– Den eneste som har forstått hva det innebærer å ha den motgangen vi har hatt

Emil Hegle Svendsen har kjempet en årelang kamp mot sykdom og motivasjonsmangel.

svendsen bø

UNIKT FORHOLD: Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø har opplevd mye av den samme motgangen, men også delt hverandres suksess. Nå må Bø fortsette uten kameraten på landslaget.

Foto: Stian Lysberg Solum, Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Du må ha en ekstrem motivasjon og kroppen må fungere. Det skranter vel litt på begge deler for min del, sier Emil Hegle Svendsen om hvorfor han velger å legge opp.

Svendsen slo for alvor gjennom i VM i Östersund i 2008, da han ble dobbelt verdensmester. Det ble starten på en helt fantastisk skiskytterkarriere.

Men Svendsens karriere har også blitt preget av utfordringer med både motivasjon og sykdom.

Irritabel tarm og luftveisproblemer

Svendsen har aldri lagt skjul på at han omtrent hver eneste vår de siste årene har måttet kjempe for å finne frem nok motivasjon til å satse videre.

Emil Hegle Svendsen på pressemøte i Oslo.

Svendsen tok til tårene da han fortalte pressen at han har bestemt seg for å legge opp.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Allerede i 2011 var han inne på tanken om å legge opp, uttalte han til Adresseavisen. I 2015 sa han til NTB at han vurderte å gi seg etter VM i Oslo året etter.

Han valgte likevel å fortsette, men fortalte senere at også vinteren 2016 hadde vært «bekmørk».

Men hver eneste gang greide Svendsen å hente frem nok motivasjon til å fortsette litt til, og til å legge ned treningen som har gjort ham til en av Norges største medaljegrossister.

Storebror og tidligere smøresjef i Skiskytterforbundet, Morten Hegle Svendsen, har fulgt brorens kamp mot motivasjonsmangelen tett.

– Hvis du reiser deg én eller kanskje to ganger, så er det klart du kan føle ekstra påfyll av motivasjon. Men når smellene kommer tilbake flere ganger på rad og du er nødt til å gjøre samme jobben igjen og igjen, da går du til slutt lei og innser at du ikke har mer å bidra med, forklarer han.

At lillebroren nå setter punktum som toppidrettsutøver, overrasker ham ikke.

– Det var spesielt etter Sotsji at jeg skjønte Emil var veldig usikker på om han skulle fortsette. Heldigvis tok det ikke slutt allerede da, men når gnisten blir borte må man akseptere det.

brødrene hegle svendsen

OL i Sotsji i 2014 ble en kjempenedtur for Emil Hegle Svendsen. Det ble det også for storebror Morten Hegle Svendsen som var i Russland som smøresjef.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

I tillegg har han også hatt helseutfordringer.

Etter flere sesonger med magetrøbbel og ulike sykdomsopphold, fikk han i 2016 diagnosen irritabel tarm. Han håpet en kostholdsendring ville få ham tilbake i toppform, men så dukket luftveisproblemene opp.

– Ingen typisk asketisk idrettsutøver

Lagkameratene har forsøkt å overtale Svendsen til å fortsette, til ingen nytte denne gangen.

– Han har slitt med motivasjonen, og du må ha den. Har du ikke den, har du ingen sjanse, sier Ole-Einar Bjørndalen.

Skiskytterlegenden la selv opp forrige uke, og for 44-åringen var det ikke motivasjonen det stod på, men hjerteproblemer. Svendsen sier han skulle ønske han hadde hatt den samme motivasjonen som Bjørndalen.

– På motivasjon er Ole-Einar et unikum, mens jeg er en mye mer opp-og-ned-type. Jeg trigges av de store mesterskapene, men han trigges mer av livet og hverdagen som toppidrettsutøver enn det jeg gjør, sier Svendsen.

NRKs ekspert Halvard Hanevold sier dette gjør Svendsen til en litt utypisk utøver.

– Emil er ingen typisk asketisk idrettsutøver. Han ønsker å få med seg andre deler av livet, og derfor har nok det fristet mye, sier Hanevold.

VM SKISKYTING 2009

Svendsen takker blant andre Ole Einar Bjørndalen for støtte og treningsveiledning gjennom karrieren. Her er de under VM i 2009.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Bø: – I samme båt

En som utvilsomt tar det tungt at Svendsen legger opp, er Tarjei Bø. Han har vært Svendsens romkamerat på samlinger i mange år, og har et helt spesielt forhold til 32-åringen.

– Emil er den personen som best har skjønt hva jeg har slitt med, og jeg er kanskje den som best har skjønt hva han har slitt med også, så vi har vært i samme båt.

Etter lang tid med motgang og flere sykdomsopphold, tok Tarjei Bø sin første verdenscupseier på over fire år i Östersund i desember. Han skjøv samtidig Svendsen ut av pallen. Fjerdeplassen tok Svendsen med glede.

– Når du går på med krum nakke gang på gang, og likevel stanger hodet i veggen på ny og på ny, begynner det etter hvert å gjøre vondt. Det har det gjort for Tarjei, så jeg unner ham dette så veldig, sa Svendsen til NTB.

De to har støttet hverandre i opp- og nedturer, og har snakket mye om å motivere seg når motgangen er som verst.

– Jeg har vel følt at han er den eneste som har forstått hva det innebærer å ha den motgangen vi har hatt. Vi har snakket masse om det, og det har vært veldig bra for begge å ha en som kjenner på kroppen hvordan det der har vært, sier Bø.

svendsen og bø

Svendsen og Tarjei Bø har begge møtt mye motgang i karrieren. Da Bø tok en etterlengtet verdenscupseier i Östersund i desember, var Svendsen minst like glad som kameraten.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Gnisten kom ikke tilbake

Mens Tarjei Bø har funnet motivasjon til fire nye år som skiskytter på toppnivå, har ikke Svendsen klart det samme.

Under OL i Pyeongchang, hvor trønderen for øvrig tok sølv på stafetten og bronse på fellesstarten, luftet Svendsen at han vurderte å legge børsa på hylla.

Mange spekulerte likevel i om Svendsen ville fortsette et år til for å avslutte karrieren der han slo gjennom – i VM i Östersund.

Men denne gangen kom ikke motivasjonen tilbake.

– Erfaring fra tidligere er at gnisten kommer tilbake når jeg får en pause, men det har den ikke gjort i år. Derfor har jeg nå bestemt meg for at det er over, forteller Svendsen.

Siste nytt

 • Borussia Dortmunds første serietap

  Bunnlaget Fortuna Düsseldorf påførte serieleder Borussia Dortmund sesongens første serietap og duket for ny spenning i gullkampen. Målscorerne var Dodi Lukebakio, før Jean Zimmer sørget for 2-0-seier.

  SOCCER-GERMANY-DUS-DOR/
  Foto: THILO SCHMUELGEN / Reuters
 • Zlatan forlenget med LA Galaxy

  Zlatan Ibrahimovic har signert en ny kontrakt med Los Angeles Galaxy og spiller for klubben i Major League Soccer også neste år. Den svenske 37-åringen signerte for Galaxy i mars etter å ha blitt fristilt av Manchester United.

  MLS Red Bulls Galaxy Soccer
  Foto: Chris Carlson / AP
 • Ingrid Syrstad Engen til Wolfsburg

  Ingrid Syrstad Engen har signert for Wolfsburg, melder VG. 20-åringen sier til avisen at hun har signert en kontrakt på to og et halvt år med den tyske toppklubben, men fram til sommerens VM leies hun tilbake til LSK Kvinner.

  Ingrid Syrstad Engen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal