Hevder 95 prosent av nederlandske sykkelproffer var dopet

En undersøkelse i Nederland hevder at opptil 95 prosent av proffsyklistene på slutten av 1990-tallet hadde prøvd EPO.

Tour de France

En undersøkelse hevder at nesten alle proffsyklister fra Nederlnad på slutten av 1990-tallet dopet seg.

Foto: Laurent Cipriani / Ap

95 prosent av alle nederlandske sykkelproffer brukte eller hadde prøvd EPO (bloddoping) på slutten av 1990-tallet, viser en undersøkelse.

Antallet dopingmisbrukere i nederlandsk profesjonell sykling er sjokkerende høyt. Undersøkelsen viser at nederlandsk sykkelsport, i alle fall på det profesjonelle planet, var gjennomsyret av dopingmisbruk.

Det er Den nederlandske olympiske komiteen og Det nederlandske sykkelforbundet som står bak undersøkelsen.

- Jeg har ikke kjennskap til denne undersøkelsen, derfor er det vanskelig for meg å kommentere. Alt jeg kan si om tallene som presenteres er at det tydeligvis er flere som har dopet seg enn som er blitt tatt for det, sier daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim til NRK.no

De har spurt et svært stort antall nederlandske ryttere om deres forhold og eventuelle bruk av dopingmidler for vel ti år siden, og de har valgt å la alle få svare anonymt. Dermed tror de tallene i undersøkelsen er ganske riktige.

«Det er vanskelig å si eksakt hvor mange ryttere som brukte dopingmidler og EPO. Det kan være 80 eller 90 prosent av de aktuelle rytterne, men tallet kan også være så høyt som 95 prosent», heter det i en uttalelse fra dem som står bak undersøkelsen.

Siste nytt

 • Rangers gikk på en smell

  Det ble blåmandag i Florida for New York Rangers, som tapte 3–6 borte mot Tampa Bay Lightning. Mats Zuccarello var ikke på isen. Han har vært ut og inn av laget med lyskeproblemer den siste tiden, og måtte stå over også mot Tampa Bay.

  NHL: New York Rangers at Tampa Bay Lightning
  Foto: Kim Klement / Reuters
 • La Liga legger USA-planer på is

  Den spanske toppserien i fotball dropper planene om å spille en seriekamp i Miami etter at Barcelona trekker seg fra prosjektet. La Liga ønsker likevel fortsatt å arrangere en kamp i utlandet.

  Messi
  Foto: Pau Barrena / AFP
 • Digne reddet uavgjort for Everton

  Everton gikk mot et sviende tap for Watford på hjemmebane, men seks (!) minutter på overtid utlignet Lucas Digne på et strålende frispark til 2-2. Everton er dermed på 7.-plass i Premier League etter 16 spilte kamper, mens Watford ligger på 12.-plass – tre poeng bak Everton.

  FBL-ENG-PR-EVERTON-WATFORD
  Foto: LINDSEY PARNABY / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
VM svømming kortbane
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
EM håndball kvinner: Spania - Romania