Hockeyen får smekk etter økonomisk rot: – Dette er alvorlig

En omfattende rapport avdekker betydelig økonomisk slurv i ishockeyen. Kemneren mener det er alvorlig at klubbene kan så lite om regelverket.

Astri Marija Rosenqvist

- Norske ishockeyklubber viser manglende forståelse for regelverket, mener Astri Marija Rosenqvist hos kemneren i Oslo

Foto: NRK

Skatteoppkreverne har gått gjennom regnskapene til eliteklubben for årene 2011 og 2012, og funnet manglende innrapportering av 6,1 millioner kroner.

Det ser kemneren alvorlig på.

De mener det er behov for opplæring og veiledning, noe ishockeyforbundet selv har tatt initiativ til å få på plass.

– Vi synes det er alvorlig at ishockeyklubbene ikke kjenner regelverket og derfor gjør mange feil når det gjelder de pliktene de har overfor kemnerkontoret. Dette gjelder mer eller mindre alle. De som har hatt kemneren på besøk før, gjør mindre feil enn de andre. Og de som bruker profesjonelle regnskapsførere gjør også mindre feil. Men alle gjør feil, sier kemner Astri Marija Rosenqvist ved Oslo kemnerkontor til NRK.

– Er du sjokkert over det dere har avdekket?

– Det er i alle fall veldig alvorlig. Det er jo et strengt regelverk som skal følges. Og det er uheldig når for eksempel dommergodtgjørelser betales kontant og ikke innberettes til kemnerkontoret. Da vet vi ikke om dommerne selv oppgir dette som inntekt på sine selvangivelser, sier Rosenqvist.

– Er det en idrett som er uprofesjonell vi ser her?

– Det kan se slik ut.

– Kunnskapsmangel, ikke juks

Kemneren har likevel ikke mistanker om juks.

– Vi mener at resultatet av kontrollene viser at enkelte av ishockeyklubbene har manglende forståelse av regelverket, sier kemner Rosenqvist ved kemnerkontoret.

I kemnerrapporten går det også fram at klubbenes restanser til skattemyndighetene har gått drastisk ned etter at kontrollene ble satt i verk. Klubbene har selv rettet opp feil for flere millioner kroner i tillegg til beløpene som er avdekket.

– Skjønte de alvoret da dere varslet bokettersynet?

– Det kan i alle fall tyde på at de ville ha litt mer rent mel i posen når vi kom. I tillegg har vi opplevd at klubbene har betalt restansene sine til kemnerkontorene. Det er veldig fint, for da slipper vi å bruke krefter på innfordringer.

2,2 mill i dommerhonorar

Den største enkeltposten som ikke er rapportert er 2,2 millioner i dommerhonorar . Nettolønn og artistskatt for 700.000 kroner mangler også fra to av klubbene. Flere klubber har også latt være å innberette fri bolig og fri bil for spillerne.

Artistskatt er måten å skattlegge utenlandske spillere på det første halvåret de er i Norge.

Flere klubber har både et AS og en elitedel. Begge deler er kontrollert, og ettersynet viser at det ofte er sammenblandinger mellom de to enhetene.

– 6,1 mill er et stort beløp. Men feil behandling av dommergodtgjørelser utgjøre en vesentlig del av beløpet. Dette tar heldigvis forbundet tatt initiativ til å bedre, sier kemneren.

Hun avviser at funnene kan gjøre det aktuelt å granske klubbene enda lenger bakover i tid.

– Vi satser på at kontrollen, og det etterfølgende samarbeidet med forbundet, vil ha en preventiv effekt. Skatteoppkreverkontorene vil imidlertid ha mulighet til å gjennomføre oppfølgingskontroller senere for å se om regelverket blir fulgt, sier hun.

Skattekontorene avgjør straffereaksjoner

– Om dere ikke hadde kommet en aksjon, hvilke beløp kunne man gått glipp av da?

– Det er usikkert, men antagelig ville noen av klubbenes innberetning i løpet av kontrollen blitt vesentlig forsinket eller ikke innberettet, sier Rosenqvist.

– Kommer det straffereaksjoner etter det dere har avdekket?

– Det er også usikkert. Det er skattekontorene som fatter vedtak på ligning av enkeltpersoner og arbeidsgiveravgift. Skatteoppkreverne fatter vedtak på eventuelt trekkansvar, sier kemner Rosenqvist.

– Noen kan få en tilleggsdekning

Når bokettersynet er endelig avsluttet fra skatteoppkrevernes side, blir saken send til skattekontorene for endelig vedtak.

– Vi må regne med at noen får en tilleggsregning.

Hun legger også vekt på at bokettersynet skal hjelpe noen av klubbene til å bli bedre med hensyn til kunnskap om skatt og det som heter oppgavepliktige ytelser.

– Men vi har ikke grunnlag for å uttale oss om den økonomiske kunnskapen i de enkelte klubbene, sier kemneren.

– Trengte hockeyklubbene et bokettersyn?

– Det kan se sånn ut ja. Det viktigste for oss er å påse at innberetningen blir gjort riktig i fremtiden, sier kemner Astri Marija Rosenqvist til NRK.

Vil kreve profesjonelle regnskapsførere

Gerhard Nilsen

Ishockeypresident Gerhard Nilsen er glad for bokettersynet, og har allerede tatt initiativ for skjerping av kontrollen med klubbøkonomien

Foto: Pernille Solås / NRK

Ishockeypresident Gerhard Nilsen synes det var greit at skattemyndighetene satte i gang denne kontrollen, og han er fornøyd med måten den ble utført på.

– Rapporten er konstruktiv, og kontrollene ble gjennomført i en god tone. Dette har vært en læringsprosess, sier han.

Nå skal forbundet gå videre med å sette i verk tiltak:

 • Klubbene skal engasjere eksterne og profesjonelle regnskapsførere.
 • Klubbene må også rapportere inn restanser på arbeidsgiveravgift og skatt tre ganger årlig.
 • Dommeroppgjørene blir sentralisert.
 • Alle må delta på kurset som kemneren i Oslo nå skal iverksette.

Nilsen er mest urolig over klubber som ikke har satt av penger til skattetrekk for lønn de har utbetalt.

– Det er arbeidstakerens penger. Det er også sanksjonert med straffansvar, sier presidenten.

Han vil bort fra praksisen der klubbene lar det skure, og overlater til en "snill onkel" å ta regningen etterpå.

– Historisk har man gjort opp for seg. «Det ordner seg»-holdningen håper jeg denne bokettersynsrapporten skal bidra til at vi forlater, sier Gerhard Nilsen.

Siste nytt

 • Granåsen får 180 millioner

  Regjeringen vil gi 180 millioner kroner til utbygging av Granåsen skisenter dersom ski-VM 2025 blir lagt til Trondheim, skriver NTB. Trondheim har ikke formelt blitt utpekt som arrangør av VM i nordiske grener i 2025, men trønderhovedstaden er eneste søker.

  Granåsen
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Jansrud vil sette uslåelig rekord

  Kjetil Jansrud er klar for ny sesong. Der har han satt seg en rekke mål. Men Vinstra-gutten har pekt seg ut ett spesielt. Han har gjennom karrieren nemlig seks verdenscupseire i Kvitfjell.

  Det betyr at han allerede er «kongen av Kvitfjell», men Jansrud vil ha mer.

  – Jeg har lyst til å sette en rekord i Kvitfjell som bare står, en rekord på fartssiden som ingen kommer til å slå noensinne, det er målet. Det er jo mitt sted, mitt lokalmiljø og der jeg har vokst opp. Så jeg har lyst å gjøre den så vanskelig som mulig, sier Jansrud til NTB.

  Jvd7rT2tuG0
  Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
 • Sheffield United slo Arsenal

  Etter 30 minutter sendte Lys Mousset hjemmelaget Sheffield United opp til 1-0. Det ble også resultatet. Med seieren klatrer Sheffield United opp på 9.-plass i Premier League. Arsenal gikk på sesongens andre ligatap og befinner seg på 5. plass.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Rui Vieira / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal