– De blir påvirket av selvtilliten til Magnus

BERLIN (NRK): Eksperter mente rivalene var i ferd med å miste frykten for Magnus Carlsen. Men i VM fikk han nok en gang konkurrentene til å sprelle.

Vasilij Ivantsjuk

FØLELSENE UTTAPÅ: Vasilij Ivantsjuk viste med hele kroppen av han var ukomfortabel under partiet mot Magnus Carlsen. Stormesteren er kjent for å vise mye følelser ved brettet.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Magnus Carlsen

GLAD: Magnus Carlsen rett etter VM-tittelen var sikret.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Det mentale spillet? Der ligger jeg veldig bra an før lynsjakken, gliser Magnus Carlsen.

24-åringen knuste resten av feltet og sikret seg VM-tittelen i hurtigsjakk mandag kveld.

– Det har vært stilt spørsmål ved om motstanderne frykter Magnus like mye lenger. Denne turneringen viser at de frykter ham like mye som noensinne, sier NRK-kommentator Torstein Bae.

– De har for mye respekt for meg

Etter to svake Carlsen-turneringer på rad har både spillere og eksperter uttalt at motstanderne lukter blod. Men i VM slo Carlsen hardt tilbake.

– Det ble sagt at motstanderne ikke frykter deg lenger. Hva sier du nå?

– Jeg har ikke merket noe til det her, i hvert fall! Jeg synes stadig motstanderne mine har for mye respekt for meg. Og det tar jeg imot med takk, sier Carlsen til NRK.

Nervøse motstandere

Allerede fra før start begynte han å plage motspillerne. Nordmannen pleier å ankomme partiene sent, så Sergej Zhigalko fra Hviterussland forventet to tomme stoler da han ankom tidlig. Men der satt Carlsen og stirret rett framfor seg. Hviterusseren ville nødig sitte rett overfor verdensmesteren helt fram til partiet, og så ut til å streve med å finne ut hvor han skulle stille seg.

Magnus Carlsen

NERVØS? Sergej Zhigalko satt stadig og flakket med blikket under partiet mot Magnus Carlsen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Etterpå fortalte Carlsen at Zhigalko virket nervøs.

– Jeg merket det ikke bare i dag, men de andre dagene også. Jeg tør å ta litt større sjanser enn dem. Jeg er rett og slett litt mer brutal, sier Carlsen.

– Man kunne se det underveis i denne turneringen: Magnus oser selvtillit, og det påvirker motstanderne. Den mentale styrken er blitt et av hans fremst våpen. Motstanderne blir usikre på trekkene sine, sier NRK-kommentator Torstein Bae.

Tilbød remis selv om han kunne spilt videre

Også etter partiet mot Vasilij Ivantsjuk påpekte Carlsen at motstanderen virket nervøs. I kjent stil satt Ivantsjuk under nesten hele partiet og fiklet med hendene, tok seg til ansiktet og okket seg. Og til slutt gjorde veteranen en feil – etterfulgt av at han tilbød remis.

– Flere sier at Ivantsjuk ga seg for tidlig, så det kan kanskje handle om for mye frykt. Også Radjabov gjorde en tabbe mot Magnus som han kanskje ikke hadde gjort mot andre spillere, sier Peter Doggers, innholdsdirektør i Chess.com.

Sølvvinneren: – Magnus er ingen datamaskin

Carlsen-kompis Jan Nepomnjatsjij var den eneste som truet Carlsen mot slutten. Sølvvinneren mener også konkurrentene har for mye respekt.

– Generelt synes jeg folk overvurderer ham. De tror kanskje de spiller mot en datamaskin, eller mot Play Magnus-appen. Men han er ingen datamaskin, sier Nepomnjatsjij til NRK.

Tirsdag begynner del to av turneringen: VM i lynsjakk.

– Jeg er mannen å slå, sier Carlsen selvsikkert.

Siste nytt

 • Foss mistet den hvite trøya

  Tobias Foss falt i sammendraget på den fjerde etappen av Giro d`Italia. Nordmannen lå som nummer to i sammendraget, kun 16 sekunder bak italienske Filippo Ganna før etappen, men fikk det tungt inn i den siste bakken for dagen.

  23-åringen seilet akterut etter å ha beskyttet lagets kaptein George Bennett hele dagen. I mål var nordmannen rett over tre minutter bak etappevinner Joe Dombrowski.

  Dermed ligger Foss på en 31. plass i sammendraget etter fire etapper. Samtidig seilet italienske Alessandro De Marchi inn i den rosa ledertrøyen etter at han ble nummer to på etappen.

  Italy Giro Cycling
  Foto: Fabio Ferrari / AP
 • Helomvending rundt Bråtveit

  Tirsdag meldte VG at målvakten Per Kristian Bråtveit (25) kan bli Brann-keeper før overgangsvinduet stenger onsdag kveld. Djurgåden bekrefter interessen fra Bergen overfor avisen.

  Det er derimot ikke opp til Stockholms-klubben å bestemme det, men nederlandske Groningen. Bråtveit ble lånt ut til klubben og avtalen varer fram til 30. juni.

  Og tirsdag ettermiddag kom beskjeden om Groningen ikke vil slippe keeperen, melder VG.

  Landslaget trener før kampen mot Sverige.
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Usikker Sagosen før mesterligakamp

  Det er høyst usikkert om Kiels Sander Sagosen spiller mesterligakampen mot gamleklubben Paris St. Germain onsdag.

  Lokalavisen Kieler Nachrichten skriver at håndballstjernen Sagosen fortsatt var syk mandag og hadde feber på grunn av en infeksjon.

  Avisen melder at «det står et stort spørsmålstegn bak Sagosen før kampen». Kiel har hjemmebane denne uka før returen spilles i Frankrike en uke senere.

  Sammenlagtvinneren er sikret plass i Champions League-sluttspillet 12. og 13. juni.

  Sander Sagosen
  Foto: Khaled Elfiqi / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal