Hopp til innhold

– Den eneste som har forstått hva det innebærer å ha den motgangen vi har hatt

Emil Hegle Svendsen har kjempet en årelang kamp mot sykdom og motivasjonsmangel.

svendsen bø

UNIKT FORHOLD: Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø har opplevd mye av den samme motgangen, men også delt hverandres suksess. Nå må Bø fortsette uten kameraten på landslaget.

Foto: Stian Lysberg Solum, Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Du må ha en ekstrem motivasjon og kroppen må fungere. Det skranter vel litt på begge deler for min del, sier Emil Hegle Svendsen om hvorfor han velger å legge opp.

Svendsen slo for alvor gjennom i VM i Östersund i 2008, da han ble dobbelt verdensmester. Det ble starten på en helt fantastisk skiskytterkarriere.

Men Svendsens karriere har også blitt preget av utfordringer med både motivasjon og sykdom.

Irritabel tarm og luftveisproblemer

Svendsen har aldri lagt skjul på at han omtrent hver eneste vår de siste årene har måttet kjempe for å finne frem nok motivasjon til å satse videre.

Emil Hegle Svendsen på pressemøte i Oslo.

Svendsen tok til tårene da han fortalte pressen at han har bestemt seg for å legge opp.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Allerede i 2011 var han inne på tanken om å legge opp, uttalte han til Adresseavisen. I 2015 sa han til NTB at han vurderte å gi seg etter VM i Oslo året etter.

Han valgte likevel å fortsette, men fortalte senere at også vinteren 2016 hadde vært «bekmørk».

Men hver eneste gang greide Svendsen å hente frem nok motivasjon til å fortsette litt til, og til å legge ned treningen som har gjort ham til en av Norges største medaljegrossister.

Storebror og tidligere smøresjef i Skiskytterforbundet, Morten Hegle Svendsen, har fulgt brorens kamp mot motivasjonsmangelen tett.

– Hvis du reiser deg én eller kanskje to ganger, så er det klart du kan føle ekstra påfyll av motivasjon. Men når smellene kommer tilbake flere ganger på rad og du er nødt til å gjøre samme jobben igjen og igjen, da går du til slutt lei og innser at du ikke har mer å bidra med, forklarer han.

At lillebroren nå setter punktum som toppidrettsutøver, overrasker ham ikke.

– Det var spesielt etter Sotsji at jeg skjønte Emil var veldig usikker på om han skulle fortsette. Heldigvis tok det ikke slutt allerede da, men når gnisten blir borte må man akseptere det.

brødrene hegle svendsen

OL i Sotsji i 2014 ble en kjempenedtur for Emil Hegle Svendsen. Det ble det også for storebror Morten Hegle Svendsen som var i Russland som smøresjef.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

I tillegg har han også hatt helseutfordringer.

Etter flere sesonger med magetrøbbel og ulike sykdomsopphold, fikk han i 2016 diagnosen irritabel tarm. Han håpet en kostholdsendring ville få ham tilbake i toppform, men så dukket luftveisproblemene opp.

– Ingen typisk asketisk idrettsutøver

Lagkameratene har forsøkt å overtale Svendsen til å fortsette, til ingen nytte denne gangen.

– Han har slitt med motivasjonen, og du må ha den. Har du ikke den, har du ingen sjanse, sier Ole-Einar Bjørndalen.

Skiskytterlegenden la selv opp forrige uke, og for 44-åringen var det ikke motivasjonen det stod på, men hjerteproblemer. Svendsen sier han skulle ønske han hadde hatt den samme motivasjonen som Bjørndalen.

– På motivasjon er Ole-Einar et unikum, mens jeg er en mye mer opp-og-ned-type. Jeg trigges av de store mesterskapene, men han trigges mer av livet og hverdagen som toppidrettsutøver enn det jeg gjør, sier Svendsen.

NRKs ekspert Halvard Hanevold sier dette gjør Svendsen til en litt utypisk utøver.

– Emil er ingen typisk asketisk idrettsutøver. Han ønsker å få med seg andre deler av livet, og derfor har nok det fristet mye, sier Hanevold.

VM SKISKYTING 2009

Svendsen takker blant andre Ole Einar Bjørndalen for støtte og treningsveiledning gjennom karrieren. Her er de under VM i 2009.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Bø: – I samme båt

En som utvilsomt tar det tungt at Svendsen legger opp, er Tarjei Bø. Han har vært Svendsens romkamerat på samlinger i mange år, og har et helt spesielt forhold til 32-åringen.

– Emil er den personen som best har skjønt hva jeg har slitt med, og jeg er kanskje den som best har skjønt hva han har slitt med også, så vi har vært i samme båt.

Etter lang tid med motgang og flere sykdomsopphold, tok Tarjei Bø sin første verdenscupseier på over fire år i Östersund i desember. Han skjøv samtidig Svendsen ut av pallen. Fjerdeplassen tok Svendsen med glede.

– Når du går på med krum nakke gang på gang, og likevel stanger hodet i veggen på ny og på ny, begynner det etter hvert å gjøre vondt. Det har det gjort for Tarjei, så jeg unner ham dette så veldig, sa Svendsen til NTB.

De to har støttet hverandre i opp- og nedturer, og har snakket mye om å motivere seg når motgangen er som verst.

– Jeg har vel følt at han er den eneste som har forstått hva det innebærer å ha den motgangen vi har hatt. Vi har snakket masse om det, og det har vært veldig bra for begge å ha en som kjenner på kroppen hvordan det der har vært, sier Bø.

svendsen og bø

Svendsen og Tarjei Bø har begge møtt mye motgang i karrieren. Da Bø tok en etterlengtet verdenscupseier i Östersund i desember, var Svendsen minst like glad som kameraten.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Gnisten kom ikke tilbake

Mens Tarjei Bø har funnet motivasjon til fire nye år som skiskytter på toppnivå, har ikke Svendsen klart det samme.

Under OL i Pyeongchang, hvor trønderen for øvrig tok sølv på stafetten og bronse på fellesstarten, luftet Svendsen at han vurderte å legge børsa på hylla.

Mange spekulerte likevel i om Svendsen ville fortsette et år til for å avslutte karrieren der han slo gjennom – i VM i Östersund.

Men denne gangen kom ikke motivasjonen tilbake.

– Erfaring fra tidligere er at gnisten kommer tilbake når jeg får en pause, men det har den ikke gjort i år. Derfor har jeg nå bestemt meg for at det er over, forteller Svendsen.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal