Hopp til innhold

"Glemt" EM-gull er Norges siste

Da Norge sist fikk en europamester på skøyter, var det få som la merke til det i det hele tatt. Lenge siden er det uansett.

Video EM på skøyter 1991

Under skøyte-EM i Sarajevo i 1991 jublet Johann Olav Koss over EM-gull. Her sammen med Leo Visser og Bart Veldkamp.

Det er nemlig ikke mindre enn 20 år siden siste en nordmann klatret til topps på pallen i et EM på skøyter.

Året er 1991, stedet er stadion i Sarajevo, der de olympiske medaljene ble delt ut sju år tidligere. 22 år gamle Johann Olav Koss er regjerende verdensmester og favoritt til EM-tittelen.

Han innfrir. Med serien 39,43 - 6.53,28 - 1.56,99 - 14.08,38 vinner han suverent, nesten et helt tidspoeng - tilsvarende 20 sekunder på 10.000 m - foran Leo Visser. Norge har fått sin første europamester på skøyter på ti år.

Han holdt unna på 10.000 m. Geir Karlstad ofret seg i par med Visser, og begynte å gå for fullt først da det ble klart at nederenderen ikke kunne ta igjen Koss.

Blomster ved Kong Olavs død

Kong Olavs død overskygget alt annet denne januar-helga

Foto: Thomsson, Annica / SCANPIX
Gullet "druknet"

Norge burde jublet. Men Norge gjorde ikke det, fordi nesten ingen fikk følge Koss' prestasjoner i den daværende jugoslaviske byen. Det norske folk hadde så mye annet å tenke på denne helga, den tredje i januar.

For natten før EM begynte, gikk den USA-ledede FN-styrken inn i Kuwait og Irak og begynte å bombe.

Og til og med det ble overskygget mindre enn 24 timer seinere. Seint om kvelden samme dag døde Kong Olav.

Ingen EM-sendinger

Et skarve skøyte-EM hadde ikke en sjanse på TV-programmet den helga. NRK avlyste alle idrettssendingene unntatt søndagskveldens Sportsrevy, inkludert både Tippekampen og overføringene fra skøyte-EM.

Hjalmar Andersen

Trippel europamester: Hjalmar Andersen 1950, 51 0g 52

Foto: NTB, NTB / SCANPIX

Det ingen uansett kunne vite - eller gjette seg til - var at det ikke skulle bli flere EM-titler til norske løpere.

Koss vant riktignok VM seinere samme år, og ble verdensmester også i 1994, men så var det slutt på sammenlagt-triumfene.

17 av 19 til Nederland

Knut Johannessen

Knut Johannessen vant EM i 1959 og 1960

Foto: Scanpix / SCANPIX

Det har riktignok blitt en del sølv og bronse disse årene. Koss tok sølv de tre neste europamesterskapene, og Eskil Ervik og Håvard Bøkko har to hver. Bøkko har også en bronsemedalje. Men toppen av pallen har vært fri for nordmenn siden den januarhelga i Sarajevo for 20 år siden..

De 19 EM som fulgte har gitt én russisk triumf (Dmitri Sjepel i 2001) og én italiensk (Enrico Fabris i 2006). De 17 andre EM-titlene har gått til nederlandske løpere. Rintje Ritsma har vært den største med seks EM-titler. De fire siste har gått til Sven Kramer.

Video: Nils Aaness sto i fronten for den firedoble norske triumfen i Göteborg i 1963:

Video EM på skøyter 1963

Stolt EM-historie

Men fra tidligere tider har Norge en stor EM-historie. Den første norske europamester var Alfred Næss i 1895. Og 8 ganger har norske løperne tatt alle pallplassene - Trondheim 1930, Oslo 1936, Oslo 1938, Helsingfors 1950, Göteborg 1963, Oslo 1976, Larvik 1977 og Trondheim 1980.

På pallen

De fire S-enes storhetstid ga total EM-dominans i 1976 og 1977. Her fra seiersseremonien på Bislett i 1976

Foto: Jensen, Oddvar Walle / Scanpix

I 1963, 1976 og 1977 var også fjerdemann norsk.

Video: Firedobbelt norsk også på Bislett i 1976:

Video EM på skøyter 1976

Men de fire siste års EM- og VM-vinner Sven Kramer er ikke med i år. Kan du gi det norske skøytepublikummet noe å juble for i Collalbo i helga, Håvard? Det er lenge siden sist, vet du.

Sportsnyheter

Danske Axel Vang Christiansen hektet i et hinder og falt stygt på 3000 meter hinder i EM. Andorras Nahuel Carabana ofret egne finalemuligheter for å hjelpe dansken av banen.

Her ofrer konkurrenten egne sjanser for å hjelpe supertalentet

Axel Vang Christensen hektet i et hinder og falt stygt på 3000 meter hinder i EM. Andorras Nahuel Carabana ofret egne finalemuligheter for å hjelpe dansken av banen.

Siste nytt

 • Lode fristilt fra kontrakten i Schalke 04

  Marius Lode er fristilt fra kontrakten i Schalke 04, melder klubben på Twitter. – Ingen av partene var fornøyd med situasjonen, og det er årsaken til at vi møttes og ble enige om å terminere kontrakten, sier sportsdirektør Rouven Schröder. Lode gikk til Schalke etter å ha vært med på å ta Bodø/Glimt til to seriegull i 2020 og 2021. Der har han kun fått slippe til i seks kamper og står med 206 spilleminutter for blåtrøyene.

  Fotball VM-kvalifisering herrer 2021: Norge - Latvia 0 - 0
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Aalesund-spiller ute resten av sesongen

  Alexander Ammitzbøll røk korsbåndet under 1-2-tapet hjemme mot Haugesund lørdag. Nå må han se resten av sesongen fra tribunen.

  – Det er fryktelig trist for oss og naturlig nok enda verre for Alexander selv, sier sportssjef Bjørn Erik Melland til klubbens nettside.

  Sju minutter ut i andreomgangen mot Haugesund gikk spissen i bakken. 23-åringen var tydelig preget da han ble hjulpet av banen.

  Undersøkelser i etterkant viste at fremre korsbånd hadde røket. Dermed må dansken operere og har en langt tid med opptrening foran seg. (NTB)

  Alexander Ammitzbøll røk korsbåndet.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Glimts nysignering klar for spill mot Dinamo Zagreb

  Bodø/Glimts nye mann Albert Grønbæk er tilgjengelig til kveldens kamp mot Dinamo Zagreb. Dansken står på listen over Glimt-spillere hos Uefa.

  Det var han ikke da laget holdt sin pressekonferanse mandag. Grønbæk er oppført med draktnummer åtte.

  – Det har alltid vært en drøm for meg å få spille i Champions League. Sånn er det sikkert for alle spillerne i troppen her. Jeg verker i kroppen etter å få komme i gang i nye omgivelser, sa Grønbæk til Avisa Nordland for noen dager siden.

  Det er ventet at Grønbæk starter kampen på benken.

  Grønbæk signerte for Glimt sist uke. Ifølge AGF-trener og norgesvenn Uwe Rösler var det hard kamp om signaturen til dansken.

  – Vi har den siste uken avslått tre tilbud fra tre danske toppklubber på Grønbæk, men vi ville helst ikke selge ham til en annen dansk klubb, og så kom det et godt tilbud fra Bodø/Glimt, sa Uwe Rösler. (NTB/NRK)

  Glimts nysignering Albert Grønbæk.
  Foto: Marius Guttormsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste