Hevder 95 prosent av nederlandske sykkelproffer var dopet

En undersøkelse i Nederland hevder at opptil 95 prosent av proffsyklistene på slutten av 1990-tallet hadde prøvd EPO.

Tour de France

En undersøkelse hevder at nesten alle proffsyklister fra Nederlnad på slutten av 1990-tallet dopet seg.

Foto: Laurent Cipriani / Ap

95 prosent av alle nederlandske sykkelproffer brukte eller hadde prøvd EPO (bloddoping) på slutten av 1990-tallet, viser en undersøkelse.

Antallet dopingmisbrukere i nederlandsk profesjonell sykling er sjokkerende høyt. Undersøkelsen viser at nederlandsk sykkelsport, i alle fall på det profesjonelle planet, var gjennomsyret av dopingmisbruk.

Det er Den nederlandske olympiske komiteen og Det nederlandske sykkelforbundet som står bak undersøkelsen.

- Jeg har ikke kjennskap til denne undersøkelsen, derfor er det vanskelig for meg å kommentere. Alt jeg kan si om tallene som presenteres er at det tydeligvis er flere som har dopet seg enn som er blitt tatt for det, sier daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim til NRK.no

De har spurt et svært stort antall nederlandske ryttere om deres forhold og eventuelle bruk av dopingmidler for vel ti år siden, og de har valgt å la alle få svare anonymt. Dermed tror de tallene i undersøkelsen er ganske riktige.

«Det er vanskelig å si eksakt hvor mange ryttere som brukte dopingmidler og EPO. Det kan være 80 eller 90 prosent av de aktuelle rytterne, men tallet kan også være så høyt som 95 prosent», heter det i en uttalelse fra dem som står bak undersøkelsen.

Siste nytt

 • Berge og co. utklasset Chelsea

  Sander Berge spilte den første timen da Sheffield United slo til med en sterk 3-0 seier over Chelsea. Ikke bare sender det Berge sitt lag opp på en foreløpig sjetteplass, som gir europaspill neste sesong, men det hjelper også Ole Gunnar Solskjær sitt Manchester United som kjemper mot Chelsea i kampen om mesterligaplass neste sesong.

  Sheffield ledet 2-0 til pause etter scoringer av David McGoldrick og Oliver McBurnie. McGoldrick hadde ikke scoret i Premier League før dagens kamp, men når han først scorer så scorer han like gjerne to. Spissen scoret sitt andre og kampens siste i andreomgang.

  Sheffield United v Chelsea
  Foto: Rui Vieira / Reuters
 • Molde utklasset Haugesund

  Det ble en komfortabel 3-0 over Haugesund da Molde overtok tabelltoppen. Eirik Ulland Andersen ga Molde ledelsen og Etzaz Hussain sørget for at bortelaget ledet 2-0 til pause. I andreomgang sørget Leke James for 3-0 etter en nydelig Molde-kontring. Dermed leder Molde Eliteserien med ett poeng over Bodø Glimt som har en kamp til gode.

  Etzaz Hussain
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal