Mener Carlsen er blitt ekstrem nok til å utfordre Houdini

CHENNAI (NRK.no): Sjakkverdenen hadde egentlig gitt opp kampen mellom mann og maskin. Men nå har Magnus Carlsen blitt så god at det er på tide, mener flere eksperter.

Magnus Carlsen

Verdensmester i sjakk, Magnus Carlsen, bør prøve seg mot sjakkprogrammet Houdini, synes flere eksperter.

Foto: Manjunath Kiran / Afp

Susan Polgar

VM-kommentator og sjakkekspert Susan Polgar tror Carlsen kunne hevdet seg godt mot Houdini.

Foto: susanpolgar.blogspot.no

– Det ville vært fascinerende, faktisk. Magnus har en veldig annerledes stil, som kan være vanskelig for datamaskinen å håndtere, sier VM-kommentator Susan Polgar til NRK.no.

Den ungarsk-amerikanske stormesteren har lenge tenkt som resten av sjakkmiljøet – at datamaskinene har blitt så sterke at det er fåfengt for mennesker å slå dem.

Men Magnus Carlsen fra Lommedalen har fått verdens første kvinnelige stormester til å endre standpunkt.

– Maskiner gjør ikke grove feil

Polgar mener «Sjakkens Mozart» har en kombinasjon av kalkulert presisjon og gnistrende kreativitet at han kunne bitt godt fra seg mot for eksempel Houdini 3 – eller den enda sterkere Houdini 4, som er på vei ut til publikum.

VM-kommentatoren tror Carlsen kunne tatt en god del poeng for eksempel i en match over 12 partier.

– Jeg tror han ofte vurderer posisjoner bedre enn datamaskinen. Dessuten er han god nok til å få kampen inn i stillinger hvor maskinen ikke er på sitt sterkeste. Så det eneste problemet hans er at datamaskinen aldri gjør grove feil. Det gjør selv Magnus en gang i blant, sier Susan Polgar.

Agdestein: – Spennende

Magnus Carlsen selv har tidligere uttalt at han ikke tror han får så mye ut av å spille mot en datamaskin.

– Drite meg ut kan jeg gjøre på andre måter, sa Carlsen til VG Nett tidligere i VM.

Men manager Espen Agdestein er likevel ikke fremmed for idéen. Han har også tidligere stelt i stand en rekke medievennlige Carlsen-stunt, som da verdenseneren spilte mot verden i New York.

– Det hadde faktisk vært veldig spennende, sier Espen Agdestein og smiler lurt.

Agdestein

Manager Espen Agdestein: - Han ville helt klart slått fra seg.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Magnus har utrolig presisjon. Det er livsfarlig å gjøre tabber mot datamaskinen, men i denne turneringen her har vel Magnus bare gjort ett ordentlig dårlig trekk. Jeg tror kanskje det ville vært vanskelig å vinne, men han ville helt klart slått fra seg, sier Agdestein.

Skapte overskrifter

På 90-tallet var mann mot maskin en av de store snakkisene i sjakk. Kampene mellom Garry Kasparov og supercomputeren Deep Blue skapte overskrifter verden over, og russeren slo maskinen lett.

Men til revansjoppgjøret hadde Deep Blue blitt forbedret, og Kasparov tapte.
Siden den gang har maskinene blitt bedre og bedre, og det er mindre snakk om «man against machine».

– Kunne hevdet seg

Den norske stormesteren Jonathan Tisdall, som blant annet har dekket sjakk i ti år som frilansjournalist for Reuters, mener også tiden er inne for å spille mot Houdini, som i dag regnes som verdens sterkeste sjakkcomputer.

– Det hadde vært interessant. Til og med Kramnik har sagt at det er uinteressant med mann mot maskin i dag, men jeg tror Magnus kunne hevdet seg, sier Tisdall til NRK.no.

Også han tror Carlsen kunne bitt fra seg, men at Houdini ville vunnet til slutt.

– Det er for mange ulemper. Datamaskinen har ingen nerver eller tretthet. Og det er vanskelig å få en stilling hele tiden som passer computeren. Men det hadde skapt stor interesse og vært morsomt å se, sier Tisdall.

Magnus Carlsen har vært skånet for det meste av pressen under ukene i India. Mandag fikk norsk presse endelig en lengre prat med den ferske verdensmesteren i sjakk. Se hele intervjuet her.

SE VIDEO: Magnus Carlsen tok seg god med norsk presse etter den kaotiske premieseremonien. Se hele intervjuet her!

Det var fullt kaos rundt sjakk-verdensmester Magnus Carlsen etter premiutdelingen i Chennai i dag. Han måtte gjemme seg bak pappa, for å slippe løs fra hylende mediefolk.

VIDEO: Det var fullt kaos rundt sjakk-verdensmester Magnus Carlsen etter premiutdelingen i Chennai mandag. Han måtte gjemme seg bak pappa, for å slippe løs fra hylende mediefolk.

Siste nytt

 • Dyrhaug legger opp

  Niklas Dyrhaug legger opp som langrennsløper. Det bekrefter han selv på Instagram.

  Det gjør han i en alder av 34 år. Han har tatt VM-gull både i 2015 og 2017. I tillegg tok han bronse på 15 km klassisk i 2017.

  – Det er en tid for alt. Nå er det min tur til å legge skiene på hylla. Det har vært en utrolig reise, og jeg er stolt og glad over alt jeg har oppnådd, skriver han.

  Han ble i 2020 vraket fra landslaget. Siden den gang har han samarbeidet med Martin Johnsrud Sundby om et privatlag.

  Han påpeker at han har slitt med å komme tilbake i toppform etter en skulderskade han pådro seg i Pyeongchang i 2018.

  – Jeg er veldig takknemlig for hva skisporten har lært meg. Det har vært livet mitt i 20 fantastiske år. Alt jeg kan si er tusen takk, skriver Dyrhaug.

  34-åringen gjorde i sommer comeback etter en skade og operasjon og vant blant annet Kobberløpet på rulleski. Tidligere i år ble det kjent at han fra vinteren av skal være ekspertkommentator for Nents langrennssatsing.

  Høydesamling langrennslandslaget menn
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Amerikaner vil kjøpe Rooneys klubb

  Den amerikanske forretningsmannen Chris Kirchner vil kjøpe den engelske fotballklubben Derby, som har legenden Wayne Rooney som trener.

  Kirchner, som har stiftet logistikkteknologi-selskapet Slync.io, har skrevet til klubbens supportere og opplyst at han ønsker å kjøpe klubben.

  Derby er satt under administrasjon og konkursbeskyttelse. Det har sørget for at klubben er blitt trukket tolv poeng og er sist i mesterskapsserien.

  Kirchner ber om godkjenning fra det engelske ligasystemet.

  – Jeg vil respektere den prosessen. Mitt team er uansett i gang med samtaler med alle involverte om hvor vi skal starte, skriver Kirchner.

  Han skriver videre at han særlig er imponert over holdningen til manager Wayne Rooney. (NTB)

  FILE PHOTO: Championship - Derby County v Stoke City
  Foto: Molly Darlington / Reuters
 • Sky: - United i kontakt med Conte

  Manchester United skal ha teke kontakt med italienske Antonio Conte (52), melder Sky Sports.

  Conte slutta som trenar for Milano-klubben Inter i sommar, eitt år før kontrakten gjekk ut, etter å ha leia klubben til tittelen i Serie A. Han har ingen ny klubb etter det, og har vore langt framme i spekulasjonanen om kven som skal ta over Manchester United dersom Ole Gunnar Solskjær får sparken.

  Conte leia også Chelsea til ligameisterskap i 2017.

  Antonio Conte
  Foto: JENNIFER LORENZINI / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal