– Å være bitter er bare «waste» av energi

Da Sarah Louise Rung mistet bevegeligheten i beina etter en mislykket rutineoperasjon, valgte hun å ikke la seg knekke. Familie og venner er fulle av lovord om hvordan 23-åringen har taklet den tunge tiden.

Min idrett: Sarah Louise Rung

Se hva venninnene sier om Sarah Louise Rung.

 • Sarah Louise Rung er den andre av fire idrettsutøvere som presenteres i 3. sesong av NRK-satsingen «Min idrett», en programserie om ukjente nordmenn som er helt i verdenstoppen i sine idretter.
 • Programmet sendes på NRK 1 klokken 20.15. Du kan se det her.
 • Sarah Louise stiller til nettmøte mandag klokken 20.45 , etter programmet. Du kan allerde sende inn spørsmål her.

– Hun er en fantastisk jente. Jeg ser sider ved henne som jeg ikke har sett tidligere, da hun var funksjonsfrisk. Det gjør også mange andre, som påpeker hennes styrke, pågangsmot og vilje, forteller Sarah Louises mor, Anita Legland til NRK.

– Hvor har hun det fra? spør de. Og da svarer jeg: Det er kun hennes ære. Dette får hun til selv. Sarah Louise ser ikke begrensninger. «Jeg får det til,» sier hun alltid.

– Det var et mareritt

I 2008 skulle Sarah Louise Rung gjennom en enkel operasjon for å unngå å bli skjev i ryggen senere i livet.

Artikkelen fortsetter under bildet

Sarah Louise Rung

I 2008 skulle Sarah Louise Rung (23) ta en rutineoperasjon på grunn av en litt stiv rygg. I steden gjør legene en feil og Sarah mister bevegeligheten i beina. På dagen fire år etter svømte hun for gull på 200 meter i Paralympics i London.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

På operasjonsbordet gikk noe galt. Veldig galt. Nervetråder ble revet av.

Resultatet var at 18-åringen ble lam fra livet og ned, og må tilbringe resten av livet i rullestol.

– Det var tungt da jeg kom hjem igjen etter operasjonen. Jeg hadde en følelse av panikk, og skjønte ikke hvorfor det skulle skje. Det var et mareritt. Jeg er så glad i idrett og nå skulle jeg sitte i ro resten av livet. Det var mange følelser i en pyton situasjon, forteller hun til NRK.

– Tenker ikke på hva jeg ikke får til

Men hun overvant frykten og panikken. Gjennom hard trening og pågangsmot er Sarah Louise fire år senere en av verdens beste handicapsvømmere, med flere gull i VM, EM og Paralympics.

Det norske folk ble for alvor kjent med stavangerjenta etter hennes prestasjoner i London, hvor hun under sommerlekene stakk av med to gull og to sølv.

Artikkelen fortsetter under bildet

Sarah louise Rung kajakk

For Sarah Louise er det viktig med aktiviteeter som viser at rullestolen ikke er en hindring.

Foto: NRK

– For fire år siden tenkte jeg på alt jeg ikke kunne få til. Når jeg ser tilbake på det, ser jeg hvor langt jeg har kommet når jeg ikke tenker på hindringene, men faktisk gjør det jeg har lyst til, sier Sarah Louise.

For henne er det viktig med aktiviteter som viser at rullestolen ikke er en hindring. Derfor er hun også ofte ute og kjører båt, padler i kajakk og er generelt aktiv.

– Det er dumt ikke å kunne gå, men å være bitter på skaden er bare «waste» av energi.

Sarah Louise og Victoria i båt

Sarah Louise og søsteren.

Foto: NRK
Sarah Louise Rung

Sarah Louise Rung trives godt rundt vann.

Foto: NRK

– Inspirasjon

Sarah Louises prestasjoner og måten hun taklet motgangen på har gjort inntrykk på hennes søster Victoria, som selv er en aktiv svømmer.

– Det er inspirerende å ha en søster som er så flink og presterer. Hun legger mye arbeid i svømming, og det er kjekt at hun får betalt, sier hun.

– Det som var viktig før skaden er ikke så viktig lengre. Sarah Louise har fått helt nye perspektiv. Hun har taklet alt mye bedre enn andre ville gjort, og ser det positive selv om det er hindringer.

– Gjør det som skal til for å bli best

Mye arbeid. Det er oppskriften. Rungs trener Morten Eklund

– Godt humør, pågangsmot, ingen hindringer, pliktoppfyllende, lojal, målrettet. Det er vel det som kjennetegner henne, sier han og utdyper hvor den største styrken hos idrettsmennesket Sarah Louise Rung ligger.

– Talentet hennes ligger i det å kunne trene. Hun har en kropp som tåler mye trening, og det er nødvendig hvis man vil til topps i verden. Sarah Louise gjør det som skal til for å bli best i verden i sin idrett.

– Sjelden sur og sint

Livet er ikke som før, mange ting har endret seg for Sarah Louise Rung, men de rundt henne ser at hun griper livet på en god måte. Og Sarah Louise har ganske lik oppfatning av seg selv, som hennes nærmeste.

– Min største styrke? Jeg er ganske positiv og liker ikke å gi opp. Selv om ting er vanskelig i starten, vet jeg at jeg får det til med litt flere forsøk. Jeg får alltid høre at jeg er glad, og det er bare sånn jeg er - sjelden sur og sint, sier hun.

Siste nytt

 • Ruud med maktdemonstrasjon

  Casper Ruud hadde få problem med å ta seg til 3. runde i Madrid Masters. Han vann 6–1 og 6–2.

  – Det var ein veldig bra match nok ein gong, fortalde Ruud fornøgd til Eurosport etter kampen.

  Langt tøffare blir det nok i neste kamp. Der ventar Stefanos Tsitsipas, som ligg på 4.-plass på verdsrankinga.

  Spain Tennis
  Foto: Bernat Armangue / AP
 • Reiten med to assist

  Guro Reiten fekk to assist da Chelsea vann 2-0 mot Tottenham. Blåtrøyene festa med det grepet på toppen av tabellen. Med siger mot Reading på sundag er ligagullet i boks.

  FA Women's League Cup Final - Bristol City v Chelsea
  Foto: Peter Cziborra / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal