– De rister på hodet og tror faktisk ikke at dette er riktig

BERLIN/OSLO (NRK): Gerhard Heibergs IOC-kolleger begriper ikke Jakob Ingebrigtsens prestasjoner.

Friidretts-EM: Jakob og Henrik Ingebrigtsen feirer gullet og sølvet fra 5000 meteren

RUSFRI FEIRING: Ingen champagne på gullfeiringen for 17 år gamle Jakob Ingebrigtsen på gullfeiringen, som skålte med vann. – Jeg har ikke noe forhold til alkohol uansett, smilte han.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Spørsmålet kommer: «Han er 17 år?» Jeg smiler og svarer: «Ja, han er 17 år», sier Heiberg under gullfeiringen av den doble europamesteren.

Det tidligere IOC-medlemmet, og nå æresmedlemmet, sier kollegene sliter med å tro hvordan det er mulig.

– De rister på hodet og tror faktisk ikke at dette er riktig, forteller Heiberg.

Sommer OL i London 2012

IMPONERT: Gerhard Heiberg sier hans venner i IOC stadig spør om Jakob Ingebrigtsen virkelig er 17 år.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Sammenligner med Rodal

Han nøler ikke med å putte gullene på 1500 meter og 5000 meter blant tidenes norske idrettsprestasjoner, og yngsteblad Ingebrigtsen kommer også høyt opp på listen over de største talentene 79-åringen har sett.

– Ja, han er det. Jeg ser litt på Vebjørn Rodal på 800 meter i Atlanta-OL, også det en umulig øvelse, som 1500 og 5000 meter. Det er mye av det samme, og måten det skjer på, krever så respekt.

De smått ubegripelige merittene i en så ung alder fører naturlig nok til at mange spår at Jakob Ingebrigtsen vil bli en av Norges største idrettsutøvere – om ikke den aller største.

Men den unge alderen betyr også at veien fremdeles er lang.

Friidretts-EM: Jakob og Henrik Ingebrigtsen løper finale på 5000 meter

Se oppløpet på 5000 meter i EM.

– Han må ikke brennes ut for tidlig

– Jeg håper han blir godt tatt vare på av familien. Han må ikke brennes ut for tidlig, mener Heiberg.

– Han kommer til å få brynt seg på marokkanere, kenyanere og etiopiere. Men jeg håper det er mulig for han å vinne i Tokyo 2020, det hadde vært fantastisk utvikling for en 17-åring.

Friidretts-EM: Jakob og Henrik Ingebrigtsen mottar medaljene fra 5000 meteren

TAKLER OPPMERKSOMHETEN: Henrik Ingebrigtsen, som tok sølv på 5000 meter, er sikker på at lillebror Jakob vil takle all pågangen som venter. – Han er født med kameraer opp i trynet. Han er skapt for å løpe, og han er skapt for dette, sier han.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Familien Ingebrigtsens satsing har vært like omdiskutert som den er suksessrik, og som brødrene selv, vil ikke Heiberg konkludere med at det er den eneste måten å gjøre det på.

– Man må finne sin egen modell, og tilpasse den til hvor man er. Men det familien har gjort er også stort fordi det motiverer mange andre, og får dem til å tenke at det er mulig. Brødrene er flotte ambassadører for Norge, og for friidrett. Det viser at det er mulig for små nasjoner i så store grener som mellomdistanse.

– Aldri sett noe lignende

Ingebrigtsen-brødrenes agent, Daniel Wessfeldt, mener Jakob Ingebrigtsen allerede er så stor at han befinner seg på øverste nivå i friidrettens næringskjede.

– Det Jakob har gjort er «gjennom taket», det er absolutt crazy. Jeg kan ikke sammenligne det med noe annet, jeg har aldri sett noe lignende.

Weesfeldt mener kombinasjonen av alder, karisma og prestasjoner gjør tenåringen til det mest interessante sponsorobjektet.

jakob ingebrigsten

GULL BLIR GULLGRUVE: Jakob Ingebrigtsen løp inn til gull på 5000 meter, dagen etter at han gjorde det samme på 1500 meter.

Foto: Tobias Schwarz / AFP

– Han kan velge og vrake i tilbud. Han er den nye stjernen, den som vi har trengt lenge. Ikke bare i Norge, men også internasjonalt. Usain Bolt var noe spesielt, men 1500 meter er også prestisje, og med det Jakob har gjort nå kommer han til å seile helt opp i segmentet der oppe, sier Wessfeldt.

Til tross for alle de aldersbestemte rekordene Jakob Ingebrigtsen har satt, og den svært målbevisste satsingen i ung alder, er selv mannen som har fulgt familien så tett overrasket over hvor raskt fremgangen har vært.

– Jeg har hørt Gjert si «han kommer til å bli best i verden», men jeg trodde aldri at han kom til å bli så bra. Det er en askepotthistorie, sier Wessfeldt.

Friidretts-EM: Karsten Warholm mottar gullmedaljen på 400 meter hekk

SKRYT: Karsten Warholm heiet Jakob Ingebrigtsen frem fra indre bane på 1500 fredag, og var med på festen dagen etter. – Fyren er steike galen!, smilte europamesteren fra Ulsteinvik.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Siste nytt

 • Remis for Carlsen

  Magnus Carlsen klarte ikke å følge opp åpningsseieren i Wijk aan Zee-turneringen i sjakk. Søndag måtte han godta poengdeling i partiet mot spanske David Anton.

  Nordmannen, som er turneringens regjerende mester, spilte med svarte brikker, men var likevel klar favoritt i møtet med langt mindre meritterte Anton.

  Spanjolen valgte tidlig å gå for dronningbytte og skapte mye trøbbel for den norske verdensmesteren. Carlsen slet med å få initiativet i partiet, men fikk en fordel da Anton begynte å slite med tiden. Likevel endte det med remis. (NTB)

  Magnus Carlsen med ny turnering
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Brann-spiller har fått korona

  Branns midtbanespiller Amer Ordagic (27) har fått påvist koronasmitte etter å ha kommet tilbake til Bergen fra juleferie i Bosnia.

  Det opplyser Brann på sine nettsider. Ordagic er satt i isolasjon og blir ikke å se på trening når klubben mandag starter oppkjøringen til 2021-sesongen.

  – Amer testet positivt da han kom hjem igjen etter ferien i starten av denne uken. Han har hatt milde symptomer med hodepine og lett sykdomsfølelse. Han har vært i isolasjon siden han kom hjem, og skal være det til han er symptomfri, sier Brann-lege Magnus Myntevik.

  Eliteserien fotball 2018: Brann - Stabæk (3-0)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Vellykket operasjon for Kilde

  Norges beste alpinist det siste året Aleksander Aamodt Kilde røk et korsbånd under trening lørdag.

  Søndag var han gjennom en vellykket operasjon i Innsbruck. Det bekrefter landslagslege Marc Jacob Strauss til NRK.

  – Jeg har akkurat fått melding om at det har gått veldig fint. Alt gikk som forventet og det er positivt, sier Strauss.

  Han forteller videre at Kilde gjennomfører den første delen av rehabiliteringen i Innsbruck før han vender hjemover til Norge. Det forventes å ta minst ni måneder før Kilde er tilbake.

  – Under omstendighetene er han ved veldig godt mot. Det er en vanlig skade i alpint, så han skjønner hva det innebærer, sier Strauss.

  Kilde
  Foto: Fabrice Coffrini / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal