– Coop bruker en hærskare advokater og First House for å plante usanne rykter

Eierne av selskapet som driver Petter Northugs støtteapparat føler Coop driver en svertekampanje for å få Nye Høyder til å se ut som en grådig avtalepartner. Coop vil ikke kommentere saken.

Firmaet Nye Høyder hevder Northug sin hovedsponsor driver en svertekampanje. Reporter: Christian Nitschke Smith, foto: Nadir Alam, redigering: Peder M. Bergholt.

– Det er vel en bevisst mediestrategi fra Coop, som bruker en hærskare av advokater og First House for å plante usanne rykter om Nye Høyder for å gjøre det slik at vi ser ut som en grådig avtalepartner. Her framsettes det påstander om at vi har krevd en million, og at det øker med en million per dag, og det har ingen rot i virkeligheten, sier daglig leder og partner i Nye Høyder, Lars Christian Engen, til NRK.no.

Det var torsdag kveld VG Nett og TV 2 på samme tidspunkt gikk ut med saken om at Petter Northugs hovedsponsor Coop krevde at langrennsløperen bryter med sitt gamle støtteapparat dersom de skal fortsette som sponsor etter at Northug kolliderte i alkoholpåvirket tilstand søndag for to uker siden.

TV 2 gikk samtidig ut med opplysninger om at selskapet som har avtale med Northug om å drifte hans støtteapparat, Nye Høyder, har kommet med et konkret pengekrav for å trekke seg fra videre samarbeid med Petter Northug:

«Selskapets krav for å gi seg skal etter det TV 2 forstår ha startet på én million kroner på mandag – for så å ha steget med én million kroner om dagen utover i uken,» meldte TV 2. Northug sparker hele støtteapparatet - TV2.no

– Uvirkelig og rart

Senere på kvelden bekreftet Coop-sjef Svein Fanebust Coops krav om at Northug må bryte samarbeidet med Nye høyder, men uten å kommentere påstandene om selskapets millionkrav. Via Coop sendte også Petter Northug ut en pressemelding om at han ønsker å bryte samarbeidet med Nye Høyder.

Nå slår altså Nye Høyder kraftig tilbake.

NRK.no møtte daglig leder Lars Christian Engen og styreleder Grethe Helen Engen i Drammen søndag formiddag. For første gang snakker ekteparet, som sammen eier 49 prosent av Nye Høyder, om det de opplever som en svertekampanje.

– Hvordan oppleves det at Coop plasserer skylda på Nye Høyder for at Petter Northug ikke har hatt en optimal OL-sesong?

– Det oppleves som litt uvirkelig og veldig rart, for vi har gjort alt etter vår beste evne for å hjelpe Petter. Vi har oppfylt alle punkter i avtalen og støttet Petter nå i den vanskelige tida, og at det da kommer en hær fra Coop med advokater og PR-rådgivere fra First House, oppleves veldig vanskelig, sier Grethe Helene Engen, som poengterer at det spesielt oppleves uvirkelig fordi Nye Høyder ikke har noen avtale med Coop. Det er det Petter Northug som har.

Vil ikke kommentere saken

Petter Northug og Svein Fanebust

Verken Petter Northug eller Svein Fanebust og Coop vil kommentere kritikken fra Nye Høyder

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Coop ønsker ikke å kommentere kritikken fra Nye Høyder. Det gjør heller ikke Petter Northug.

– Disse påstandene ønsker jeg ikke å kommentere. Det jeg kan si er at vi som hovedsponsor har vært opptatt av at Petter Northug må ha et solid rammeverk rundt seg. Dette vil vi fortsatt være opptatt av hvis samarbeidet fortsetter. Petter Northug og hans fremtidige trener velger selvsagt hvem de skal ha med seg i det sportslige teamet, skriver Coop-sjef Svein Fanebust i en e-post til NRK søndag.

– Petter Northug ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt, sier Northugs advokat Ola Haugen i Wikborg Rein til NRK.no

Ikke mottatt oppsigelse

Ifølge de to Nye Høyder-lederne har de ennå ikke mottatt noen oppsigelse av avtalen fra Petter Northugs side. De har imidlertid vært kjent med at det kunne være aktuelt for Northug å bryte den treårige avtalen allerede etter ett år.

– Vi hadde et evalueringsmøte internt i midten av april der John Northug tok opp spørsmålet om det var mulig å avvikle avtalen. Så fikk vi en konkret henvendelse for cirka en uke siden fra Petters advokat, forteller Lars Christian Engen.

– Hva sto det i den konkrete henvendelsen?

– Det var et spørsmål om hvordan vi praktisk kunne få gjennomført å avslutte avtalen, i og med at det er en treårsavtale med en opsjon på to år.

– Så det var ingen oppsigelse som sådan?

– Nei, overhodet ingen oppsigelse.

Frykter for omdømmet

Millionkravet Nye Høyder-ledelsen angivelig skal ha kommet med, avfeier de som rent oppspinn.

– Hva har dere krevd?

