Normal

24 VM-plasser er fortsatt ledige

Nederland, Portugal, Argentina og USA er vanligvis sikre VM-deltakere som lever farlig i innspurten av VM-kvalifiseringen.

Lionel Messi og Paulo Dybala

IKKE TIL VM? Lionel Messi og Paulo Dybala risikerer å ikke få være med i neste års VM. Argentina har deltatt i alle VM siden 1974

Foto: Victor R. Caivano / AP

Kvalifiseringen til 2018-VM går inn i en avgjørende fase. Sluttspillet vil avvikles uten Norge, men flere nasjoner har mye å spille for de kommende dagene.

Fram til og med tirsdag skal de siste ordinære kvalifiseringskampene spilles. De fleste lagene skal gjennom to kamper.

Onsdag morgen vil minst 21 av de 32 sluttspill-lagene være klare. Noen lag skal i november spille playoff om de seks siste plassene, samtidig som Afrika avslutter sin kvalik.

Per nå er åtte nasjoner sikret VM-spill.

Ved siden av vertsnasjonen Russland er Belgia, Brasil, Mexico, Iran, Japan, Sør-Korea og Saudi-Arabia allerede klare for mesterskapet.

Slik er status i de ulike kontinentene:

Cristiano Ronaldo

TROLIG TIL VM: Europamester Portugal med Cristiano Ronaldo møter tirsdag Sveits i en sannsynligvis rein gruppefinale om en VM-plass

Foto: FRANCISCO LEONG / Afp

Europa: Belgia er klar, men det er kamp om gruppeseieren i åtte av de ni gruppene. Tyskland, England, Serbia, Polen og Spania er nær å være garantert sluttspillplass, men både i gruppe A (Frankrike, Sverige, Nederland), gruppe B (Sveits og Portugal) og i gruppe I (Kroatia, Island, Tyrkia og Ukraina) er det stor spenning. Mange lag kjemper også om de åtte plassene i toeromspill om Europas fire siste VM-billetter.

Sør-Amerika: Brasil er klar, mens Uruguay kan sikre plassen med seier mot Venezuela torsdag.

Kampen om de to neste direkte sluttspillplassene kan stå mellom Colombia (26 poeng), Peru (26 poeng), Argentina (24 poeng) og Chile (23 poeng). Argentina møter Peru i en svært viktig kamp torsdag. Femteplassen i gruppa møter New Zealand i omspill.

Afrika: De fem kvalifiseringsvinnerne går direkte til VM, men ingen nasjoner er allerede klare. Tunisia, Nigeria og Egypt synes å gå mot VM, mens det er jevnt både i gruppe C (Elfenbeinskysten, Marokko, Gabon) og gruppe D (Burkina Faso, Kapp Verde, Senegal).

Syriske tilskuere

JUBEL: Her er syriske tilskuere på plass i Malacca i Malaysia der krigsherjede Syria skal spille sin "hjemmekamp" mot Australia

Foto: MOHD RASFAN / AFP

Asia: Iran, Sør-Korea, Japan og Saudi-Arabia er allerede klare for Russland-VM. Vinneren av playoffkampene mellom sensasjonslaget Syria og Australia går videre til et nytt omspill før de eventuelt kan juble for VM-plass.

CONCACAF: Mexico har nærmest sedvanlig kvalifisert seg allerede, mens Costa Rica kan slå følge dersom laget ikke taper mot Honduras. Kampen om tredjeplassen mellom Panama (10), USA (9) og Honduras (9) er jevn, og fredagens møte mellom USA og Panama kan bli avgjørende. Lag nummer fire får omspill mot Australia eller Syria.

Oceania: New Zealand har avansert gjennom regional kvalifisering og venter nå på å møte det femteplasserte laget i Sør-Amerikas kvalifisering.

Siste nytt

 • Russland tar friidretten til CAS

  Russlands friidrettsforbund tar utestenginga frå det internasjonale friidrettforbundet (IAAF) til idrettens valdgiftsdomstol CAS, melder AP.

  IAAF utestengde Russland i 2015. No vil Russland inn igjen på bakgrunn av at landet er inne igjen i Wada.

 • Mener Tyrkia fortjener fotball-EM

  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan forventer at UEFA gir landets søknad en rettferdig sjanse i dragkampen med Tyskland om å få arrangere fotball-EM i 2024. Torsdag blir det klart hvem av dem som blir tildelt mesterskapet.

  Erdogan
  Foto: Kayhan Ozer / AFP
 • «Tutta» usikker på videre satsing

  Suzann Pettersen vet ikke om hun kommer til å satse videre på golfkarrieren. Den nybakte moren sier til VG at hun ikke har slått en golfball siden februar.

  – For å si det sånn, jeg gidder ikke å komme tilbake halvveis, sier hun.

  Tutta
  Foto: Thomas J. Russo / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Cupen: Kvartfinale, Start - Bodø/Glimt
Cupen: Kvartfinale, Start - Bodø/Glimt
Cupen: kvartfinale Start - Bodø/Glimt
Cupen: Kvartfinale, Start - Bodø/Glimt
Cupen: Kvartfinale, Rosenborg - Vålerenga
Cupen: kvartfinale Rosenborg - Vålerenga
Cupen: Kvartfinale, Rosenborg - Vålerenga
Team Ingebrigtsen