NRK Meny
Normal

– Dette er en klubb mange ikke liker

HEIDELBERG (NRK.no): Tarik Elyounoussi har vært i fotballgale Tyskland i snaut to måneder og foreløpig føler 25-åringen at ting går på skinner i hans nye klubb Hoffenheim.

Tarik Elyounoussi har vært snaue to måneder i Hoffenheim og trives i klubben. Dette er hans tanker om å gå fra tippeligaen til den største ligaen i Tyskland, om å være 25 år og nesten eldst av spillerne på A-laget. Reporter: Anders Mjaaland, foto: Vegard B. Lien.

Elyounoussi om å være i Hoffenfeim

– Jeg begynner å komme meg til rette, så det begynner å bli bra. For min egen del var ikke nivåforskjellen så stor. Så lenge man stoler på seg selv klarer man å tilpasse seg og heve seg etter nivået. Jeg ble ikke sjokkert på noen måte, sier Elyounoussi til nrk.no, som møter ham i hans nye hjemby Heidelberg.

Tarik

Tarik har funnet seg godt til rette etter overgangen til Bundesliga.

Foto: DANIEL ROLAND / Afp
Tarik2

25-åringen mener han har kommet til en by som ikke er fotballgal, slik som mange andre tyske storbyer.

Foto: UWE ANSPACH / Afp

Den tidligere Fredrikstad og Rosenborg-spilleren er godt i gang med sitt andre proffopphold i utlandet. Som 20-åring dro Tarik Elyounoussi med store forventninger til Herenveen.

Godt tatt i mot

Det gikk ikke som forventet, og etter to år med fire forskjellige trenere i Nederland, endte det med en retur til hjembyen Fredrikstad.

Nå mener han at han er mye med moden for oppgavene som venter.

– Jeg ser ikke for meg at det blir en snarlig retur denne gangen. Jeg har en mye bedre følelse nå og er en bedre spiller. Samtidig har klubben og spillerne tatt meg i mot med åpne armer, så jeg har det bra både og utenfor banen om dagen, sier Elyounoussi.

– Når man reiser ut for første gang er det viktig med trygghet, og det hadde ikke jeg. Alt var nytt og det ble tøft, og legger til at han likevel ikke angrer på at han dro til Nederland.

 • Se videointervju med Tarik Elyounoussi i videovinduet øverst i artikkelen!

I Hoffenheims naboby, Heidelberg, har landslagsspilleren akkurat flyttet inn i en ny leilighet. Byen er kjent som kultur- og studentby, men i motsetning til store deler av Tyskland, er fotballinteressen laber.

Ikke fotballgal by

Derfor ble Elyounoussi rådet av lagkameratene om at det var en fin plass å slå seg ned dersom man ønsket en rolig å behagelig hverdag.

– Her kan man gå rundt uten å få så mye oppmerksomhet. Det er faktisk en av få byer i Tyskland hvor folk ikke er så veldig opptatt av fotball, og det synes jeg er litt deilig.

For selv om Hoffenheim har et lag i Tysklands øverste divisjon, er ikke selve plassen noen metropol av den grunn. Den lille landsbyen Hoffenheim med snaut 4000 innbyggere ligger 20 minutter fra Heidelberg, og grunnen til at stedet kan skryte av å ha et lag i Bundesliga skyldes IT-mogulen Dietmar Hopp.

Hopp, som selv spilte for klubbens ungdomslag, er skaperen av Software-systemet SAP. Og i 2000 bestemte han seg for å gjøre sin første investering i Hoffeheim, som på den tiden lå i femtedivisjon.

Siden har laget bykset oppover divisjonene i Tyskland, og i 2008 nådde Hopp målet om å se Hoffenheim som et av lagene i Bundesliga.
Og Hopps «prosjekt» er noe Tarik Elyounoussi synes det er spennende å være med på.

– Jeg har hørt at det er en klubb mange ikke liker her i Tyskland, ettersom det ble en toppklubb på grunn av penger. Men det er en «ny» klubb som ønsker å få til noe og det må klubben få lov til. Jeg synes det er spennende å kunne være med på den nye satsingen her og poentsiale er stort.

Ryddet opp i klubben

Men forrige sesong holdt det på å gå galt for Hoffenheim. Klubben overlevde med et nødskrik i den siste serierunden. Klubben klarte på mirakuløst vist å snu kampen mot Borussia Dortmund, og i kvalifseringen slo Hoffenheim Kaiserslautern over to kamper.

Siden den gang har klubben valgt en helt ny profil. Klubbens nye trener, Markus Gisdol, har ryddet opp i spillergruppen og klubben har ansatt en ung manager, Alexander Rosen, med en fortid som spiller i Follo.

– Det var en periode hvor klubben bare signerte spillere med store navn. Markus Gisdol ryddet opp en del, og lot alle startet med blanke ark. De har nå valgt å satse ungt, og det har funket bra så langt og vi er en gjeng med sultne spillere.

– De eldre gutta som bare kom hit for å hente pengene trener nå for seg selv, og står fritt til å finne seg noe klubber.

Men selv om klubben ikke har hevdet seg i toppen i løpet av sine første år i Bundesliga og stedet er mikroskopisk sammenlignet med andre storbyer som Berlin, München og Gelsenkirchen, er likevel fasilitetene upåklagelige.

Dietmar Hopp har sørget for at klubben har flere ypperlige treningsarenaer i den lille landsbyen, og A-lagets toppmoderne treningsanlegg i Zuzenhausen står ikke tilbake for noe annet i Europa. Her har spillerne alt de trenger og mer til. Flere strøkne gressbaner, innendørsbaner, basseng, underholdsningsrom er bare noe av det som finnes.

– Jeg har hørt at Bayern München sitt anlegg er det beste i Tyskland, og det ble bygd for to år siden. Vårt skal være det beste etter det, så det sier litt. Når treningen er over kan jeg gå å ta meg et bad i bassenget og kanskje en «powernap» i et av stillerommene, så det er klart jeg føler meg priviligert.

Siste nytt

 • Espanyol sparket treneren

  Quique Sánchez Flores har fått sparken som trener for den spanske fotballklubben Espanyol.

  Det meldte klubben fredag. Sportsdirektør Jordi Lardin må også gå.

  Espanyol ligger i øyeblikket på 16. plass i La Liga.

  Espanyol Sanchez Flores
  Foto: Nikolas Giakoumidis / AP
 • Norge vant i VM-oppkjøringen

  Det norske ishockeylandslaget slo fredag kveld Sveits 2–1. Stefan Espeland og Tobias Lindstrøm satte målene for Norge.

  Norge spiller ny kamp mot Sveits i morgen, før laget avslutter VM-oppkjøringen med to kamper mot Hviterussland neste helg.

  Ishockey: Norge - Russland 0 - 2
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Pinot-seier i Tour of the Alps

  Franske Thibaut Pinot tråkket inn til 6.-plass på den avsluttende etappen av Tour of the Alps. Det holdt til å vinne rittet sammenlagt.

  Det var ukrainske Mark Padun fra Bahrain-laget som vant etappen.

  CYCLING-AUT
  Foto: REINHARD EISENBAUER / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportslørdag
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien: Brann - Stabæk