Hopp til innhold

Tennis-stjerne forsvant plutselig fra sporten: – Det er et mysterium

Svenske Robin Söderling (28) får ekspertene til å klø seg i hodet. Han var i kanonform og rundspilte flere verdensstjerner sommeren 2011. Så kom smellen.

Soderling1

Tennisstjernen Robin Søderling har ikke spilt tennis på snart to år.

Foto: Clive Brunskill / Getty Images

– Jeg husker jeg så Söderling i Båstad-turneringen for to år siden. Da spilte han den beste tennisen han noen gang har spilt. Han var helt vanvittig, sier tidligere tennisproff og NRK-ekspert Jan Frode Andersen.

Soderling11

Robin Söderling slo den ene stjernen etter den andre for noen år siden.

Foto: LEON NEAL / Afp
SoderNadal

Söderling slo Rafael Nadal i French Open i 2009. Det er Nadals eneste tap i turneringen.

Foto: CYRILLE CADET / AFP
Soderling

Robin Söderling var i kjempeform før han ble syk sommeren 2011.

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters
NRKs tennisekspert, Jan Frode Andersen.

NRKs tennisekspert Jan Frode Andersen.

Foto: SVEN NACKSTRAND / AFP

Robin Söderling (28) vant overlegent 6-1, 6-0 mot tsjekkiske Tomas Berdych, før spanske David Ferrer ble slått 6-2, 6-2 i finalen. Begge motstanderne spilte kvartfinale i Wimbledon onsdag.

Finalen i Båstad sommeren 2011 ble Söderlings siste triumf før han ble syk.

To år borte

Etter seieren på hjemmebane fikk han kyssesyke - og den hardtslående svensken har ikke kommet tilbake i form til å konkurrere.

Det blir neppe et comeback med det aller første. Nylig uttalte han følgende om et mulig gjensyn med tennisen:

– Det blir bare stress. Jeg vurderte å gjøre det, men hvorfor? For å gjøre andre fornøyd? sa Söderling til Aftonbladet.

Söderling er den eneste som noen gang har slått gruskongen Rafael Nadal i French Open. Han sjokkerte en hel tennisverden da Nadal ble sent hjem fra Frankrike i 2009. Da hadde Nadal vunnet 31 strake kamper på French Open-grusen.

28-åringen fra Tibro har spilt finale i French Open i 2009 og 2010.

– Det er helt sykt at han forsvant så brått. Nå har han vært borte i to år og det er fryktelig lenge. Neste år fyller han 30 og det blir en tung og lang vei tilbake, sier Andersen.

Andersen la selv opp som tennisspiller i 2005 og er en bekjent av Söderling. De trente og spilte double-matcher sammen. De vant også det svenske mesterskapet for lag.

– Noen spillere har vært borte i åtte uker og har likevel slitt med å komme tilbake i ordentlig form. Nadal var borte i sju måneder, men kom tilbake i toppen. Forskjellen på han og Söderling er at Nadal trente mens han var borte, sier Andersen.

– Jeg har aldri hørt om noen som har vært borte så lenge.

17. juli er det nøyaktig to år siden Söderling storspilte i finalen i Båstad. Det er hans foreløpig siste kamp.

– Jeg har reist rundt og spilt siden jeg var 15 år, og det har vært en stor del av livet mitt. Jeg savner livsstilen med trening og travle dager, men det kunne jeg hate når jeg reiste som mest, sa Söderling i et intervju med Aftonbladet for to uker siden.

– Ingen tennissykdom

Svensken er derimot ikke den første tennisstjernen som er blitt rammet av kyssesyke. Degge de tidligere verdensenerne Roger Federer og Andy Roddick måtte ta et avbrekk fra sporten.

– Jeg har hørt at mange har hatt kyssesyke, men jeg tror ikke det er en «tennissykdom». Det høres rart ut, sa Söderling.

Tidligere tennisspiller og Eurosport-kommentator Christer Francke omtaler svenskens skadeavbrekk som et mysterium.

– Han var en av de beste og vant mot de store kanonene. Jeg vet ikke helt hva som har skjedd med ham. Söderling har sagt at han håper på et comeback, men forteller at han ikke stresser med det. Akkurat det er en kommentar jeg stusser på, sier Francke til NRK.no.

– Det er et lite mysterium at han gikk fra å rundspille David Ferrer (nummer fire i verden), for deretter å forsvinne helt, sier Francke.

Onsdag ble det spilt kvartfinaler blant herrene i Wimbledon. Söderling har vunnet matcher mot seks av de åtte kvartfinalistene. De polske overraskelsene Lukas Kubot og Jerzy Janowicz har svensken aldri møtt.

– Det har tatt veldig lang tid og det spørs om Söderling noen gang kommer tilbake på det nivået han var på. Han var i fantastisk form rett før han ble syk, sier Francke til NRK.no.

Svenskens høyeste plassering på verdensrankingen var 4. plass. Det oppnådde han i novenber 2010.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Soder1

Robin Söderling under en pressekonferanse i mai i fjor. Han har ikke spilt siden sommeren 2011.

Foto: BERTIL ERICSON / Afp

Doping-anklager

I januar gikk den tidligere belgiske tennisspilleren Christophe Rochus ut i avisa La Libra og mistenkte flere stjerner for dopingbruk.

Han etterlyste mer omfattende testing i tennissporten.

– Söderling vant turneringen i Båstad i 2011 men har ikke spilt siden. Det sies at han har vært veldig syk, men han var uslåelig på det tidspunktet. Det er veldig mistenkelig at han den ene dagen er på toppen av sin karriere, for så ikke kunne spille i det hele tatt den neste, sa Rochus.

– Når det gjelder Rafael Nadal, så er det bare rykter, men hvordan kan man være så fantastisk i French Open for så å ikke kunne spille i det hele tatt en måned seinere. Det ser mistenkelig ut, men vi savner bevis og det er det som smerter aller mest, sa Rochus.

Rochus

Tidligere tennisproff Christophe Rochus mistenkeliggjør flere stjerner.

Foto: Hassan Ammar / AP

Söderling uttalte følgende om anklagene.

– Jeg har lært meg gjennom årene at det ikke er bra å kommentere rykter og drittprat, skrev Söderling på Twitter.

Andersen sier til NRK at det har vært mye spekulasjoner rundt fraværet.

– Det har vært mange rykter, men det er vanskelig å kommentere, sier Andersen.

Siste nytt

  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP
  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal