NRK Meny
Normal

27 risikosupportere utestengt for å hindre supporterbråk

Etter supporterdødsfallet i Sverige har kampen mot fotballvold blitt trappet opp også i Norge. Vålerenga har utestengt 27 supportere ut sesongen.

Politiet

Før kampen mellom Vålerenga og Brann på Ullevål i september i fjor måtte politiet bruke tåregass mot risikosupportere fra de to klubbene etter at de barket sammen.

Foto: Joakim Reigstad

Etter at en 43 år gammel familiefar ble angrepet, mishandlet og senere døde av skadene da han var på vei for å se Djurgården mot Helsingborg, har casuals-problematikken igjen blitt et hett tema.

Supporterkoordinator i Vålerenga, Espen Knutsen, mener utviklingen i Norge har vært negativ de siste årene.

– Det har ikke vært noen spesielt gunstig utvikling de siste årene. Vi har en del supportere som er utestengt for bråk og vold, ting som Vålerenga tar totalt avstand fra, sier han.

– Alle identifiserte ble utestengt

Før kampen mellom Vålerenga og Brann i september barket risikosupportere fra de to klubbene sammen. Barn og familier ble ufrivillig tilskuere til vold og bråk rett utenfor stadion.

Etter bråket – som Vålerenga-ledelsen i ettertid kalte «et historisk vendepunkt» fordi det bevisst ble utført foran barn og familier – har 27 supportere blitt utestengt. De får ikke komme tilbake på et VIF-arrangement før etter denne sesongen.

– Vi hadde en jobb med å finne ut av hvem som var med, men alle som ble identifisert for å ha vært med på det røret der ble utestengt, forteller Knutsen.

Politiet i Oslo måtte gripe inn med tåregass da fotballsupportere barket sammen før kampen mellom Vålerenga og Brann i går. Det nye er at de nå går løs på hverandre utenfor stadion. Reporter: Arnfinn Fagerli Foto: Sindre Løkstad Redigering: Kjersti Solhaug

I Vålerenga jobbes det nå hardt med å få volden vekk fra klubben.

– Vi har hatt samme modell i mange år nå. Vi skal ha dialog med folk og forsøker å ansvarliggjøre dem. Samtidig straffer vi dem som blir identifisert for brudd på reglene. For oss er det viktig på få bort vold, trusler og diskriminering.

– Mange er kritiske

Klubben går aktivt inn for å ha en åpen dialog med risikosupporterne nettopp for å nå målet om å fjerne supporterbråket knyttet til klubben.

– Mange er kritiske til at vi snakker med dem, men samtidig har de ikke forslag til løsninger selv. Vi mener det hjelper å ha en dialog med disse folkene og det har sannsynligvis redusert avvikene betydelig.

– I Vålerenga har vi en filosofi om at inkluderte supportere er mindre aggressive enn ekskluderte supportere, sier han.

Etter flere episoder med supporterbråk i fjor skal grupperingen Sirkus Vålerenga ha lagt ned aktiviteten.

– Jeg oppfatter det slik at de gjorde det fordi motstanderne hadde med seg våpen, sier Knutsen.

Bråket før Brann-kampen i høst gjorde ifølge Knutsen noe med supportermiljøet.

– Det er helt gjennomgående i miljøet at den episoden var uheldig. Disse supporterne ønsker ikke å skremme barn og familier som ikke har noe med grupperingene å gjøre.

– Bare flaks at det ikke har skjedd i Norge

I likhet med Knutsen i Vålerenga opplever leder for Lillestrøms supporterklubb kanarifansen, Kennet Kvebek, at fotballvolden har blitt verre de siste årene.

– Utviklinga har gått i feil retning de siste to-tre årene. Det har blitt mye mer voldelig enn det var tidligere, sier han og legger til at de har nulltoleranse for grupperingene som bruker vold i forbindelse med fotballkamper.

– Vi har vel som eneste klubb tatt fullstendig avstand fra dem, og de får ikke lov til å profilere seg på tribunen. Vi vil ikke bli assosiert med den kulturen.

Kvebek mener det kun er flaks at liv ikke har gått tapt som følge av supporterbråk i Norge.

– Det er bare flaks at det ikke har skjedd når casualsgrupperinger har slåss i Norge.

Siste nytt

 • Zuccas Rangers vant mot Sabres

  Mats Zuccarello og New York Rangers vant 4–3 over Buffalo Sabres på hjemmebane torsdag. Halvannet minutt inn i kampen i Madison Square Garden scoret Rangers' Rick Nash kampens første mål. Zuccarello fikk totalt 20 minutter og 8 sekunder på isen.

  Sabres Rangers Hockey
  Foto: Julie Jacobson / AP
 • Kroatia med knepen seier

  Norges neste motstander i EM, Kroatia, måtte slite knallhardt for å slå Hviterussland 25-23 i håndball-EM torsdag. Kroatia fikk 15.000 tilskuere i ryggen torsdag, men hadde kjempetrøbbel med å vinne.

  Croatia's Luka Cindric
  Foto: Darko Bandic / AP
 • Lørenskog snudde og slo Vålerenga

  Vålerenga ledet 2-0 helt til det gjensto fire minutter, men Lørenskog slo tilbake og vant 3-2 etter straffeslag i lokalderbyet i eliteserien i ishockey torsdag.

  Eliteserien ishockey: Lørenskog-Vålerenga
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup hopp: Kvinner
V-cup hopp: Kvinner
V-cup alpint: Super-G, menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup alpint: Super-G menn
V-cup alpint: Super-G menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup skiskyting: Sprint menn
V-cup skiskyting: Sprint menn