NRK Meny
Normal

– Aldri sett Magnus i bedre slag

NRKs sjakkekspert tror Magnus Carlsen motiveres av å kunne slå Fabiano Caruanas rekord - og av å revansjere noen av de litt svake resultatene han selv hadde før VM.

NETHERLANDS-TATA-STEEL-CHESS

Magnus Carlsen startet turneringen i Nederland noe famlende, men har hentet seg råsterkt inn igjen. Her er han avbildet med ordføreren i Rotterdam, Ahmed Aboutaleb.

Foto: Koen van Weel / Afp

– Vi har vel egentlig aldri sett Magnus i bedre humør eller i bedre slag, sier Torstein Bae, NRKs sjakkekspert.

Magnus Carlsen har levert seks strake seiere i storturneringen som pågår i Nederland. Tirsdag slo han Teimour Radjabov.

En slik seiersrekke er uvanlig, selv når det er snakk om sjakkverdensmesteren.

– Det er fenomenalt. Han har vunnet selv med sorte brikker, selv om alle er interessert i remis mot Magnus siden han er best. Likevel har han klart seks på rad, sier Bae.

– Tenker på det som skjedde

Sjakkeksperten tror Carlsens gode form skyldes to ting. For det første at han kan spille med lave skuldre siden han har verdensmestertittelen trygt i to år.

I tillegg har Carlsen fått en ekstra gulrot å spille for. Han kan nemlig slå «erkerivalen» og verdenstoeren Fabiano Caruanas personlige seiersrekke på syv strake seiere.

– Jeg tror nok Magnus tenker litt på det som skjedde i fjor, sier Bae, og utdyper:

– Magnus var den suverene, men så kom Caruana og vant disse syv på rad. Plutselig begynte folk å diskutere om kanskje Caruana egentlig var best i verden. Samtidig hadde Carlsen noen skuffende resultater i både sjakk-OL og St. Louis. Bortsett fra VM var vel fjoråret ellers ikke det helt store for Magnus. Derfor tror jeg han er innstilt på å komme veldig sterkt tilbake i år.

– Vil være stort

Bae tror derfor Carlsen har bestemt seg for å gi alt i turneringen i Nederland, noe 24-åringen ikke alltid har hatt vane for.

– Han har jo noen ganger hatt problemer med å finne motivasjon til å ta ut sitt beste mot litt svake motstandere, men nå virker det som energien er på topp, sier Bae.

Carlsen har riktignok også slått sterke motstandere under den pågående turneringen - inkludert nettopp Caruana.

– Å slå rekorden til Caruana såpass kort tid etterpå vil være stort. Jeg tror Magnus vil vise at han kan ta den og at han er den beste, sier Bae, som understreker at veldig mye skal til for at Carlsen skal klare åtte seiere på rad.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel