NRK Meny
Normal

– De signerer sin egen dødsdom hvis de støtter ham

ZÜRICH/OSLO (NRK): Sjeik Salman står overfor grove anklager om brudd på menneskerettighetene. I dag er han favoritt til å bli ny Fifa-president.

Salman

KONTROVERSIELL: Presidentkandidat Sjeik Salman ser ut til å få et overtak under valget med bred støtte fra Afrika og Asia.

Foto: KARIM JAAFAR / Afp

– Det vil bli en trist dag for Fifa. Etter år med skandaler trenger de en med ren fortid som kan ta tak i organisasjonen. Salman vil skape enda mer uro, sier James Corbett til NRK.

Han er kommentator for Sporting Intelligence og følger valget tett i Sveits.

De siste dagene har det pågått en intensiv lobbyvirksomhet for kandidatene. Der Infantino er blitt trukket inn i korrupsjonsskandalen, er anklagene mot Salman enda mer alvorlige.

Salman, som er medlem av Bahrains kongefamilie, beskyldes blant annet for menneskerettighetsbrudd.

Corbett mener en Salman-seier vil være en ny Fifa-skandale.

Andreas Selliaas

KRITISK: Ekspert på idrettspolitikk, Andreas Selliaas.

Foto: NRK

– Land kan trekke seg

– Det er en ny start på den måten at det er starten på et nytt mareritt for Fifa hvis han vinner. Jeg tror oppriktig at Fifa og medlemslandene vil signere sin egen dødsdom hvis de støtter ham og nedstemmer reformen, sier Corbett uten å blunke.

Reformen ble av mange trukket frem som enda viktigere enn valget, og etter at NRK snakket med Corbett, fikk reformen den nødvendige støtten.

Men utenfor kongressalen i Zürich er ekspertene enige om at Salman vinner med den sterke støtten fra Afrika og Asia.

For noen medlemsland kan anklagene mot ham bli umulige å overse, tror idrettspolitisk ekspert Andreas Selliaas.

– Det dramatiske er at det blir et veldig press fra menneskerettighetsorganisasjoner og andre organisasjoner som mener at Fifa har valgt feil kandidat, sier Selliaas til NRK.

– Sannsynligvis vil det også føre til at europeiske land og i verste fall UEFA nekter å samarbeide med Fifa, fortsetter eksperten.

Fredag sendte menneskerettighetsorganisasjonen Raftostiftelsen ut en pressemelding der daglig leder Jostein Hole Kobbeltvedt understreker at en Salman-seier vil være en skandale.

Laster Twitter-innhold

– Kan få store følger

Parlamentsmedlem Damian Collins har allerede tatt til orde for at Det engelske fotballforbundet (FA) ikke bør arrangere et eneste arrangement i Fifa-regi hvis Salman blir valgt.

– For Fifa som organisasjon kan valget få store følger. Presset vil ikke akkurat bedre reformprosessene og atmosfæren i Fifa, påpeker Selliaas.

Fotballpresident Yngve Hallén beskriver valgkampen som en «skjebnetid».

– Det er dramatisk om sjeiken blir ny president. Vi kjenner jo godt til hans familie, og hvordan de kneblet opposisjonen den under den arabiske våren, sier Hallén.

Samtidig mener Uefa-styremedlem Karen Espelund at kollega Infantino er den beste kandidaten til å håndtere de nye reformene.

– I UEFA har vi ikke diskutert reaksjoner (ved Salman-seier). Jeg tror UEFA er opptatt av å være en positiv medspiller, men så er det klart at en del av de ryktene ved Salman ikke er gunstige, for å si det på den måten, sier Espelund.

Siste nytt

 • - Har spela sin siste United-kamp

  Den amerikanske tv-kanalen ESPN melder at Zlatan Ibrahimovic har spela sin siste kamp for Manchester United. Kjelder ESPN har vore i kontakt med, seier at svensken er i ferd med å diskutere in kontrakt med LA Galaxy. Zlatan har ikkje spela for United sidan han slo opp sin kneskade 2. juledag.

  Zlatan
  Foto: Carl Recine / Reuters
 • Bolt skal trene med Dortmund

  Usain Bolt skal trene med Borussia Dortmund fredag. Det er hans utstyrsleverandør, som er den samme som Dortmund bruker, som står bak treningen. Treningen vil være åpen for publikum og vil ha stor mediedekning, melder NTB.

  Athletics - Men's 100m Victory Ceremony
  Foto: Leonhard Foeger / Reuters
 • Gjekstad blir ny Viperstrener

  Den tidligere Larvik-treneren Ole Gustav Gjekstad gjør trenercomeback i Vipers Kristiansand. Han tar over for Kenneth Gabrielsen, som gir seg etter sesongen, ett år før kontraktstiden går ut. Det skriver TV2.

  Ole Gustav Gjekstad
  Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
OL-profiler: Tiril Eckhoff
V-cupfinale skiskyting: Sprint menn
V-cup skiskyting: Sprint menn
Sport i dag
Sport i dag
VM kunstløp: Friløp par
VM kunstløp: Friløp par