– Vi har krevd å få en dialog. Det er vanlig forretningsskikk i norsk næringsliv at hvis man vil gå ut av en avtale, så setter man seg ned og prater om det og blir enige om å erstatte de tapene som vi eventuelt måtte ha, sier Lars Christian Engen.

Han påpeker at selskapet har lagt ned mye kostnader i det første året av avtalen, og at annen kjernevirksomhet er nedskalert for å tilfredsstille Northugs behov.

– Vi finner det urimelig å si opp en avtale hvor også vi først får våre inntekter senere, sier han.

Ekteparet føler at måten saken er framstilt på svekker Nye Høyders omdømme.

– Som et lite selskap er vi avhengig av tillit til våre tjenester. Vi har drevet med leder- og prestasjonsutvikling og store sportsevents for store norske virksomheter i snart ti år nå, så vi er avhengig av et godt omdømme, og det har vi hatt. For oss som selskap er dette en risiko, spesielt på det med omdømme, sier Grethe Helen Engen.

Vil fortsette samarbeidet

Nye Høyder-eierne har samtidig ingen problemer med at Coop som stor sponsor stiller krav til Petter Northug.

– Men i og med at Nye Høyder ikke har en avtale med Coop, men med Petter Northug, så er det naturlig for oss at hvis de er misfornøyd med støtteapparatet til Petter, så tar de en telefon til daglig leder og tar en diskusjon om hva det er de ønsker å skifte ut. Jeg har verken fått telefon eller noe skriftlig fra Coop om akkurat dette spørsmålet, sier Lars Christian Engen.

Hva som skjer nå, er han usikker på.

– Jeg regner med Petter tar kontakt med oss, så setter vi oss ned og får pratet om situasjonen sammen med Petter. Vi er beredt på å lytte til Petters synspunkter på hvordan støtteapparatet kan forbedres.

– Har Nye Høyder fortsatt managementet for Petter Northug?

– Ja.

– Ønsker Nye Høyder fortsatt å ha managementet for Petter Northug, med eller uten Coop som sponsor?

– Ja, vi ønsker å forholde oss til den treårige avtalen vi har med Petter. Som en del av denne avtalen inngår også en rekke andre samarbeidsavtaler som ikke handler om Coop, og som også må ivaretas, bekrefter Engen overfor NRK.no.

Siste nytt

 • Norge møter Ukraina i Davis Cup

  Trekningen for Davis Cup-kampene i november er klar: Norge møter Ukraina til viktig landskamp på hjemmebane.

  Vinneren av oppgjøret vil avansere til kvalifiseringen til neste års sluttspill, der de 16 beste tennisnasjonene kjemper om Davis Cup-trofeet i Madrid. Det kan sammenlignes med et verdensmesterskap.

  Sist helg vant Norge mot Usbekistan (3–1).

  Da bestod det norske laget av Casper Ruud, Viktor Durasovic, Simen Sunde Bratholm, Andreja Petrovic og Felix Nordby.

  Ruud er Norges best rangerte spiller på en 10. plass. Ilja Martsjenko er den beste ukraineren på en 152. plass.

  Det vil bli spilt opp til fem kamper – fire single og en double – enten 26. og 27. november eller 27. og 28. november. Det laget som først får tre seire vinner.

  Davis Cup:Norge - Usbekistan
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Martin avsluttet med VM-gull

  Den tyske tempoeksperten Tony Martin avsluttet karrieren med å ta gullet i blandet lagtempo i sykkel-VM i Brugge.

  På det tyske laget syklet også Lisa Brennauer, Lisa Klein, Mieke Kröger, Niklas Arndt og Max Walscheid.

  Nederland var 12 sekunder bak på sølvplass, mens Italia klokket inn 37 sekunder bak tyskerne. Det holdt til bronse.

  36 år gamle Martin, som har gått under kallenavnet «Panzerwagen» fordi han virket ustoppelig, endte opp med fem VM-gull på tempo. Fire av dem tok han individuelt fra 2011 til 13 og i 2016.

  Han også fem etappeseirer i Tour de France fra perioden 2011 til 2015. I tillegg har han to etappeseirer i Vuelta a España. (NTB)

  Germany's Tony Martin of Team Jumbo-Visma competes in the men' elite time trial race, 43,3 km from Knokke-Heist to Brugge, of the UCI World Championships Road Cycling Flanders 2021, in Bruges, on September 19, 2021. - UCI World Championships Road Cycling Flanders 2021 takes place from September 19 until September 26, 2021, in several cities in the Belgian region of Flanders. (Photo by DAVID STOCKMAN / BELGA / AFP) / Belgium OUT
  Foto: David Stockman / AFP
 • VM-syklist brakk skulderen

  Tre østerrikske juniorryttere i sykkel-VM var onsdag involvert i en ulykke med en buss i Belgia. En av dem ble sendt til sykehus.

  Det melder Cyclingnews og flere belgiske medier. Leila Gschwentner pådro seg brudd i skulderen og trengte sykehusbehandling. Det er uvisst om hun i tillegg fikk andre skader.

  Ulykken skjedde mens østerrikerne var på treningstur i Flandern. (NTB).

Sendeplan

Kl. Program Kanal