Hopp til innhold

– Aambø ble presset til å gå av

Adresseavisens sportskommentator Kjetil Kroksæter tror Jarle Aambø ble skivset ut av jobben som toppidrettssjef.

Aambø12

Jarle Aambø trekker seg som toppidrettssjef. Adresseavisen-kommentator Kjetil Kroksæter tror han ble presset til å slutte. Her er Aambø med idrettspresident Børre Rognlien.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Ja, det var nesten så han fikk sparken i november rundt dopingsaken til Steffen Kjærgaard. Det har vært et press, og dette var en utmerket mulighet for Norges Idrettsforbund, sier Kroksæter til NRK.no.

Video Sterke kjensler i RBK om RBK

Kommentator i Adresseavisen Kjetil Kroksæter mener Jarle Aambø ble presset til å slutte.

Foto: NRK
Esten O. Sæther

Esten O. Sæther, kommentator i Dagbladet vil ha en ny tydeligere toppidrettssjef.

Foto: NRK

Jarle Aambø bekreftet fredag formiddag at han går av som toppidrettssjef for Olympiatoppen. Aambø har det siste året blant annet fått kritikk blant for manglende tydelighet i kontroversielle saker og for manglende resultater i sommer-OL.

– Aambø fortjener honnør for jobben han har gjort, men har sannsynligvis sittet for lenge. Ingen toppledere bør sitte mer en to fireårsperioder. Nå var han på vei inn sin tredje. Noe av dynamikken forsvinner, sier Kroksæter, som er kommentator i Adresseavisen.

Aambø selv hevder han gir seg av fri vilje.

– Det har vært en lang periode. Jeg har motivasjon og lyst til å gjøre noe annet, sier Aambø til NRK.

Kritisk rapport

I april kom Tvedt-rapporten som rettet kritikk mot Olympiatoppen.

Der kom det fram at det må endringer til for at Norge skal sanke flere medaljer i de kommende mesterskapene.

– Resultatutviklingen i de siste olympiske og paralympiske lekene tyder på at vi ikke har den tilstrekkelige bredden i toppsjiktet for å opprettholde den historiske medaljeuttellingen i framtiden, sa Tom Tvedt, som ledet granskingsutvalget.

Kroksæter mener det var Tvedt-rapporten som gjorde det umulig for Aambø å fortsette.

– Det har vært stor utålmodighet i hele organisasjonen. Tvedt-rapporten måtte få konsekvenser. Flere har forsvart Aambø, men mange ville ha ham ut. Det står klart og tydelig i rapporten at ting må bli bedre. Den viste mangel på tydelighet og mangel på retning. Ordet utydelighet er nevnt mange ganger, sier Kroksæter til NRK.no.

Kommentator i Dagbladet, Esten O. Sæther tror ikke Aambø ble presset ut, men mener uenigheter kan ha medvirket til avgangen.

– Ble Aambø presset ut?

– Nei, ikke slik at han var nødt til å gå. Men det er klart det har vært uenigheter over lang tid. Aambø og Inge Andersen (generalsekretær i Norges Idrettsforbund) har likevel jobbet bra sammen. Men det kan ha medvirket til at Aambø vil gjøre noe annet, sier Sæther til NRK.no.

Aambø går i midten av september over i en ny rolle. Det er en stilling knyttet opp mot idrettsforbundets og Olympiatoppens arbeid med å utvikle prestasjonskultur.

– Han går av fordi han er litt sliten i forhold til den omorganiseringen som er varslet. Jeg tror han kunne fått fortsette hvis han ville det, sier Sæther til NRK.no.

Forstår ikke kritikken

Dagbladet-kommentatoren mener det ikke er noen grunn til å klage på manglende resultater under Aambøs regime. I London-OL sanket Norge fire medaljer - det dårligste sommer-OL siden 1984.

– Jeg skjønner ikke helt kritikken som kom etter OL. Jeg synes det ikke var noe overraskende rundt resultatetene, sier Sæther.

– Toppidretten har utviklet seg helt fantastisk under Aambø. Vi har aldri vært bedre i en periode enn under han. Han har gjort en fremragende jobb, sier Sæther.

Aambø uttalte etter at Tvedt-rapporten som kom i april at han ikke hadde planer om å gi seg.

– Jeg har alltid et syn hvor jeg tenker framover. Vi går inn i en spennende periode nå, hvor vi skal stake ut en ny kurs, sa Aambø til VG.

– Ble du overrasket over avgangen, Sæther?

– Han har tidligere sagt at han ønsker å fortsette. Også etter Tvedt-rapporten. Det har ikke skjedd noe etter den rapporten. Jeg finner ingen grunn til at han skulle trekke seg akkurat nå, så sånn sett er det litt overraskende, sier Sæther.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

12

Jarle Aambø (f.v.), idrettspresident Børre Rognlien, Inge Andersen, generalsekretær i Norges idrettsforbund, og Tore Øvrebø under en pressekonferanse på Olympiatoppen i Oslo fredag.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Adressa-kommentator Kroksæter mener Norge mangler resultater i de store internasjonale idrettene.

– Aambø har utvilsom levert gode resultater. Men vi ser at Norge taper terreng i de store internasjonale idrettene. Vi gjør det veldig bra i vinteridrett og relativt små idretter som håndball, sier Kroksæter.

– Det er ingen tvil om at han må gå av fordi han har levert for dårlig resultater internasjonalt. Det er dokumentert i Tvedt-rapporten. Det er det som kommer fram der som gjør at han må gå av.

– Hvorfor skjer det nå?

– Utviklingen må snus fram mot neste sommer-OL. Det er ikke lenge til og vi må gjøre noen endringer. Det ser vi også i Moskva-VM, der vi ikke får resultater, sier Kroksæter.

Norge har ikke tatt medaljer i friidretts-VM som pågår i Russland.

Vil ha ny tydelig leder

De to aviskommentatorene er enige om mye rundt en ny toppidrettssjef.

– En ny toppidrettssjef må stille sterkere krav til omgivelsene, spesielt særforbundene. Og personen må evne å skape mer entusiasme innad i Olympiatoppen. Det er to viktige momenter, sier Kroksæter.

Esten O. Sæther håper på en ny tydelig leder.

– Aambø har fått bra resultater og var ikke ute etter å ta æren for det selv. Det er viktig at en ny toppidrettssjef er tydelig på å vise hva idretten står for og der har ikke Aambø vært god. Da tenker jeg på Tysse-saken og Vukicevic-saken. Han har vært for svak når det gjelder å fronte verdier som han egentlig er for. En ny toppidrettssjef skal være symbolet på den toppidretten vi ønsker å ha, sier Sæther.

Assisterende toppidrettssjef Tore Øvrebø konstitueres som toppidrettsjef fra 16. september 2013. Han har stillingen til etter Sotsji-OL neste år.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal