NRK Meny
Normal

Tror Carlsen blir stående som tidenes norske kjendis

Idrettshistoriker Tom A. Schanke tror Magnus Carlsens sjakkdominans vil gjøre ham til tidenes mest kjente nordmann.

Ole Gunnar Solskjær, Liv Ullmann og Henrik Ibsen

Ole Gunnar Solskjær (t.v.), Liv Ullmann og Henrik Ibsen er blant de mest kjente nordmennene internasjonalt. Nå tror historikere at Magnus Carlsen vil bli stående som den mest kjente.

Foto: Scanpix

Carlsen

Her er Magnus Carlsen i aksjon under en turnering i Nederland i januar.

Foto: TOUSSAINT KLUITERS / Afp

– Det er over 600 millioner mennesker som spiller sjakk, og det er 160 nasjoner som er med i sjakk-OL. Han er verdens beste i verdens største bevegelse, sier Schanke til NRK.no.

– Danker ut Solskjær og Ibsen

Tirsdag tok Magnus Carlsen verdensrekorden fra sjakklegenden Garry Kasparov. Med seieren over Gawain Jones i London Chess Classic, ble 22-åringen stående med tidenes høyeste rating: 2857,4.

– Jeg tror han vil plassere Norge på kartet i sterkere grad enn Liv Ullmann og Ole Gunnar Solskjær. Det vil nok ta tid, men hvis han fortsetter å dominere slik han har gjort, vil han vil være den mest kjente nordmannen i utlandet, sier Schanke.

– Hva med for eksempel Henrik Ibsen og Edvard Munch?

– Du kan legge til Fridtjof Nansen også, men hvis man gjør en undersøkelse om noen om år, er jeg skråsikker på at flere vil ha hørt om Magnus Carlsen, sier Schanke.

Vanker med verdensstjerner

Schanke argumenterer med at Carlsen ikke bare blir kjent gjennom prestasjonene ved sjakkbrettet.

De siste årene har han stilt opp på ulike arrangement med noen av verdens største stjerner som blant annet Liv Tyler, Howard Stern, Mena Suvari og rockgruppa Red Hot Chili Peppers for å nevne noen.

I år tilegnet også den verdenskjente TV-serien «60 minutes» en episode om Carlsen, og han skal også ha vært aktuell for Hollywood-filmer.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Se sjakkspiller Magnus Carlsen i reklameopptak.

Se video fra da Magnus Carlsen og Liv Tyler frontet G-Star.

– Han møter og avbildes med den ene verdensstjernen etter den andre. Det er ikke noen tvil om at det bidrar til å gjøre navnet og ansiktet betraktelig mer kjent, sier Schanke.

– Trenger tid

Kulturhistoriker Kjell Magnus Økland mener Magnus Carlsen ikke er helt oppe blant de aller mest kjente nordmennene - ennå.

– Carlsen driver jo med noe helt annet enn for eksempel Ibsen og Munch, og jeg tror han må gjøre det like bra over en lengre periode for å kunne sammenlignes med dem, sier Økland til NRK.no.

– Men det er ingen tvil om at det er store navn, legger han til.

Tror Carlsen blir størst

Sture Portvik er informasjonssjef ved Munch-museet og har tidligere jobbet i Kultur- og idrettsetaten.

Han tror Magnus Carlsen kan bli mer kjent enn kunstmaleren Edvard Munch.

Schanke

Idrettshistoriker Tom A. Schanke har skrevet flere idrettsleksikon.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Historisk sett er det få som står lengre enn kunstnere. I idrettsverdenen har Hjalmar «Hjallis» Andersen, Ole Gunnar Solskjær og Bjørn Wirkola blitt nevnt, men sjakk er en ekstremt stor idrett, og det er klart at kjendisstatusen har noe med nedslagsfeltet å gjøre. De fleste har hørt om Garry Kasparov som han nå slo, sier Portvik.

Han håper historikerne har rett i sine spådommer.

– Uansett om det er kunstnere eller sjakkspillere, er det positivt for Norge. Jeg håper han vil fortsette å dominere internasjonalt, sier Portvik.

I likhet med andre idrettshistorikere, vil ikke Tom A. Schanke definere sjakk som en idrett, men han mener definisjonen er helt uvesentlig for 22-åringens prestasjoner.

– Mange nordmenn har gjort fantastiske idrettsprestasjoner, men ikke alle blir verdenskjente fordi idretten er for liten. Magnus Carlsen er imidlertid et verdensnavn. Han er et fenomen, sier Schanke.

NRK.no har prøvd å få tak i Magnus Carlsen onsdag. Men manager Espen Agdestein skriver følgende i en SMS:

– Magnus vil ikke snakke med pressen i dag. Han forbereder seg til morgendagens runde, skriver han.

Siste nytt

 • Salah nærmer seg scoringsrekord

  Liverpools Mohamed Salah kan bli den spilleren gjennom tidene med flest mål i én og samme Premier League-sesong. Han har 28 seriemål på 31 kamper. Det er kun seks mål fra rekorden. Med sju gjenværende seriekamper kan Salah tukte rekorden, melder NTB.

  Mohamed Salah
  Foto: Paul Ellis / AFP
 • Disse jentene får gå i Tyumen

  Tiril Kampenhaug Eckhoff, Marte Olsbu, Synnøve Solemdal, Ingrid Landmark Tandrevold og Hilde Fenne får gå verdenscupavslutningen i Tyumen.

  World Cup Skiskyting kvinner 15 km
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Bjørndalen med i troppen til Tyumen

  Ole Einar Bjørndalen får med seg Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø, Erlend Øvereng Bjøntegaard, Lars Helge Birkeland, Henrik L`Abée-Lund, Fredrik Gjesbakk og Vetle Sjåstad Christiansen til verdenscupavslutningen i Tyumen denne uka.

  Ole Einar Bjørndalen
  Foto: Sven Hoppe / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag