Hopp til innhold

Mener Carlsen er blitt ekstrem nok til å utfordre Houdini

CHENNAI (NRK.no): Sjakkverdenen hadde egentlig gitt opp kampen mellom mann og maskin. Men nå har Magnus Carlsen blitt så god at det er på tide, mener flere eksperter.

Magnus Carlsen

Verdensmester i sjakk, Magnus Carlsen, bør prøve seg mot sjakkprogrammet Houdini, synes flere eksperter.

Foto: Manjunath Kiran / Afp

Susan Polgar

VM-kommentator og sjakkekspert Susan Polgar tror Carlsen kunne hevdet seg godt mot Houdini.

Foto: susanpolgar.blogspot.no

– Det ville vært fascinerende, faktisk. Magnus har en veldig annerledes stil, som kan være vanskelig for datamaskinen å håndtere, sier VM-kommentator Susan Polgar til NRK.no.

Den ungarsk-amerikanske stormesteren har lenge tenkt som resten av sjakkmiljøet – at datamaskinene har blitt så sterke at det er fåfengt for mennesker å slå dem.

Men Magnus Carlsen fra Lommedalen har fått verdens første kvinnelige stormester til å endre standpunkt.

– Maskiner gjør ikke grove feil

Polgar mener «Sjakkens Mozart» har en kombinasjon av kalkulert presisjon og gnistrende kreativitet at han kunne bitt godt fra seg mot for eksempel Houdini 3 – eller den enda sterkere Houdini 4, som er på vei ut til publikum.

VM-kommentatoren tror Carlsen kunne tatt en god del poeng for eksempel i en match over 12 partier.

– Jeg tror han ofte vurderer posisjoner bedre enn datamaskinen. Dessuten er han god nok til å få kampen inn i stillinger hvor maskinen ikke er på sitt sterkeste. Så det eneste problemet hans er at datamaskinen aldri gjør grove feil. Det gjør selv Magnus en gang i blant, sier Susan Polgar.

Agdestein: – Spennende

Magnus Carlsen selv har tidligere uttalt at han ikke tror han får så mye ut av å spille mot en datamaskin.

– Drite meg ut kan jeg gjøre på andre måter, sa Carlsen til VG Nett tidligere i VM.

Men manager Espen Agdestein er likevel ikke fremmed for idéen. Han har også tidligere stelt i stand en rekke medievennlige Carlsen-stunt, som da verdenseneren spilte mot verden i New York.

– Det hadde faktisk vært veldig spennende, sier Espen Agdestein og smiler lurt.

Agdestein

Manager Espen Agdestein: - Han ville helt klart slått fra seg.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Magnus har utrolig presisjon. Det er livsfarlig å gjøre tabber mot datamaskinen, men i denne turneringen her har vel Magnus bare gjort ett ordentlig dårlig trekk. Jeg tror kanskje det ville vært vanskelig å vinne, men han ville helt klart slått fra seg, sier Agdestein.

Skapte overskrifter

På 90-tallet var mann mot maskin en av de store snakkisene i sjakk. Kampene mellom Garry Kasparov og supercomputeren Deep Blue skapte overskrifter verden over, og russeren slo maskinen lett.

Men til revansjoppgjøret hadde Deep Blue blitt forbedret, og Kasparov tapte.
Siden den gang har maskinene blitt bedre og bedre, og det er mindre snakk om «man against machine».

– Kunne hevdet seg

Den norske stormesteren Jonathan Tisdall, som blant annet har dekket sjakk i ti år som frilansjournalist for Reuters, mener også tiden er inne for å spille mot Houdini, som i dag regnes som verdens sterkeste sjakkcomputer.

– Det hadde vært interessant. Til og med Kramnik har sagt at det er uinteressant med mann mot maskin i dag, men jeg tror Magnus kunne hevdet seg, sier Tisdall til NRK.no.

Også han tror Carlsen kunne bitt fra seg, men at Houdini ville vunnet til slutt.

– Det er for mange ulemper. Datamaskinen har ingen nerver eller tretthet. Og det er vanskelig å få en stilling hele tiden som passer computeren. Men det hadde skapt stor interesse og vært morsomt å se, sier Tisdall.

Magnus Carlsen har vært skånet for det meste av pressen under ukene i India. Mandag fikk norsk presse endelig en lengre prat med den ferske verdensmesteren i sjakk. Se hele intervjuet her.

SE VIDEO: Magnus Carlsen tok seg god med norsk presse etter den kaotiske premieseremonien. Se hele intervjuet her!

Det var fullt kaos rundt sjakk-verdensmester Magnus Carlsen etter premiutdelingen i Chennai i dag. Han måtte gjemme seg bak pappa, for å slippe løs fra hylende mediefolk.

VIDEO: Det var fullt kaos rundt sjakk-verdensmester Magnus Carlsen etter premiutdelingen i Chennai mandag. Han måtte gjemme seg bak pappa, for å slippe løs fra hylende mediefolk.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Villa-keeper fikk to gule kort – ble likevel straffehelt i Europa

    På en dårlig dag kom Aston Villa tilbake og vant kvartfinalen mot franske Lille i Serieligaen. Avgjørelsen falt på straffer.

    De engelske gjestene taklet presset best og tok en 4-3-seier i straffesparkkonkurransen. Sammenlagt endte det 3-3 over to kamper.

    Begge lag hadde bommet én gang før Lilles kaptein Benjamin André måtte treffe som hjemmelagets femte straffeskytter. Forsøket ble reddet av Emiliano Martinez.

    Forvirringen på tribunen og blant TV-kommentatorene var stor da Martinez fikk sitt andre gule kort for kvelden etter den første runden med straffer. Dommeren slo ned på det han mente var forsøk på å provosere hjemmefansen, men det førte ikke til noen utvisning.

    Årsaken er at gule kort fra selve kampen strykes når straffesparkkonkurransen har kommet i gang.

    Etter kampen fikk Aston Villa-manager Unai Emery spørsmål om han trodde Martinez ble utvist.

    – Ja, men sånn er reglene, sier Emery ifølge BBC.

    – Han pøvde å kontrollere følelsene, men fansen presset han. Han er moden, men han har mye personlighet. Han er alltid under sin egen kontroll, fortsatte Emery om keeperen sin.

    Martinez reddet totalt to straffer, og sørget for at Aston Villa er klare for semifinale i Serieligaen. Det er første gang klubben er i en europeisk semifinale siden de vant Mesterligaen i 1981/82-sesongen.

    Unai Emery kan bli første manager til å lede Aston Villa til en tittel siden Birmingham-klubben vant ligacupen i 1996. (NTB/NRK)

    Europa Conference League - Quarter Final - Second Leg - Lille v Aston Villa
    Foto: Stephanie Lecocq / Reuters
  • Fyllingen cruiset inn til sin første kongepokal

    Fyllingen tok sin første NM-tittel i basketball da Bærum ble slått 104-94 i den tredje finalekampen. Laget tok også hjem kongepokalen.

    Fyllingen var overlegne i begge de to første finalekampene mot det unge Bærum-laget. Torsdag ble det jevnere.

    Etter en sluttspurt inn mot pause klarte Bærum å ta seg til 47-56, men de klarte ikke å tvinge fram en fjerde NM-finale på hjemmebane. På det minste var avstanden seks poeng opp med tre minutter igjen av kampen.

    Fyllingens beste poengplukkere ble Isaac Likekele og Terell Jordan Brown. Begge stoppet på 26 poeng.

    Ludvik Mürer Bergseng ble Bærums beste poengplukker (26).

    Fyllingen vant serien klart og var klare favoritter i kampen om kongepokalen. (NTB)

  • Norges håndballkvinner møter vertsnasjonen i tidenes største EM

    Norge havnet i gruppe med arrangørland Østerrike, Slovenia og Slovakia da trekningen for årets kvinne-EM i håndball ble gjort torsdag.

    Norge er tittelforsvarer når mesterskapet spilles i Østerrike, Ungarn og Sveits. Laget spiller sine innledende kamper i gruppe E i Innsbruck og får en overkommelig vei til hovedrunden.

    EM-sluttspillet varer i perioden 28. november til 15. desember. Antall deltakere økes fra 16 til 24 nasjoner.

    Fra hver av de seks innledende puljene går de to beste videre til hovedrunden. Man tar med seg eventuelle poeng fra kampen mot det andre laget som avanserer fra samme gruppe.

    Hovedrundekampene er lagt til Debrecen og Wien, mens semifinaler, bronsekamp og finale spilles i Wien.

    Norge har vunnet håndball-EM for kvinner hele ni ganger. Det første gullet kom i 1998. (NTB)

    Silje Solberg-Østhassel i aksjon mot Slovenia i VM
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal