Hopp til innhold

31 VM- og OL-medaljer mot fem: Ekspert mener én ting bør gjøres

Totalt 31 individuelle medaljer forsvinner samtidig som Therese Johaug, Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg går ut av landslaget. Sistnevnte ble droppet, og nå er ekspert klar i talen.

Collage av medaljevinnere langrenn. Johaug, Weng, Falla, Østberg og Haga.

FRAFALL: Tre av fem individuelle medaljevinnere i OL og VM forsvinner før neste sesong. Fra venstre: Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng, Therese Johaug, Ragnhild Haga og Maiken Caspersen Falla.

Foto: Terje Pedersen, Ulf Palm, Lise Åserud, Tore Meek, / NTB, TT

Mandag presenterte Skiforbundet langrennslandslagene for sesongen 2022/23.

Fra før var det allerede klart at Therese Johaug og Maiken Caspersen Falla legger opp. I tillegg ble det bestemt at Ingvild Flugstad Østberg ikke får fortsette.

– Helsesituasjonen er fortsatt sånn at landslaget ikke er et sted å være. Vi håper å se henne på ski i vinter, sier langrennssjef Espen Bjervig om Østberg.

Verdenscup i Ruka

UTE AV LANDSLAGET: Ingvild Flugstad Østberg.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Det betyr at tre kvinner som totalt har tatt 31 VM- og OL-medaljer, ikke er på landslaget lenger.

Igjen står Heidi Weng og Ragnhild Haga som de eneste utøverne som har tatt individuelle medaljer i de prestisjefulle mesterskapene. Fem medaljer har Weng og Haga tatt.

Ekspert Torgeir Bjørn er spent på hvordan dette vil påvirke norsk langrenn framover.

– Det blir et helt nytt kapittel, nå når alle disse største stjernene har lagt opp i løpet av en kort periode. Det betyr at vi har mistet flaggskipet både på distanse gjennom Therese, og i sprint gjennom Maiken. Nå må de andre stå frem og utvikle seg som løpere hvis vi skal ta individuelle gull framover, sier Bjørn til NRK.

Han mener én ting bør gjøres.

Johaug-kultur

På kvinnesiden er det fremdeles usikkert hvem som blir trener. Etter årets sesong sluttet Ole Morten Iversen og Ola Vigen Hattestad, og det er ennå ikke klart hvem som tar over.

Bjørn mener at de nye trenerne som kommer inn har en mye større oppgave foran seg.

– Jeg tror det blir viktig å etablere en ny kultur. Det er først og fremst Therese Johaugs kultur vi må bringe inn i norsk damelangrenn. Da trenger vi et trenerteam bestående av to, der den ene har lang erfaring, kjenner systemet fra før og gjerne har vært trener på topplan før, og en ung entusiastisk trener som kan være med i tillegg, fordi løperne trenger mer daglig oppfølging enn tidligere, sier Bjørn.

Torgeir Bjørn på verdenscuprenn i Kuusamo.

SPENT: Ekspert Torgeir Bjørn mener det blir en helt ny hverdag.

Foto: NRK

Siden damelandslaget består av ett felles landslag, og ikke to, som på herresiden, mener Bjørn at mer spissing må til for å dyrke frem de individuelle vinnerne.

– Jeg tror at litt endring i trening må til. Det har vært en tendens at det har blitt en mellomting mellom distanse og sprint, så man har blitt litt halvgod i alt. Jeg tror man må dyrke gode distanseløpere og sprintere framover. Det trenger vi, hvis vi skal utfordre Ebba Andersson og Frida Karlsson på distanse, Jonna Sundling, Maja Sundqvist og kompani i sprint, sier han.

Likevel er det et snev av glede hos langrennseksperten.

– For internasjonal damelangrenn ser framtiden veldig lys ut. Dette har mange nasjoner drømt om i lang tid, at vi ikke skal ha en løper eller to som er klart bedre enn andre. Vi kommer til å få mange spennende konkurranser fremover, sier Bjørn.

Langrennslandslag

KLARE: Elitelandslaget kvinner ble presentert tirsdag. Ragnhild Haga, Julie Myhre, Anna Svendsen, Marte Skaanes, Tiril Udnes Weng, Mathilde Myhrvold, Anne Kjersti Kalvå, Helene Marie Fossesholm, Lotta Udnes Weng og Ane Appelkvist Stenseth.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Trygg på fremtiden

Langrennssjef Espen Bjervig forstår medaljeflukten som nå har oppstått, men lanserer flere navn som han tror kommer til å bite godt fra seg i årene som kommer.

Langrennslandslagene

ROLIG: Landslagssjef Espen Bjervig.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg tror det viktigste er å skape trygghet og et system som de synes fungerer godt. Vi skal også være klar på at Heidi, Ragnhild, Helene og søstrene Udnes Weng kan slå fra seg, sier Bjervig til NRK.

Han mener tålmodighet blir en viktig brikke.

– Vi skal være tålmodige og ta hvert steg som en seier. Men det er fantastisk gode skiløpere. Det er litt mindre medaljer her nå, men jeg er trygg på at det kommer, sier Bjervig.

Fullstendig uttak

Dette er langrennslandslagene for kommende sesong.

Elitelandslaget:

Sprint, herrer:

Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg, Erik Valnes, Sindre Bjørnestad Skar, Håvard Solås Taugbøl og Even Northug.

Trener: Arild Monsen.

Northug er ny for sesongen.

– Det er gledelig å ønske siste blad Northug med oss, sier Monsen på pressekonferansen.

Tour de Ski 2021/2022 etappe 2

INNE: Even Northug er tatt opp på elitelandslaget.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Distanse, herrer:

Martin Løwstrøm Nyenget, Emil Iversen, Hans Christer Holund, Harald Østberg Amundsen, Simen Hegstad Krüger, Sjur Røthe og Didrik Tønseth.

Trener: Eirik Myhr Nossum.

– Jeg er veldig glad for å ha Didrik tilbake på laget. Nå har vi økt fra seks til sju, sier Nossum.

Langrenn, Treningsamling pŒ Sjujs¿en og Lillehammer

TILBAKE: Didrik Tønseth (30).

Foto: Geir Olsen / NTB

Kvinner:

Ane Appelkvist Stenseth, Mathilde Skjærdalen Myhrvold, Anna Svendsen, Anne Kjersti Kalvå, Heidi Weng, Helene Fossesholm, Tiril Udnes Weng, Lotta Udnes Weng, Julie Myhre, Marte Skaanes og Ragnhild Haga.

Trener: Ukjent.

– Ny start og nye muligheter. Det gleder jeg meg til. Jeg har lært mye av hva som er bra på og utenfor lag. Nå slipper jeg å bestille flybilletter selv, og jeg gleder meg til å være en del av et større lag, sier Haga.

NM Skiathlon langrenn kvinner

VETERAN: Ragnhild Haga (31) er også tilbake på elitenivå.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Para:

Indira Liseth, Vilde Nilsen, Trygve Toskedal Larsen, Thomas Karbøl Oxaal og Ole-Martin Lid (ledsager).

Trener: Magnus Evenby.

VM i snøsport for parautøvere 2022 langrenn

KLAR: Indira Liseth er tent på å ta fatt på ny sesong.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Rekruttlandslaget:

Kvinner:

Hedda Østberg Amundsen, Margrethe Bergane, Karoline Simpson-Larsen, Kristin Austgulen Fosnæs, Maria Hartz Melling, Synne Arnesen.

Menn:

Håvard Moseby, Andreas Fjorden Ree, Jon Rolf Skamo Hope, Iver Tildheim Andersen, Lars Agnar Hjelmeset, Martin Kirkeberg Mørk.

Trenere: Torstein Drivenes og Jacob Walther.

Les også Falla legger opp: – Ikke vits å presse det lengre enn jeg har gjort. Det er nok nå

AGF7-B54Pnk

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Aston Villa til europeisk semifinale for første gang på 42 år

    På en dårlig dag kom Aston Villa tilbake og vant kvartfinalen mot franske Lille i Serieligaen. Avgjørelsen falt på straffer.

    De engelske gjestene taklet presset best og tok en 4-3-seier i straffesparkkonkurransen. Sammenlagt endte det 3-3 over to kamper.

    Dermed er Aston Villa klare for semifinale i Serieligaen. Det er første gang klubben er i en europeisk semifinale siden de vant Mesterligaen i 1981/82-sesongen.

    Lille ledet 2-0 og lå an til å gå videre med få minutter igjen av ordinær tid. Så dukket Matty Cash opp og banket inn Villas redusering fra 20 meter. Skuddet gikk inn via en motspiller.

    I forkant klønet Lille det til da keeper Lucas Chevalier kolliderte med en lagkamerat og mistet ballen.

    Tidligere i kampen scoret Yusuf Yazici med innsiden av venstrefoten etter 15 minutter, mens Lille-kaptein Benjamin André stusset inn 2-0 på en corner halvveis ut i 2.-omgangen.

    Unai Emery kan bli første manager til å lede Aston Villa til en tittel siden Birmingham-klubben vant ligacupen i 1996. (NTB/NRK)

    Aston Villa jubler for avansement til semifinalen i Serieligaen etter straffeseier over Lille
    Foto: Stephanie Lecocq / Reuters
  • Fyllingen cruiset inn til sin første kongepokal

    Fyllingen tok sin første NM-tittel i basketball da Bærum ble slått 104-94 i den tredje finalekampen. Laget tok også hjem kongepokalen.

    Fyllingen var overlegne i begge de to første finalekampene mot det unge Bærum-laget. Torsdag ble det jevnere.

    Etter en sluttspurt inn mot pause klarte Bærum å ta seg til 47-56, men de klarte ikke å tvinge fram en fjerde NM-finale på hjemmebane. På det minste var avstanden seks poeng opp med tre minutter igjen av kampen.

    Fyllingens beste poengplukkere ble Isaac Likekele og Terell Jordan Brown. Begge stoppet på 26 poeng.

    Ludvik Mürer Bergseng ble Bærums beste poengplukker (26).

    Fyllingen vant serien klart og var klare favoritter i kampen om kongepokalen. (NTB)

  • Norges håndballkvinner møter vertsnasjonen i tidenes største EM

    Norge havnet i gruppe med arrangørland Østerrike, Slovenia og Slovakia da trekningen for årets kvinne-EM i håndball ble gjort torsdag.

    Norge er tittelforsvarer når mesterskapet spilles i Østerrike, Ungarn og Sveits. Laget spiller sine innledende kamper i gruppe E i Innsbruck og får en overkommelig vei til hovedrunden.

    EM-sluttspillet varer i perioden 28. november til 15. desember. Antall deltakere økes fra 16 til 24 nasjoner.

    Fra hver av de seks innledende puljene går de to beste videre til hovedrunden. Man tar med seg eventuelle poeng fra kampen mot det andre laget som avanserer fra samme gruppe.

    Hovedrundekampene er lagt til Debrecen og Wien, mens semifinaler, bronsekamp og finale spilles i Wien.

    Norge har vunnet håndball-EM for kvinner hele ni ganger. Det første gullet kom i 1998. (NTB)

    Silje Solberg-Østhassel i aksjon mot Slovenia i VM
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal