Mener Carlsen er blitt ekstrem nok til å utfordre Houdini

CHENNAI (NRK.no): Sjakkverdenen hadde egentlig gitt opp kampen mellom mann og maskin. Men nå har Magnus Carlsen blitt så god at det er på tide, mener flere eksperter.

Magnus Carlsen

Verdensmester i sjakk, Magnus Carlsen, bør prøve seg mot sjakkprogrammet Houdini, synes flere eksperter.

Foto: Manjunath Kiran / Afp

Susan Polgar

VM-kommentator og sjakkekspert Susan Polgar tror Carlsen kunne hevdet seg godt mot Houdini.

Foto: susanpolgar.blogspot.no

– Det ville vært fascinerende, faktisk. Magnus har en veldig annerledes stil, som kan være vanskelig for datamaskinen å håndtere, sier VM-kommentator Susan Polgar til NRK.no.

Den ungarsk-amerikanske stormesteren har lenge tenkt som resten av sjakkmiljøet – at datamaskinene har blitt så sterke at det er fåfengt for mennesker å slå dem.

Men Magnus Carlsen fra Lommedalen har fått verdens første kvinnelige stormester til å endre standpunkt.

– Maskiner gjør ikke grove feil

Polgar mener «Sjakkens Mozart» har en kombinasjon av kalkulert presisjon og gnistrende kreativitet at han kunne bitt godt fra seg mot for eksempel Houdini 3 – eller den enda sterkere Houdini 4, som er på vei ut til publikum.

VM-kommentatoren tror Carlsen kunne tatt en god del poeng for eksempel i en match over 12 partier.

– Jeg tror han ofte vurderer posisjoner bedre enn datamaskinen. Dessuten er han god nok til å få kampen inn i stillinger hvor maskinen ikke er på sitt sterkeste. Så det eneste problemet hans er at datamaskinen aldri gjør grove feil. Det gjør selv Magnus en gang i blant, sier Susan Polgar.

Agdestein: – Spennende

Magnus Carlsen selv har tidligere uttalt at han ikke tror han får så mye ut av å spille mot en datamaskin.

– Drite meg ut kan jeg gjøre på andre måter, sa Carlsen til VG Nett tidligere i VM.

Men manager Espen Agdestein er likevel ikke fremmed for idéen. Han har også tidligere stelt i stand en rekke medievennlige Carlsen-stunt, som da verdenseneren spilte mot verden i New York.

– Det hadde faktisk vært veldig spennende, sier Espen Agdestein og smiler lurt.

Agdestein

Manager Espen Agdestein: - Han ville helt klart slått fra seg.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Magnus har utrolig presisjon. Det er livsfarlig å gjøre tabber mot datamaskinen, men i denne turneringen her har vel Magnus bare gjort ett ordentlig dårlig trekk. Jeg tror kanskje det ville vært vanskelig å vinne, men han ville helt klart slått fra seg, sier Agdestein.

Skapte overskrifter

På 90-tallet var mann mot maskin en av de store snakkisene i sjakk. Kampene mellom Garry Kasparov og supercomputeren Deep Blue skapte overskrifter verden over, og russeren slo maskinen lett.

Men til revansjoppgjøret hadde Deep Blue blitt forbedret, og Kasparov tapte.
Siden den gang har maskinene blitt bedre og bedre, og det er mindre snakk om «man against machine».

– Kunne hevdet seg

Den norske stormesteren Jonathan Tisdall, som blant annet har dekket sjakk i ti år som frilansjournalist for Reuters, mener også tiden er inne for å spille mot Houdini, som i dag regnes som verdens sterkeste sjakkcomputer.

– Det hadde vært interessant. Til og med Kramnik har sagt at det er uinteressant med mann mot maskin i dag, men jeg tror Magnus kunne hevdet seg, sier Tisdall til NRK.no.

Også han tror Carlsen kunne bitt fra seg, men at Houdini ville vunnet til slutt.

– Det er for mange ulemper. Datamaskinen har ingen nerver eller tretthet. Og det er vanskelig å få en stilling hele tiden som passer computeren. Men det hadde skapt stor interesse og vært morsomt å se, sier Tisdall.

Magnus Carlsen har vært skånet for det meste av pressen under ukene i India. Mandag fikk norsk presse endelig en lengre prat med den ferske verdensmesteren i sjakk. Se hele intervjuet her.

SE VIDEO: Magnus Carlsen tok seg god med norsk presse etter den kaotiske premieseremonien. Se hele intervjuet her!

Det var fullt kaos rundt sjakk-verdensmester Magnus Carlsen etter premiutdelingen i Chennai i dag. Han måtte gjemme seg bak pappa, for å slippe løs fra hylende mediefolk.

VIDEO: Det var fullt kaos rundt sjakk-verdensmester Magnus Carlsen etter premiutdelingen i Chennai mandag. Han måtte gjemme seg bak pappa, for å slippe løs fra hylende mediefolk.

Siste nytt

 • Gull til Nilsen i Para-VM

  Vilde Nilsen tok si andre gullmedalje i Para-VM etter at ho vann sprinten måndag. – Dette er ein av dei tyngste sprintløpa eg har gått og var eigentleg litt skeptisk før finalen. Men eg løyste arbeidsoppgåvene mine veldig bra, fortel Nilsen i målområdet.

  Vilde Nilsen
  Foto: Kathrine Baldishol
 • United møter Wolwerhampton

  Solskjær sitt mannskap møter Wolverhampton i kvartfinalen i FA-cupen i mars, etter at dei slo ut Chelsea av FA-cupen Det er klart etter trekninga måndag kveld. Manchester Unitet får bortekamp.

  Ole Gunnar Solskjær
  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
 • Fourcade måtte avbryte trening

  Den franske skiskyttaren Martin Fourcade er blitt forkjølt og måtte reise heim frå trening denne helga. Franskmannen har slite i årets sesong og stod over verdsmeisterskapet i Canmore og Salt Lake for å trene til VM i Østersund i mars.

  Forcade sjuk
  Foto: Marco Bertorello / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal