24 VM-plasser er fortsatt ledige

Nederland, Portugal, Argentina og USA er vanligvis sikre VM-deltakere som lever farlig i innspurten av VM-kvalifiseringen.

Lionel Messi og Paulo Dybala

IKKE TIL VM? Lionel Messi og Paulo Dybala risikerer å ikke få være med i neste års VM. Argentina har deltatt i alle VM siden 1974

Foto: Victor R. Caivano / AP

Kvalifiseringen til 2018-VM går inn i en avgjørende fase. Sluttspillet vil avvikles uten Norge, men flere nasjoner har mye å spille for de kommende dagene.

Fram til og med tirsdag skal de siste ordinære kvalifiseringskampene spilles. De fleste lagene skal gjennom to kamper.

Onsdag morgen vil minst 21 av de 32 sluttspill-lagene være klare. Noen lag skal i november spille playoff om de seks siste plassene, samtidig som Afrika avslutter sin kvalik.

Per nå er åtte nasjoner sikret VM-spill.

Ved siden av vertsnasjonen Russland er Belgia, Brasil, Mexico, Iran, Japan, Sør-Korea og Saudi-Arabia allerede klare for mesterskapet.

Slik er status i de ulike kontinentene:

Cristiano Ronaldo

TROLIG TIL VM: Europamester Portugal med Cristiano Ronaldo møter tirsdag Sveits i en sannsynligvis rein gruppefinale om en VM-plass

Foto: FRANCISCO LEONG / Afp

Europa: Belgia er klar, men det er kamp om gruppeseieren i åtte av de ni gruppene. Tyskland, England, Serbia, Polen og Spania er nær å være garantert sluttspillplass, men både i gruppe A (Frankrike, Sverige, Nederland), gruppe B (Sveits og Portugal) og i gruppe I (Kroatia, Island, Tyrkia og Ukraina) er det stor spenning. Mange lag kjemper også om de åtte plassene i toeromspill om Europas fire siste VM-billetter.

Sør-Amerika: Brasil er klar, mens Uruguay kan sikre plassen med seier mot Venezuela torsdag.

Kampen om de to neste direkte sluttspillplassene kan stå mellom Colombia (26 poeng), Peru (26 poeng), Argentina (24 poeng) og Chile (23 poeng). Argentina møter Peru i en svært viktig kamp torsdag. Femteplassen i gruppa møter New Zealand i omspill.

Afrika: De fem kvalifiseringsvinnerne går direkte til VM, men ingen nasjoner er allerede klare. Tunisia, Nigeria og Egypt synes å gå mot VM, mens det er jevnt både i gruppe C (Elfenbeinskysten, Marokko, Gabon) og gruppe D (Burkina Faso, Kapp Verde, Senegal).

Syriske tilskuere

JUBEL: Her er syriske tilskuere på plass i Malacca i Malaysia der krigsherjede Syria skal spille sin "hjemmekamp" mot Australia

Foto: MOHD RASFAN / AFP

Asia: Iran, Sør-Korea, Japan og Saudi-Arabia er allerede klare for Russland-VM. Vinneren av playoffkampene mellom sensasjonslaget Syria og Australia går videre til et nytt omspill før de eventuelt kan juble for VM-plass.

CONCACAF: Mexico har nærmest sedvanlig kvalifisert seg allerede, mens Costa Rica kan slå følge dersom laget ikke taper mot Honduras. Kampen om tredjeplassen mellom Panama (10), USA (9) og Honduras (9) er jevn, og fredagens møte mellom USA og Panama kan bli avgjørende. Lag nummer fire får omspill mot Australia eller Syria.

Oceania: New Zealand har avansert gjennom regional kvalifisering og venter nå på å møte det femteplasserte laget i Sør-Amerikas kvalifisering.

Siste nytt

 • Lundby beste norske

  Maren Lundby endte på en skuffende 9.-plass i kvinnenes verdenscuprenn i hopp i franske Premanon lørdag. Tyske Katharina Althaus vant foran Sara Takanashi. Silje Opseth endte til slutt på 22. plass, mens Anna Odine Strøm havnet på 26. plass.

  World cup Nordiske Grener Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Christiansen inn til ny finale

  Henrik Christiansen hadde tredje beste tid da han kvalifiserte seg til søndagens finale på 1500 meter fri i kortbane-VM i svømming.

  Han vant sitt forsøksheat bak Mykhailo Romantsjuk (Ukraina) og Damien Joly (Frankrike).

  Finalen går 11.07 søndag.

  Christiansen
  Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix
 • Salt Lake City får søke om OL

  Salt Lake City har fått grønt lys frå den amerikanske OL-komiteen til å søke om å vere vertskap for vinter-OL. Byen var vertsby for OL i 2002. Søknaden vil truleg gjelde 2030, men det er også ope for å søke om vinter-OL 2026.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 med Schau og Aune
V-cup skøyter: 1500 m kvinner
V-cup skøyter: 500 m menn
V-cup skøyter: Fellesstart menn
V-cup skøyter: Fellesstart kvinner
Sport i dag