Hopp til innhold

– Dette er en klubb mange ikke liker

HEIDELBERG (NRK.no): Tarik Elyounoussi har vært i fotballgale Tyskland i snaut to måneder og foreløpig føler 25-åringen at ting går på skinner i hans nye klubb Hoffenheim.

Tarik Elyounoussi har vært snaue to måneder i Hoffenheim og trives i klubben. Dette er hans tanker om å gå fra tippeligaen til den største ligaen i Tyskland, om å være 25 år og nesten eldst av spillerne på A-laget. Reporter: Anders Mjaaland, foto: Vegard B. Lien.

Elyounoussi om å være i Hoffenfeim

– Jeg begynner å komme meg til rette, så det begynner å bli bra. For min egen del var ikke nivåforskjellen så stor. Så lenge man stoler på seg selv klarer man å tilpasse seg og heve seg etter nivået. Jeg ble ikke sjokkert på noen måte, sier Elyounoussi til nrk.no, som møter ham i hans nye hjemby Heidelberg.

Tarik

Tarik har funnet seg godt til rette etter overgangen til Bundesliga.

Foto: DANIEL ROLAND / Afp
Tarik2

25-åringen mener han har kommet til en by som ikke er fotballgal, slik som mange andre tyske storbyer.

Foto: UWE ANSPACH / Afp

Den tidligere Fredrikstad og Rosenborg-spilleren er godt i gang med sitt andre proffopphold i utlandet. Som 20-åring dro Tarik Elyounoussi med store forventninger til Herenveen.

Godt tatt i mot

Det gikk ikke som forventet, og etter to år med fire forskjellige trenere i Nederland, endte det med en retur til hjembyen Fredrikstad.

Nå mener han at han er mye med moden for oppgavene som venter.

– Jeg ser ikke for meg at det blir en snarlig retur denne gangen. Jeg har en mye bedre følelse nå og er en bedre spiller. Samtidig har klubben og spillerne tatt meg i mot med åpne armer, så jeg har det bra både og utenfor banen om dagen, sier Elyounoussi.

– Når man reiser ut for første gang er det viktig med trygghet, og det hadde ikke jeg. Alt var nytt og det ble tøft, og legger til at han likevel ikke angrer på at han dro til Nederland.

  • Se videointervju med Tarik Elyounoussi i videovinduet øverst i artikkelen!

I Hoffenheims naboby, Heidelberg, har landslagsspilleren akkurat flyttet inn i en ny leilighet. Byen er kjent som kultur- og studentby, men i motsetning til store deler av Tyskland, er fotballinteressen laber.

Ikke fotballgal by

Derfor ble Elyounoussi rådet av lagkameratene om at det var en fin plass å slå seg ned dersom man ønsket en rolig å behagelig hverdag.

– Her kan man gå rundt uten å få så mye oppmerksomhet. Det er faktisk en av få byer i Tyskland hvor folk ikke er så veldig opptatt av fotball, og det synes jeg er litt deilig.

For selv om Hoffenheim har et lag i Tysklands øverste divisjon, er ikke selve plassen noen metropol av den grunn. Den lille landsbyen Hoffenheim med snaut 4000 innbyggere ligger 20 minutter fra Heidelberg, og grunnen til at stedet kan skryte av å ha et lag i Bundesliga skyldes IT-mogulen Dietmar Hopp.

Hopp, som selv spilte for klubbens ungdomslag, er skaperen av Software-systemet SAP. Og i 2000 bestemte han seg for å gjøre sin første investering i Hoffeheim, som på den tiden lå i femtedivisjon.

Siden har laget bykset oppover divisjonene i Tyskland, og i 2008 nådde Hopp målet om å se Hoffenheim som et av lagene i Bundesliga.
Og Hopps «prosjekt» er noe Tarik Elyounoussi synes det er spennende å være med på.

– Jeg har hørt at det er en klubb mange ikke liker her i Tyskland, ettersom det ble en toppklubb på grunn av penger. Men det er en «ny» klubb som ønsker å få til noe og det må klubben få lov til. Jeg synes det er spennende å kunne være med på den nye satsingen her og poentsiale er stort.

Ryddet opp i klubben

Men forrige sesong holdt det på å gå galt for Hoffenheim. Klubben overlevde med et nødskrik i den siste serierunden. Klubben klarte på mirakuløst vist å snu kampen mot Borussia Dortmund, og i kvalifseringen slo Hoffenheim Kaiserslautern over to kamper.

Siden den gang har klubben valgt en helt ny profil. Klubbens nye trener, Markus Gisdol, har ryddet opp i spillergruppen og klubben har ansatt en ung manager, Alexander Rosen, med en fortid som spiller i Follo.

– Det var en periode hvor klubben bare signerte spillere med store navn. Markus Gisdol ryddet opp en del, og lot alle startet med blanke ark. De har nå valgt å satse ungt, og det har funket bra så langt og vi er en gjeng med sultne spillere.

– De eldre gutta som bare kom hit for å hente pengene trener nå for seg selv, og står fritt til å finne seg noe klubber.

Men selv om klubben ikke har hevdet seg i toppen i løpet av sine første år i Bundesliga og stedet er mikroskopisk sammenlignet med andre storbyer som Berlin, München og Gelsenkirchen, er likevel fasilitetene upåklagelige.

Dietmar Hopp har sørget for at klubben har flere ypperlige treningsarenaer i den lille landsbyen, og A-lagets toppmoderne treningsanlegg i Zuzenhausen står ikke tilbake for noe annet i Europa. Her har spillerne alt de trenger og mer til. Flere strøkne gressbaner, innendørsbaner, basseng, underholdsningsrom er bare noe av det som finnes.

– Jeg har hørt at Bayern München sitt anlegg er det beste i Tyskland, og det ble bygd for to år siden. Vårt skal være det beste etter det, så det sier litt. Når treningen er over kan jeg gå å ta meg et bad i bassenget og kanskje en «powernap» i et av stillerommene, så det er klart jeg føler meg priviligert.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal