Hopp til innhold

Kirui forsvarte VM-gullet

Abdel Kirui forsvarte VM-gullet fra 2009, og vant overlegent søndagens maraton i Daegu. Norske Urige Buta løp inn til 32.plass i sin mesterskapsdebut.

South Korea Athletics Worlds

Abel Kirui jubler for sitt andre VM-gull. Han vant søndagens maraton overlegent på tiden 2.07.38.

Foto: Anja Niedringhaus / Ap

ATHLETICS-WORLD-KOR ATHLETICS-WORLD-KOR

Kenyanske Abdel Kirui med gult startnummer, som tittelforsvarer fra friidretts-VM i 2009.

Foto: JUNG YEON-JE / Afp
South Korea Athletics Worlds

Vincent Kipruto sørget for at også sølvet gikk til Kenya.

Foto: Lee Jin-man / Ap
-- --

Urige Buta hang godt med på første halvdel, men ble innhentet av flere konkurrenter mot slutten. Nordmannen endte på 32. plass.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

De kenyanske mennene ville ikke være mye dårligere enn sine landskvinner, som hentet hjem alle medaljene på kvinnenes maraton på VMs første dag.

Søndagens maraton for menn endte med to kenyanske medaljer. Abdel Kirui vant overlegent foran landsmann Vincent Kipruto, mens etiopiske Feyisa Lilesa tok bronsen.

Kirui var 2.24 foran sin landsmann, som er den største seiersmarginen i maratonhistorien.

Kenyansk samarbeid

Da vel timen var passert, satte kenyanerne opp tempoet i front. Fem andre løpere klarte å henge med på den kenyanske offensiven, men en etter en falt de av i front. Kun etiopiske Lilesa klarte å henge med av ikke-kenyanere.

Så var det slutt på det kenyanske samarbeidet.

Kirui økte farten ytterliggere, og fikk en luke til sine landsmenn og Lilesa. Gullvinneren brukte bare 4.17 på de fem kilometerne mellom 25 og 30 kilometersmerket.

Derfra og ut hadde tittelforsvareren full kontroll på løpet, og løp overlegent inn til VM-gullet.

– Han gjør et fantastisk løp under disse forholdene, mente kommentator Jack Waitz.

Kirui ble med det den tredje mannen i VM-sammenheng som klarer å forsvare et VM-gull. I Berlin i 2009 vant han på tiden 02.06.54. Søndagens vinnertid ble 2.07.38.

Buta tapte mot slutten

Mesterskapsdebutant og nybakte nordmann Urige Buta hadde ingen problemer med å henge på i tet på første halvdel under nattens VM-øvelse.

Men også han fikk problemer da kenyanerne økte farten, og nordmannen så ut til å til å ha mistet noen av kruttet da 17 kilometer gjenstod.

Buta var oppe på 12. plass ved 30 kilometer, men ble på de siste kilometerne tatt igjen av flere av konkurrentene.

Det endte til slutt med en 32. plass for nordmannen, som løp inn til tiden 2.20.14.

Gullfavoritt brøt

Smått dramatisk ble det allerede før 15 kilometer var unnagjort av nattens maraton, da en av storfavorittene måtte bryte.

Etiopiske Gebregziabher Gebremariam tøyde på beina, men måtte oppgitt sette seg på asfalten og se konkurrentene fortsette kampen om medaljene uten ham.

Video Her bryter maratonfavoritten

Her bryter maratonfavroitt Gebregziabher Gebremariam.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal