NRK Meny
Normal

25.000 dommere protesterer etter Zlatan-utbrudd

Zlatan Ibrahimovic lot raseriet gå utover dommeren etter at PSG tapte mot Bordeaux. Nå har mange tusen dommere fått nok.

TOPSHOTS-FBL-FRA-LIGUE1-BORDEAUX-PARIS

HISSIG: Zlatan var ikke nådig i sin kritikk av dommer Lionel Jaffredo.

Foto: NICOLAS TUCAT / Afp

«Vi har sett en ny flod av hat og verbale angrep», skriver det franske dommerforbundet (SAFE) i et brev som 25.000 dommere har satt sin underskrift på.

Zlatan Ibrahimovic blir aldri nevnt direkte i brevet, men det kommer etter svensken raseri etter tapet mot Bordeaux på søndag.

– I løpet av 15 år har jeg aldri vært borti en slik dommer. I dette «drittlandet». Dette landet fortjener ikke PSG, sa Ibrahimovic.

«Ingenting er noensinne for stort for et overdimensjonert ego», skriver forbundet.

Zlatan har i etterkant bedt om unnskyldning for utbruddet.

Mange tilfeller

«Vi trodde at vi hadde hørt alt. Men nei, det hadde vi ikke. Denne søndagskvelden var det dags igjen», fortsetter forbundet i brevet som er gjengitt av Aftonbladet.

Det var dommer Lionel Jaffredo som ble offeret for Zlatans uttalelser på søndag, men vi trenger ikke gå langt tilbake før vi finner en annen dommer som har fått kjørt seg. Igjen var det PSG som spilte kamp, mot Chelsea i mesterligaen. Björn Kuipers ble slaktet i mediene, av eksperter og i sosiale medier etter å ha vist ut Zlatan og oversett et straffespark til Chelsea. Kampen endte uavgjort, men det franske laget sikret seg avansementet videre.

Øvrebø i 2009

Chelseas Didier Drogba viser hva han mener om Tom Henning Øvrebø

RASERI: Didier Drogba måtte holdes fysisk tilbake av vaktene i 2009.

Foto: EDDIE KEOGH / REUTERS

Vi skal ikke veldig mange år tilbake før vi finner en norsk dommer som også har fått kjenne på hets under og etter en mesterligakamp. Bildet sa mer enn tusen ord da vi så Didier Drogbas blikk mot Tom Henning Øvrebø etter Chelseas exit mot Barcelona i 2009.

Stjernen fra Elfenbenskysten måtte holdes fysisk tilbake for ikke å gå til angrep på den norske dommeren. Også Michael Ballack ga fysisk uttrykk for hva han mente om dommeren.

– Det er blitt lov å trakassere og latterliggjøre dommere, sa Øvrebø i 2012 da NRK presenterte statistikken som viser at grov vold og trusler forekommer jevnlig på norske fotballbaner.

Trakasseringen har ikke gitt seg, til stor bekymring fra det franske dommerforbundet i dette tilfellet.

«Uansett hvilken kamp det handler om finnes det en grense som ikke skal overskrides. Det er på tide at alle innen fotballen erkjenner, aksepterer og respekterer dommeren», avslutter forbundet i brevet.

Siste nytt

 • Bjørnsen til EM-finale på 100 meter

  Susann Bjørnsen er klar for finalen på 100 meter medley under kortbane-EM i svømming i København. Hun satte personlig rekord med 59,65 i semifinalen torsdag. Bjørnsen var langt framme etter butterfly, men falt tilbake til sjetteplass etter ryggsvømmingen.

  SUSANN
  Foto: Jessica Gow/TT / NTB scanpix
 • Haugen foreløpig på 2.-plass

  Kristine Gjelsten Haugen er på 2.-plass etter første omgang i europacuprennet i storslalåm i Andalo. Finaleomgangen ble utsatt til fredag. Det er annen uke på rad at Haugen legger seg torsdag med halvgjort jobb i et europacuprenn.

  US Alpine World Cup Skiing Leona Popovic, Kristine Gjelsten Haugen
  Foto: Charles Krupa / AP
 • Kuzmina vant på svart norsk dag

  Anastasia Kuzmina var suverent best på kvinnenes sprint i Annecy torsdag ettermiddag. Hun vant 33,9 sekunder foran Laura Dahlmeier, som ble toer.

  Thekla Brun-Lie ble beste norske på 38. plass.

  Anastasia Kuzmina
  Foto: Joe Klamar / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal