NRK Meny
Normal

– Det er ikke så mange regler her

KHL-proffen Jonas Holøs er mest redd for de russiske veiene i sin nye tilværelse i Lokomotiv Jaroslavl.

Jonas Holøs

Jonas Holøs trives godt i sin nye klubb Lokomotiv Jaroslavl, forteller han til NRK. Bildet er fra et treningsopphold i Leukerbad i Sveits.

Foto: Privat

Jonas Holøs og lagkompis David Ullström er på vei hjem i bil når NRK ringer.

Jonas Holøs og David Ullström

Holøs har fått god kontakt med de andre utlendingene på laget. Her er han sammen med svenske David Ullström.

Foto: Privat

– Kan du ringe om en time? Jeg må konsentrere meg om kjøringa. Det er helt vilt her, sier Jonas Holøs.

En time senere har Holøs kommet seg hjem til sin nye leilighet.

– Broa var stengt og det var vanskelig å finne frem. Vi måtte til slutt kjøre bak en annen bil for komme oss hjem, sier en lattermild Holøs.

Den russiske trafikken er ikke noe man spøker med, ifølge sarpingen.

Han fikk sin nye bil av klubben da han ankom byen, og etter det har det blitt mye kjøring i ukjent terreng.

– Kjøringen er litt annerledes enn i Norge. Veiene er ikke bra. Man skulle ha trodd at de ikke hadde gjort noe med veiene på 20 år. I tillegg går det fort. Det er ikke så mange regler her. Det handler om å komme seg frem, og det er en utfordring. Jeg prøver å være forsiktig, men man skal ikke se bort fra at man kommer borti noen her, sier Holøs.

Har funnet seg til rette i storbyen

Holøs skrev under en to-årskontrakt for den russiske KHL-klubben Lokomotiv Jaroslavl i mars og dro over i sommer.

Den jordnære landslagsbacken flyttet alene til Jaroslavl for en drøy måned siden og har funnet seg godt til rette.

På forhånd var Holøs spent på hva som vil møte ham i den nye byen, men han fant fort ut at det ikke var noe å bekymre seg for.

– Det er nytt og spennende og jeg har blitt tatt veldig godt tatt imot. Ting har vært i orden fra dag én og jeg er positivt overrasket, sier Jonas Holøs.

– Hva er du mest overrasket over?

Jonas Holøs

Jonas Holøs har skrevet under en toårskontrakt for den russiske klubben.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det er orden i rekkene. Jeg fikk leiligheten den første dagen og bilen kom etter noen dager. De har forberedt seg på at det kommer noen som ikke prater russisk og som ikke er vant med det livet her borte. Det har vært enkelt å komme hit, forteller Holøs.

Godt samhold

Jonas Holøs bor ikke langt unna de fire andre utenlandske spillerne på laget og de har funnet tonen.

Stephen Dixon (Canada), Curtis Sanford (Canada), Staffan Kronwall (Sverige) og David Ullström (Sverige) bor alle like ved nordmannen i byen som er på størrelse med Oslo når det gjelder antall innbyggere.

– Det blir ganske naturlig at vi fem holder sammen. Vi har god kontakt og henger sammen så og si hver dag. Det er viktig for hverdagen her borte. Det er ikke så mange av disse russerne som prater engelsk, sier Holøs som forbereder seg til tacokveld med gutta.

Foreløpig har han bodd alene i sin nye leilighet.

– Det er en del friske farger her, men det går fint, ler Holøs. Snart kommer også samboeren, og da er det meste på plass.

– Jeg er positivt overrasket over hvordan ting er her. Vi har prøvd en del av restaurantene og de er bra. Nå kommer samboeren over om en måned. Da får man sikkert litt mer ut av hverdagen.

Håper på å bli en bedre spiller

Holøs spilte i den svenske eliteserieklubben Vaxjö i forrige sesong og mener klubbskiftet vil heve nivået hans.

– Jeg merker det på treningen. Det er litt høyere nivå og det er en del bedre individuelle spillere her. Trener og spiller man på et bedre nivå, så utvikler man seg vel. Jeg håper jeg kan ta et par steg til. Så får vi se om jeg kan bidra med noe mer i OL og VM, sier Holøs.

Sarpingen innrømmer at det blir tøff konkurranse om en plass på laget. Nordmannen er vant til mye istid på klubb- og landslaget de siste årene.

Tøff konkurranse

På landslaget hadde han et snitt på nesten 28 minutter per kamp i forrige VM.

– Det er en ganske tøff konkurranse om plassene her, men jeg har hatt en del istid i treningskampene så langt. De har gitt uttrykk for at jeg skal få spille en del i alle fall. Alt er avhening av prestasjoner til slutt. Man får se hvordan det går. Det er alltid noen opp- og nedturer i løpet av sesongen, kommenterer han.

Ifølge Holøs satser klubben på å komme langt i sluttspillet. De kom på fjerde plass i serien i fjor og røk ut i kvartfinalen i sluttspillet.

– De sier de har et bedre lag i år. Så det virker som vi kan komme langt i sluttspillet.

Får skryt av de norske KHL-kollegaene

Jonas Holøs kommer til å møte flere nordmenn under KHL-sesongen.

Landslagskeeper Lars Haugen spiller i Dinamo Minsk og Patrick Thoresen er en av de store stjernene i SKA St. Petersburg.

Han mener Holøs vil trives i KHL.

– Det er kjempebra at vi får flere norske spillere i KHL. Det er uten tvil den nest beste ligaen i verden. Det er bra for han og for landslaget. Jeg tror han kommer til å få det fint i Lokomotiv. De har en bra organisasjon, og har en gruppe med spillere som er fine å ha rundt seg, sier Thoresen til NRK.

Også Lars Haugen tror Holøs vil passe bra i KHL.

– Han er en veldig stabil toveisback som kan bidra både defensivt og offensivt. Jeg er mer bekymret når han skal spille mot oss. Jeg får ta en alvorsprat med han før kampene så han får roet seg ned litt, fleiper han.

Siste nytt

 • N'Zonzi klar for Roma

  Steven N’Zonzi er klar for Roma. Han kommer fra Sevilla og koster cirka 250 millioner kroner. 29-åringen var med i Frankrikes VM-tropp som tok gull tidligere i sommer. Midtbanemannen har underskrevet en 4-årsavtale.

  SOCCER-WORLDCUP-FINAL/
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
 • Ajer og Celtic utslått

  Det blir ikke mesterligafotball på Kristoffer Ajer og Celtic i høst. AEK Aten tok seg videre til siste kvalrunde med 3–2 sammenlagt. Grekerne vant 2–1 hjemme tirsdag og klarte 1–1 i Glasgow. Ajer var ikke med til Aten på grunn av karantene.

  Kristoffer Ajer
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Dahle gir seg i Ørn

  Thomas Dahle fratrer som hovedtrener for fotballjentene i Trondheims-Ørn etter en tung sesong så langt. Det gjenstår åtte kamper av serien, og Ørn ligger tredje sist. Klubben jobber med å få på plass en midlertidig trenerløsning.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live med NM-veka
NM-veka: Skyting, finpistol kvinner
NM-veka
NM-veka: Skyting finpistol, kvinner
NM-veka: X trial, finale for junior og kvinner
NM-veka: X trial