NRK Meny
Normal

– Bør være bekymret for Magnus

BERLIN (NRK): Vi kan ikke regne med at Magnus Carlsen finner tilbake til toppformen med det første, mener stormester og sjakkjournalist.

Magnus Carlsen

MISTET KONTROLLEN: Magnus Carlsen klarte å ikke å skjule skuffelsen da han rotet seg bort på siste dag av VM i lynsjakk.

Foto: Robert Schlesinger / picture alliance / NTB scanpix

– Jeg har sett spillere gå gjennom lange nedturer, og det er utrolig vanskelig å komme seg ut av det. Han føler seg tydeligvis ikke bra for tiden, sier Ian Rogers til NRK.

Den australske stormesteren, som har jobbet som sjakkjournalist i en årrekke, var til stede og så Magnus Carlsen falle sammen på siste dag av VM i lynsjakk.

Carlsen tapte fire av de siste elleve partiene, og reagerte med å slå ut i lufta, kaste pennen i bordet og banne ved brettet.

– Jeg tror ikke han plaget de andre spillerne mye med oppførselen sin. Det er et større problem for Magnus selv. Det viser at han ikke har funnet tilbake til den Magnus vi kjenner. Det er derfor han er så sint på seg selv, sier Rogers.

Tok 18 måneder

Carlsen leverte sin dårligste turnering noensinne i Norway Chess i sommer. Så reddet han andreplassen med et nødskrik i Sinquefield Cup. Ekspertene trodde Carlsen var tilbake da han vant VM i hurtigsjakk, men kollapsen i lynsjakk fortalte en helt annen historie.

– Jeg trodde han hadde funnet tilbake til seg selv. Men nei, sier Rogers.

– Burde vi være bekymret?

– Jeg synes absolutt man bør være bekymret. Da Levon Aronian mistet formen, tok det 18 måneder å finne den tilbake. Det mentale er så viktig i disse turneringene, og Magnus er så selvkritisk at han må spille veldig godt for å finne tilbake til selvtilliten, sier sjakkjournalisten.

Magnus Carlsen lå godt an i VM lynsjakk før dag 2, men en rekke tap og remis gjorde det vanskelig for nordmannen.

VIDEO: Se episodene hvor Carlsen viste uvanlig sinne ved brettet.

Skyldte på nervene

Magnus Carlsen fortalte etter tapene på onsdag at nervene og det mentale ødela for ham.

– Jeg er mest skuffet over at det bare trengtes ett tap for å få meg helt ut av det. Nervene spilte ikke på lag i det hele tatt, sa Carlsen.

– Det gikk fullstendig på skinner helt til tapet mot Karjakin. Jeg kjente at man skal ikke bli så sur for å tape i lynsjakk. Jeg taklet det bare ikke. Jeg ble liggende og tenke på tapet, det er bare fullstendig feil fokus. Jeg kjenner ikke meg selv igjen i det hele tatt, det er så mye som går galt, sa han.

Rogers mener Carlsens mentale kollaps vitner om at han har en lang vei å gå for å finne sjakkselvtilliten.

– Han har en jobb å gjøre, sier han.

Siste nytt

 • Bøkko går lagtempo

  Håvard Bøkko ersatter Sindre Henriksen på lagtempoen. Det bekrefter landslagssjef Sondre Skarli til NRK. Henriksen hadde store problemer på kvartfinalen. De to andre på laget er Sverre Lunde Pedersen og Simen Spieler Nilsen.

  Bøkko
  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
 • Kasai sikter mot to nye OL

  Noriaki Kasai deltok i sitt første OL i 1992, og ble tidenes eldste OL-medaljør i Sotsji-lekene for fire år siden. Selv om det ikke har blitt noen medaljer i Sør-Korea, så sikter han videre, skriver Eurosport. Hvis japaneren gjennomfører målet sitt vil han være 53 år når han hopper under OL i 2026.

  Kasai
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • Gull-Krüger: – Surrealistisk

  Simen Hegstad Krüger viste frem OL-medaljene da han landet på Gardermoen mandag.

  – Hele OL har vært en surrealistisk opplevelse. Jeg trenger noen dager for å lande litt. Jeg tror fortsatt ikke helt at medlajene er mine når jeg ser på dem, sier han.

  Simen Hegstad Krüger
  Foto: MARTIN JUTKVAM

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang