NRK Meny
Normal

Tennis-stjerne forsvant plutselig fra sporten: – Det er et mysterium

Svenske Robin Söderling (28) får ekspertene til å klø seg i hodet. Han var i kanonform og rundspilte flere verdensstjerner sommeren 2011. Så kom smellen.

Soderling1

Tennisstjernen Robin Søderling har ikke spilt tennis på snart to år.

Foto: Clive Brunskill / Getty Images

– Jeg husker jeg så Söderling i Båstad-turneringen for to år siden. Da spilte han den beste tennisen han noen gang har spilt. Han var helt vanvittig, sier tidligere tennisproff og NRK-ekspert Jan Frode Andersen.

Soderling11

Robin Söderling slo den ene stjernen etter den andre for noen år siden.

Foto: LEON NEAL / Afp
SoderNadal

Söderling slo Rafael Nadal i French Open i 2009. Det er Nadals eneste tap i turneringen.

Foto: CYRILLE CADET / AFP
Soderling

Robin Söderling var i kjempeform før han ble syk sommeren 2011.

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters
NRKs tennisekspert, Jan Frode Andersen.

NRKs tennisekspert Jan Frode Andersen.

Foto: SVEN NACKSTRAND / AFP

Robin Söderling (28) vant overlegent 6-1, 6-0 mot tsjekkiske Tomas Berdych, før spanske David Ferrer ble slått 6-2, 6-2 i finalen. Begge motstanderne spilte kvartfinale i Wimbledon onsdag.

Finalen i Båstad sommeren 2011 ble Söderlings siste triumf før han ble syk.

To år borte

Etter seieren på hjemmebane fikk han kyssesyke - og den hardtslående svensken har ikke kommet tilbake i form til å konkurrere.

Det blir neppe et comeback med det aller første. Nylig uttalte han følgende om et mulig gjensyn med tennisen:

– Det blir bare stress. Jeg vurderte å gjøre det, men hvorfor? For å gjøre andre fornøyd? sa Söderling til Aftonbladet.

Söderling er den eneste som noen gang har slått gruskongen Rafael Nadal i French Open. Han sjokkerte en hel tennisverden da Nadal ble sent hjem fra Frankrike i 2009. Da hadde Nadal vunnet 31 strake kamper på French Open-grusen.

28-åringen fra Tibro har spilt finale i French Open i 2009 og 2010.

– Det er helt sykt at han forsvant så brått. Nå har han vært borte i to år og det er fryktelig lenge. Neste år fyller han 30 og det blir en tung og lang vei tilbake, sier Andersen.

Andersen la selv opp som tennisspiller i 2005 og er en bekjent av Söderling. De trente og spilte double-matcher sammen. De vant også det svenske mesterskapet for lag.

– Noen spillere har vært borte i åtte uker og har likevel slitt med å komme tilbake i ordentlig form. Nadal var borte i sju måneder, men kom tilbake i toppen. Forskjellen på han og Söderling er at Nadal trente mens han var borte, sier Andersen.

– Jeg har aldri hørt om noen som har vært borte så lenge.

17. juli er det nøyaktig to år siden Söderling storspilte i finalen i Båstad. Det er hans foreløpig siste kamp.

– Jeg har reist rundt og spilt siden jeg var 15 år, og det har vært en stor del av livet mitt. Jeg savner livsstilen med trening og travle dager, men det kunne jeg hate når jeg reiste som mest, sa Söderling i et intervju med Aftonbladet for to uker siden.

– Ingen tennissykdom

Svensken er derimot ikke den første tennisstjernen som er blitt rammet av kyssesyke. Degge de tidligere verdensenerne Roger Federer og Andy Roddick måtte ta et avbrekk fra sporten.

– Jeg har hørt at mange har hatt kyssesyke, men jeg tror ikke det er en «tennissykdom». Det høres rart ut, sa Söderling.

Tidligere tennisspiller og Eurosport-kommentator Christer Francke omtaler svenskens skadeavbrekk som et mysterium.

– Han var en av de beste og vant mot de store kanonene. Jeg vet ikke helt hva som har skjedd med ham. Söderling har sagt at han håper på et comeback, men forteller at han ikke stresser med det. Akkurat det er en kommentar jeg stusser på, sier Francke til NRK.no.

– Det er et lite mysterium at han gikk fra å rundspille David Ferrer (nummer fire i verden), for deretter å forsvinne helt, sier Francke.

Onsdag ble det spilt kvartfinaler blant herrene i Wimbledon. Söderling har vunnet matcher mot seks av de åtte kvartfinalistene. De polske overraskelsene Lukas Kubot og Jerzy Janowicz har svensken aldri møtt.

– Det har tatt veldig lang tid og det spørs om Söderling noen gang kommer tilbake på det nivået han var på. Han var i fantastisk form rett før han ble syk, sier Francke til NRK.no.

Svenskens høyeste plassering på verdensrankingen var 4. plass. Det oppnådde han i novenber 2010.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Soder1

Robin Söderling under en pressekonferanse i mai i fjor. Han har ikke spilt siden sommeren 2011.

Foto: BERTIL ERICSON / Afp

Doping-anklager

I januar gikk den tidligere belgiske tennisspilleren Christophe Rochus ut i avisa La Libra og mistenkte flere stjerner for dopingbruk.

Han etterlyste mer omfattende testing i tennissporten.

– Söderling vant turneringen i Båstad i 2011 men har ikke spilt siden. Det sies at han har vært veldig syk, men han var uslåelig på det tidspunktet. Det er veldig mistenkelig at han den ene dagen er på toppen av sin karriere, for så ikke kunne spille i det hele tatt den neste, sa Rochus.

– Når det gjelder Rafael Nadal, så er det bare rykter, men hvordan kan man være så fantastisk i French Open for så å ikke kunne spille i det hele tatt en måned seinere. Det ser mistenkelig ut, men vi savner bevis og det er det som smerter aller mest, sa Rochus.

Rochus

Tidligere tennisproff Christophe Rochus mistenkeliggjør flere stjerner.

Foto: Hassan Ammar / AP

Söderling uttalte følgende om anklagene.

– Jeg har lært meg gjennom årene at det ikke er bra å kommentere rykter og drittprat, skrev Söderling på Twitter.

Andersen sier til NRK at det har vært mye spekulasjoner rundt fraværet.

– Det har vært mange rykter, men det er vanskelig å kommentere, sier Andersen.

Siste nytt

 • Ronaldo ble årets spiller

  Cristiano Ronaldo ble kåret til årets spiller under FIFAs prisutdelingsgalla i London mandag. Real Madrid-stjernen har vunnet priser på løpende bånd de siste sesongene. Mandag stakk han av med en ny gjev utmerkelse – i kamp med Barcelonas Lionel Messi og Paris Saint-Germains Neymar.

  FBL-FIFA-AWARDS
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Real Madrid-tungt «årets lag»

  Årets lag ble ikke overraskende svært Real Madrid-tungt. Forrige sesongs mesterligavinnere var representert med seks spillere: Gianluigi Buffon - Dani Alves, Sergio Ramos, Leonardo Bonucci, Marcelo - Luka Modric, Toni Kroos, Andres Iniesta - Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar.

  Britain The Best FIFA Awards
  Foto: Alastair Grant / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM-kvalifisering fotball, kvinner: Nederland - Norge
4-4-2 VM-kvalifisering fotball kvinner: Nederland - Norge
VM-kvalifisering fotball: Nederland - Norge