«Shampo» støtter dopingtatt hockeystjerne: – Jeg tok også tablettene

Tidligere NHL-spiller Espen «Shampo» Knutsen (42) mener dopingsaken som ryster Sverige er «veldig uskyldig».

Shampo

Espen «Shampo» Knutsen forteller at pseudoefedrin var og er svært vanlig i NHL.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Bäckström

Her forlater Nicklas Bäckström hockeyarenaen etter OL-finalen søndag.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / NTB Scanpix
Tollefsen

Ole-Kristian Tollefsen har også erfaring med allergitablettene.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix
Lereim

Inggard Lereim mener utøvere i USA er for lite bevisst rundt antidopingarbeidet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Jeg synes veldig synd på Nicklas. Slik jeg ser det, er det veldig uskyldig. Det er ikke dop du tar for å bli en bedre hockeyspiller, men for at det ikke skal klø i øynene, sier Knutsen til NRK.no.

Den nåværende Vålerenga-treneren har naturligvis fått med seg dopingsskandalen som nå preger de svenske mediene.

NHL-stjernen Nicklas Bäckström måtte stå over OL-finalen mot Canada etter å ha testet positivt på stoffet pseudoefedrin, som han fikk i seg via allergimedisinen Zyrtec-D.

Medisinen i seg selv er ikke forbudt, men svensken hadde for høye verdier.

Etter å ha sett Bäckström bli hentet ut av garderoben like før kampstart, tapte lagkameratene 3-0 i OL-finalen.

– Så og si alle tok det

Knutsen, som spilte både for Anaheim Ducks og Columbus Blue Jackets i NHL, mener Bäckström aldri burde ha blitt stanset.

42-åringen sier stoffet er helt vanlig i USA.

– Det har blitt strengere siden jeg var der (i USA), men du kan ta sterkere ting enn du kan i Europa. Du får jo kjøpt det på apoteket. Så og si alle tok, sier Knutsen.

– Du også?

– Jeg tok det også, ja, sier Knutsen.

Vålerenga-trenerens historie støttes tirsdag av tidligere NHL-back Niclas Wallin, som sier til Expressen at «alle har prøvd» det mye omtalte stoffet.

Knutsen mener reglene er for strenge når utøvere blir dopingtatt for å bremse allergireaksjoner.

– Du bør kunne ta medisiner som hjelper mot rennende nese og kløende øyne, sier Knutsen, som samtidig forstår at arrangøren måtte reagere etter gjeldende regler.

Norge-kaptein Ole-Kristian Tollefsen (29) har også erfaring med medisinen Zyrtec-D fra da han spilte i NHL.

– Jeg tok det en gang da jeg var forkjølet. Jeg ble anbefalt det av legen, fordi det åpner luftveiene, sier Tollefsen til NRK.no.

– Det er jo flere som bruker det, og der borte står det ikke på noen liste heller. Da var vi kanskje ikke klar over at det står på en liste i Europa, sier landslagskapteinen.

– Alle må kjenne regelverket

Dopingsaken har skapt stor forvirring i nabolandet. Flere eksperter har sådd tvil rundt Bäckströms forklaring om at han kun tok én tablett.

Samtidig har landslagslege Björn Waldebäck tatt på seg skylden og innrømmet at det var han som anbefalte Bäckström å ta medisinen.

Og selv om Sverige føler seg urettferdig behandlet i saken, er mangeårig dopingjeger Inggard Lereim ikke enig i at de nåværende reglene er for strenge.

– Alle idrettsutøvere på det nivået må kjenne dopingregelverket. Det finnes allergimedisiner som ikke står på en forbudsliste, sier Lereim.

– Du kan kjøpe tablettene på apoteket i mange land, og det er mye mer liberale holdninger til medikamentbruk i andre lang enn det er i Norden. I USA er det nok langt mindre bevissthet omkring antidopingarbeidet enn det vi har i Norge og i Sverige, sier dopingeksperten.

Espen Knutsen forteller at han aldri ble testet under sine perioder i NHL.

– Jeg ble testet i Norge og under VM-turneringer og i Sverige, men aldri i USA. Det var ikke dopingtester der, men det er blitt strengere nå, sier Knutsen, som likevel gir Lereim mye rett i antakelsen om mindre bevissthet rundt antidopingarbeid i USA.

Der er det fortsatt ikke lov å teste utøvere utenfor konkurranser.

– Det er dumt. De bør absolutt kunne teste utøverne når som helst under sesong og ikke under sesong. Det er jo ofte da folk doper seg – når de ikke er sammen med laget, sier Knutsen.

Og 42-åringen sier selv at han har brukt ett stoff som var «ulovlig»: Tablettene som felte Nicklas Bäckström.

Siste nytt

 • Risikerer å miste verv på livstid

  Tidligere sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen er anmeldt for fem brudd på idrettens regelverk som følge av det økonomiske rotet etter VM i 2017, skriver VG. Anmeldelsen, som er levert av region sør i Norges Cykleforbund, ble sendt til domsutvalget i Norges Idrettsforbund tidligere denne uka.

  Hansen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Fart-trenar sa opp på dagen

  Trenar for Fart, Finn Willy Taugbøl, sa opp si stilling onsdag. Det skriv HA. Taugbøl seier til avisa at han trekkjer seg fordi han er misnøgd med korleis trenarteamet blir evaluert av den sportslege leiinga i klubben.

  Kick Off med Toppserien
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Seier for Henrik Ingebrigtsen

  Henrik Ingebrigtsen innledet sesongen med seier på 3000-meteren under Trond Mohn Games på 7.52.71. – Formen har ikke helt kommet ennå, sier Ingebrigtsen til tross for seiern..

Sendeplan

Kl. Program Kanal