-åringen sier stoffet er helt vanlig i USA.

– Det har blitt strengere siden jeg var der (i USA), men du kan ta sterkere ting enn du kan i Europa. Du får jo kjøpt det på apoteket. Så og si alle tok, sier Knutsen.

– Du også?

– Jeg tok det også, ja, sier Knutsen.

Vålerenga-trenerens historie støttes tirsdag av tidligere NHL-back Niclas Wallin, som sier til Expressen at «alle har prøvd» det mye omtalte stoffet.

Knutsen mener reglene er for strenge når utøvere blir dopingtatt for å bremse allergireaksjoner.

– Du bør kunne ta medisiner som hjelper mot rennende nese og kløende øyne, sier Knutsen, som samtidig forstår at arrangøren måtte reagere etter gjeldende regler.

Norge-kaptein Ole-Kristian Tollefsen (29) har også erfaring med medisinen Zyrtec-D fra da han spilte i NHL.

– Jeg tok det en gang da jeg var forkjølet. Jeg ble anbefalt det av legen, fordi det åpner luftveiene, sier Tollefsen til NRK.no.

– Det er jo flere som bruker det, og der borte står det ikke på noen liste heller. Da var vi kanskje ikke klar over at det står på en liste i Europa, sier landslagskapteinen.

– Alle må kjenne regelverket

Dopingsaken har skapt stor forvirring i nabolandet. Flere eksperter har sådd tvil rundt Bäckströms forklaring om at han kun tok én tablett.

Samtidig har landslagslege Björn Waldebäck tatt på seg skylden og innrømmet at det var han som anbefalte Bäckström å ta medisinen.

Og selv om Sverige føler seg urettferdig behandlet i saken, er mangeårig dopingjeger Inggard Lereim ikke enig i at de nåværende reglene er for strenge.

– Alle idrettsutøvere på det nivået må kjenne dopingregelverket. Det finnes allergimedisiner som ikke står på en forbudsliste, sier Lereim.

– Du kan kjøpe tablettene på apoteket i mange land, og det er mye mer liberale holdninger til medikamentbruk i andre lang enn det er i Norden. I USA er det nok langt mindre bevissthet omkring antidopingarbeidet enn det vi har i Norge og i Sverige, sier dopingeksperten.

Espen Knutsen forteller at han aldri ble testet under sine perioder i NHL.

– Jeg ble testet i Norge og under VM-turneringer og i Sverige, men aldri i USA. Det var ikke dopingtester der, men det er blitt strengere nå, sier Knutsen, som likevel gir Lereim mye rett i antakelsen om mindre bevissthet rundt antidopingarbeid i USA.

Der er det fortsatt ikke lov å teste utøvere utenfor konkurranser.

– Det er dumt. De bør absolutt kunne teste utøverne når som helst under sesong og ikke under sesong. Det er jo ofte da folk doper seg – når de ikke er sammen med laget, sier Knutsen.

Og 42-åringen sier selv at han har brukt ett stoff som var «ulovlig»: Tablettene som felte Nicklas Bäckström.

Siste nytt

  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP
  • Lyon til CL-semifinale uten Hegerberg

    Tittelgrossisten Lyon er klar for mesterligaens semifinale etter å ha slått Benfica 4-1 hjemme og 6-2 sammenlagt. Det skjedde uten Ada Hegerberg.

    – Ada er ikke klar til kampen. Vi tar det dag for dag, sa Lyon-trener Sonia Bompastor før kampen på spørsmål om Hegerbergs skade.

    Forrige kamp for Hegerberg var cupsemifinalen mot Fleury 9. mars, da hun måtte ut før halvspilt første omgang. Lyon tapte den kampen etter straffesparkkonkurranse.

    Delphine Cascarino, som nylig var tilbake etter en korsbåndskade, tok ansvar i Hegerbergs fravær og scoret hjemmelagets to første mål. Kadidiatou Diani økte ledelsen to ganger på overtid. Marie Alidou scoret Benficas ene mål.

    Lyon har vunnet mesterligaen åtte ganger, hvorav seks siden Hegerberg kom til klubben i 2014. Hun har scoret 63 mesterligamål, flere enn noen annen kvinne. (NTB)

    Lyon
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal