NRK Meny
Normal

– Det ble en stor suppe. Og jeg druknet i den

RIO DE JANEIRO (NRK): Isabelle Pedersen mener jakten på det særnorske kravet har ødelagt for henne hele sesongen. Men nå er de negative tankene borte.

Sommer-OL i Rio 2016

GLEDER SEG: Isabelle Pedersen (24) er i ferd med å få oppfylt sin store drøm om å delta i OL.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Da det nærmet seg fristen for å greie OL-kravet i sommer, ble potten veldig stor for meg. Det ble en stor suppe. Og jeg druknet i den, sier Isabelle Pedersen til NRK.

Den norske hekkeløperen er på plass i Rio de Janeiro. For noen uker siden var det alt annet en en selvfølge. Da stod hun på direktesendt TV under EM og gråt over at hun ikke hadde greid det norske OL-kravet . Og at fristen var ute.

– Fikk mye dritt

– Det var knusende å se. Jeg trodde hun skulle være sint etter det løpet, men hun var bare lei seg. Det var veldig vondt, sier trener Dustin Imdieke til NRK.

Det betydde enormt mye for Isabelle Pedersen å komme til OL i år etter at hun akkurat ikke kom med i 2012. Nå mener hun presset har preget henne.

pedersen

Pedersen vant NM-gull tidligere i sommer.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Jeg måtte jo bli tatt ut. Så jeg tenkte på å løpe fort i stedet for å tenke at «dette kan jeg, gå ut og kos deg». Så det var litt vanskelig. Jeg glemte meg selv litt i alt kaoset, sier hun.

– Jeg fikk mye dritt, og det ble veldig mye trykk rundt prestasjonene mine. Jeg skulle prestere for noen andre i stedet for å prestere for meg selv. Da mister man det å ha det gøy.

Pedersen greide faktisk det internasjonale OL-kravet allerede i fjor. Men Olympiatoppen har et eget norsk krav som er strengere. I Norge holder det ikke å ha klart kravet året før.

Dette fordi de krever at norske OL-utøvere skal ha dokumentert sannsynlighet for å være blant de 12 beste, ifølge toppidrettssjef Tore Øvrebø.

– Det var ikke noen lett situasjon. Det var ingen som ville ha deg. I utgangspunktet hadde jeg jo billetten i fjor, så det var spesielt å vite at Norge har andre regler.

800 meter-løper Hedda Hynne har uttalt seg kritisk til de særnorske OL-kravene. Hun mener kravene rett og slett kan ha gjort at Norge gikk glipp av medaljer i EM. Også den europeiske friidretttspresidenten er kritisk til Norges løsning.

Olympiatoppen har flere ganger fastholdt at kravene er nødvendige for å holde høy nok kvalitet.

Har blitt bedre og bedre

Pedersens trener mener han kunne se helt fysisk på Isabelle Pedersen at hun var forknytt i EM.

– Hun tenkte på at hun måtte ta den tiden, og det hindret henne fra å prestere. Man kunne se hvordan det påvirket kroppen hennes. Så da hun fikk den OL-billetten fra forbundet, var det en hel verden av forskjell, sier Dustin Imdieke.

Til slutt ble nemlig Pedersen tatt ut, selv om hun ikke hadde greid Norges eget krav. Og nå som hun har klart å komme seg med, mener Pedersen og treneren at det mentale spillet har snudd.

De siste ukene har hun sett bedre ut på trening enn jeg har sett noen gang før, sier treneren.

– Jeg begynner å føle at hekk er gøy igjen. Jeg har jobbet mye med å få tilbake gleden siden EM. Jeg har blitt kvitt alle de negative tankene, smiler Isabelle Pedersen.

Siste nytt

 • Norsk seier mot Skottland

  Norges damelandslag vant 3–0 over Skottland i en privatlandskamp på La Manga fredag kveld.

  Isabell Herlovsen (2) og Maria Thorisdottir scoret Norges mål.

   Isabell Herlovsen i kampen Norge - Thailand under VM i 2015
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Lei smell for Dempsey og Start

  Mark Dempseys Start tapte 1–2 mot Fløy i en treningskamp fredag.

  Islandske Kristjan Floki Finnbogason scoret for de gulkledde, mens Henrik Dahlum scoret begge Fløys mål. Samtlige mål i 1. omgang.

  Mark Dempsey
  Foto: Sander Heggheim / NRK
 • Tande leder VM etter første dag

  Daniel Andre Tande leder VM i skiflyging etter første dag. Han står med 449,6 poeng, 10,9 foran Richard Freitag, som er nummer to.

  Robert Johansson og Andreas Stjernen på henholdsvis femte- og sjetteplass.

  Mesterskapet avsluttes lørdag.

  Daniel Andre Tande
  Foto: Matthias Schrader / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM kunstløp: Menn
EM kunstløp: Friløp menn