Hopp til innhold

31 utøvere kan bli utestengt fra Rio-OL

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har testet 454 dopingprøver fra Beijing-OL på nytt. 31 av dem var positive.

FUGLEREDET
Foto: CLARO CORTES / Reuters

Det melder IOC i en pressemelding i dag. Der fremgår det at de 454 nye testene ble valgt ut nettopp med tanke hvilke utøvere som kunne være aktuelle for de kommende sommerlekene i Rio de Janeiro, og 31 utøvere altså testet positivt.

De risikerer nå å bli utestengt fra Rio-OL. Utøverne representerer seks forskjellige idretter og kommer fra 12 forskjellige nasjoner.

– Et kraftig angrep på juksemakerne

– Dette er et kraftig angrep på juksemakerne, som vi aldri vil la vinne, sier IOC-president Thomas Bach i den omfattende pressemeldingen.

– Ved å stoppe så mange dopede utøvere fra å delta i Rio, viser vi igjen vår klare linje for å beskytte OLs integritet, fortsetter han.

Thomas Bach
Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Varsler nye Sotsji-tester

I pressemeldingen opplyses det i tillegg om at 250 tester fra London-OL også er blitt undersøkt på nytt – ved hjelp av moderne metoder. Resultatene skal være rett rundt hjørnet, og motivasjonen bak det hele er å sørge for at Rio-mesterskapet blir så rent som mulig. Også prøver fra Sotsji skal testes på nytt.

IOC informerer videre om at det skal gjennomføres grundigere testing av medaljevinnerne fra OL i både Beijing og London. Dette kommer i kjølvannet av sjokkopplysningene forrige uke om at minst 15 av de russiske medaljevinnerne deltok i et statlig dopingprogram planlagt i forkant av OL på hjemmebane.

IOC er ikke fornøyd med hvordan laboratoriet i Sotsji har jobbet med dopingprøvene. Nå har IOC bedt WADA om en fullstendig gjennomgang av hva som skjedde under lekene i Russland, heter det i pressemeldingen.

Siste nytt

 • Uno-X-rytter imponerte: På pallen i Dauphiné

  Fjorårets Tour de France-vinner Jonas Vingegaard tok en suveren soloseier på den femte etappen i Critérium Dauphiné. Et drøyt halvminutt bak kom det en mindre gruppe som spurtet om de gjenværende plassene på podiet.

  Der viste norske Tobias Halland Johannessen seg frem. Tidligere verdensmester Julian Alaphilippe klarte akkurat å slå Johannessen i spurten, men nordmannen tok med seg en svært fin tredjeplass.

  Det er 23-åringens første pallplass for sesongen.

  Johannessen blir etter alle solemerker en av de viktigste rytterne til Uno-X i sommerens Tour de France, hvor laget deltar for første gang.

  Rittet avsluttes søndag.

  Tobias Halland Johannessen
  Foto: Tuva Åserud / NTB
 • Svimlet på startstreken - så tok nordmannen VM-gull

  Stian Hovind Angermund (36) ble torsdag verdensmester i fjelløp.

  – Dette er en drøm som går i oppfyllelse. Det var et virkelig tøft løp, da er det deilig å klare målet jeg hadde satt meg, sier han til NRK.

  På engelsk kalles det VM i «mountain and trail running», mens det på norsk kan oversettes med fjell- og terrengløp. Arrangøren opererer med en lengde på den korte løypa på 40 kilometer.

  Angermund klokket inn på 4 timer og 19 minutter i Innsbruck-Stubai, og han slo annenmann Thomas Roach fra Storbritannia med 2.18 minutter.

  For å klare det måtte nordmannen grave dypt.

  – Jeg var meget langt nede i kjelleren i dag. Jeg følte meg dårlig på start. Jeg var svimmel og følte at jeg skulle gå i bakken. Heldigvis bedret det seg etter hvert og jeg fikk en luke halvveis. Jeg måtte gi alt for å holde de andre bak meg, forteller han.

  Italieneren Luca Del Pero tok bronsen med 3.04 minutter opp til vinneren fra Norge. (NRK/NTB)

  Stian Hovind Angermund
  Foto: Norsk Friidrett
 • Granerud dropper sommer-EM

  Verdenscupvinner Halvor Egner Granerud er ikke med i den norske hopptroppen til European Games i Krakow, som arrangeres i perioden 27. juni til 1. juli. Årsaken er fallet på trening i Lysgårdsbakken tirsdag.

  – Han er forslått og får ikke trent som normalt, og derfor har han selv valgt å ikke delta, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til NRK.

  Norge stiller med åtte utøvere.

  Kvinner: Anna Odine Strøm, Thea Minyan Bjørseth, Eirin Kvandal og Kjersti Græsli.

  Menn: Johann André Forfang, Daniel-André Tande, Marius Lindvik og Bendik Jakobsen Heggli.

  Det skal gjennomføres totalt fem hoppkonkurranser i anleggene i Zakopane.

  Halvor Granerud
  Foto: Frode Søreide / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste