– Den norske dominansen er skremmende

En så overveldende dominans i langrenn har vi ikke hatt før, sier NRKs langrennsekspert, Torgeir Bjørn.

Langrenns-kombo

De norske langrennsutøverne har dominert stort under verdenscupen på Lillehammer.

LANGRENNSKOMMENTATORENE VERDENSCUP WC LANGRENN

NRKs langrennsekspert, Torgeir Bjørn.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

– Det er noe nytt at vi dominerer i alle former som langrenn har. Hvis vi går tilbake til VM i Liberec i 2009 var det nesten bare Northug vi kunne stole på i distanse, sier Torgeir Bjørn.

Søndag sørget Norge for storeslem i langrennssporet da det ble det femdobbelt norsk på jaktstarten for menn i Lillehammer. Noen timer tidligere demonstrerte kvinnene styrke med firedobbelt norsk.

Martin Johnsrud Sundbye vant mennenes jaktstart, mens Marit Bjørgen spurtet til ny seier søndag.

I tillegg til dette ble det også tredobbelt norsk i både herre- og kvinneklassen lørdag.

– Har gullkort

Torgeir Bjørn sier Norge er alene om å være gode på alt.

– Norges styrke er at vi er god på alt. Vi har gullkort på alle øvelser. Uansett øvelse vil Norge har en seierskandidat: Det er det ingen andre nasjoner som har.

'– Det er en skremmende norsk dominans, men det er ikke så utypisk Norge å være så gode i starten av sesongen. Men dette kommer trolig til å jevne seg ut, sier Bjørn til NRK.

Saken fortsetter under bildet

Verdenscup langrenn damer

Det ble firedobbelt norsk da Marit Bjørgen vant jaktstarten.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Har utfordring

NRKs ekspertkommentator Morten Aa Djupvik mener de andre nasjonene har en stor utfordring om de skal hente igjen Norges forsprang i langrennssporet.

– Akkurat nå er det dominans. De norske løperne må bare fortsette å trene som de har gjort. Det er de andre nasjonene som har en utfordring i å prøve å heve seg, mener han.

– Martin Johnsrud Sundbye viser seg å være den sterkeste, men jeg synes også at Finn Hågen Krogh gjør alt rett i dag. Han kunne ikke gjort noe annerledes. Vi må også nevne Didrik Tønseth. Makan til avslutning, sier han om mennenes jaktstart.

– Hva tenker utlendingene om dette? Det er rent bord i kvinneklassen og rent bord i herreklassen, påpeker NRKs langrennskommentator Jann Post.

– Det er frustrerende

Sveriges landslagstrener Richard Grip innrømmer at den norske dominansen er frustrerende.

– Vi får se. Det så litt sånn ut i fjor også. Men det er klart at det er frustrerende, sier han til NRK.

– Det er veldig imponerende. Det er bare å ta av seg hatten. Vi skal ikke slå oss til ro. Vi må analysere det vi driver med og jobbe videre, så får vi håpe det jevner seg litt ut.

– Men det er sånn det er. Vi må bare stå på videre, men vi er trygge på det vi gjør, påpeker han.

Landslagstrener Egil Kristiansen er veldig fornøyd med de norske prestasjonene. Han er ikke redd for de norske utøverne er form for tidlig.

– Vi holder et høyt nivå og har åpnet sesongen veldig bra, men jeg tror det vil tette seg til framover og det blir kamp om medaljene i VM i Falun. Vi har sett her at det er flere løpere som ikke er i form, sier Kristiansen til NTB.

Finn Hågen Krogh måtte til slutt slippe ryggen til Martin Johnsrud Sundby.
Therese Johaug hentet inn 32 sekunder, men måtte allikevel se seg slått i spurten.

.Siste nytt

 • Bekrefter diplomatisk OL-boikott

  Australia kommer ikke til å sende noen offisielle representanter til vinter-OL i Beijing, opplyser statsminister Scott Morrison.

  – Australia kommer ikke til å tre tilbake fra den sterke posisjonen vi har inntatt i favør av australske interesser, og det er opplagt at det ikke kommer som noen overraskelse at vi ikke sender noen offisielle representanter til vinterlekene, sa Morrison onsdag.

  Dermed legger Australia seg på samme linje som USA. Mandag kunngjorde Det hvite hus at president Joe Biden ikke kommer til å sende noen offisielle representanter til vinter-OL neste år.

  En rekke land, med USA i spissen, har lenge forberedt en diplomatisk boikott av OL i Kina på grunn av kritikken som er rettet mot kinesiske myndigheter for særlig behandlingen av den uiguriske minoriteten i Xinjiang-provinsen vest i landet.

  Den norske regjeringen har gjort det klart at en norsk diplomatisk boikott ikke er aktuelt. (NTB)

  Australia sin statsminister Scott Morrison
  Foto: THOMAS SAMSON / AFP
 • To målgivende for Zuccarello

  Mats Zuccarello sto for to assists da Minnesota Wild slo Edmonton Oilers 4–1 i en NHL-kamp natt til onsdag norsk tid.

  Wild vant både første og tredje periode med 2-0, mens Oilers fikk sitt ene mål i andre periode.

  Zuccarello fikk sin første assist på Wilds første scoring etter 1.11 av første periode da Joel Eriksson Ek sørget for 1-0. Den andre assisten kom i tredje periode etter 5.33 da Victor Rask scoret 3-1-målet.

  Zuccarello var på isen i 16 minutter og 37 sekunder i kampen. Dette var den sjuende strake seieren til Wild, som nå leder Western Central-divisjonen sju poeng foran St. Louis Blues.

  Mats Zuccarello står med totalt 18 målpoeng hittil denne sesongen - sju mål og elleve assists.

  NHL: Toronto Maple Leafs at Minnesota Wild
  Foto: Brace Hemmelgarn / Reuters
 • Seks av seks for Liverpool

  Mohammed Salah og Divock Origi scoret Liverpools mål da laget vant 2-1 borte over AC Milan i siste kampen i gruppespillet.

  AC Milan, som spilte med Zlatan Ibrahimovic fra start, tok ledelsen ved Fikayo Tomori første omgang.

  Liverpool var gruppevinner allerede før kveldens kamp og gikk gjennom gruppespillet med seks seire på seks kamper.

  I den andre kampen i gruppen vant Atletico Madrid 3-1 over Porto. Atletico går dermed videre sammen med Liverpool, mens Porto skal spille i europaligaen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal