NRK Meny
Normal

– Aldri før vært så trygg på meg sjøl

BISCHOFSHOFEN (NRK): Anders Jacobsen har kanskje hoppet enda bedre på ski før. Men aldri har han vært så selvsikker som nå.

Anders Jacobsen

Det trygge smilet til Anders Jacobsen viser at 29-åringen er i god rute før avslutningsrennet i hoppuka.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Seier i nyttårshopprennet i Garmisch ble til en niendeplass i Innsbruck. Men den lille nedturen ødela på ingen måte selvtilliten til Anders Jacobsen.

Anders Jacobsen

Her lander Anders Jacobsen kvalifiseringens aller lengste hopp mandag.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Mandag ettermiddag var 29-åringen fra Hønefoss tilbake med det lengste hoppet i kvalifiseringen i Bischofshofen.

Han landet på 139,5 meter – og framstår som om han aldri har gjort annet enn å fly til bunns i verdens mest berømte hoppbakker.

Stein på stein

– Er du like trygg på deg selv som du har vært på ditt aller beste?

Ja, kanskje tryggere, faktisk. For nå har veien vært lang og jeg har brukt ekstremt lang tid på å bygge stein på stein for å komme dit jeg er, så jeg er veldig trygg på det jeg gjør nå, sier han til NRK.

– Så i dag er du så trygg på seg sjøl som du aldri før har vært?

– Jeg tør påstå det, ja.

– Hva betyr det?

– Det betyr at det blir enklere neste gang det blir motgang i hoppbakken, sier Jacobsen.

Fant følelsen i romjula

At han er tryggere på seg selv enn noen gang, sier ganske mye. Det handler tross alt om en mann som har vunnet hoppuka sammenlagt – og som har tatt medalje i åtte internasjonale mesterskap.

Forvandlingen har dessuten skjedd raskt. Rett før jul strevde Jacobsen med å komme på pallen i norgescupen. Og han var sistemann som kom med på hoppukelaget.

– Selvfølgelig har det bygd seg opp igjennom hoppuka, bekrefter Jacobsen.

Les også: – Jeg hadde så vidt plass i dressen

Men forvandlingen starter før han satte seg på flyet til München.

– Jeg fant igjen litt av godfølelsen i Vikersund i romjula. Det var der, sammen med gamle trenere, jeg kjente at den gode, gamle energien var tilbake. Da visste jeg at dette kom til å bli bra, sier Jacobsen.

Dermed hadde han dratt i gang en positiv spiral.

– Det gjør at man tør å fortsette å bruke tid, og gå steg for steg, for du vet at det kommer til å svare, forklarer Jacobsen.

Drømmer om VM og verdensrekord

– Står du øverst på pallen under VM i Falun?

– Det er altfor langt frem.

– Men det må være et mål?

– Selvfølgelig drømmer alle om VM-medalje. Men jeg tar dag for dag og renn for renn. VM i Falun er på en litt forblåst plass i de svenske skoger. Du må ha full klaff, du må være best.

– Så hvis jeg spør om du tar verdensrekorden til Johan Remen Evensen i Vikersund, så sier du at det også er langt fram?

– Det er også langt fram. Men det er også en drøm. Det gjelder å være der du er her og nå, og gjøre det beste ut av det.

Her og nå er det altså det siste rennet i den tyskøsterrikske hoppuka 2014/15 som gjelder. Det er det Anders Jacobsen skal gjøre det beste ut av.

Målet er på ingen måte hemmelig. Han vil vinne. Som Jacobsen sa til NRK mandag:

– Jeg har innmari lyst på en seier i Bischofshofen. Da blir man historisk. Det er en stor drøm å ha alle bakkene. En av mine største drømmer.

Siste nytt

 • Ronaldo ble årets spiller

  Cristiano Ronaldo ble kåret til årets spiller under FIFAs prisutdelingsgalla i London mandag. Real Madrid-stjernen har vunnet priser på løpende bånd de siste sesongene. Mandag stakk han av med en ny gjev utmerkelse – i kamp med Barcelonas Lionel Messi og Paris Saint-Germains Neymar.

  FBL-FIFA-AWARDS
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Real Madrid-tungt «årets lag»

  Årets lag ble ikke overraskende svært Real Madrid-tungt. Forrige sesongs mesterligavinnere var representert med seks spillere: Gianluigi Buffon - Dani Alves, Sergio Ramos, Leonardo Bonucci, Marcelo - Luka Modric, Toni Kroos, Andres Iniesta - Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar.

  Britain The Best FIFA Awards
  Foto: Alastair Grant / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal