Hopp til innhold

Tror Carlsen blir stående som tidenes norske kjendis

Idrettshistoriker Tom A. Schanke tror Magnus Carlsens sjakkdominans vil gjøre ham til tidenes mest kjente nordmann.

Ole Gunnar Solskjær, Liv Ullmann og Henrik Ibsen

Ole Gunnar Solskjær (t.v.), Liv Ullmann og Henrik Ibsen er blant de mest kjente nordmennene internasjonalt. Nå tror historikere at Magnus Carlsen vil bli stående som den mest kjente.

Foto: Scanpix

Carlsen

Her er Magnus Carlsen i aksjon under en turnering i Nederland i januar.

Foto: TOUSSAINT KLUITERS / Afp

– Det er over 600 millioner mennesker som spiller sjakk, og det er 160 nasjoner som er med i sjakk-OL. Han er verdens beste i verdens største bevegelse, sier Schanke til NRK.no.

– Danker ut Solskjær og Ibsen

Tirsdag tok Magnus Carlsen verdensrekorden fra sjakklegenden Garry Kasparov. Med seieren over Gawain Jones i London Chess Classic, ble 22-åringen stående med tidenes høyeste rating: 2857,4.

– Jeg tror han vil plassere Norge på kartet i sterkere grad enn Liv Ullmann og Ole Gunnar Solskjær. Det vil nok ta tid, men hvis han fortsetter å dominere slik han har gjort, vil han vil være den mest kjente nordmannen i utlandet, sier Schanke.

– Hva med for eksempel Henrik Ibsen og Edvard Munch?

– Du kan legge til Fridtjof Nansen også, men hvis man gjør en undersøkelse om noen om år, er jeg skråsikker på at flere vil ha hørt om Magnus Carlsen, sier Schanke.

Vanker med verdensstjerner

Schanke argumenterer med at Carlsen ikke bare blir kjent gjennom prestasjonene ved sjakkbrettet.

De siste årene har han stilt opp på ulike arrangement med noen av verdens største stjerner som blant annet Liv Tyler, Howard Stern, Mena Suvari og rockgruppa Red Hot Chili Peppers for å nevne noen.

I år tilegnet også den verdenskjente TV-serien «60 minutes» en episode om Carlsen, og han skal også ha vært aktuell for Hollywood-filmer.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Se sjakkspiller Magnus Carlsen i reklameopptak.

Se video fra da Magnus Carlsen og Liv Tyler frontet G-Star.

– Han møter og avbildes med den ene verdensstjernen etter den andre. Det er ikke noen tvil om at det bidrar til å gjøre navnet og ansiktet betraktelig mer kjent, sier Schanke.

– Trenger tid

Kulturhistoriker Kjell Magnus Økland mener Magnus Carlsen ikke er helt oppe blant de aller mest kjente nordmennene - ennå.

– Carlsen driver jo med noe helt annet enn for eksempel Ibsen og Munch, og jeg tror han må gjøre det like bra over en lengre periode for å kunne sammenlignes med dem, sier Økland til NRK.no.

– Men det er ingen tvil om at det er store navn, legger han til.

Tror Carlsen blir størst

Sture Portvik er informasjonssjef ved Munch-museet og har tidligere jobbet i Kultur- og idrettsetaten.

Han tror Magnus Carlsen kan bli mer kjent enn kunstmaleren Edvard Munch.

Schanke

Idrettshistoriker Tom A. Schanke har skrevet flere idrettsleksikon.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Historisk sett er det få som står lengre enn kunstnere. I idrettsverdenen har Hjalmar «Hjallis» Andersen, Ole Gunnar Solskjær og Bjørn Wirkola blitt nevnt, men sjakk er en ekstremt stor idrett, og det er klart at kjendisstatusen har noe med nedslagsfeltet å gjøre. De fleste har hørt om Garry Kasparov som han nå slo, sier Portvik.

Han håper historikerne har rett i sine spådommer.

– Uansett om det er kunstnere eller sjakkspillere, er det positivt for Norge. Jeg håper han vil fortsette å dominere internasjonalt, sier Portvik.

I likhet med andre idrettshistorikere, vil ikke Tom A. Schanke definere sjakk som en idrett, men han mener definisjonen er helt uvesentlig for 22-åringens prestasjoner.

– Mange nordmenn har gjort fantastiske idrettsprestasjoner, men ikke alle blir verdenskjente fordi idretten er for liten. Magnus Carlsen er imidlertid et verdensnavn. Han er et fenomen, sier Schanke.

NRK.no har prøvd å få tak i Magnus Carlsen onsdag. Men manager Espen Agdestein skriver følgende i en SMS:

– Magnus vil ikke snakke med pressen i dag. Han forbereder seg til morgendagens runde, skriver han.

Siste nytt

 • 18 månader utestenging for fyllekøyring

  Den koreanske skøytesprintaren Kim Min-seok (23) er utestengd frå idretten i 18 månader for å ha krasja med bil i fylla.

  Han krasja inn i betongskiljet mellom køyrebana og fortauet då han køyrde tre lagkameratar heim att frå ein fest i treningssenteret utanfor Seoul, melder nyheitsbyrået Yonhap.

  Kim tok bronse på 1500 meter i OL både i 2018 og i år, og tok også sølv i lagtempo i 2018.

  Men utestenginga er over i god tid før OL i Cortina og Milano i 2026.

  - Likevel kan ei så lang utestenging få følgjer for karrieren, seier Kim Seong-cheol, leiar i disiplinærkomiteen i forbundet.

  Landslagstrenar Kim Jin-su blei i same saka utestengd i eitt år for «ikkje å ha passa på utøvarane godt nok».

  Kim Min-seok
  Foto: Ashley Landis / AP
 • Tøffare kamp for Klaesson

  Leeds har forsterka stallen på keeperplass ved å hente inn rutinerte Joel Robles (32) frå Betis.

  32-åringen skreiv tysdag under på ein eittårskontrakt for Premier League-klubben. Robles' kontrakt med Betis gjekk ut etter førre sesong, og dermed kunne han hentast utan overgangssum.

  Leeds har frå før målvaktene Illan Meslier og Kristoffer Klaesson i A-stallen. Nordmannen, som har stått éin Premier League-kamp for klubben, må belage seg på hardare konkurranse med Robles på plass.

  Spanjolen har tidlegare spilt for Atlético Madrid, Rayo Vallecano, Wigan og Everton, så han er godt kjent med den engelske ligaen frå før.

  Joel Robles
  Foto: Miguel Morenatti / AP
 • Tidligere Arsenal-keeper klar for FC København

  Den australske landslagsmålvakten Mathew Ryan (30) selges fra Real Sociedad til FC København og har undertegnet en toårskontrakt.

  Det opplyser den danske storklubben på sitt nettsted tirsdag. FCK trengte ny keeper ettersom Kamil Grabara er skadd.

  Ryan har meget solid erfaring fra europeisk toppfotball og er fast førstekeeper og kaptein for Australia. I klubbfotballen har han spilt for blant andre Brugge, Valencia, Brighton og Arsenal.

  – Vi får en erfaren og sterk keeper i sin beste alder som kommer for å ta opp konkurransen med våre øvrige målmenn, sier sportsdirektør Peter Christiansen i FCK. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Daniel Leal Olivas / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste