– Burde vært kastet på hodet og ræva ut

Kombinertkongen fra Sotsji-OL, Jørgen Graabak, mener både Beijing og Almaty var dårlige kandidater til å arrangere OL.

OLY-2014-NORDIC-COMBINED-MEN

OL-KONGE: Jørgen Graabak kunne lukke øynene og tenke tilbake på to gull på to forsøk i Sotsji i 2014.

Foto: PETER PARKS / Afp

– Personlig vil jeg si at land som bryter menneskerettighetene egentlig burde vært kastet på hodet og ræva ut av en konkurranse om å få arrangere en sånn folkefest som det i utgangspunktet skal være. Så det er jo ikke helt heldig at vi har kommet i en situasjon der ingen demokratiske land har lyst til å assosiere seg med OL, sier Jørgen Graabak til NRK.

Kombinertløperen som har stilt opp i to OL-konkurranse, og vunnet begge, vil være 30 år og sannsynligvis på startstreken i Beijing – som fredag ble tildelt vinter-OL i 2022.

– Lufta så tjukk at du må ha kompass

Han synes det er vanskelig å si om hva som var det minst dårlige alternativet av Beijing og den eneste konkurrenten, Almaty.

– Rent sportslig sett hadde det sikkert vært bedre steder å arrangere OL. Nå hadde vi to alternativer. I Almaty har jeg konkurrert, og der er lufta så tjukk at du må ha med deg kompass når du skal ut og kaste søpla. Men det gjelder vel for Beijing også. Det er jo en storby og mye forurensning, sier Graabak.

Han tror riktig nok på gode snøforhold i Beijing, men er mer skeptisk til lufta

– Det er ikke noen ønskesituasjon å harke grått slim opp av systemet sitt i flere timer etter konkurranse. Det er ikke sunt. Men sånn er det, det må man bare ta, sier Graabak.

– En grunn til at Norge ikke ville ha OL

Jørgen Graabak vil likevel ikke kritisere at Norge valgte å trekke Oslo som søkerby til OL i 2022.

– Det er jo en grunn til at Norge ikke ville ha OL. Jeg respekterer at folk ikke ville ha det. Det som er synd, er at vi har kommet dit at nasjoner som Norge ikke vil arrangere på grunn av måten det arrangeres på. Den retningen arrangementet totalt sett har tatt. Det er det største problemet, ikke at vi ikke vil arrangere, fastslår Jørgen Graabak

– Det beste alternativet

Beijings motstander, Almaty, hadde slagordet «Keeping it real», noe som var et stikk til motstander Beijing. Det er nemlig omtrent ikke natursnø i den kinesiske hovedstaden.

Tiril Sjåstad Christiansen

FORNØYD: Tiril Sjåstad Christiansen er fornøyd med valget om at det ble Beijing, selv om hun frykter kunstsnøen der.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det blir kjempehardt og ofte veldig isete med kunstsnø. Det er litt kritisk at det ikke er snø der, sier freestylekjører Tiril Sjåstad Christiansen.

Og nettopp kunstsnøen var det som ødela for Sjåstad Christiansen i forrige OL. Da falt hun en av de første dagene og ødela kneet. Dermed var OL i Sotsji over før det var begynt. Men hun frykter ikke at det skal gjenta seg.

– Det var problemet for min del, men da hadde jeg ikke korsbånd, så det var umulig å stå i mot. Jeg var veldig uheldig de første dagene, men det er selvfølgelig større risiko når det er hardt og isete, så det kan bli en ekstre stor utfordring, sier 20-åringen.

Men allikevel mener hun det var rett valg å gå for Beijing.

– Hvis det var Almaty det stod mot, så tror jeg det var det beste alternativet. Jeg har ikke hørt så mye om Kazakhstan, egentlig. Beijing har hatt OL før og vet hva det betyr, sier Sjåstad Christiansen.

Kristoffersen er skuffet

Norges alpinkomet, Henrik Kristoffersen, er ikke spesielt fornøyd med at OL nok en gang skal arrangeres i Asia.

– Nå var det i Russland i fjor, Sør-Korea i 2018 og så Kina i 2022. Helt ærlig, syns jeg det er litt skuffende at det ikke er mer i et vinteridrettsland. At de ikke er smartere enn det, sier Kristoffersen.

Han skulle gjerne sett at det var i Norge eller et annet europeisk land. Men når det først skal være i Asia, er det greit at det er i Beijing.

– Det er litt spesielt, siden de akkurat har hatt sommer-OL, sier unggutten.

Siste nytt

 • Snøbrett-meister omkom i drukning

  Den doble verdsmeisteren i snøbrett, australske Alex Pullin, drukna under harpunfisking utanfor Palm Beach på Gullkysten onsdag, melder ABC News og lokale media.

  Han blei funnen av ein dykker og teken til land. Der blei det gjort gjeopplivingsforsøk, men det lykkast ikkje. Politiet har ikkje stadfesta namnet på den omkomne, men granskar omstenda.

  Ifølgje Sydney Morning Herald var Pullin ein erfaren fridykkar og undervassfiskar med harpun.

  Pullin (32) blei verdsmeister i 2011 og 2013, og var flaggbærar for Australia i OL i Sotsji i 2014.

  Alex Pullin
  Foto: Susana Vera / Reuters
 • Ryder Cup blir utsett til neste år

  På grunn av pandemien blir golfturneringa Ryder Cup utsett til neste år, melder sportskanalen ESPN. Det er venta at det blir offisielt kunngjort i dag.

  Ryder Cup skulle etter planen gått i Wisconsin i USA siste helga i september.

  Ryder Cup er ein lagkonkurranse mellom Europa og USA, og blir arrangert annakvart år.

  Ryder Cup
  Foto: Usa Today Uspw / Reuters
 • Juventus rota seg bort

  Juventus kunne teke eit stort steg mot ligasiger, men mista rota bort 2-0 og tapte 2-4 for Milan.

  Ardien Rabiot og Cristiano Ronaldo scora for Juventus, men Zlatan Ibrahimovic, Franck Kessié og Rafael Leao snudde kampen med tre mål i løpet av fem minutt. Ante Rebic scora det siste for Milan. Alle måla kom i andre omgang.

  Ettersom Lazio også tapte tysdag, er Juventus' leiing i Serie A framleis sju poeng når sju kampar står att.

  Bonucci og Szczesny, Juventus
  Foto: Miguel Medina / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal