Hopp til innhold

27 risikosupportere utestengt for å hindre supporterbråk

Etter supporterdødsfallet i Sverige har kampen mot fotballvold blitt trappet opp også i Norge. Vålerenga har utestengt 27 supportere ut sesongen.

Politiet

Før kampen mellom Vålerenga og Brann på Ullevål i september i fjor måtte politiet bruke tåregass mot risikosupportere fra de to klubbene etter at de barket sammen.

Foto: Joakim Reigstad

Etter at en 43 år gammel familiefar ble angrepet, mishandlet og senere døde av skadene da han var på vei for å se Djurgården mot Helsingborg, har casuals-problematikken igjen blitt et hett tema.

Supporterkoordinator i Vålerenga, Espen Knutsen, mener utviklingen i Norge har vært negativ de siste årene.

– Det har ikke vært noen spesielt gunstig utvikling de siste årene. Vi har en del supportere som er utestengt for bråk og vold, ting som Vålerenga tar totalt avstand fra, sier han.

– Alle identifiserte ble utestengt

Før kampen mellom Vålerenga og Brann i september barket risikosupportere fra de to klubbene sammen. Barn og familier ble ufrivillig tilskuere til vold og bråk rett utenfor stadion.

Etter bråket – som Vålerenga-ledelsen i ettertid kalte «et historisk vendepunkt» fordi det bevisst ble utført foran barn og familier – har 27 supportere blitt utestengt. De får ikke komme tilbake på et VIF-arrangement før etter denne sesongen.

– Vi hadde en jobb med å finne ut av hvem som var med, men alle som ble identifisert for å ha vært med på det røret der ble utestengt, forteller Knutsen.

Politiet i Oslo måtte gripe inn med tåregass da fotballsupportere barket sammen før kampen mellom Vålerenga og Brann i går. Det nye er at de nå går løs på hverandre utenfor stadion. Reporter: Arnfinn Fagerli Foto: Sindre Løkstad Redigering: Kjersti Solhaug

I Vålerenga jobbes det nå hardt med å få volden vekk fra klubben.

– Vi har hatt samme modell i mange år nå. Vi skal ha dialog med folk og forsøker å ansvarliggjøre dem. Samtidig straffer vi dem som blir identifisert for brudd på reglene. For oss er det viktig på få bort vold, trusler og diskriminering.

– Mange er kritiske

Klubben går aktivt inn for å ha en åpen dialog med risikosupporterne nettopp for å nå målet om å fjerne supporterbråket knyttet til klubben.

– Mange er kritiske til at vi snakker med dem, men samtidig har de ikke forslag til løsninger selv. Vi mener det hjelper å ha en dialog med disse folkene og det har sannsynligvis redusert avvikene betydelig.

– I Vålerenga har vi en filosofi om at inkluderte supportere er mindre aggressive enn ekskluderte supportere, sier han.

Etter flere episoder med supporterbråk i fjor skal grupperingen Sirkus Vålerenga ha lagt ned aktiviteten.

– Jeg oppfatter det slik at de gjorde det fordi motstanderne hadde med seg våpen, sier Knutsen.

Bråket før Brann-kampen i høst gjorde ifølge Knutsen noe med supportermiljøet.

– Det er helt gjennomgående i miljøet at den episoden var uheldig. Disse supporterne ønsker ikke å skremme barn og familier som ikke har noe med grupperingene å gjøre.

– Bare flaks at det ikke har skjedd i Norge

I likhet med Knutsen i Vålerenga opplever leder for Lillestrøms supporterklubb kanarifansen, Kennet Kvebek, at fotballvolden har blitt verre de siste årene.

– Utviklinga har gått i feil retning de siste to-tre årene. Det har blitt mye mer voldelig enn det var tidligere, sier han og legger til at de har nulltoleranse for grupperingene som bruker vold i forbindelse med fotballkamper.

– Vi har vel som eneste klubb tatt fullstendig avstand fra dem, og de får ikke lov til å profilere seg på tribunen. Vi vil ikke bli assosiert med den kulturen.

Kvebek mener det kun er flaks at liv ikke har gått tapt som følge av supporterbråk i Norge.

– Det er bare flaks at det ikke har skjedd når casualsgrupperinger har slåss i Norge.

Siste nytt

  • Wolfsburg blir Arsenals motstander i CL-semifinalen

    Wolfsburg er semifinaleklar i kvinnenes mesterliga i fotball etter 1-1 hjemme mot Paris Saint-Germain. I neste dobbeltkamp venter Arsenal.

    Tyskerne vant det første oppgjøret i Frankrikes hovedstad og gikk videre med 2-1 sammenlagt. Resultatet kunne vært enda bedre for Wolfsburg, men tross enorme sjanser ble det bare med Alexandra Popps ene scoring i returmøtet. (NTB)

    vcOF0kVW2VU
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Island sparket landslagssjefen

    Arnar Vidarsson er ferdig som trener for Islands herrelandslag i fotball. Han mistet jobben få dager etter at Liechtenstein ble slått 7-0.

    Seieren i EM-kvalifiseringen var ikke nok til å overbevise forbundsstyret. Island startet mesterskapsjakten med å tape 0-3 borte mot Bosnia-Hercegovina.

    – Dette er selvsagt en vanskelig avgjørelse, men vi mener det er riktig og nødvendig. Arnar har gjort mange gode ting, og han fortjener ros for jobben han har gjort under ofte vanskelige forhold. Nå starter vi arbeidet med å finne en erstatter, sier Islands fotballpresident Vanda Sigurgeirsdottir i en uttalelse.

    Vidarsson tok over som landslagssjef etter Erik Hamrén i desember 2020. (NTB)

    iCmzfHoJs7Y
    Foto: Gian Ehrenzeller / AP
  • Riiber avsluttet sesongen perfekt

    Jarl Magnus Riiber fikk ingen konkurranse på vei inn til nok et NM-gull i kombinert. Han gikk ut på 5-kilometeren med en kjempeluke.

    Tittelkampen på Tolga var aldri spennende. Til det hadde Riiber et for godt forsprang på 1.28 minutter fra start.

    Oslo-mannen holdt også bra fart i løypene og kunne smile for nok en utklassingsseier. Onsdag vant han klart 10-kilometeren.

    Espen Andersen var nærmest Riiber før langrennet. Han ga det er ærlig forsøk i sølvjakten, men greide ikke å holde tritt da Jens Lurås Oftebro rykket mot slutten. (NTB)

    Riiber
    Foto: Terje Bendiksby / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste