Hopp til innhold

– Den norske dominansen er skremmende

En så overveldende dominans i langrenn har vi ikke hatt før, sier NRKs langrennsekspert, Torgeir Bjørn.

Langrenns-kombo

De norske langrennsutøverne har dominert stort under verdenscupen på Lillehammer.

LANGRENNSKOMMENTATORENE VERDENSCUP WC LANGRENN

NRKs langrennsekspert, Torgeir Bjørn.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

– Det er noe nytt at vi dominerer i alle former som langrenn har. Hvis vi går tilbake til VM i Liberec i 2009 var det nesten bare Northug vi kunne stole på i distanse, sier Torgeir Bjørn.

Søndag sørget Norge for storeslem i langrennssporet da det ble det femdobbelt norsk på jaktstarten for menn i Lillehammer. Noen timer tidligere demonstrerte kvinnene styrke med firedobbelt norsk.

Martin Johnsrud Sundbye vant mennenes jaktstart, mens Marit Bjørgen spurtet til ny seier søndag.

I tillegg til dette ble det også tredobbelt norsk i både herre- og kvinneklassen lørdag.

– Har gullkort

Torgeir Bjørn sier Norge er alene om å være gode på alt.

– Norges styrke er at vi er god på alt. Vi har gullkort på alle øvelser. Uansett øvelse vil Norge har en seierskandidat: Det er det ingen andre nasjoner som har.

'– Det er en skremmende norsk dominans, men det er ikke så utypisk Norge å være så gode i starten av sesongen. Men dette kommer trolig til å jevne seg ut, sier Bjørn til NRK.

Saken fortsetter under bildet

Verdenscup langrenn damer

Det ble firedobbelt norsk da Marit Bjørgen vant jaktstarten.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Har utfordring

NRKs ekspertkommentator Morten Aa Djupvik mener de andre nasjonene har en stor utfordring om de skal hente igjen Norges forsprang i langrennssporet.

– Akkurat nå er det dominans. De norske løperne må bare fortsette å trene som de har gjort. Det er de andre nasjonene som har en utfordring i å prøve å heve seg, mener han.

– Martin Johnsrud Sundbye viser seg å være den sterkeste, men jeg synes også at Finn Hågen Krogh gjør alt rett i dag. Han kunne ikke gjort noe annerledes. Vi må også nevne Didrik Tønseth. Makan til avslutning, sier han om mennenes jaktstart.

– Hva tenker utlendingene om dette? Det er rent bord i kvinneklassen og rent bord i herreklassen, påpeker NRKs langrennskommentator Jann Post.

– Det er frustrerende

Sveriges landslagstrener Richard Grip innrømmer at den norske dominansen er frustrerende.

– Vi får se. Det så litt sånn ut i fjor også. Men det er klart at det er frustrerende, sier han til NRK.

– Det er veldig imponerende. Det er bare å ta av seg hatten. Vi skal ikke slå oss til ro. Vi må analysere det vi driver med og jobbe videre, så får vi håpe det jevner seg litt ut.

– Men det er sånn det er. Vi må bare stå på videre, men vi er trygge på det vi gjør, påpeker han.

Landslagstrener Egil Kristiansen er veldig fornøyd med de norske prestasjonene. Han er ikke redd for de norske utøverne er form for tidlig.

– Vi holder et høyt nivå og har åpnet sesongen veldig bra, men jeg tror det vil tette seg til framover og det blir kamp om medaljene i VM i Falun. Vi har sett her at det er flere løpere som ikke er i form, sier Kristiansen til NTB.

Finn Hågen Krogh måtte til slutt slippe ryggen til Martin Johnsrud Sundby.
Therese Johaug hentet inn 32 sekunder, men måtte allikevel se seg slått i spurten.

.



Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal