VM-kommentator og sjakkekspert Susan Polgar tror Carlsen kunne hevdet seg godt mot Houdini.
Foto: susanpolgar.blogspot.no– Det ville vært fascinerende, faktisk. Magnus har en veldig annerledes stil, som kan være vanskelig for datamaskinen å håndtere, sier VM-kommentator Susan Polgar til NRK.no.
Den ungarsk-amerikanske stormesteren har lenge tenkt som resten av sjakkmiljøet – at datamaskinene har blitt så sterke at det er fåfengt for mennesker å slå dem.
Men Magnus Carlsen fra Lommedalen har fått verdens første kvinnelige stormester til å endre standpunkt.
– Maskiner gjør ikke grove feil
Polgar mener «Sjakkens Mozart» har en kombinasjon av kalkulert presisjon og gnistrende kreativitet at han kunne bitt godt fra seg mot for eksempel Houdini 3 – eller den enda sterkere Houdini 4, som er på vei ut til publikum.
VM-kommentatoren tror Carlsen kunne tatt en god del poeng for eksempel i en match over 12 partier.
– Jeg tror han ofte vurderer posisjoner bedre enn datamaskinen. Dessuten er han god nok til å få kampen inn i stillinger hvor maskinen ikke er på sitt sterkeste. Så det eneste problemet hans er at datamaskinen aldri gjør grove feil. Det gjør selv Magnus en gang i blant, sier Susan Polgar.
- Les også:
Agdestein: – Spennende
Magnus Carlsen selv har tidligere uttalt at han ikke tror han får så mye ut av å spille mot en datamaskin.
– Drite meg ut kan jeg gjøre på andre måter, sa Carlsen til VG Nett tidligere i VM.
Men manager Espen Agdestein er likevel ikke fremmed for idéen. Han har også tidligere stelt i stand en rekke medievennlige Carlsen-stunt, som da verdenseneren spilte mot verden i New York.
– Det hadde faktisk vært veldig spennende, sier Espen Agdestein og smiler lurt.
Manager Espen Agdestein: - Han ville helt klart slått fra seg.
Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix– Magnus har utrolig presisjon. Det er livsfarlig å gjøre tabber mot datamaskinen, men i denne turneringen her har vel Magnus bare gjort ett ordentlig dårlig trekk. Jeg tror kanskje det ville vært vanskelig å vinne, men han ville helt klart slått fra seg, sier Agdestein.
- Les også:
Skapte overskrifter
På 90-tallet var mann mot maskin en av de store snakkisene i sjakk. Kampene mellom Garry Kasparov og supercomputeren Deep Blue skapte overskrifter verden over, og russeren slo maskinen lett.
Men til revansjoppgjøret hadde Deep Blue blitt forbedret, og Kasparov tapte.
Siden den gang har maskinene blitt bedre og bedre, og det er mindre snakk om «man against machine».
– Kunne hevdet seg
Den norske stormesteren Jonathan Tisdall, som blant annet har dekket sjakk i ti år som frilansjournalist for Reuters, mener også tiden er inne for å spille mot Houdini, som i dag regnes som verdens sterkeste sjakkcomputer.
– Det hadde vært interessant. Til og med Kramnik har sagt at det er uinteressant med mann mot maskin i dag, men jeg tror Magnus kunne hevdet seg, sier Tisdall til NRK.no.
Også han tror Carlsen kunne bitt fra seg, men at Houdini ville vunnet til slutt.
– Det er for mange ulemper. Datamaskinen har ingen nerver eller tretthet. Og det er vanskelig å få en stilling hele tiden som passer computeren. Men det hadde skapt stor interesse og vært morsomt å se, sier Tisdall.
SE VIDEO: Magnus Carlsen tok seg god med norsk presse etter den kaotiske premieseremonien. Se hele intervjuet her!
VIDEO: Det var fullt kaos rundt sjakk-verdensmester Magnus Carlsen etter premiutdelingen i Chennai mandag. Han måtte gjemme seg bak pappa, for å slippe løs fra hylende mediefolk.