NRK Meny
Normal

– Derfor kan ikke Norge ale opp talenter som Island

Det vil koste 1,5 milliarder dersom barne- og ungdomsfotballen i Norge skal ha profesjonelle trenere. Fotballforbundet mener det er urealistisk å følge Islands oppskrift.

Kolbeinn Sigthorsson

Kolbeinn Sigthorsson (Ajax og Island) er et produkt av Islands talentsatsing med lønnede barnetrenere.

Foto: HALLDOR KOLBEINS / Afp

– Hvis du er 4-5 år og vil spille fotball får du en utdanna og lønnet trener fra dag én, sier Island Fotballforbunds trenersjef Arnar Bill Gunnarsson.

Slik gjør man det på Island.

Men i Norge blir det alt for dyrt, forteller Norges Fotballforbund.

– Hvis vi ser for oss en sum på 50-60.000 kroner i årslønn til en trener, som skal trene barn, så kommer vi raskt opp i kostnader rundt 1,5 milliarder kroner for å lønne tilstrekkelig med slike trenere i norsk fotball, sier utviklingsdirektør Alf Hansen i NFF.

Bruker millioner på baneleie

I tillegg har flere norske klubber, som Vålerenga, andre store utgifter å tenke på.

– Vi bruker ca. 2,5 millioner kroner i året på leiekostnader av Valhall (treningshall) og kunstgressbaner, sier Thomas Hasselgren, som er utviklingssjef i Vålerenga Fotball.

– Det kunne blitt noen trenere av det...

– Det kunne vært ca. fem fulltidsansatte trenere, sier Hasselgren.

 • SE VIDEO:
Island produserer fotballtalent etter fotballtalent. NRK har sett nærmere på hva som er så spesielt med Island når det gjelder fotball. Reporter: Christian Nitschke Smith, foto/redigering: Henrik Myhr Nielsen.

Island produserer fotballtalent etter fotballtalent. NRK har sett nærmere på hva som er så spesielt med Island når det gjelder fotball.

NFF vil heller utdanne frivillige foreldre

Island et landslag som herjer i EM-kvalifiseringen. Siste slaktoffer var stormakten Nederland, som ble slått 3-0 på Island i oktober.

Flere peker på landets utdannede fotballtrenere for barn når de blir spurt om årsaken til Islands fotballboom - blant andre Vålerenga-toppscorer Vidar Örn Kjartansson.

Gjør som Island og betal barnerenerne også i Norge, mener noen norske eksperter.

NFF mener det er mer realistisk å gjennomføre mer og bedre utdanning av frivilllige foreldretrenere.

– Det dreier seg om kompetanse. Vi har en utrolig og fantastisk verdi i våre foreldretrenere. Mange har svært høy kompetanse, sier Hansen.

Siste nytt

 • Atlético herjet med Sevilla

  Atlético Madrid nekter å gi opp La Liga-drømmen. Antoine Griezmann gjorde hattrick da serietoeren vant hele 5-2 borte mot Sevilla. Vanligvis er Sevilla blant de tøffeste lagene å møte på bortebane.

  Griezmann
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Stabæks måltyv takket nei til Kina

  Stabæk fikk nylig et tilbud på over 20 millioner kroner for Ohi Omoijuanfo, men bæringene takket nei til budet fra kinesiske Henan Jianye, skriver Nettavisen. Spissen scoret 17 mål på 27 seriekamper forrige sesong.

  Eliteserien i fotball 2017. Lillestrøm - Stabæk. (2-2)
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Vipers var overlegne mot Tertnes

  Serieleder Vipers legger press på rivalene etter en klar 33-22-seier hjemme mot Tertnes i eliteserien i håndball. Vipers ledet 18–8 til pause, og endte til slutt med ellevemålsseier for vertene. Kristine Lunde-Borgersen ble Vipers toppscorer.

  Vipers-Tertnes
  Foto: Geir Ingar Egeland

Sendeplan

Kl. Program Kanal