Hopp til innhold

Mener Carlsen er blitt ekstrem nok til å utfordre Houdini

CHENNAI (NRK.no): Sjakkverdenen hadde egentlig gitt opp kampen mellom mann og maskin. Men nå har Magnus Carlsen blitt så god at det er på tide, mener flere eksperter.

Magnus Carlsen

Verdensmester i sjakk, Magnus Carlsen, bør prøve seg mot sjakkprogrammet Houdini, synes flere eksperter.

Foto: Manjunath Kiran / Afp

Susan Polgar

VM-kommentator og sjakkekspert Susan Polgar tror Carlsen kunne hevdet seg godt mot Houdini.

Foto: susanpolgar.blogspot.no

– Det ville vært fascinerende, faktisk. Magnus har en veldig annerledes stil, som kan være vanskelig for datamaskinen å håndtere, sier VM-kommentator Susan Polgar til NRK.no.

Den ungarsk-amerikanske stormesteren har lenge tenkt som resten av sjakkmiljøet – at datamaskinene har blitt så sterke at det er fåfengt for mennesker å slå dem.

Men Magnus Carlsen fra Lommedalen har fått verdens første kvinnelige stormester til å endre standpunkt.

– Maskiner gjør ikke grove feil

Polgar mener «Sjakkens Mozart» har en kombinasjon av kalkulert presisjon og gnistrende kreativitet at han kunne bitt godt fra seg mot for eksempel Houdini 3 – eller den enda sterkere Houdini 4, som er på vei ut til publikum.

VM-kommentatoren tror Carlsen kunne tatt en god del poeng for eksempel i en match over 12 partier.

– Jeg tror han ofte vurderer posisjoner bedre enn datamaskinen. Dessuten er han god nok til å få kampen inn i stillinger hvor maskinen ikke er på sitt sterkeste. Så det eneste problemet hans er at datamaskinen aldri gjør grove feil. Det gjør selv Magnus en gang i blant, sier Susan Polgar.

Agdestein: – Spennende

Magnus Carlsen selv har tidligere uttalt at han ikke tror han får så mye ut av å spille mot en datamaskin.

– Drite meg ut kan jeg gjøre på andre måter, sa Carlsen til VG Nett tidligere i VM.

Men manager Espen Agdestein er likevel ikke fremmed for idéen. Han har også tidligere stelt i stand en rekke medievennlige Carlsen-stunt, som da verdenseneren spilte mot verden i New York.

– Det hadde faktisk vært veldig spennende, sier Espen Agdestein og smiler lurt.

Agdestein

Manager Espen Agdestein: - Han ville helt klart slått fra seg.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Magnus har utrolig presisjon. Det er livsfarlig å gjøre tabber mot datamaskinen, men i denne turneringen her har vel Magnus bare gjort ett ordentlig dårlig trekk. Jeg tror kanskje det ville vært vanskelig å vinne, men han ville helt klart slått fra seg, sier Agdestein.

Skapte overskrifter

På 90-tallet var mann mot maskin en av de store snakkisene i sjakk. Kampene mellom Garry Kasparov og supercomputeren Deep Blue skapte overskrifter verden over, og russeren slo maskinen lett.

Men til revansjoppgjøret hadde Deep Blue blitt forbedret, og Kasparov tapte.
Siden den gang har maskinene blitt bedre og bedre, og det er mindre snakk om «man against machine».

– Kunne hevdet seg

Den norske stormesteren Jonathan Tisdall, som blant annet har dekket sjakk i ti år som frilansjournalist for Reuters, mener også tiden er inne for å spille mot Houdini, som i dag regnes som verdens sterkeste sjakkcomputer.

– Det hadde vært interessant. Til og med Kramnik har sagt at det er uinteressant med mann mot maskin i dag, men jeg tror Magnus kunne hevdet seg, sier Tisdall til NRK.no.

Også han tror Carlsen kunne bitt fra seg, men at Houdini ville vunnet til slutt.

– Det er for mange ulemper. Datamaskinen har ingen nerver eller tretthet. Og det er vanskelig å få en stilling hele tiden som passer computeren. Men det hadde skapt stor interesse og vært morsomt å se, sier Tisdall.

