NRK Meny
Normal

Idrettsprofessor: Disse tallene styrker Auklands troverdighet

Etter å ha finkjemmet blodverdiene til Anders Aukland, mener idrettsprofessor Jostein Hallén at blodverdier kan være misvisende å bruke som bevis for doping.

Anders Aukland

I forbindelse med tremila i italienske Cogne 14. desember 2002 hadde Anders Aukland en blodverdi på 15,1. På tilsvarende distanse i estiske Ottepä en måned senere (12. januar 2003) målte han 14,6. Vanligivs lå Aukland rundt 16. Idrettsprofessor Jostein Hallén mistenker at det var noe galt med måleapparatene som analyserte Auklands blodprøver i disse tilfellene.

Foto: NRK Grafisk

Jostein Hallén

Idrettsprofessor Jostein Hallén.

Foto: Privat
Lewis

Generalsekretær Sarah Lewis i FIS.

Foto: Samuel Truempy / Ap

Professoren mener at dopingmistanken som den svenske dokumentaren «Skidåkarnas hemliga blodvärden» kaster over Anders Aukland, er misvisende.

– Dokumentaren sier at verdier føyk opp i forbindelse med OL i Salt Lake City, men den viser ingen dokumentsajon på det, sier professoren i idrettsfysiologi ved Norges Idrettshøgskole.

Aukland er den eneste utøveren i dokumentaren som har offentliggjort sine blodverdier. Det skjedde i onsdagens VG.

Cogne og Ottepä

Da Hallén finkjemmet tallene - og knyttet dem opp mot enkeltrenn - stoppet han opp ved to renn:

Tremila i italienske Cogne 14. desember 2002 og tilsvarende distanse i estiske Ottepä en måned senere (12. januar 2003).

I Cogne vant Aukland med en blodverdi på 15,1, mens han i Ottepä kom på 2.-plass med en verdi på 14,6.

Oversikten over Auklands verdier viser at han normalt ligger rundt 16.

– Hvis du normalt ligger på 16 og så måler 14,6 ville jeg blitt bekymret hvis jeg var legen din og lurt på hva vi skulle gjort for å få deg frisk igjen.

– Men siden Aukland tross alt vant og kom på 2.-plass med disse verdiene vil jeg heller sette spørsmålstegn ved måleapparatet, sier Hallén.

– Viser svakheten

Dette er kjernepoenget til idrettsprofessoren som er en av få med spesialkompetanse på effekten høydetrening har på røde blodceller.

Han mener blodverdier ikke kan brukes til å bevise at utøvere er dopet.

– Det at FIS aldri har klart å ta noen på bakgrunn av blodverdier viser svakheten ved slike målinger, sier Hallén til NRK.no og forklarer:

– Målingene kan ikke bevise noe som helst fordi det er så mange andre forklaringer enn doping som kan gjøre at blodverdiene er så høye.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Anders Aukland mener Norges Skiforbund har sviktet ham i mistenkeliggjøringen mot ham gjort i en dokumentar vist på SVT.

SE VIDEO: Anders Aukland legger ikke skjul på at han er veldig skuffet over Norges Skiforbund og president Erik Røste, som gjestet «Skavlan» torsdag kveld.

– Sikker analyse

De ulike ekspertene i dokumentaren mener likevel at blodverdiene gir klare indikasjoner på dopingbruk.

Dokumentarskaper Hasse Svens mener analysene er grundig vurdert.

– Ekspertene som har gransket blodprøvene, kan se alt av fakta. Det er ikke bare blodverdier, men mye, mye annet på disse listene. Derfor kan de gjøre en veldig sikker analyse av dem, sier Svens.

Han møter imidlertid motstand fra generalsekretær Sarah Lewis i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Hun var i den samme stillingen under OL i både Salt Lake City (2002) og Torino (2006).

Lewis mener FIS ikke kunne gjort noe annerledes.

– Det var mange positive tester som ble oppdaget. Derfor gjorde vi åpenbart det vi kunne på den tiden. Poenget er at vi gjorde det med de testene som var tilgjengelig da, sier Lewis til NRK.no.

– Alltid variasjoner

Generalsekretæren får støtte av Hallén, som tror hele saken er frustrende for FIS.

Professoren peker på at blodverdimålinger i seg selv ikke er godt nok for å bevise doping.

Hallén mener blant annet at de lave målingene til Aukland indikerer at måleapparater kan være unøyaktige. Andre naturlige faktorer som kan påvirke målingene, er ifølge Hallén dehydrering og høydetrening.

– Det er alltid målevariasjoner på tall, det må man vite. En av grunnene er faktisk at måleapparatet varierer når man reiser rundt på ulike lokalisasjoner og så videre.

– Vi kan ikke vite at disse prøvene (i dokumentaren, journ.anm.) er feil, men like mye som jeg reagerer på veldig høye verdier, synes jeg det er rart at man presterer topp med lave verdier.

Dokumentaren var også tema i denne ukens «Skavlan», som ble spilt inn i Stockholm torsdag kveld.

Her tok Aukland et oppgjør med skipresident Erik Røste, og 41-åringen er både «sjokkert og skuffet» over det han mener er manglende støtte fra skiforbundet.

Røste mener imidlertid at forbundet valgte riktig strategi da de ikke stilte opp i dokumentaren.

Presidenten begrunner valget med at forbundet ikke ønsket å gi dokumentaren legitimitet.

Siste nytt

 • Rønning inn i utøverkommisjon

  Eldar Rønning (35) er valgt til medlem i Den europeiske olympiske komités (EOC) utøverkommisjon. Det ble klart under EOCs utøverforum i Monte Carlo fredag. I en pressemelding sier den tidligere langrennsløperen at han vil rette et spesielt fokus mot studier i kombinasjon med idrett.

  Eldar Rønning
  Foto: Kjartan Haugen / Norges Idrettsforbund
 • Dansk konflikt midlertidig løst

  Danmarks fotballforbund (DBU) og Spillerforeningen er blitt enige om en delavtale som gjør at kvinnelandslaget spiller VM-kvalifisering mot Kroatia tirsdag.

  Spillerne har nektet å trene og spille, derfor er kampen mot Sverige i kveld avlyst.

  Etter Kroatia-kampen skal partene forhandle videre om en permanent avtale. Da skal også FIFPro og UEFA være med som meglere, melder Danmarks Radio.

  Pernille Harder
  Foto: Patrick Post / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal