Hopp til innhold

Hockeyen får smekk etter økonomisk rot: – Dette er alvorlig

En omfattende rapport avdekker betydelig økonomisk slurv i ishockeyen. Kemneren mener det er alvorlig at klubbene kan så lite om regelverket.

Astri Marija Rosenqvist

- Norske ishockeyklubber viser manglende forståelse for regelverket, mener Astri Marija Rosenqvist hos kemneren i Oslo

Foto: NRK

Skatteoppkreverne har gått gjennom regnskapene til eliteklubben for årene 2011 og 2012, og funnet manglende innrapportering av 6,1 millioner kroner.

Det ser kemneren alvorlig på.

De mener det er behov for opplæring og veiledning, noe ishockeyforbundet selv har tatt initiativ til å få på plass.

– Vi synes det er alvorlig at ishockeyklubbene ikke kjenner regelverket og derfor gjør mange feil når det gjelder de pliktene de har overfor kemnerkontoret. Dette gjelder mer eller mindre alle. De som har hatt kemneren på besøk før, gjør mindre feil enn de andre. Og de som bruker profesjonelle regnskapsførere gjør også mindre feil. Men alle gjør feil, sier kemner Astri Marija Rosenqvist ved Oslo kemnerkontor til NRK.

– Er du sjokkert over det dere har avdekket?

– Det er i alle fall veldig alvorlig. Det er jo et strengt regelverk som skal følges. Og det er uheldig når for eksempel dommergodtgjørelser betales kontant og ikke innberettes til kemnerkontoret. Da vet vi ikke om dommerne selv oppgir dette som inntekt på sine selvangivelser, sier Rosenqvist.

– Er det en idrett som er uprofesjonell vi ser her?

– Det kan se slik ut.

– Kunnskapsmangel, ikke juks

Kemneren har likevel ikke mistanker om juks.

– Vi mener at resultatet av kontrollene viser at enkelte av ishockeyklubbene har manglende forståelse av regelverket, sier kemner Rosenqvist ved kemnerkontoret.

I kemnerrapporten går det også fram at klubbenes restanser til skattemyndighetene har gått drastisk ned etter at kontrollene ble satt i verk. Klubbene har selv rettet opp feil for flere millioner kroner i tillegg til beløpene som er avdekket.

– Skjønte de alvoret da dere varslet bokettersynet?

– Det kan i alle fall tyde på at de ville ha litt mer rent mel i posen når vi kom. I tillegg har vi opplevd at klubbene har betalt restansene sine til kemnerkontorene. Det er veldig fint, for da slipper vi å bruke krefter på innfordringer.

2,2 mill i dommerhonorar

Den største enkeltposten som ikke er rapportert er 2,2 millioner i dommerhonorar . Nettolønn og artistskatt for 700.000 kroner mangler også fra to av klubbene. Flere klubber har også latt være å innberette fri bolig og fri bil for spillerne.

Artistskatt er måten å skattlegge utenlandske spillere på det første halvåret de er i Norge.

Flere klubber har både et AS og en elitedel. Begge deler er kontrollert, og ettersynet viser at det ofte er sammenblandinger mellom de to enhetene.

– 6,1 mill er et stort beløp. Men feil behandling av dommergodtgjørelser utgjøre en vesentlig del av beløpet. Dette tar heldigvis forbundet tatt initiativ til å bedre, sier kemneren.

Hun avviser at funnene kan gjøre det aktuelt å granske klubbene enda lenger bakover i tid.

– Vi satser på at kontrollen, og det etterfølgende samarbeidet med forbundet, vil ha en preventiv effekt. Skatteoppkreverkontorene vil imidlertid ha mulighet til å gjennomføre oppfølgingskontroller senere for å se om regelverket blir fulgt, sier hun.

Skattekontorene avgjør straffereaksjoner

– Om dere ikke hadde kommet en aksjon, hvilke beløp kunne man gått glipp av da?

– Det er usikkert, men antagelig ville noen av klubbenes innberetning i løpet av kontrollen blitt vesentlig forsinket eller ikke innberettet, sier Rosenqvist.

– Kommer det straffereaksjoner etter det dere har avdekket?

– Det er også usikkert. Det er skattekontorene som fatter vedtak på ligning av enkeltpersoner og arbeidsgiveravgift. Skatteoppkreverne fatter vedtak på eventuelt trekkansvar, sier kemner Rosenqvist.

– Noen kan få en tilleggsdekning

Når bokettersynet er endelig avsluttet fra skatteoppkrevernes side, blir saken send til skattekontorene for endelig vedtak.

– Vi må regne med at noen får en tilleggsregning.

Hun legger også vekt på at bokettersynet skal hjelpe noen av klubbene til å bli bedre med hensyn til kunnskap om skatt og det som heter oppgavepliktige ytelser.

– Men vi har ikke grunnlag for å uttale oss om den økonomiske kunnskapen i de enkelte klubbene, sier kemneren.

– Trengte hockeyklubbene et bokettersyn?

– Det kan se sånn ut ja. Det viktigste for oss er å påse at innberetningen blir gjort riktig i fremtiden, sier kemner Astri Marija Rosenqvist til NRK.

Vil kreve profesjonelle regnskapsførere

Gerhard Nilsen

Ishockeypresident Gerhard Nilsen er glad for bokettersynet, og har allerede tatt initiativ for skjerping av kontrollen med klubbøkonomien

Foto: Pernille Solås / NRK

Ishockeypresident Gerhard Nilsen synes det var greit at skattemyndighetene satte i gang denne kontrollen, og han er fornøyd med måten den ble utført på.

– Rapporten er konstruktiv, og kontrollene ble gjennomført i en god tone. Dette har vært en læringsprosess, sier han.

Nå skal forbundet gå videre med å sette i verk tiltak:

  • Klubbene skal engasjere eksterne og profesjonelle regnskapsførere.
  • Klubbene må også rapportere inn restanser på arbeidsgiveravgift og skatt tre ganger årlig.
  • Dommeroppgjørene blir sentralisert.
  • Alle må delta på kurset som kemneren i Oslo nå skal iverksette.

Nilsen er mest urolig over klubber som ikke har satt av penger til skattetrekk for lønn de har utbetalt.

– Det er arbeidstakerens penger. Det er også sanksjonert med straffansvar, sier presidenten.

Han vil bort fra praksisen der klubbene lar det skure, og overlater til en "snill onkel" å ta regningen etterpå.

– Historisk har man gjort opp for seg. «Det ordner seg»-holdningen håper jeg denne bokettersynsrapporten skal bidra til at vi forlater, sier Gerhard Nilsen.

Siste nytt

  • Assistenttrener i Fredrikstad gir seg brått

    Marijo Jovic har valgt å gi seg som assistenttrener i den nyopprykkede eliteserieklubben Fredrikstad tre kamper inn i sesongen.

    Det opplyser Fredrikstad FK på sitt nettsted fredag. Klubben skriver at «nå går ferden videre for den sympatiske treneren». Hva som ligger i dette er ikke utdypet i meldingen.

    – Han ønsket å gå videre, og vi har funnet en fornuftig løsning. Det er ingen dramatikk i det her. Vi går fra hverandre som veldig gode venner, sier FFKs sportssjef Joacim Heier til NTB.

    FFK må dermed umiddelbart ut på jakt etter en erstatter for Jovic.

    – Det er ikke en optimal timing med tanke på at de fleste er i arbeid, men vi går til arbeidet og har stor tro på at vi skal finne en trener, forteller Heier.

    Han opplyser at klubben er i gang med å sondere, men at klubben ikke har dårlig tid.

    – Vi har et solid team på plass allerede, så det er ikke noe hastverk. Det er viktigere for oss at vi treffer og styrker teamet med riktig person og riktige egenskaper, sier Heier.

    Fra før er Andreas Hagen og Torgeir Helgen assistenttrenere på A-laget for hovedtrener Mikkjal Thomassen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Sarpsborg 08 (2-2)
    Foto: Thomas Andersen / NTB
  • Nagelsmann forlenger med Tyskland

    Julian Nagelsmann har skrevet ny kontrakt som tysk landslagssjef som strekker seg til og med fotball-VM i 2026.

    Det opplyser Tysklands fotballforbund på sitt nettsted.

    Nagelsmann er den siste tiden blitt sterkt koblet til sin tidligere klubb Bayern München, der Thomas Tuchel ikke får fortsette som hovedtrener etter inneværende sesong.

    Forlengelsen med landslaget gjør imidlertid 36-åringen uaktuell for Bayern.

    – Dette er en avgjørelse som kommer fra hjertet. Det er en stor ære å kunne trene landslaget og jobbe med de beste spillerne i landet, sier Nagelsmann. (NTB)

    X5kdFmemwRg
    Foto: AFP
  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal