NRK Meny
Normal

20 år siden siste verdensrekord

Gjennom historien er det satt totalt 32 verdensrekorder i friidretts-EM. Det begynner imidlertid å bli en stund siden siste rekord.

100 meter - EM i 1990 i Split

Startfeltet under 100 meter for menn i Split. Stafetten gikk senere i mesterskapet, men her ser du to av franskmennene som var med på å sette den foreløpige siste verdensrekorden i et EM.

Jurij Sedykh

Jurij Sedykh under EM i 1986 der han satte verdensrekord i slegge.

Foto: NRK

- De gamle europeiske rekordene er satt i en annen tid, da det gjaldt litt andre regler. Noen av de rekordene er nok kunstige høye, sier NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

Ingen verdensrekorder er satt i et EM siden 1990. Siden den gang er det arrangert fire mesterskap uten at noen internasjonale rekorder er blitt flyttet på.

Se oversikt over rekorder satt i EM nederst i saken.

Rekordtørken skyldes hovedsakelig to ting; dårligere nivå enn i VM og noen mistenkelig gode rekorder fra 70 - og 80-tallet.

20 av verdensrekordene i et EM er satt av utøvere fra DDR (9) eller Sovjetunionen (11), og det er knapt noen hemmelighet at begge disse landene drev utstrakt doping av sine utøvere.

NRKs kommentator Lars Lystad

NRKs kommentator Lars Lystad

Foto: Hans Petter Blom / NRK

- I mange tekniske øvelser er det ofte europeere som er best, men her er nivået på verdensrekordene så høyt, at er det vanskelig å få det ut i EM. Flere av rekordene er også satt av folk som var gjennomdopet, sier NRKs friidrettskommentator, Lars Lystad.

Siste rekord i Paris

Det franske laget på 4x100 meter stafett for menn står for den foreløpig siste rekorden, satt i Split i 1990.

For å finne den siste individiuelle rekorden må vi ytterligere fire år tilbake i tid. Da satt blant andre Jurij Sedykhs rekord med 86,74 i slegge. Den rekorden står fortsatt.

Den eneste som er eldre på herresiden er forøvrig Jürgen Schults diskosrekord på 74,08 meter. Den er fra samme år, men satt 6. juni, mens Sedykhs kast er fra 30. august.

Sportsinteressert? Følg NRK Sport på Facebook

Få oversikt: Her er Norges EM-tropp

Tror ikke på rekorder

Det store mesterskapet når det gjelder EM var i Athen i 1969. Da ble det satt sju verdensrekorder.

Vebjørn Rodal har fått OL-gull.

Vebjørn Rodal tok OL-gull i Atlanta i 1996. I EM-sammenheng er den beste prestasjonen en sølvmedalje fra Helsingfors i 1994.

Årets mesterskap i Barcelona vil ikke være i nærheten av noe sånt, tror Vebjørn Rodal.

- Verdensrekord er nok veldig usannsynlig. Jeg ser ikke noen verdensrekordkandidater i dette mesterskapet, sier han.

Men en europeisk rekord kan det likevel bli.

- Europa-rekorden på 200 meter kan stå for fall. Det er helt nytt banedekke i Barcelona, så det kan hende utøverne løper fort her, sier Rodal.

Den europeiske rekorden lyder for øvrig på 19,72. Jaysuma Saidy Ndure sin personlige rekord er 19,89. Med fullklaff kan kanskje en nordmann inneha rekorden når EM er slutt?

Barcelona-rekord står fortsatt

Sist det var et stort mesterskap i Barcelona, OL i 1992, ble det satt tre verdensrekorder.

Kevin Young

Kevin Young i OL i 1992 der han satte verdensrekorden på 400 meter hekk som fortsatt står.

Foto: NRK

Den mest kjente er Kevin Youngs 46,78 på 400 meter hekk. Rekorden står fortsatt og er den eneste gangen en løper har vært under 47 blank på langhekken.

8. august 1992 ble det satt to verdensrekorder i løpet av to timer.

Først løp USAs lag på 4x100 meter, bestående av Michael Marsh, Leroy Burrell, Dennis Mitchell og Carl Lewis, på 37,40.

Litt senere løp USAs lag på 4x400 meter, bestående av Andrew Valmon, Quincy Watts, Michael Johnson og Steve Lewis, på 2.55,74.


Siste nytt

 • Tre raske då Brasil senka Russland

  Miranda, Coutinho (straffe) og Paulinho scora i løpet av 13 minutt i andre omgang då Brasil slo Russland 3-0 i Moskva i kveld.

 • Stake Leangen på andreplass

  Vegard Stake Laengen ble nummer to på fredagens etappe i sykkelrittet Volta a Catalunya. Han måtte se seieren gå til bruddkollega Jarlinson Pantano. Den norske UAE-rytteren var i brudd store deler av dagen. Med rundt 500 meter igjen stakk Pantano og fikk forspranget han trengte på Laengen, som trillet i mål like bak. Verdenstourrittet avsluttes søndag.

  Laengen
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Stoch leder

  Kamil Stoch leder etter første omgang i skiflyvningen i Planica. Robert Johansson hoppet 245 meter og ligger på andreplass, 4,9 poeng bak. Johann André Forfang ligger på tredjeplass. Andre omgang starter ca klokken 1610.

  Robert Johansson
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM kunstløp: Friløp kvinner