Hopp til innhold

– «Tutta» er en større idrettsstjerne enn vi nordmenn forstår

Suzann «Tutta» Pettersen er inne i sin 282. uke som en av verdens ti beste kvinnelige golfstjerner. Hun er større enn det nordmenn forstår, mener norsk golfekspert.

Pettersen

Suzann Pettersen er ikke bare en stor stjerne innen golf. Sammenlignet med andre idretter er hun også en stor utøver, mener Per Haugsrud.

Foto: Lee Jin-man / Ap

Denne helgen tok den norske golfstjernen Suzann «Tutta» Pettersen sin andre tittel på rad, da hun vant LPGA-turneringen i Taiwan. Seieren førte henne også til et steg opp på verdensrankingen.

Det norske golfesset er nå ranket som nummer seks i verden. «Tutta» har dermed vært hele 282 uker inne på topp ti-listen over verdens beste kvinnelige golfspillere, ifølge den offisielle rankingsiden.

Kanskje den største

Pettersen har aldri vært ranket som nummer én i verden, men er likevel blant de aller største stjernene i det profesjonelle golfselskapet.

– «Tutta» er kanskje den største, kvinnelige golfstjernen i verden. Det er vanskelig for menigmann i Norge å forstå hvor stor hun er, sier Per Haugsrud.

Haugsrud følger golfsporten tett gjennom sin kommentatorjobb i Viasat Golf.

– Hun spiller sjeldent i Norge, og får ikke like mye oppmerksomhet som norske utøvere som oppholder seg mer i Norge. Hun er mye større utenfor Norge enn det vi er klar over, sier golfkommentatoren.

Selv om konkurransen i verdenstoppen er hardere på herresiden, er Tuttas stabilitet i verdenstoppen likevel imponerende.

– Det har vært en stor utvikling på kvinnesiden de siste årene, der nivået er hevet betraktelig. Suzann holder like høyt nivå fortsatt. Hun er fortsatt sulten, mener Haugsrud.

Mer enn prestasjoner

Det er ikke bare Pettersens prestasjoner som gjør at hun har høy stjernestatus. Språklige ferdigheter og humør har også sitt å bety.

– Kvinnelig golf domineres av asiatiske spillere som ikke er så sterke i engelsk. De byr kanskje heller ikke så mye på seg selv. Det gjør «Tutta». Hun er en blid dame som får masse oppmerksomhet. Hun er viktig i promoteringen av kvinnenes turneringer, sier Haugsrud.

– Det er utrolig at Tutta, som er fra det lille vinterlandet Norge, dominerer i en så stor idrett som golf, sier Haugsrud.

Helproff

Pettersen har vært golfproff siden 2003. Siden den gang har hun ifølge LPGAs offisielle sider tjent over 53 millioner norske kroner.

– Tutta gjør ting riktig år etter år. Hun er superproff, og overlater ikke noe til tilfeldighetene, sier Haugsrud.

Den enorme stjernestatusen innen verdensidretten golf, gjør også at Pettersen kommer høyt på lista over store idrettsstjerner uansett idrett.

– Hadde du sammenlignet med en annen superstjerne som Lindsey Vonn, og spurt folk på gata i ulike deler av verden, ville nok flere visst hvem «Tutta» er, mener han.

Siste nytt

 • Allardyce fortsetter ikke i Leeds

  Trenerveteranen Sam Allardyce får ikke forlenget sin tid i Leeds etter nedrykket fra Premier League. Han fikk fire kamper som sjef for de hvitkledde.

  Allardyce ble hentet inn for spanjolen Javi Gracia tidlig i mai og fikk jobben med å redde plassen i toppdivisjonen. Det greide han ikke, og Leeds må ta turen ned til mesterskapsserien etter tre sesonger i det beste selskap i engelsk fotball.

  På sine nettsider opplyser Leeds at Allardyce ikke blir med videre neste sesong.

  – Vi ønsker å takke Sam for at han var modig nok til å steppe inn og gjøre alt han kunne for å redde oss. Dessverre gikk det ikke slik, sier Leeds-direktør Angus Kinnear.

  Klubben opplyser videre at de håper å ha ny hovedtrener på plass i løpet av få uker.

  (NTB)

  yuCUrHvj8R0
  Foto: Reuters
 • Langløpet Marcialonga kommer til Bodø

  Det verdenskjente langrennsløpet Marcialonga skal neste år ha premiere på nyvinningen Marcialonga Arctic Ski Race i Bodø. Det skal bli en årlig begivenhet.

  Marcialonga Arctic Ski Race er ment som søsterløp til det allerede etablerte Marcialonga-løpet i Italia som arrangeres for 50. gang i januar 2024.

  – Vi har hatt mange flinke nordmenn i løypene våre opp gjennom tidene og vi vil gjerne ha flere. Norge er verdens beste skinasjon, og vi vil bidra til å rekruttere flere unge skiløpere. Det tror vi Marcialonga Arctic Ski Race Norway kan bidra til, sier Marcialonga-sjef Angelo Corradini i en uttalelse.

 • Neville fikk sparken i Inter Miami

  Phil Neville er ferdig i MLS-klubben Inter Miami etter en lang rekke med svært dårlig resultater. Laget ligger nederst på tabellen i den østlige avdelingen.

  Inter Miami opplyste om nyheten på sine nettsider natt til fredag.

  Onsdagens 0-1-tap mot New York Red Bulls ble engelskmannens siste kamp som hovedtrener. Det var Miami-lagets tiende nederlag på de siste 13 kampene i MLS. Laget står med 15 poeng etter like mange kamper.

  I fjor tok Neville Inter Miami til sluttspillet. 46-åringen ble ansatt i den amerikanske klubben i januar 2021. Han kom fra jobben som manager for det engelske kvinnelandslaget.

  Inter Miami eies av Nevilles tidligere Manchester United- og England-lagkamerat David Beckham.

  (NTB)

  9X9LB2EYHIg
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste