NRK Meny
Normal

Britiske forskere: – Alle OL-budsjett sprekker

LONDON (NRK.no): Forskere ved en økonomiskole i London har regnet på hva det egentlig koster å arrangere OL. Historien viser en gjennomsnittlig budsjettsprekk på 179 prosent.

VM

Forskere i Oxford i England mener et OL ofte blir oppmot tre ganger så dyrt som planlagt. Dette bildet er fra VM i Holmenkollen i 2011.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Allison Stewart er forsker ved Said Business School i Oxford. Hun har studert kostnadene av samtlige vinter- og sommer-OL siden 1960.

Allison Stewart

Forskeren Allison Stewart har regnet seg frem til dystre tall på kostnadene av et OL.

Foto: NRK

Forskningen viser at hvert eneste OL som har blitt arrangert har sprukket enormt på budsjettet.

179 prosent dyrere enn planlagt

– Det vi grunnleggende fant er olympiske leker i snitt går 179 prosent over budsjett, sier Stewart til NRK.no.

– Altså nesten tre ganger så dyrt?

– Ja, tre ganger de opprinnelig kostnadene som ble meldt inn til den olympiske komité, sier Stewart.

LES OGSÅ ALLISON STEWARTS KRONIKK: Dette må du vite før du stemmer ja eller nei til OL i Oslo.

Dersom man som et eksempel legger Stewarts tall for gjennomsnittlig budsjettsprekk over på Oslo-OL i 2022 - et arrangement som har søkt om statsgaranti på 33,6 milliarder kroner - vil den endelige prislappen på et Oslo-OL bli på 93,7 milliarder kroner.

Forskningen viser imidlertid at budsjettene til sommer-OL ofte sprekker med mer enn vinter-OL (252 mot 135 prosent), og at OL-arrangørene etter 1999 har klart å redusere budsjettsprekken en god del sammenliknet med tidligere år. Både London-OL og det kommende OL i Sotsji er imidlertid et steg tilbake ettersom budsjettsprekkene igjen har økt.

Om man regner at Oslo-OL sprekker like mye som det gjennomsnittlige for vinter-OL (135 prosent), vil prislappen bli 79 milliarder kroner.

Lillehammer-OL ble ifølge de samme forskerne 277 prosent dyrere enn de første estimatene.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Dette sier forsker Harry Arne Solberg. Forskerens påstand får støtte fra Allison Stewart og hennes undersøkelser som viser at samtlige OL siden 1960 har gått over budsjettet.

- Oslo-OL kan være budsjettert for lavt

– Dette er tøys

– Får byen et OL, blir den bedt om å signere en vertskapskontrakt. Den forplikter staten til å garantere at de dekker kostnadene, uansett overskridelser, forklarer Stewart.

Altså, dersom et eventuelt Oslo-OL skulle bli en realitet og regnskapet viser seg å følge den britiske modellen, er det staten som må ta regningen.

IOC-medlem Gerhard Heiberg fnyser at påstandene til Stewart.

– Dette er noe tøys. Jeg har vært med på dette siden OL i 1992 og har fulgt med på det som skjer. Her kan vi finne tall enten man er for eller mot et OL, sier Heiberg til NRK.no.

Les også: OL-pådriver slakter NRK-undersøkelse

Jeg føler at det som er lagt fram i Oslo 2022 holder mål. Jeg kan ikke se hvor budsjettet skal sprekke. Jeg ser ingen grunn til at det skal skje. Tvert i mot så tror jeg det ligger reserver her, sier Heiberg.

Tror ikke på overskridelser

– Er det feil å si at OL blir dyrere enn antatt?

– Ja, vi i IOC kan komme med papirer som viser noe helt annet enn disse 179 prosentene. Stort sett har det gått greit. Den siste tiden har det vært overstridelser, sist i London på grunn av sikkerhetsbudsjettet, sier Heiberg.

– Vi har ikke vært gode nok på ja-siden til å slå tilbake mot slike påstander som dette, sier Heiberg.

Idrettspresident Børre Rognlien mener det er gjort en god jobb med å regne ut kostnadene til OL som er anslått til 33,6 milliarder kroner.

– Det påstås at alle OL er blitt så mye dyrere. Det er ikke riktig. Det er gjort en kjempejobb med å regne på dette, sier Rognlien til NRK.no.

Siste nytt

 • Sagosen og PSG med dramatisk tap

  Sander Sagosen slet da Paris Saint-Germain i sluttminuttene tapte 28-29 mot hviterussiske Meshkov Brest i mesterligaen i håndball. Nordmannen hadde sjansen til å gi PSG ledelsen til 29-28, men i stedet ble Petar Djordjic matchvinner i motsatt ende.

  GERMANY HANDBALL CHAMPIONS LEAGUE THW Kiel vs Paris Saint Germain
  Foto: FOCKE STRANGMANN / Epa
 • Sparta sikret seriesølv

  Sparta har seriesølvet i ishockey i boks. Tabellnabo Lillehammer ble slått 4-3 etter forlengning. Lørenskog vant 5-2 over regjerende serie- og norgesmester Stavanger Oilers, mens tabellfirer Frisk Asker tapte 2-3 hjemme mot Stjernen etter forlengning.

  Eliteserien i ishockey: Storhamar - Sparta
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Liverpool herjet med West Ham

  Liverpool er oppe på andreplass på tabellen etter lørdagens nedsabling av West Ham. Scoringer av Emre Can, Roberto Firmino, Mohamed Salah og Sadio Mané gjorde at Michail Antonios nettkjenning ikke ble noe annet enn et trøstemål. Kampen endte 4-1.

  FBL-ENG-PR-LIVERPOOL-WEST HAM
  Foto: OLI SCARFF / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang
OL-magasin