NRK Meny
Normal

24 VM-plasser er fortsatt ledige

Nederland, Portugal, Argentina og USA er vanligvis sikre VM-deltakere som lever farlig i innspurten av VM-kvalifiseringen.

Lionel Messi og Paulo Dybala

IKKE TIL VM? Lionel Messi og Paulo Dybala risikerer å ikke få være med i neste års VM. Argentina har deltatt i alle VM siden 1974

Foto: Victor R. Caivano / AP

Kvalifiseringen til 2018-VM går inn i en avgjørende fase. Sluttspillet vil avvikles uten Norge, men flere nasjoner har mye å spille for de kommende dagene.

Fram til og med tirsdag skal de siste ordinære kvalifiseringskampene spilles. De fleste lagene skal gjennom to kamper.

Onsdag morgen vil minst 21 av de 32 sluttspill-lagene være klare. Noen lag skal i november spille playoff om de seks siste plassene, samtidig som Afrika avslutter sin kvalik.

Per nå er åtte nasjoner sikret VM-spill.

Ved siden av vertsnasjonen Russland er Belgia, Brasil, Mexico, Iran, Japan, Sør-Korea og Saudi-Arabia allerede klare for mesterskapet.

Slik er status i de ulike kontinentene:

Cristiano Ronaldo

TROLIG TIL VM: Europamester Portugal med Cristiano Ronaldo møter tirsdag Sveits i en sannsynligvis rein gruppefinale om en VM-plass

Foto: FRANCISCO LEONG / Afp

Europa: Belgia er klar, men det er kamp om gruppeseieren i åtte av de ni gruppene. Tyskland, England, Serbia, Polen og Spania er nær å være garantert sluttspillplass, men både i gruppe A (Frankrike, Sverige, Nederland), gruppe B (Sveits og Portugal) og i gruppe I (Kroatia, Island, Tyrkia og Ukraina) er det stor spenning. Mange lag kjemper også om de åtte plassene i toeromspill om Europas fire siste VM-billetter.

Sør-Amerika: Brasil er klar, mens Uruguay kan sikre plassen med seier mot Venezuela torsdag.

Kampen om de to neste direkte sluttspillplassene kan stå mellom Colombia (26 poeng), Peru (26 poeng), Argentina (24 poeng) og Chile (23 poeng). Argentina møter Peru i en svært viktig kamp torsdag. Femteplassen i gruppa møter New Zealand i omspill.

Afrika: De fem kvalifiseringsvinnerne går direkte til VM, men ingen nasjoner er allerede klare. Tunisia, Nigeria og Egypt synes å gå mot VM, mens det er jevnt både i gruppe C (Elfenbeinskysten, Marokko, Gabon) og gruppe D (Burkina Faso, Kapp Verde, Senegal).

Syriske tilskuere

JUBEL: Her er syriske tilskuere på plass i Malacca i Malaysia der krigsherjede Syria skal spille sin "hjemmekamp" mot Australia

Foto: MOHD RASFAN / AFP

Asia: Iran, Sør-Korea, Japan og Saudi-Arabia er allerede klare for Russland-VM. Vinneren av playoffkampene mellom sensasjonslaget Syria og Australia går videre til et nytt omspill før de eventuelt kan juble for VM-plass.

CONCACAF: Mexico har nærmest sedvanlig kvalifisert seg allerede, mens Costa Rica kan slå følge dersom laget ikke taper mot Honduras. Kampen om tredjeplassen mellom Panama (10), USA (9) og Honduras (9) er jevn, og fredagens møte mellom USA og Panama kan bli avgjørende. Lag nummer fire får omspill mot Australia eller Syria.

Oceania: New Zealand har avansert gjennom regional kvalifisering og venter nå på å møte det femteplasserte laget i Sør-Amerikas kvalifisering.

Siste nytt

 • – Lukter trolig på mentolsalve

  Flere TV-seere la merke til at de russiske spillerne luktet på noe i spillertunellen før andre omgang. I NRKs VM-studio forklarte ekspert Carl Erik Torp hva de trolig luktet på:

  – Det er sannsynligvis en mentolsalve som de lukter på for å åpne litt luftveier og kvikne litt ekstra til. Dette har vi sett ofte med forskjellige idrettsutøvere, sier Torp.

  VM-studio fra Kontraskjæret.
 • West Ham sikret seg franske Diop

  West Ham har signert den franske midtstopperen Issa Diop. 21-åringen hentes fra Toulouse og har signert en femårskontrakt. Premier League-klubben har ikke oppgitt overgangssummen, men ifølge britiske medier er den rundt 22 millioner pund (238 millioner kroner).

   Issa Diop
  Foto: Regis Duvignau / Reuters
 • Salah starter mot Russland

  Ifølge Egypts lagoppstilling er Mohamed Salah i startoppstillingen til Egypts kamp mot Russland i kveld. Liverpool-spilleren har vært ute med en skulderskade, og spilte ikke da Egypt tapte 0-1 for Uruguay.

  Foto: Dmitri Lovetsky / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Veien til VM: Portugal og Australia
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Portugal - Marokko
FIFA Fotball-VM 2018: Portugal - Marokko