Magnus Carlsen har vært skånet for det meste av pressen under ukene i India. Mandag fikk norsk presse endelig en lengre prat med den ferske verdensmesteren i sjakk. Se hele intervjuet her.

SE VIDEO: Magnus Carlsen tok seg god med norsk presse etter den kaotiske premieseremonien. Se hele intervjuet her!

Det var fullt kaos rundt sjakk-verdensmester Magnus Carlsen etter premiutdelingen i Chennai i dag. Han måtte gjemme seg bak pappa, for å slippe løs fra hylende mediefolk.

VIDEO: Det var fullt kaos rundt sjakk-verdensmester Magnus Carlsen etter premiutdelingen i Chennai mandag. Han måtte gjemme seg bak pappa, for å slippe løs fra hylende mediefolk.

Siste nytt

 • Ny opptur for Manchester United

  Manchester United fikk en ny opptur da Crystal Palace ble slått 3-0 i ligacupen.

  Erik ten Hag sendte et United-lag med både Harry Maguire og Mason Mount på banen fra start i den eneste kampen mellom to Premier League-lag tirsdag. Alejandro Garnacho satte inn ledermålet snaut midtveis i første omgang da han omsatte et innlegg fra Diogo Dalot.

  Casemiro nikket inn 2-0 etter en snau halvtime på innlegg fra Mount, og tidlig i 2. omgang punkterte Anthony Martial kampen med assist fra Casemiro.

  United brøt en rekke på tre strake tap med sliteseieren over Burnley lørdag. (NTB)

  rXvoOqlFr40
  Foto: AP
 • Magnus Carlsen vant på utrolig vis – klar for finale

  Magnus Carlsen vant semifinalen mot Jan Nepomnjasjtsjij i den sjette Champions Chess-turneringen og er på vei mot en ny topplassering.

  Etter remis i de to første partiene vant Carlsen det tredje med hvite brikker etter 47 trekk. Nepomnjasjtsjij måtte vinne det siste ordinære partiet og skaffet seg et stort overtak. På et tidspunkt sto han fem bønder over på brettet, men Carlsen forsvarte seg ypperlig i en tilsynelatende tapt stilling og sikret remis etter 129 trekk.

  Carlsen har vunnet tre av de fire CCT-turneringene han har deltatt i tidligere i år, og ble nummer tre i den siste. Onsdag møter han Maxime Vachier-Lagrave i første finale.

  Siden det spilles etter dobbelt utslagssystem, er det ikke over enten han vinner eller taper da. Vinner han, får han to muligheter til å sikre turneringsseieren mot vinneren av taperrunden.

  Taper han for Vachier-Lagrave, må han vinne to kamper i taperrunden og deretter slå Vachier-Lagrave to ganger for å gå helt til topps. (NTB)

  9NJzb0THUzc
  Foto: NTB
 • Opptur for Nyland og Sevilla

  Ørjan Nyland fikk nok en kamp mellom stengene da Sevilla slo Almería 5-1 og tok et langt steg bort fra bunnstriden i La Liga.

  Den norske landslagsmålvakten voktet Sevilla-målet for annen kamp på rad. Etter å ha holdt nullen i den målløse debutkampen mot Osasuna slapp han inn sitt første mål, men det kom på straffespark og da kampen allerede var avgjort.

  Nyland var etter det velplasserte straffesparket fra Luis Suárez, men manglet noen centimeter på å nå helt fram. Straffesparket ble dømt etter at Nyland enkelt fanget et innlegg. Bak ryggen hans var nemlig Suárez felt av Jesus Navas.

  Da ledet Sevilla allerede 4-0. I det 7. minutt nikket Youssef En-Nesyri inn returen fra tverrliggeren etter at Loïc Bades hodestøt på et hjørnespark.

  Minuttet senere doblet Dodi Lukebakio da han gjorde to lekre dragninger og skjøt i krysset. Samme mann hadde litt senere en akrobatisk avslutning på innlegg fra Erik Lamela, men keeper Luis Maximiano gjorde en kjemperedning.

  Suso sørget for at det sto 3-0 til pause, og tidlig i 2. omgang økte Lamela via en motspiller. Etter reduseringen satte Kike Salas punktum. (NTB)

  Fotball, EM-kvalifisering: Norge - Georgia (2-1)
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Harviken oppløst i tårer etter å ha blitt «syndebukk» 00:58
Neste