Hopp til innhold

– Northug hadde 1,65 i promille

Petter Northug hadde en promille på 1,65 da han krasjet bilen sin 4. mai i år, ifølge en ny bok.

Petter Northug

Petter Northug innrømmet å ha kjørt sin egen bil på Byåsen i beruset tilstand natt til 4. mai i år.

Foto: NRK

Northug-bok

Den nye boka om Petter Northug.

Informasjonen kommer frem i en ny bok om Petter Northug, som blir lansert i dag.

I boken står det at Northugs promille var på 1,65 da politiet testet ham den aktuelle natten:

«... promillekjøring, altfor høy fart, beregnet til 80-90 kilometer i timen i en 40-sone, og å ha forlatt bilen uten å varsle politet om ulykken».

Med en promille på mer enn 1,5 dømmes man som regel til ubetinget fengsel (se også faktaramme).

I boken forteller også Petter Northug om omgivelsene i glattcellen.

– Glattcellen var trivelig, med en god madrass og et varmt pledd. Jeg følte meg på ingen måte innestengt, betjentene var hyggelige; kort sagt, jeg trivdes og kunne gjerne vært der lenger. Stille, rolig og jeg fikk være i fred, sier Northug blant annet i boken.

Bekrefter historien

Harald Engelstad er redaktør i Aschehoug og ansvarlig for Northug-utgivelsen. Han bekrefter historien om Northugs promille.

– Jeg kan bekrefte at han forteller hva promillen var i boka, sier han til NRK.

– Stemmer det at den var 1,65?

– Ja, det stemmer det, svarer han.

– Han forteller om hendelsesforløpet, og han beskriver opplevelsen av å bli tatt hånd om av politiet og hvordan det var å sitte på glattcelle. Han forteller også om hvordan avhøret i ettertid forløp, sier Engelstad.

Familien med sin versjon

I tillegg til Petter Northug selv, gir også foreldrene og manager Are Sørum Langås sine versjoner av saken i boken.

Northug forlenger med Coop

Northug: - Glad for at det er kommet en bok.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Boken handler også om valgene som familien har tatt på Petter Northugs vei mot å bli en av verdens beste skiløpere.

Langås forteller blant annet hvordan Northug hadde det rett etter politiavhøret.

– Petter ville ikke hjem til Byåsen, ikke hjem til foreldrene på gården i Framverran, han ville bort, ut av landet, flykte langt av gårde, ta repern, overbevist om at alt var tapt, karrieren, sponsorene, pengene, livet han hadde levd og nytt, fremtiden, beretter Langås i boken.

Northug har ikke lest boken

Petter Northug selv forteller at han er glad for at det er kommet en bok om familien Northug.

– Jeg har selv bidratt til boken gjennom flere intervjuer med forfatteren, sier han på sin hjemmeside.

– Jeg vet at boken skildrer i dybde og bredde det som skjedde etter min tankeløse handling 4. mai. Selvsagt er det greit at de nærmest berørte, mamma, pappa, Are, også får fortelle hvordan de opplevde situasjonen, og jeg skal tåle å lese beretningene deres, skriver Northug, som ikke har lest boken.

Påtalebeslutning snart klar

Northug krasjet bilen sin natt til 4. mai i år . Han innrømmet etterpå at han hadde kjørt i alkoholpåvirket tilstand.

Mandag ble det klart at straffesaken som omhandler Petter Northug er oversendt Trøndelag Statsadvokatembeter. Det er ventet at en påtalebeslutning vil være klar i løpet av kort tid.

Kristin Paus

Kommunikasjonsdirektør Kristin Paus i Coop: - Coop kjente til promillen.

Foto: Morten Brakestad/lysbordet.no / Morten Brakestad/lysbordet.no

Det er Sverre M. Nyrønning som har skrevet boken «Northug. En familiehistorie». Han har tidligere skrevet blant annet «Godfoten» i samarbeid med Rosenborg-legenden Nils Arne Eggen.

I Northug-boken skriver forfatteren blant annet følgende om ulykken:

«To personer som kom raskt til ulykkesstedet, har bevitnet at passasjeren i bilen ba Petter Northug stikke av, etter at begge overfor hverandre hadde bekreftet at ingen av dem var blitt skadd, og dermed unngår han et mer skjerpende tiltalepunkt for å ha forlatt en skadd passasjer».

Coop ikke overrasket

Kommunikasjonsdirektør Kristin Paus i Coop sier at det som ble kjent i pressen i Northug-saken onsdag, ikke på noen måte kom overraskende på Coop-ledelsen.

– Nei, promillen Northug hadde da det gikk galt, har vært kjent for oss en stund. Vi har også kjent til at det ville komme en bok om dette, men jeg må innrømme at jeg ikke har lest boken ennå, sier kommunikasjonsdirektør Kristin Paus til NTB.

Sverre M. Nyrønning

Sportsnyheter

Everton

Absurd hendelse i nedrykksdrama: – Biter han ikke, da?

Med nød og neppe unngikk Everton en krisesesong og skal også spille Premier League neste sesong. I jubeleuforien ble også en glefsesituasjon og bitespekulasjoner heftig diskutert.

Siste nytt

 • Svak avslutning sendte Hovland ut av tetstriden

  Golfprofilen Viktor Hovland kjempet i teten på den siste runden av PGA-turneringen i Fort Worth i Texas, men en svak avslutning sendte ham nedover på listene.

  Hovland spilte de seks siste hullene fem slag over par og var på delt 16.-plass da han hadde spilt ferdig, seks slag bak lederne. (NTB)

  PGA Championship Golf
  Foto: Eric Gay / AP
 • Newgarden vant dramatisk Indy 500

  Josef Newgarden passerte tittelforsvarer Marcus Ericsson på siste runde og tok sin første seier i billøpsklassikeren Indianapolis 500.

  Foran 300.000 tilskuere så svenske Ericsson ut til å vinne løpet for annen gang på rad, men med tre runder igjen kom det røde flagget ut for tredje gang på de 16 siste rundene, og dermed måtte det omstart til.

  Det banet for et kort og vilt race til mållinjen over én runde da løpet ble startet om igjen. Ericsson fikk en god start og så ut til å skulle holde unna, men så kom Newgarden som en rakett forbi ham, og svensken rakk aldri å komme tilbake. (NTB)

  IndyCar Indy 500 Auto Racing
  Foto: Michael Conroy / AP
 • Milan sikret mesterligaplassen – slo Juventus

  Milan vant 1-0 over Juventus og er sikret å bli topp fire i Serie A denne sesongen. Det betyr mesterligaspill kommende sesong.

  Olivier Giroud scoret kampens eneste mål på bortebane søndag. Med triumfen er Milan seks poeng foran femteplasserte Atalanta med én serierunde igjen.

  Dermed er det seriemester Napoli, Lazio, Inter og Milan som tok de italienske plassene i kommende sesongs puljespill i mesterligaen.

  Juventus var lenge med i kampen om mesterligaplass etter at en poengstraff ble trukket tilbake, men for en uke siden ble klubben likevel straffet med ti poengs trekk. Det gjorde at de falt utenfor topp-fire-kampen.

  Juventus er anklaget for å ha manipulert overgangssummer for å få regnskapet til å se bedre ut i perioden mellom første kvartal i 2019 og tilsvarende kvartal i 2021.

  Lazio slo nedrykksklare Cremonese 3-2 søndag etter en måldobbel av Sergej Milinkovic-Savic. Han ble dessuten matchvinner i det siste ordinære spilleminutt.

  Kristoffer Askildsen spilte fra start da Lecce sikret plassen i Serie A med 1-0-seier over Monza. Askildsen er på lån fra nedrykksklare Sampdoria.

  Seriemester Napoli spilte 2-2 borte mot Bologna. Leo Skiri Østigård satt hele kampen på benken for gjestene. (NTB)

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Tano Pecoraro / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste