NRK Meny
Normal

32 klubber kastet ut – sjekk pengebruken

Penger som skulle gått til frivillighet, har gått til lukkede øl- og vinforeninger og jakt- og sjakkreise til utlandet. Lotteritilsynet er overrasket over misbruket av grasrotordningen.

SPAIN-TOURISM-SEA-LIFEGUARD

En sjakklubb brukte 115.000 kroner på en tur til Las Palmas (personene på bildet har ingenting med saken å gjøre).

Foto: GERARD JULIEN / Afp

Tirsdag fortalte NRK.no at to klubber granskes av både Lotteritilsynet og Økokrim for misbruk av grasrotandelen og mulig svindel.

En av klubbene, Uranienborg Futsalklubb, er nå kastet ut av ordningen og må betale tilbake store deler av beløpet de har mottatt i støtte. De blir dermed nummer 32 på lista over klubber, lag og foreninger som mister status som grasrotmottaker siden Lotteritilsynet overtok kontrollansvaret for ordningen i juli i fjor.

– Det er fordi disse foreningene ikke har en aktivitet, eller ikke representerer et formål, som er frivillig. Det kan være de ligger for nær opp til et offentlig formål, eller det kan være at de ikke har levert dokumentasjon eller regnskap for det året de har aktivitet, sier direktør Atle Hamar i Lotteritilsynet til NRK.no.

Atle Hamar

Direktør Atle Hamar i Lotteritilsynet har jobben med å avsløre misbruk av grasrotordningene.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Flere enn ventet

Klubbene er ekskludert som følge av en stikkprøvekontroll. Det er blitt åpnet 142 tilsynssaker, og i 32 av disse tilfellene har altså ekskludering fra ordningen blitt konklusjonen.

Rundt 26.000 klubber, lag og foreninger er en del av ordningen. I et slikt perspektiv virker ikke tallet stort.

Hamar er likevel overrasket at såpass mange ser sitt snitt til å misbruke det som er ment som et lavterskeltilbud for å fremme frivilligheten i Norge.

– Vi ser vel kanskje et større antall enn det vi trodde før vi begynte med tilsyn, erkjenner Hamar.

115.000 til sydentur

Blant klubbene som er kastet ut, finner vi lukkede ølforeninger, vinklubber og cognac-venner.

En sjakklubb ble kastet ut etter å ha brukt 115.000 kroner på en tur til Las Palmas for åtte personer.

En lukket supportergjeng for en engelsk fotballklubb, brukte 25.000 kroner fra grasrotordningen til å reise på fotballkamp i England.

En gjenganger er at pengene brukes på aktiviteter som kun er tilgjengelig for en begrenset, lukket krets – og sånn sett ikke beriker fellesskapet.

– Dette går utover alle de lokale lagene og foreningene som skal ha sin rettmessige andel av grasrotordningen, fastslår Hamar.

Hvis det ikke var blitt gitt en grasrotandel på fem prosent av spillinnsatsen til disse klubbene, ville pengene gått inn i Norsk Tippings felleskasse og blitt fordelt via tippenøkkelen.

Trond Laupstad

Trond Laupstad ønsker at Norsk Tippings penger skal gå til frivillighet, ikke til hygge i lukkede selskap.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

1 mill = 5 ballbinger

Hamar får støtte av sikkerhetssjef Trond Laupstad i Norsk Tipping, som er skuffet over saken som nå rulles opp med Uranienborg Futsalklubb.

– Ofrene i denne saken er først og fremst de andre idrettslagene som egentlig skulle ha mottatt disse grasrotmidlene. Det er idrettslag som skulle ha bygget ballbinger, det er kulturformål og det er andre frivillighetsorganisasjoner som trenger penger fra grasrotordningen, sier Laupstad til NRK.no.

Uranienborg Futsallklubb har altså mottatt rundt en million i grasrotstøtte – penger Nork Tipping mener de ikke hadde noe rett til å motta.

– En million kroner hadde rukket til for eksempel å bygge fem ballbinger, sier Laupstad.

Blant klubbene som driver i henhold til forskriftene er Vålerenga Fotball – som er den klubben som mottar mest i grasrotstøtte på landsbasis.

– Særdeles uheldig

Daglig leder Stig Ove Sandnes mener grasrotmidlene er avgjørende for å opprettholde aktiviteten for de rundt tusen spillerne i klubben.

– Grasrotmidlene har siden de kom for fem år siden vært helt avgjørende for den nivåhevingen vi har klart å ha på barne- og ungdomsfotballen, sier Sandnes.

Han er skuffet over at ordningen misbrukes.

– Grasrotmidlene kom for å være noe som skulle understøtte barne- og ungdomsaktiviteten i Norge. Det er særdeles uheldig at noen eventuelt misbruker ordningen, sier Sandnes til NRK.no.

Siste nytt

 • Svensk favoritt rømte etter kvalik

  Den svenske skikjøreren Henrik Harlaut var blant favorittene, men klarte ikke å kvalifisere seg til finalen i slopestyle. Da rømte han fra laget, pressen og det som var i bakken.

  – Vi vet ikke hvor han er, sier pressesjef Lars Markusson.

  Henrik Harlaut
  Foto: Mike Blake / Reuters
 • Norge vant 10-8

  Herrelandslaget i curling hadde kniven mot strupen i nattens kamp mot Danmark, men klarte til slutt å hale i land seieren. Norge har nå to seiere og tre tap hittill i OL. Det vil si at håpet om semifinale fortsatt lever.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018.
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Norge leder klart

  Norge leder 9-3 i den viktige curlingkampen mot Danmark. To gode runder hvor nordmennene vant 4-0 la utgangspunktet for forspranget. Skal Norge ha noen som helst mulighet til å avansere må de vinne denne.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Curling menn. Norge - Korea (7-5)
  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Storslalåm 2. omgang, menn
OL i Pyeongchang: Storslalåm 2. omgang, menn
OL i Pyeongchang: Storslalåm 2. omgang, menn
OL i Pyeongchang: Langrenn stafett, menn
OL i Pyeongchang: Langrenn stafett, menn
OL i Pyeongchang: Langrenn stafett, menn
OL i Pyeongchang: Langrenn stafett, menn
OL i Pyeongchang
Ski Classics: Jizerska Padesatka
OL i Pyeongchang: Skiskyting, fellesstart menn
OL i Pyeongchang: Skiskyting, fellesstart menn