– De blir påvirket av selvtilliten til Magnus

BERLIN (NRK): Eksperter mente rivalene var i ferd med å miste frykten for Magnus Carlsen. Men i VM fikk han nok en gang konkurrentene til å sprelle.

Vasilij Ivantsjuk

FØLELSENE UTTAPÅ: Vasilij Ivantsjuk viste med hele kroppen av han var ukomfortabel under partiet mot Magnus Carlsen. Stormesteren er kjent for å vise mye følelser ved brettet.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Magnus Carlsen

GLAD: Magnus Carlsen rett etter VM-tittelen var sikret.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Det mentale spillet? Der ligger jeg veldig bra an før lynsjakken, gliser Magnus Carlsen.

24-åringen knuste resten av feltet og sikret seg VM-tittelen i hurtigsjakk mandag kveld.

– Det har vært stilt spørsmål ved om motstanderne frykter Magnus like mye lenger. Denne turneringen viser at de frykter ham like mye som noensinne, sier NRK-kommentator Torstein Bae.

– De har for mye respekt for meg

Etter to svake Carlsen-turneringer på rad har både spillere og eksperter uttalt at motstanderne lukter blod. Men i VM slo Carlsen hardt tilbake.

– Det ble sagt at motstanderne ikke frykter deg lenger. Hva sier du nå?

– Jeg har ikke merket noe til det her, i hvert fall! Jeg synes stadig motstanderne mine har for mye respekt for meg. Og det tar jeg imot med takk, sier Carlsen til NRK.

Nervøse motstandere

Allerede fra før start begynte han å plage motspillerne. Nordmannen pleier å ankomme partiene sent, så Sergej Zhigalko fra Hviterussland forventet to tomme stoler da han ankom tidlig. Men der satt Carlsen og stirret rett framfor seg. Hviterusseren ville nødig sitte rett overfor verdensmesteren helt fram til partiet, og så ut til å streve med å finne ut hvor han skulle stille seg.

Magnus Carlsen

NERVØS? Sergej Zhigalko satt stadig og flakket med blikket under partiet mot Magnus Carlsen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Etterpå fortalte Carlsen at Zhigalko virket nervøs.

– Jeg merket det ikke bare i dag, men de andre dagene også. Jeg tør å ta litt større sjanser enn dem. Jeg er rett og slett litt mer brutal, sier Carlsen.

– Man kunne se det underveis i denne turneringen: Magnus oser selvtillit, og det påvirker motstanderne. Den mentale styrken er blitt et av hans fremst våpen. Motstanderne blir usikre på trekkene sine, sier NRK-kommentator Torstein Bae.

Tilbød remis selv om han kunne spilt videre

Også etter partiet mot Vasilij Ivantsjuk påpekte Carlsen at motstanderen virket nervøs. I kjent stil satt Ivantsjuk under nesten hele partiet og fiklet med hendene, tok seg til ansiktet og okket seg. Og til slutt gjorde veteranen en feil – etterfulgt av at han tilbød remis.

– Flere sier at Ivantsjuk ga seg for tidlig, så det kan kanskje handle om for mye frykt. Også Radjabov gjorde en tabbe mot Magnus som han kanskje ikke hadde gjort mot andre spillere, sier Peter Doggers, innholdsdirektør i Chess.com.

Sølvvinneren: – Magnus er ingen datamaskin

Carlsen-kompis Jan Nepomnjatsjij var den eneste som truet Carlsen mot slutten. Sølvvinneren mener også konkurrentene har for mye respekt.

– Generelt synes jeg folk overvurderer ham. De tror kanskje de spiller mot en datamaskin, eller mot Play Magnus-appen. Men han er ingen datamaskin, sier Nepomnjatsjij til NRK.

Tirsdag begynner del to av turneringen: VM i lynsjakk.

– Jeg er mannen å slå, sier Carlsen selvsikkert.

Siste nytt

 • PSG tok seg videre etter nervedrama

  Tittelforsvarer Bayern München slo Paris Saint-Germain 1–0 på bortegress, men røk ut på bortemålsregelen i mesterligaens kvartfinale.

  Det skjedde i en ekstremt intens kamp. Begge lag bød TV-seerne på stor underholdning, og framfor alt PSG-stjernen Neymar var uheldig – og litt udyktig – som ikke satte ballen i nota.

  Like fullt tok PSG seg videre takket være 3-2-ledelsen fra første kamp i München

  I en den andre semifinalen mellom Chelsea og Porto endte det 0–1.

  Dermed er Chelsea klar for semifinale i mesterligaen etter at de vant det første oppgjøret 2–0. Bortelaget hadde flere sjanser under tirsdagens kamp, men greide ikke å score før Mehdi Taremi satt ballen inn tre minutter på overtid.

  France Soccer Champions League
  Foto: Francois Mori / AP
 • Chelsea klar for semifinale

  Chelsea er klar for semifinale i mesterligaen etter at det endte 0-1 i returkampen mot Porto. Chelsea vant det første oppgjøret 2-0. Bortelaget hadde flere sjanser under tirsdagens kamp, men greide ikke å score før Mehdi Taremi satt ballen inn tre minutter på overtid.

  Chelsea - Porto. Mesterligaen, kvartfinale.
  Foto: Cristina Quicler / AFP
 • Nedtur for Hege Riise og England

  Hege Riise måtte tåle sitt annet tap som Englands landslagssjef da Canada vant 2-0 i tirsdagens oppgjør i Stoke. To engelske forsvarsbrølere avgjorde privatlandskampen.

  UEFA Champions League-kvalifisering, kvinner. LSK - Linfield 4-0
  Foto: David Catry / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal