NRK Meny
Normal

– Den tøffeste mannen vinner

HOLMENKOLLEN (NRK.no): Som tiåring lå Martin Johnsrud Sundby (29) i telt for å se på heltene som gikk. Nå vil Oslo-gutten selv vise at han er den tøffeste skiløperen i Holmenkollen-femmila.

SKI-CROSS-COUNTRY-WCUP-MEN

I fjor var Martin Johnsrud Sundby (t.h.) bare den nest tøffeste mannen da Alexander Legkov stupte i mål til seier i Kollen-femmila.

Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN / Afp

Han ble nummer tre i Kollen-femmila i 2012, da Eldar Rønning vant. I fjor klatret han til det nest øverste trinnet på seierspallen.

Lørdag går Martin Johnsrud Sundby for sin første seier i det han anser som det mest prestisjefylte av alle verdenscupløp i langrenn.

Gjør han det, sikrer han seg også sin første sammenlagtseier i verdenscupen.

– Jeg har ligget mang en natt ute i telt og ventet på at forbildene mine skulle ut å gå fem mil, og jeg vokste opp med det. Jeg husker ennå da jeg som 10-åring satt inne i skogen her, sammen med Simen Østensen, og så Piller Cottrer vinne femmila her. Det er veldig gøy å være i den posisjonen at jeg selv er den som skal ut og gå, sier Sundby til NRK.no.

Vil ha fart

– Hvordan skal du vinne femmila?

– Si det! Jeg må ha gode ski, i alle fall, det er alfa omega. Så er det vesentlig å gå billig lenge. Det blir en lang femmil, jeg tipper vi kommer til å bruke to timer og 20 minutter, sier Sundby.

Hvis den spådommen slår til, betyr det at Kollen-femmila i 2014 blir en drøy halvtime lenger enn OL-femmila i 2014.

– Det kommer til å bli tungt, særlig de to-tre siste rundene. Da blir det dårlig med spor og lite stavfeste. Jeg tror den tøffeste mannen vinner. Jeg håper noen vil være med på å sette høy fart de to siste milene, sier Sundby.

Sur fjerdeplass i OL

I OL måtte han som kjent ta til takke med den sure fjerdeplassen, etter å ha blitt satt på plass av tre russere i den siste motbakken.

I Holmenkollen blir det en helt annen avslutning på løpet.

– Trøkken kommer tidligere her. Den kommer opp mot Frognerseteren. Og det er mye man kan gli inn derfra og ned. Det er mer fart og en helt annen type avslutning. Fra Gratishaugen og inn er det jo flatt, og staking inn – så jeg håper å ha avgjort før det, innrømmer Sundby.

– Hvor mye luke må man ha på Frognerseteren?

– En gruppe kan gli inn et halvt minutt fra toppen og ned. Det har vi sett før her i Holmenkollen, påpeker 29-åringen.

– Veldig spesielt

Selv om det blir brutalt, kommer Røa-løperen til å kose seg i Nordmarka.

– Det er veldig spesielt å gå i Holmenkollen, spesielt ute i løypa. Det er ikke ofte vi opplever å gå skirenn med så mye liv. Selv om man møter veggen, er det verdt å gå seks runder for å oppleve trøkket på Frognerseteren, møte tåka av bålrøyk og høre publikum som skriker inn i øra på deg, sier Sundby.

Med 490 poeng igjen å kjempe om i verdenscupen, leder Sundby verdenscupen 388 poeng foran Chris Jespersen og 441 poeng foran Alexander Legkov.

Siste nytt

 • Norsk siger i curling-EM

  Thomas Ulsruds lag slo Nederland 6-2 i sin tredje kamp i curling-EM i Sveits. Dermed har Norge to sigrar og eitt tap hittil.

  Måndag møter Norge både Slovakia og Italia.

 • Stiller for sin sjette periode

  Gian Franco Kasper (73) stiller til val som FIS-president for sin sjette periode neste år, melder insidethegames.biz. Kasper har leia FIS sidan 1998.

  Det internasjonale skiforbundet har berre hatt fire presidentar sidan opprettinga i 1924.

  Gian-Franco Kasper
  Foto: GEORG HOCHMUTH / AFP
 • Suzann Pettersen sprakk

  Suzann Pettersen var i delt ledelse før siste runde, men hang ikke med på rivalenes birdiefest, og falt til 11.-plass i LPGA-tourfinalen.

  Tutta kjempet om sin første seier på LPGA-touren på godt over to år, men to birdier var ikke godt nok. Hun måtte nøye seg med å gå sisterunden i Florida på par.

  Suzann Pettersen
  Foto: SAM GREENWOOD / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal