NRK Meny
Normal

50 år siden Muhammed Ali slo Liston: FBI undersøkte for kampfiksing

Muhammed Ali sin første verdensmestertittel kom da han slo Sonny Liston for 50 år siden. Nå kommer det frem at kampen var under FBI-etterforskning for kampfiksing.

Cassius Clay og Sonny Liston

Muhammed Ali mot Sonny Liston i Miami 25. februar 1964.

Foto: Ap

Muhammad Ali

Sonny Liston får inn et slag på Muhammed Ali i tittelkampen fra februar 1964. Kampen skulle senere bli ettersøkt for kampfiksing av FBI

Foto: Anonymous / Ap

Bildene av at Liston ikke reiser seg fra stolen sin før syvende runde og en ny, ung verdensmester som danser i ringen med hendene over hodet, var starten på eventyret om Muhammed Ali.

Storfavoritten Sonny Liston møtte den 22-årige Cassius Clay, som senere skulle ta navnet Muhammed Ali og bli en av historiens største boksere.

Nå viser nylig frigitte dokumenter at FBI etterforsket kampen for kampfiksing. Den Las Vegas-baserte gambleren Ash Resnick var under etterforskning for blant annet å ha fikset kampen mellom Ali og Liston.

Det var Washington Times som meldte om saken tirsdag, på dagen 50 år etter kampen.

Kontakt med organisert kriminalitet

Sonny Liston skyldte umiddelbart på en vond skulder som grunn til at han ikke reiste seg for å gå ut i syvende runde. På bildene fra videoen ser man at skulderen blir massert i pausen, men det kom raskt mistanke rundt kampens utfall.

FBI, med direktør John Edgar Hoover i spissen, mistenkte Ash Resnick for å stå bak boksesjokket i Miami.

Resnick var kjent for å ha kontakter innenfor organisert kriminalitet og var under mistanke for å ha fikset flere kamper. Rapporter i etterkant mener å vite at både Resnick og Liston vant over en syv millioner kroner på å vedde mot Liston i boksekampen.

FBI fant aldri noe konkluderende bevis, og henla saken. Men mistanken mot Liston har blitt forsterket etter at FBI-rapportene nå har blitt frigitt.

– He wanted to go to heaven, so I took him in seven

I syv runder danset Ali rundt den ti år eldre Sonny Liston, og unngikk de tunge venstre hookene til verdensmesteren. Dommerne holdt kampen til uavgjort etter seks runder, men det skulle ikke ha noe å si.

Idet startsignalet går for syvende runde og Ali hopper opp fra sitt hjørne, blir Liston sittende. Sonny Liston med bøyd hode, mens Muhammed Ali danser på karakteristisk vis med hendene hevet.

«Teknisk knock out i syvende runde» uttalte dommeren til reporteren etter at Liston hadde gitt fra seg verdensmestertittelen.

I seiersintervjuet la ikke Muhammed Ali noe i mellom.

– Jeg er den største som har levd, jeg må være den største noensinne. «He wanted to go to heaven, so I took him down in seven», jublet Ali i kjent poetisk stil etter kampen.

Etter kampen tar Muhammed Ali sine seiresrunder. Han feirer med sangstjernen Sam Cooke som passende nok ga ut sin store hit «A change is gonna come» under en uke etter at unggutten Ali slo den mektige bokse-eneren Sonny Liston.

Saken fortsetter under bildet!

Muhammad Ali slår Sonny Liston i 1965

Sonny Liston forsøkte å gjenvinne tittelen fra Ali året etter. Også den kampen endte i kontroverser. «Get up and fight, sucker!», roper Ali til en liggende Liston, uten at et reelt knockout-slag har blitt levert.

Foto: John Rooney / Ap

«The phantom punch»

Året etter Muhammed Ali hadde slått Liston for første gang var det klart for et nytt møte mellom de to. Om det var kontroverser etter det første møtet, skulle ikke konspirasjonsteoretikerne få mindre å snakke om etter møtet i mai 1965.

Halvveis ut i første runde i Lewiston, Maine ligger den aldrende Liston i kanvasen, og reiser seg ikke innen de ti avgjørende sekundene er over. Kampen er over omtrent før den har begynt. Mange av tilskuerne og TV-seerne mener de aldri så et knock out-slag. «The phantom punch» er født.

Hvordan kunne han gå i bakken på så kort tid, uten et skikkelig godt treff? «Ali var så rask at mange ikke oppfattet det», hevdet noen. «Liston kastet seg på grunn av en milliongjeld til mafien», hevdet andre.

Diskusjonen har aldri blitt lagt død, og legendene om de to boksekampene mellom Liston og Ali lever fortsatt videre.

Neste år er det femti år siden slaget ingen så.

Siste nytt

 • Siste forsøk på løysing

  Leiinga i spelarforeininga møtte spelarane seint i går kveld, truleg for å gjere eit siste forsøk på å finne ei løysing i den danske spelarkonflikten, melder Danmarks Radio.

  Klokka 12 i dag går den endelege fristen ut for Danmark til å bestemme seg for om dei skal spele VM-kvalifiseringskampen for kvinner mot Sverige fredag.

  Danmark jubler
  Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP
 • Sveits' regjering støttar Sion-OL

  Regjeringa i Sveits vedtok i går å støtte ein søknad frå Sion om å søkje vinter-OL 2026.

  Det er uklart om det blir folkerøysting om søknaden.

  Innsbruck i Austerrike sa sist søndag nei til OL-søknad. Tidlegare har sveitsiske St. Moritz også sagt nei i folkerøysting.

  Vertsby for OL 2026 blir vald i 2019.

  Sveitsisk flagg
  Foto: ARND WIEGMANN / Reuters
 • Messi med mål nummer hundre

  I kveldens 3–1-seier over Olympiakos fikk Lionel Messi æren av å sette inn sitt mesterligamål nummer 100.

  Tre minutter før pause ble Gerard Pique utvist for katalanerne.

  Barcelona leder gruppe D tre poeng foran Juventus som slo Sporting 2-1 i kveld.

  Spain Soccer Champions League
  Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Europa League: Zenit - Rosenborg