Hopp til innhold

– Dette blir hans største prøve til nå

Magnus Carlsen er i kjempetrøbbel etter sjokktapet på fredag. Nå har han kniven på strupen foran de to siste rundene i VM-kvaliken.

MAgnus Carlsen

Magnus Carlsen er under press etter at han gikk på tap for Vassilij Ivantsjuk fredag.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

– Magnus er normalt den beste til å slå tilbake etter nederlag, men dette blir hans største prøve til nå, sier sjakkekspert Leif Erlend Johannesen etter Magnus Carlsens overraskende tap for Vassilij Ivantsjuk.

– Han er nødt til å vinne ett av de to siste partiene, og helst allerede mot Teimour Radjabov i neste runde. Magnus har tradisjonelt et godt tak på aserbadsjaneren, sier han til NRK.no.

Trenger seire

Carlsens argeste motstander i sjakk-VM er Vladimir Kramnik.

Etter nordmannens tap fredag leder russeren turneringen kun med et halvt poeng. Kramnik har åtte poeng, mens Carlsen har sju og et halvt poeng.

Skulle de to spillerne ende på like mange poeng, avgjøres turneringen på innbyrdes oppgjør, men der står de to likt, for de spilte remis i begge partiene seg imellom.

Derfor avgjøres turneringen av hvem som har flest seire.

Les også: Carlsen har hemmelige VM-hjelpere over hele verden

– Voldsom påkjenning

Nå står det fire-fire, så Carlsen trenger én seier mer enn Kramnik på de to siste partiene for å ta sammenlagtseieren.

– Vi får bare krysse fingrene for at Kramniks seiersrekke tar slutt. Det som er sikkert er at det blir en langt mer neglebitende avslutning enn den parademarsjen vi hadde sett for oss.

– Det er åpenbart at spillerne kjenner at det er mye på spill nå.

Sjakkspiller og tidligere trener for Magnus Carlsen, Simen Agdestein, er enig med Johannesen i det.

– De har kniven på strupen hele veien. Spillerne er utsatt for en voldsom påkjenning, og marginene er utrolig små, sier han.

Les også: Konspirasjonsteorien som kan felle Carlsen: – Ikke utenkelig

Urolig for Kramniks rutine

Han er bekymret for rutinen til 37 år gamle Kramnik.

– Kramnik er veldig rutinert. Magnus mangler hans erfaring, og har tidligere ikke spilt turneringer med så mye press. Han har også vist tegn til tretthet. Jeg er spent på hvordan han vil takle dette, sier han til NRK.no.

Sjakkeksperten tror Carlsen er forbannet på seg selv etter tapet fredag. Det kan imidlertid føre til noe positivt.

– Også tidligere har det skjedd at han er blitt forbannet og sint. Da har han brukt dette til å reise seg og komme tilbake. Han har vært ekstremt god på dette, forteller Agdestein.

– Jeg tror at han er vanvittig skjerpet nå, legger han til.

Håper på Carlsen, men...

– Hvis du skal være helt ærlig, hvem tror du vinner av Kramnik og Carlsen?

– Jeg håper selvsagt på Carlsen, men Kramnik er nok favoritt nå når det gjenstår to runder, innrømmer Agdestein.

Vinneren av turneringen får sjansen til å spille VM-kamp mot regjerende verdensmester Vishy Anand. Det kan bety millioninntekter for Magnus Carlsen.

  • Carlsens to siste kamper: Svart mot Radjabov, hvit mot Svidler
  • Kramniks to siste kamper: Hvit mot Gelfand, svart mot Ivanchuk

Lørdag er det hviledag for sjakkspillerne. Trettende og nest siste runde spilles søndag kl. 15.00 norsk tid

Siste nytt

  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal