NRK Meny
Normal

– Bør være bekymret for Magnus

BERLIN (NRK): Vi kan ikke regne med at Magnus Carlsen finner tilbake til toppformen med det første, mener stormester og sjakkjournalist.

Magnus Carlsen

MISTET KONTROLLEN: Magnus Carlsen klarte å ikke å skjule skuffelsen da han rotet seg bort på siste dag av VM i lynsjakk.

Foto: Robert Schlesinger / picture alliance / NTB scanpix

– Jeg har sett spillere gå gjennom lange nedturer, og det er utrolig vanskelig å komme seg ut av det. Han føler seg tydeligvis ikke bra for tiden, sier Ian Rogers til NRK.

Den australske stormesteren, som har jobbet som sjakkjournalist i en årrekke, var til stede og så Magnus Carlsen falle sammen på siste dag av VM i lynsjakk.

Carlsen tapte fire av de siste elleve partiene, og reagerte med å slå ut i lufta, kaste pennen i bordet og banne ved brettet.

– Jeg tror ikke han plaget de andre spillerne mye med oppførselen sin. Det er et større problem for Magnus selv. Det viser at han ikke har funnet tilbake til den Magnus vi kjenner. Det er derfor han er så sint på seg selv, sier Rogers.

Tok 18 måneder

Carlsen leverte sin dårligste turnering noensinne i Norway Chess i sommer. Så reddet han andreplassen med et nødskrik i Sinquefield Cup. Ekspertene trodde Carlsen var tilbake da han vant VM i hurtigsjakk, men kollapsen i lynsjakk fortalte en helt annen historie.

– Jeg trodde han hadde funnet tilbake til seg selv. Men nei, sier Rogers.

– Burde vi være bekymret?

– Jeg synes absolutt man bør være bekymret. Da Levon Aronian mistet formen, tok det 18 måneder å finne den tilbake. Det mentale er så viktig i disse turneringene, og Magnus er så selvkritisk at han må spille veldig godt for å finne tilbake til selvtilliten, sier sjakkjournalisten.

Magnus Carlsen lå godt an i VM lynsjakk før dag 2, men en rekke tap og remis gjorde det vanskelig for nordmannen.

VIDEO: Se episodene hvor Carlsen viste uvanlig sinne ved brettet.

Skyldte på nervene

Magnus Carlsen fortalte etter tapene på onsdag at nervene og det mentale ødela for ham.

– Jeg er mest skuffet over at det bare trengtes ett tap for å få meg helt ut av det. Nervene spilte ikke på lag i det hele tatt, sa Carlsen.

– Det gikk fullstendig på skinner helt til tapet mot Karjakin. Jeg kjente at man skal ikke bli så sur for å tape i lynsjakk. Jeg taklet det bare ikke. Jeg ble liggende og tenke på tapet, det er bare fullstendig feil fokus. Jeg kjenner ikke meg selv igjen i det hele tatt, det er så mye som går galt, sa han.

Rogers mener Carlsens mentale kollaps vitner om at han har en lang vei å gå for å finne sjakkselvtilliten.

– Han har en jobb å gjøre, sier han.

Siste nytt

 • Ingebrigtsen med nytt EM-krav

  Filip Ingebrigtsen løp på 13.30,48 på 5000 meter under et stevne i belgiske Heusden lørdag kveld. 25-åringen kom rett fra fredagens stevne i Monaco, hvor han satte ny Norges rekord på 1500 meter. Lørdag klarte han også EM-kravet på 5000 meter.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Jasper Jacobs / AFP
 • Koreas første fellesgull på 27 år

  Bordtennisduoen bestående av sørkoreanske Jang Woo-jin og nordkoreanske Cha Hyo Sim gikk helt til topps i en bordtennisturnering avholdt i Daejon. Ikke siden 1991 har et felles koreansk lag tatt gull i en idrett, også da i bordtennis. I april ble det holdt et toppmøte mellom landene hvor de lovet å øke sitt samarbeid innen sport.

  Foto: Hong Hae-in / AP
 • Sterk slutt sikret seier

  Spanske Omar Fraile sikret sin første etappeseier i Tour de France da han gikk til topps på den 14. etappen i årets utgave. På Belgias nasjonaldag så det lenge ut til at det skulle bli belgisk etappeseier, men Fraile ble for sterk opp monsterbakken.

  Tour de France
  Foto: Benoit Tessier / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale