Hopp til innhold

31 VM- og OL-medaljer mot fem: Ekspert mener én ting bør gjøres

Totalt 31 individuelle medaljer forsvinner samtidig som Therese Johaug, Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg går ut av landslaget. Sistnevnte ble droppet, og nå er ekspert klar i talen.

Collage av medaljevinnere langrenn. Johaug, Weng, Falla, Østberg og Haga.

FRAFALL: Tre av fem individuelle medaljevinnere i OL og VM forsvinner før neste sesong. Fra venstre: Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng, Therese Johaug, Ragnhild Haga og Maiken Caspersen Falla.

Foto: Terje Pedersen, Ulf Palm, Lise Åserud, Tore Meek, / NTB, TT

Mandag presenterte Skiforbundet langrennslandslagene for sesongen 2022/23.

Fra før var det allerede klart at Therese Johaug og Maiken Caspersen Falla legger opp. I tillegg ble det bestemt at Ingvild Flugstad Østberg ikke får fortsette.

– Helsesituasjonen er fortsatt sånn at landslaget ikke er et sted å være. Vi håper å se henne på ski i vinter, sier langrennssjef Espen Bjervig om Østberg.

Verdenscup i Ruka

UTE AV LANDSLAGET: Ingvild Flugstad Østberg.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Det betyr at tre kvinner som totalt har tatt 31 VM- og OL-medaljer, ikke er på landslaget lenger.

Igjen står Heidi Weng og Ragnhild Haga som de eneste utøverne som har tatt individuelle medaljer i de prestisjefulle mesterskapene. Fem medaljer har Weng og Haga tatt.

Ekspert Torgeir Bjørn er spent på hvordan dette vil påvirke norsk langrenn framover.

– Det blir et helt nytt kapittel, nå når alle disse største stjernene har lagt opp i løpet av en kort periode. Det betyr at vi har mistet flaggskipet både på distanse gjennom Therese, og i sprint gjennom Maiken. Nå må de andre stå frem og utvikle seg som løpere hvis vi skal ta individuelle gull framover, sier Bjørn til NRK.

Han mener én ting bør gjøres.

Johaug-kultur

På kvinnesiden er det fremdeles usikkert hvem som blir trener. Etter årets sesong sluttet Ole Morten Iversen og Ola Vigen Hattestad, og det er ennå ikke klart hvem som tar over.

Bjørn mener at de nye trenerne som kommer inn har en mye større oppgave foran seg.

– Jeg tror det blir viktig å etablere en ny kultur. Det er først og fremst Therese Johaugs kultur vi må bringe inn i norsk damelangrenn. Da trenger vi et trenerteam bestående av to, der den ene har lang erfaring, kjenner systemet fra før og gjerne har vært trener på topplan før, og en ung entusiastisk trener som kan være med i tillegg, fordi løperne trenger mer daglig oppfølging enn tidligere, sier Bjørn.

Torgeir Bjørn på verdenscuprenn i Kuusamo.

SPENT: Ekspert Torgeir Bjørn mener det blir en helt ny hverdag.

Foto: NRK

Siden damelandslaget består av ett felles landslag, og ikke to, som på herresiden, mener Bjørn at mer spissing må til for å dyrke frem de individuelle vinnerne.

– Jeg tror at litt endring i trening må til. Det har vært en tendens at det har blitt en mellomting mellom distanse og sprint, så man har blitt litt halvgod i alt. Jeg tror man må dyrke gode distanseløpere og sprintere framover. Det trenger vi, hvis vi skal utfordre Ebba Andersson og Frida Karlsson på distanse, Jonna Sundling, Maja Sundqvist og kompani i sprint, sier han.

Likevel er det et snev av glede hos langrennseksperten.

– For internasjonal damelangrenn ser framtiden veldig lys ut. Dette har mange nasjoner drømt om i lang tid, at vi ikke skal ha en løper eller to som er klart bedre enn andre. Vi kommer til å få mange spennende konkurranser fremover, sier Bjørn.

Langrennslandslag

KLARE: Elitelandslaget kvinner ble presentert tirsdag. Ragnhild Haga, Julie Myhre, Anna Svendsen, Marte Skaanes, Tiril Udnes Weng, Mathilde Myhrvold, Anne Kjersti Kalvå, Helene Marie Fossesholm, Lotta Udnes Weng og Ane Appelkvist Stenseth.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Trygg på fremtiden

Langrennssjef Espen Bjervig forstår medaljeflukten som nå har oppstått, men lanserer flere navn som han tror kommer til å bite godt fra seg i årene som kommer.

Langrennslandslagene

ROLIG: Landslagssjef Espen Bjervig.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg tror det viktigste er å skape trygghet og et system som de synes fungerer godt. Vi skal også være klar på at Heidi, Ragnhild, Helene og søstrene Udnes Weng kan slå fra seg, sier Bjervig til NRK.

Han mener tålmodighet blir en viktig brikke.

– Vi skal være tålmodige og ta hvert steg som en seier. Men det er fantastisk gode skiløpere. Det er litt mindre medaljer her nå, men jeg er trygg på at det kommer, sier Bjervig.

Fullstendig uttak

Dette er langrennslandslagene for kommende sesong.

Elitelandslaget:

Sprint, herrer:

Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg, Erik Valnes, Sindre Bjørnestad Skar, Håvard Solås Taugbøl og Even Northug.

Trener: Arild Monsen.

Northug er ny for sesongen.

– Det er gledelig å ønske siste blad Northug med oss, sier Monsen på pressekonferansen.

Tour de Ski 2021/2022 etappe 2

INNE: Even Northug er tatt opp på elitelandslaget.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Distanse, herrer:

Martin Løwstrøm Nyenget, Emil Iversen, Hans Christer Holund, Harald Østberg Amundsen, Simen Hegstad Krüger, Sjur Røthe og Didrik Tønseth.

Trener: Eirik Myhr Nossum.

– Jeg er veldig glad for å ha Didrik tilbake på laget. Nå har vi økt fra seks til sju, sier Nossum.

Langrenn, Treningsamling pŒ Sjujs¿en og Lillehammer

TILBAKE: Didrik Tønseth (30).

Foto: Geir Olsen / NTB

Kvinner:

Ane Appelkvist Stenseth, Mathilde Skjærdalen Myhrvold, Anna Svendsen, Anne Kjersti Kalvå, Heidi Weng, Helene Fossesholm, Tiril Udnes Weng, Lotta Udnes Weng, Julie Myhre, Marte Skaanes og Ragnhild Haga.

Trener: Ukjent.

– Ny start og nye muligheter. Det gleder jeg meg til. Jeg har lært mye av hva som er bra på og utenfor lag. Nå slipper jeg å bestille flybilletter selv, og jeg gleder meg til å være en del av et større lag, sier Haga.

NM Skiathlon langrenn kvinner

VETERAN: Ragnhild Haga (31) er også tilbake på elitenivå.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Para:

Indira Liseth, Vilde Nilsen, Trygve Toskedal Larsen, Thomas Karbøl Oxaal og Ole-Martin Lid (ledsager).

Trener: Magnus Evenby.

VM i snøsport for parautøvere 2022 langrenn

KLAR: Indira Liseth er tent på å ta fatt på ny sesong.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Rekruttlandslaget:

Kvinner:

Hedda Østberg Amundsen, Margrethe Bergane, Karoline Simpson-Larsen, Kristin Austgulen Fosnæs, Maria Hartz Melling, Synne Arnesen.

Menn:

Håvard Moseby, Andreas Fjorden Ree, Jon Rolf Skamo Hope, Iver Tildheim Andersen, Lars Agnar Hjelmeset, Martin Kirkeberg Mørk.

Trenere: Torstein Drivenes og Jacob Walther.

Les også: Falla legger opp: – Ikke vits å presse det lengre enn jeg har gjort. Det er nok nå

AGF7-B54Pnk
AGF7-B54Pnk

Siste nytt

  • Newcastle-sjefen frykter langt skadeavbrekk for profil: – Han vet at det er alvorlig

    Den engelske kantspilleren Harvey Barnes (25) har pådratt seg en uvanlig skade i foten. Det kan i verste fall bety flere måneder på sidelinjen.

    Newcastle-trener Eddie Howe var alt annet enn optimistisk på engelskmannens vegne da han møtte pressen tirsdag. Barnes forlot gressmatta tidlig i søndagens 8-0-seier mot Sheffield United.

    Kantspilleren har blitt grundig undersøkt, og de kommende dagene vil spesialister avgjøre om Barnes trenger en operasjon før han starter rehabiliteringen.

    – Det er en skade rett under tåa, så det er veldig uvanlig. Han har vært langt nede siden han selv vet at det er alvorlig. Vi frykter at det er snakk om måneder før han er tilbake, sa Howe ifølge Sky Sports.

    Barnes ble hentet til Newcastle i sommer etter at han forrige sesong rykket ned med Leicester. I sesonginnledningen har det imidlertid bare blitt to kamper fra start.

    Skaden til Barnes betyr ytterligere spilletid til blant andre Anthony Gordon, Jacob Murphy og Miguel Almirón. (NTB)

    Harvey Barnes
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Sørloth har matchet klubblegender – jakter scoringsrekord onsdag

    Kun én gang tidligere har en Villarreal-spiller scoret i fem La Liga-kamper på rad. Onsdag kan Alexander Sørloth tangere rekorden til legenden Diego Forlán.

    Den norske landslagsspissen har fått en forrykende start på sesongen i spansk fotball. Fire mål på seks kamper er fasiten. Scoringene har kommet i de fire siste oppgjørene mot Barcelona, Cádiz, Almería og Rayo Vallecano.

    Aldri tidligere i Villarreals historie har en spiller scoret flere enn fire mål på sesongens seks første ligakamper, melder klubben. Dermed har Sørloth utlignet rekorden til Giuseppe Rossi, Gica Craioveanu, Nico Sansone og Arnaut Danjuma.

    I onsdagens ligamøte hjemme mot Girona kan nordmannen samtidig tangere enn annen klubbrekord. Tidligere Manchester United-spiller Diego Forlán er den eneste spilleren som har scoret i fem strake ligakamper for Villarreal. Det gjorde uruguayaneren i 2004-2005-sesongen.

    Da ble Forlan til slutt toppscorer i den spanske ligaen med 25 mål.

    Det er ikke helt utenkelig at Sørloth kan slå rekorden, for så sent som i fjor scoret han i fem strake ligakamper for Real Sociedad. (NTB)

    Sørloth
    Foto: JAVIER SORIANO / AFP
  • Deila-søstrene sammen i landslagstroppen for første gang

    Søstrene Thale og Live Rushfeldt Deila er for første gang tatt ut i samme landslagstropp i håndball til kampene i EHF Euro Cup. Målvakt June Krogh er debutant.

    Landslagssjef Thorir Hergeirsson offentliggjorde tirsdag de 19 spillerne som skal representere Norge i kampene mot Ungarn og Sveits i midten av oktober.

    Der har både Odense-spiller Thale Rushfeldt Deila og tvillingsøster Live fått plass. Førstnevnte var med i EM-troppen i fjor.

    Samlingen er den eneste før det endelige VM-uttaket blir gjort 7. november. Spillerne som er inkludert i troppen til oktober-kampene, er dermed de som er mest aktuelle til å bli valgt ut til VM, opplyser håndballforbundet.

    Hele troppen:

    Målvakter: Marie Davidsen (CSM Bucuresti), Katrine Lunde (Vipers Kristiansand), June Cecilie Krogh (Follo)

    Bakspillere: Emilie Hegh Arntzen (CSM Bucuresti), Stine Ruscetta Skogrand (Ikast), Nora Mørk (Esbjerg), Stine Bredal Oftedal, (Györ), Kristine Breistøl (Esbjerg), Ingvild Bakkerud (Ikast), Henny Ella Reistad (Esbjerg), Thale Rushfeldt Deila (Odense), Live Rushfeldt Deila (Sola)

    Kantspillere: Malin Aune (Odense), Camilla Herrem (Sola), Sanna Solberg-Isaksen (Esbjerg), Emilie Margrethe Hovden (Györ)

    Linjespillere: Maren Aardahl (Odense), Kari Brattset Dale (Györ), Vilde Mortensen Ingstad (CSM Bucuresti).

    (NTB)

    Håndball-EM Slovenia 2022, semifinale: Norge - Frankrike (28-20)
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ler etter den offentlige oppvasken: – Skal ha tykkere vegger 00:46
Neste