Hopp til innhold

Tror Carlsen blir stående som tidenes norske kjendis

Idrettshistoriker Tom A. Schanke tror Magnus Carlsens sjakkdominans vil gjøre ham til tidenes mest kjente nordmann.

Ole Gunnar Solskjær, Liv Ullmann og Henrik Ibsen

Ole Gunnar Solskjær (t.v.), Liv Ullmann og Henrik Ibsen er blant de mest kjente nordmennene internasjonalt. Nå tror historikere at Magnus Carlsen vil bli stående som den mest kjente.

Foto: Scanpix

Carlsen

Her er Magnus Carlsen i aksjon under en turnering i Nederland i januar.

Foto: TOUSSAINT KLUITERS / Afp

– Det er over 600 millioner mennesker som spiller sjakk, og det er 160 nasjoner som er med i sjakk-OL. Han er verdens beste i verdens største bevegelse, sier Schanke til NRK.no.

– Danker ut Solskjær og Ibsen

Tirsdag tok Magnus Carlsen verdensrekorden fra sjakklegenden Garry Kasparov. Med seieren over Gawain Jones i London Chess Classic, ble 22-åringen stående med tidenes høyeste rating: 2857,4.

– Jeg tror han vil plassere Norge på kartet i sterkere grad enn Liv Ullmann og Ole Gunnar Solskjær. Det vil nok ta tid, men hvis han fortsetter å dominere slik han har gjort, vil han vil være den mest kjente nordmannen i utlandet, sier Schanke.

– Hva med for eksempel Henrik Ibsen og Edvard Munch?

– Du kan legge til Fridtjof Nansen også, men hvis man gjør en undersøkelse om noen om år, er jeg skråsikker på at flere vil ha hørt om Magnus Carlsen, sier Schanke.

Vanker med verdensstjerner

Schanke argumenterer med at Carlsen ikke bare blir kjent gjennom prestasjonene ved sjakkbrettet.

De siste årene har han stilt opp på ulike arrangement med noen av verdens største stjerner som blant annet Liv Tyler, Howard Stern, Mena Suvari og rockgruppa Red Hot Chili Peppers for å nevne noen.

I år tilegnet også den verdenskjente TV-serien «60 minutes» en episode om Carlsen, og han skal også ha vært aktuell for Hollywood-filmer.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Se sjakkspiller Magnus Carlsen i reklameopptak.

Se video fra da Magnus Carlsen og Liv Tyler frontet G-Star.

– Han møter og avbildes med den ene verdensstjernen etter den andre. Det er ikke noen tvil om at det bidrar til å gjøre navnet og ansiktet betraktelig mer kjent, sier Schanke.

– Trenger tid

Kulturhistoriker Kjell Magnus Økland mener Magnus Carlsen ikke er helt oppe blant de aller mest kjente nordmennene - ennå.

– Carlsen driver jo med noe helt annet enn for eksempel Ibsen og Munch, og jeg tror han må gjøre det like bra over en lengre periode for å kunne sammenlignes med dem, sier Økland til NRK.no.

– Men det er ingen tvil om at det er store navn, legger han til.

Tror Carlsen blir størst

Sture Portvik er informasjonssjef ved Munch-museet og har tidligere jobbet i Kultur- og idrettsetaten.

Han tror Magnus Carlsen kan bli mer kjent enn kunstmaleren Edvard Munch.

Schanke

Idrettshistoriker Tom A. Schanke har skrevet flere idrettsleksikon.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Historisk sett er det få som står lengre enn kunstnere. I idrettsverdenen har Hjalmar «Hjallis» Andersen, Ole Gunnar Solskjær og Bjørn Wirkola blitt nevnt, men sjakk er en ekstremt stor idrett, og det er klart at kjendisstatusen har noe med nedslagsfeltet å gjøre. De fleste har hørt om Garry Kasparov som han nå slo, sier Portvik.

Han håper historikerne har rett i sine spådommer.

– Uansett om det er kunstnere eller sjakkspillere, er det positivt for Norge. Jeg håper han vil fortsette å dominere internasjonalt, sier Portvik.

I likhet med andre idrettshistorikere, vil ikke Tom A. Schanke definere sjakk som en idrett, men han mener definisjonen er helt uvesentlig for 22-åringens prestasjoner.

– Mange nordmenn har gjort fantastiske idrettsprestasjoner, men ikke alle blir verdenskjente fordi idretten er for liten. Magnus Carlsen er imidlertid et verdensnavn. Han er et fenomen, sier Schanke.

NRK.no har prøvd å få tak i Magnus Carlsen onsdag. Men manager Espen Agdestein skriver følgende i en SMS:

– Magnus vil ikke snakke med pressen i dag. Han forbereder seg til morgendagens runde, skriver han.

Siste nytt

  • Villa forlenger med suksesstreneren

    Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

    Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

    Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

    – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

    7ZFc-Z9Pon8
    Foto: AP
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal