NRK Meny
Normal

– Den norske dominansen er skremmende

En så overveldende dominans i langrenn har vi ikke hatt før, sier NRKs langrennsekspert, Torgeir Bjørn.

Langrenns-kombo

De norske langrennsutøverne har dominert stort under verdenscupen på Lillehammer.

LANGRENNSKOMMENTATORENE VERDENSCUP WC LANGRENN

NRKs langrennsekspert, Torgeir Bjørn.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

– Det er noe nytt at vi dominerer i alle former som langrenn har. Hvis vi går tilbake til VM i Liberec i 2009 var det nesten bare Northug vi kunne stole på i distanse, sier Torgeir Bjørn.

Søndag sørget Norge for storeslem i langrennssporet da det ble det femdobbelt norsk på jaktstarten for menn i Lillehammer. Noen timer tidligere demonstrerte kvinnene styrke med firedobbelt norsk.

Martin Johnsrud Sundbye vant mennenes jaktstart, mens Marit Bjørgen spurtet til ny seier søndag.

I tillegg til dette ble det også tredobbelt norsk i både herre- og kvinneklassen lørdag.

– Har gullkort

Torgeir Bjørn sier Norge er alene om å være gode på alt.

– Norges styrke er at vi er god på alt. Vi har gullkort på alle øvelser. Uansett øvelse vil Norge har en seierskandidat: Det er det ingen andre nasjoner som har.

'– Det er en skremmende norsk dominans, men det er ikke så utypisk Norge å være så gode i starten av sesongen. Men dette kommer trolig til å jevne seg ut, sier Bjørn til NRK.

Saken fortsetter under bildet

Verdenscup langrenn damer

Det ble firedobbelt norsk da Marit Bjørgen vant jaktstarten.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Har utfordring

NRKs ekspertkommentator Morten Aa Djupvik mener de andre nasjonene har en stor utfordring om de skal hente igjen Norges forsprang i langrennssporet.

– Akkurat nå er det dominans. De norske løperne må bare fortsette å trene som de har gjort. Det er de andre nasjonene som har en utfordring i å prøve å heve seg, mener han.

– Martin Johnsrud Sundbye viser seg å være den sterkeste, men jeg synes også at Finn Hågen Krogh gjør alt rett i dag. Han kunne ikke gjort noe annerledes. Vi må også nevne Didrik Tønseth. Makan til avslutning, sier han om mennenes jaktstart.

– Hva tenker utlendingene om dette? Det er rent bord i kvinneklassen og rent bord i herreklassen, påpeker NRKs langrennskommentator Jann Post.

– Det er frustrerende

Sveriges landslagstrener Richard Grip innrømmer at den norske dominansen er frustrerende.

– Vi får se. Det så litt sånn ut i fjor også. Men det er klart at det er frustrerende, sier han til NRK.

– Det er veldig imponerende. Det er bare å ta av seg hatten. Vi skal ikke slå oss til ro. Vi må analysere det vi driver med og jobbe videre, så får vi håpe det jevner seg litt ut.

– Men det er sånn det er. Vi må bare stå på videre, men vi er trygge på det vi gjør, påpeker han.

Landslagstrener Egil Kristiansen er veldig fornøyd med de norske prestasjonene. Han er ikke redd for de norske utøverne er form for tidlig.

– Vi holder et høyt nivå og har åpnet sesongen veldig bra, men jeg tror det vil tette seg til framover og det blir kamp om medaljene i VM i Falun. Vi har sett her at det er flere løpere som ikke er i form, sier Kristiansen til NTB.

Finn Hågen Krogh måtte til slutt slippe ryggen til Martin Johnsrud Sundby.
Therese Johaug hentet inn 32 sekunder, men måtte allikevel se seg slått i spurten.

.Siste nytt

 • Rælingen mot eliteseriespill

  Rælingen, som ble nummer tre i 1. divisjon, slo eliteserielaget Sola hele 30–20 i første kvalifiseringskamp og tok et langt steg mot opprykk. Returkampen i Sola spilles søndag.

  Tonje Nøstvold, Sola
  Foto: Sander Heggheim/NRK
 • Uavgjort i bunnoppgjøret

  Stabæk og Start spilte 1-1 i onsdagens bunnoppgjør i eliteserien. Dermed står begge lagene med fire poeng etter seks serierunder. Ohi Omoijuanfo ga Stabæk ledelsen etter 70 minutter, mens Aron Sigurdarson utlignet for Start.

  Eliteserien 2018. Stabæk-Start. Nadderud Stadion.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Powell ferdig i Sandefjord

  Sandefjord Fotball bekrefter i en pressemelding onsdag kveld at Magnus Powell er ferdig som trener i klubben. Powell begynte i jobben så sent som 16. januar.

  Powell
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal